MojeKolo

Test: Camelbak Palos 4LR aneb s ledvinkou zpátky do devadesátek

Autor: Martin Trčka, kategorie: Test, vydáno: 24.1.2017

Nebaví tě zpocená záda z batohu a nemáš předsudky k ledvinkám, které již dávno odnesl čas? Novodobá ledvinka Camelbak Palos 4LR tak může být trefou do černého. Jaké to je vrátit se do minulosti a odhodit batoh ze zad?

Věřím, že Camelbak není nutné blíže představovat, jejich nabídka pro MTB jezdce je v oblasti boje proti žízni známým hráčem a nejinak je tomu i mezi batohy. A jelikož je nutné stále inovovat a podle starého hesla ? vše už bylo vymyšleno, světlo světa spatřila novodobá ledvinka. Camelbak loni představil svou hydratační ledvinku Palos 4LR, kdy pod zkratkou 4LR se skrývá For Low Riders. A jelikož minuta videa mnohdy řekne více než tisíc fotek, dáme si na rozehřátí propagační video.

Jak jste ve videu mohli odpozorovat, tvarem i funkcí se pořád jedná o starou dobrou ledvinku, kterou inženýři z Ameriky vylepšili možností vložení hydratačního vaku s trochu specifickým tvarem. Nečekejte žádné vesmírné vychytávky, Palos je plně funkční trochu jinak pojatý batoh. Záleží jen na jezdci, jak moc z něj vytěží a tím nahradí ramenní popruhy jen za bederní pás.

Po alternativě k batohu jsem již pokukoval delší dobu, přeci jen těžký batoh s páteřákem není nejlepší parťák na krátké vyjížďky a vozit dres s kapsami na zádech se mi opravdu nechtělo. Když jsem pak viděl, že matador Kafíčko pořídil na novou sezónu módní ledvinku, nemohl jsem se zbavit nutkání jít obdobnou cestou. Přeci jen představa volných ramen a zad v kombinaci s možnosti vézt s sebou potřebné věci byla lákavá. A jelikož Keli nelení a ledvinka byla k mání do testu, nebylo o čem dále přemýšlet.

Palos nabízí hlavní velký prostor s oddělením pro vak a pak čtyři různě řešené kapsy, aby využití našel opravdu každý. V rámci bederního pásu máte k dispozici boční kapsy, jedna je na zip, druhá na gumu. Ideální na telefon a svačinu. V čele ledvinky je přes zip přístupná malá kapsa s karabinou na klíče. Pod touto kapsou se pak přes přezku a pojistný suchý zip dostaneme k vetší kapse, kterou lze nazvat organizérem. Organizér má kapsu na zip a pak dvě samostatné na gumu a jsou řešeny síťovou látkou, abyste přesně věděli, kde máte hledat např. lepení. Palos má pro lepší přenášení praktické poutko a stabilita na bedrech je zajištěna zmíněným bederním pásem s mohutnou přezkou, kterou lze odepnout i v zimních rukavicích bez problémů. Součástí ledvinky je pak i unikátní hydra vak.

Po ohledání a naplnění všech kapes, které ledvinka skrývá, jsem napustil hydra vak po okraj (sic na webu je psáno o 1,5 l rezervoáru, testovaný vak má objem 2,0 l) a vydal se vstříc novým zážitkům. První dojmy byly dost rozpačité a až po vícero výjezdech jsem došel k poznání, že Palos sice může nahradit batoh, ale v tomto ohledu je dost nepraktický, protože výhody ledvinky se velmi rychle stanou nevýhodami. A to člověka vede k zamyšlení, k čemu tedy Palos je?

Osobně jsem jeho optimální využití našel na kratších vyjížďkách, kde sloužil skvěle. Ledvinka zatížená pouze nejnutnějšími věcmi na sebe po chvíli nechala zapomenout a člověk se skoro cítil jako by nevezl nic navíc. Nutno podotknout, že jsem šel cestou láhve v rámu kola a v ledvince jsem tak vozil převážně jen doklady, svačinu, klíče a pár servisních věcí. Ono totiž naplnění vaku po okraj ubere z vnitřního prostoru razantní část a ledvinka se pak stává spíše jen obalem na vak. A roste tím samozřejmě i hmotnost zatěžující bedra. A já osobně 2,0 l vody mnohdy nevyužiji ani při celodenním výletě. Samozřejmě se dá s objemem vody pracovat a není nutné brát vždy plný vak. Ovšem pokud máte možnost vozit v rámu bidon, je pak kombinace ledvinky a bidonu téměř dokonalá.

Poté co jsem odladil ideální výbavu ledvinky, byla radost jezdit s ní do lesa a užívat si tak zas trochu jiného ježdění. Musím říct, že ledvinka sedí parádně na bocích, bederní pás plní službu dokonale a nemít kolem sebe ochranné tukové prstence, byla by jízda určitě příjemnější (za to ovšem nemůže ledvinka, ale moje lenost s pivním mozolem udělat krátký proces). Při porovnání s batohem je díky ledvince každý trail víc hravý, což ale přináší jiné úskalí. Pád. Vyzkoušeno, bohužel, vícekrát. Při pádu holt ledvinka prohrává zápas s batohem a vy budete trpět mnohem více. Ovšem koho by to překvapilo? I z toho důvodu je lepší vozit křehčí věci po bocích, protože při pádu jdete celou váhou na hlavní prostor a telefon by toto nemusel snést úplně nejlépe.

Hadička od vodního vaku je dostatečně dlouhá, tak aby šlo pohodlně pít za jízdy, stačí se natáhnout rukou k pasu, vyprostit ventilek hadičky z poutka a podat si ji k ústům a pít. Ve stoje to již tak snadné není, délka hadičky není dostatečná, aby se běžně rostlý jedinec dokázal bez hrbení napít, je třeba se drobně přikrčit, přiblížit se pozici na kole a pak to již jde.

Ledvinka vám bude skvělým parťákem v létě a zimě, to jsou totiž období, kdy toho potřebujete vézt co nejméně, při proměnném počasí je lepší vzít batoh, protože ten je přeci jen lepší pro skladování oblečení navíc. Při krátkých, i intenzivních, deštích nedošlo k zásadnímu prosáknutí vody do vnitřního prostoru, ale přesto doporučuji minimálně doklady chránit nepromokavým obalem. Využití na závody je taky sporné, sice získáte relativní volnost pro záda, ale ochranu pak musíte suplovat jinými prostředky. Ideální se mi tedy jeví kombinace kratších vyjížděk a nezávodního tempa hlavně dolekopcom. V tom případě budete z ledvinky nadšení, protože splní absolutně očekávání.



Za fotky děkuji Tomovi Kolaříkovi (interiérové) a Danovi Klimešovi (exteriérové).

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 25.1.2017 v 7:14

    To už radši toto... www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel Martin Trčka (trcka.martin (a) post.cz) 25.1.2017 v 12:57

    mates - vypadá to sympaticky, ale spadnout s tím SWATem bych teda nechtěl, ledvinka hrany uložených věcí trochu změkčí a tolik se při pádu nepropíšou. U toho SWATu to musí naopak sakra bolet.

  • anonymní uživatel LedvinkaModa (ledvinkamoda (a) seznam.cz) 25.1.2017 v 16:27

    Ledvinka je v módě :)
    facebook.com/pages/Ledvinka/300030496745673?fref=ts
    instagram.com/ledvinka.moda_fannypack
    twitter.com/Ledvinka_Moda
    ledvinkamoda.blog.cz/

  • anonymní uživatel Martas 25.1.2017 v 21:02

    2LedvinkaModa: ...a zítra už zas nebude. Takže zůstávám u klasiky, díky! :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí