MojeKolo

Oficiální video Marosana End Of Season vol. 17

Autor: Adam Maršál, vydáno: 19.10.2015

Po sedmnácté za sebou, od pátku až do neděle, opět na Portáškách ve Velké Úpě. To byla Marosana End Of Season vol. 17, nejdivočejší biková akce, která každý rok na podzim vypukne k oslavě ukončení bikové sezony. Stalo se tak i letos a zas to stálo za to.





Po třech letech opět ze Žacléře na Portášky. „Tlak ze strany jezdců byl velkej. Všichni chtěli jezdit 4DOWN a Žacléř jim nevyhovoval. Tak jsem s tím musel něco udělat,“ říká pořadatel Michal Maroši. Závodníků se přihlásilo 230, což mluví samo za sebe. Byl to zatím nejlepší ročník jak kvůli účasti, zázračně slunečnímu počasí i neskutečnému závodění.

Na kopci si stavitelé dali extra záležet. Výsledkem byla zatím vůbec nejlepší trať v historii 4DOWNu se zcela novými překážkami a sekcemi. Měla 1,5 km a převýšení 350 metrů. I ti nejrychlejší k jejímu zdolání potřebovali kolem dvou a půl minut. Trialové úseky střídaly lesní pasáže, na otevřených loukách se místy dosahovalo rychlosti přes 60 km/h a na skocích se létalo až deset metrů daleko. Neohrožení sjezdaři si považovali road gap neboli skok přes silnici, kde by se daly postavit i dvě auta vedle sebe.





„Výčet zranění byl vysoký, protože 4DOWN je ostrá hra,“ říká Michal Maroši. „Je to kontaktní sport, trať byla náročná a tím, že je to uzavření bikové sezony a velká oslava, tak se nikdo nešetří ani večer a následky můžou být druhý den někdy i nepřímo zaviněné jezdcem.“

Dennímu nasazení plně odpovídal i večerní program, který se odehrával v obřím party stanu pro tisíc lidí na centrálním parkovišti. Každý večer vystoupily dvě kapely, venkovní bary se nezastavily a každý měl možnost zabrousit pro něco k snědku do našlápnutého cateringu, jehož hřebem byly steaky a americké Marosana Burgery.



„Účast byla velká a to nejen ze strany závodníků, ale i diváků. I město z toho bude chvíli žít, protože na podzim je tu jinak prázdno a najednou byly všechny penziny plné do posledního místa,“ říká Michal. Největší radost měli z Marosany “hobbíci", tedy víkendoví jezdci, kteří se mohli postavit na start profesionální závodní trati, aniž by měli licenci. „Celkem jich přijelo 160, což je obrovský číslo a je vidět, že to lidi baví. I já sám z toho mám dost dobrý pocit,“ říká Michal.

Vedle nich se sešla se celá startovní špička z České republiky. Po několika letech se na trati objevil dvojnásobný mistr světa ve fourcrossu Michal Prokop, nejlepší sjezdaři jako úřadující mistr republiky Petr Třešňák nebo Martin Lébl, který si z Marosany 2015 odvezl titul vítěze.





Hotely praskaly ve švech a na lanovce byli také spokojení, protože se točilo všechny tři dny a trať designovaná Michalem Marošim byla otevřená pro veřejnost už tři měsíce před konáním závodu. S provozem se bude pokračovat i v příštím roce, takže se každý může přijet svézt.

Foto: Patrik Procházka a Barbora Berdychová

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel pofel 19.10.2015 v 18:25

    kozyyy

  • anonymní uživatel Vita 19.10.2015 v 20:58

    Výborné

  • anonymní uživatel Hanz 19.10.2015 v 21:32

    FENO MENÁLNÍ !!!!!

  • anonymní uživatel gadžo 19.10.2015 v 22:21

    Bacha na šotka-Čepelák není úřadující mistr republiky, tím je Třešňák.

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 20.10.2015 v 8:47

    gadžo: díky za upozornění, Adama Maršála vytaháme za uši! Petrovi Třešňákovi se omlouváme.

  • anonymní uživatel Kisakiles 20.10.2015 v 20:19

    Bylo to zase nejlepsi thx MRSN

  • anonymní uživatel bizu 21.10.2015 v 19:31

    Už nevieme čo so sebou.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí