Sedlovka TS 140 a její servis - na první dobrou!

Autor: Keli, vydáno: 14.12.2015

Minulotýdenní test v ČR vyráběné sedlovky TS 140 (Test: v ČR vyráběná teleskopická sedlovka TS140) vzbudil velký zájem. A protože jedna z hlavních výhod této sedlovky dle slov jejího tvůrce Tomáše Mintála je snadná údržba a plná servisovatelnost v domácích podmínkách, tak mně to nedalo a vyzkoušel jsem si rozborku a pokud se zadaří, tak i sborku sedlovky.

Nabídnutou Tomášovu instruktáž k sedlovce jsem s díky odmítl, protože nejsem lama a přece nebudu potřebovat návod. A nyní po skončení mohu říct, že návod skutečně není potřeba, demontáž je intuitivní. S montáží už je to trochu složitější a je třeba nejdřív trochu přemýšlet a pak montovat (já moc nepřemýšlel a tak několik úkonů musel dělat na několikrát).





K samotné montáži a demontáži není třeba žádné speciální nářadí, vystačíš si v podstatě se dvěma rukama a sadou imbusů a to je vše.

Rozborku jsem začal ve zcela vysunuté poloze, odmontoval sedlo a tím uvolnil horní konec pružiny, jehož okem prochází spodní trubička sedlového zámku, poté povolil oba šroubky, které jistí lanka na otáčivém prvku – jedno vede ke kolíku a druhé vede k ovládací páčce na řídítkách. Následně jsem povolil šroub procházející rotační elementem, který tvoří zároveň i jeho osu. Když jsem vytáhl šroub, tak vypadly ven dvě opravdu malinkatá ložiska, týýý jo, tak ty jsem zde nečekal. Povolit dva šrouby, co drží element s fixačním kolíkem, šroubek od pružiny a srdce sedlovky jde ven.

Sedlovka je již téměř rozložena, kluzák jde vytáhnout a do kompletního rozložení již zbývá jen šroub jistící vyjetí kluzáku z vnější trubky, odpojit spodní kladku okolo které se otáčí pružina a máme hotovo. První pokus bez návodu zabral cca dvacet minut, s trochou praxe věřím, že ji rozložíš pod pět minut.





Sedlovka jezdila cca dva měsíce v počasí, které bylo střídavé, někdy sucho, jindy mokro a výsledek? Ve vnitřnostech sedlovky nebyla jediná nečistota! Toto velmi překvapilo. Takže rozborka nebude nutná nijak často, to je dobré vědět! Co se týče opotřebení, tak část fixačního elementu (která jezdí v drážce v kluzáku) byla na jedné ze stran malinko ošoupaná, ale jen povrchově. Toto přisuzuji naší chybě, za celou dobu testu jsme šrouby nekontrolovali a ty byly kompletně povolené. Obdobné ošoupání je patrné i na drážce v kluzáku. Na plastovém kolíku, který zajišťuje zdvih sedlovky bylo opotřebení vidět již více, Tomáš standardně dává kolík kovový, my na zkoušku dostali plastovou variantu. Takže celkové opotřebení nula nula prd, dobrá práce!





Zpětná montáž je stejně snadná jako opačný proces, zabere stejnou chvilku (přesně 21 minut v mém případě, kdybych více přemýšlel, čas by byl výrazně lepší – dát krátké lanko byla opravdu školácká chyba).

Sedlovka Tomáše Mintála mě baví, má své mouchy, ale ty se ale určitě vychytají. Ač nejsem extra mekánik, tak rozborka a sborka sedlovky byla i bez návodu velmi snadná a zvládne ji určitě každý. Pokud si na kole rád něco uděláš, baví tě tunit, tak budeš mít super komponent, který si navíc můžeš ladit a servisovat dle své potřeby. A jelikož Tomáš na sedlovce neustále maká, kdo ví, kam až ji posune.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel peto(dude) 15.12.2015 v 13:05

    bravo bravo. reparat je poctivy takze uspesny.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí