Bikecheck: Matěj Charvát - Banshee Rune Asian Racebike

Autor: Matěj Charvát, kategorie: Bikecheck, vydáno: 2.4.2016

Matěj Charvát nám představí své kolo se kterým absolvoval své letošní zimní dobrodružství v Asii. Bikecheck natuněného Banshee Rune je zde.



Kdo sledoval moje závodění během zimy v Asii (Matěj Charvát: Asian Stories #1 – Asian Pacific Downhill Challenge, Matěj Charvát: Asian Stories #2 – TDH Enduro Cup 2016), možná přemýšlel, proč právě Rune i když jsem jel převážně DH závody. Proč a jak se pokusím sepsat níže.





Před odjezdem jsem vlastně přesně nevěděl, co s kolem budu dělat a ani jak dlouho v Asii zůstanu. První DH závod na Bali byl jasný, ale chtěl jsem univerzální kolo, které zvládne i něco jiného než DH závod.

Nakonec jsem zvolil Banshee Rune, který jsem trošku upravil osazením, aby přežil i DH použití.





Hlavní změnou byl kokpit. Nasadil jsem nekompromisní DH setup – Spank Spike představec 50mm a Spank Spike Race 800 Vibrocore řídítka. Brzdy jsem vezl Sram Guide RS. Převodovka Sram X1 zvládla i dh i když velká část převodů byla nevyužitá, kazetě vepředu sekundoval 34 zubový nepadací převodník Funn osazený na klikách stejné značky. Jistotu nespadnutí řetězu dodalo vodítko E13 – jedná se o kombinaci, na kterou se dá opravdu spolehnout.

Odpružení vpředu zajistilo DVO Diamond… sice „jen“ 160mm zdvihu, ale tak nastavitelného, že i opravdový závodník se na téhle vidlici vyřádí.





Zadek zajistila klasika – CaneCreek Double Barrel Air CS. Lehká a spolehlivá záležitost. Pokud bych příště jel, možná bych zkusil pružinový tlumič, i když právě vzduch mi dával velkou možnost rozmanitého nastavení na různé tratě.

Kola Spank Oozy 295 jsou opravdu pevná, lehká a ani jednou jsem je nemusel centrovat. Šířka ráfku dostatečná a tak jsem celou dobu byl bez obav na tubeless setupu.

Další věcí, kterou uděláte velkou změnu na chování kola, jsou pneumatiky. Vše zajistil Maxxis. Na DH závody jsem používal klasiku Maxxis HR2 3C Dual Ply, na méně náročnější DH v bahně novinku Maxxis Shorty 3C DoubleDown a na Enduro závody jsem šáhl po HR2 3C Exo.

To vše podtrhly nastavitelné patky Banshee, díky kterým jsem jel v „nejpoloženějším“ setupu a měl tak super úhel vidlice pro náročné sjezdy a zvýšil jsem tak celkovou stabilitu kola.





Vždycky je co vylepšovat… ale.. ani jedna součástka na kole mě nezradila a myslím, že jsem udělal hodně dobrou volbu s výběrem kola.



Více informací o kolech Banshee najdeš na www.bansheebikes.cz

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí