Rozhovor: Zbyněk Bahy Bahula o Hajsáku, dirtovišti v Dubném

Autor: Vojta Válek, kategorie: Rozhovor, vydáno: 27.9.2016

Hajsák, to je lokální dirtoviště v Dubném u Českých Budějovic, uplynulý víkend se tam jel dirtový závod a Mad Mossáci tam byli s foťákem, nafotili dirtaře a ještě vyzpovídali Bahyho ohledně Hajsáku.

Blíží se konec sezony, léto mizí, listy opadávaj, ráno už je tma, večer zase taky, no co chtít koncem září. I tak se ale ještě někdy udělá hezky a odpoledne teplota vyletí pěkně nahoru a jak už to koncem roku bývá, jezdci se začínají scházet na zavíračkách bikeparků, objíždět poslední závody a poslední kámošský pojezdy. Jeden takový byl i teď v sobotu kousek od Budějc a to v Dubným na Hajsáku, což je ofiko dirtoviště, který už tady místní klucí pár let šejpujou a ladí.

Od začátku se o to tady stará pár lidí a přesto lokalita pořád roste, nejenom džungle okolo, která díky vodě a částečně podmáčenýmu povrchu vesele bují, ale i ty dirty tady pěkně rostou. Odpaly dřevěný vylazený na míru, pošoupneš jak zrovna potřebuješ a podle toho jaký střelci zrovna přijedou, vysoká rozjezdovka letos s metrovou přístavbu, aby byly ty kule na první skok ještě větší a dlouhý široký dopady, jaký si každej přeje mít.

Pro letošek byla nalazená na pátej ročník Hajsák jamu klasická první velká lajna s třemi skoky a pak druhá, kde byl první větší, delší transfer a pak jako druhý skok resi, která byla samozřejmě nevyužívanějším skokem, aby to ale dneska nebylo jenom ode mě, tak pár slov i ze strany nejpovolanější od organizátora celé akce a to od Zbyňka „Bahy“ Bahuly.

Vojta: Jak vůbec probíhá stavba takovýdle lokality?
Bahy: Je to jedna velká improvizace! Chce to investovat více svého volného času a nadšení pro danou věc. Jako všichni chceš na jaře všecko zvětšit, předělat, opravit a v průběhu roku máš míň a míň času a najednou je Jam. Diggovaní a vzhled tratě je spíše na mě, ale najdou se vždycky kámoši, kteří pomohou. Bez rukavic neberte lopatu do ruky!

Vojta: Už popáté pořádáš celou akci jako Jam, proč ne závod?
Bahy: Tohle je dobrá otázka. Zvolil jsem Jam, protože je to můj myšlenkový směr. Lidi by se měli sejít na jednom místě a společně si v klidu užít akci, ať už jako diváci nebo jako jezdci. Naše „odvětví“ sportu začíná slovem "Free? a tak by se měl podle mě na akci každý cítit. Ocenění pro tři top riders je spíš symbolický. Hlasuje se, jak mezi riders, tak i diváky a z toho se pak vybere, kdo bude vyhlášen ve své kategorii jako nejlepší. Závody jsou pro mě komerční věc a prachy kazí poctivý věci, proto je má akce dělaná tímto směrem. Kdo chce, ať dorazí, pojezdí, pokecá s kámošema a užije si fajn den! Vždycky to bylo a bude hlavně o lidech!

Vojta: Ok a jak by si to letos teda zhodnotil na závěr?
Bahy: Z mého pohledu se to celkem povedlo, byl jsem spokojený. Snad mě jen trochu mrzelo, že ta hlavní lajna, na které jsme hodně makali nefugovala, tak jak bych si přál a stále se nám před odrazem vyjížděly koleje, ale nic co by nespravilo pár plácnutí lopatou, takže dobrý a díky všem coste přijeli a podpořili nás!

Best Bmx: Marek Mazala
Best MTB: Pól Eyeball
King of Resi: Martin Gabara

A mě už nezbývá než jen Bahymu poděkovat, jak za odpovědi a jeho pohled na věc, tak za celou akci, která doufám bude i příští rok a přijede Vás ještě víc, ať je pořádně na co koukat. Muzika hrála, chlazený pivo se točilo, klobásy na grilu, hezký počasí, připravený skoky, co byste kdo ještě chtěli?! Jinak je třeba určitě poděkovat celý organizační partě, všem co přispěli svojí troškou a to především Prener.cz za muziku a věci okolo, Hanymu za gril a Frenkovi, že to pak po něm převzal, Ríšovi za pomoc se šejpováním i samozřejmě všem ostatním co vzali lopatu do ruky a Verče s Erikem za zbytek práce kolem výčepu, díky a za rok čau na Hajsáku.



Za Mad Moss Films Vojta Válek, kompletní galerii najdete co nevidět na FB Mad Moss Films

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí