Peklo s Čertem: Geometrie - co je moderní geometrie

Autor: Čert, vydáno: 22.2.2017

Volné pokračování na článek z předminulého týdne na téma geometrie. V něm to byla čistá teorie, v tomto článku vám Čert nastíní, co považuje za moderní geometrii a proč. Souhlasíš s Čertem nebo je úplně mimo? Dej nám vědět.

Pro pochopení v textu použitých základních výrazů ti pomůže náš článek Geometrie – co, jak, proč – základní pojmy.



Poslední cca rok se v testech dost opírám o to, jestli má kolo „moderní“ geometrii nebo ne. A nejenom já, je to v dnešní době v určitém ohledu odznak novináře, co se do problematiky kol docela vrtá. A bylo by tím pádem rozhodně fér rozvést myšlenku, co je to ta moderní geometrie.

Doba katalogová

Aby se líp vysvětlovala celá podstata toho, co se děje, je potřeba prolistovat se katalogy pár let zpátky a sledovat marketingové trendy, které se v nich odehrávají. Protože právě marketing žene vývoj dopředu, koneckonců, kdo by si kupoval pořád nové kolo, když by nebyl přesvědčený o tom, že to nové kolo bude o milion procent lepší. A k tomu slouží všechny tyhle nové trendy, které značky vypouští a divoce se o nich pak diskutuje na internetu.

Už jsme si prošli obdobím, kdy se až za hrob řešily systémy tlumení, experimentovalo se zdvihama a nebo v neposlední řadě, bojovalo o to, jaký rozměr kol je lepší. A mnoho dalších problémů, o jejichž řešení vás přesvědčoval každý katalog. Katalog – zásadní slovo v tomto období. Doba katalogová. O co jde? Dřív nebylo normální zajet si do parku nebo trail centra a vyzkoušet si při testovací akci 15 kol a následně třeba jedno z nich si koupit. Kola se převážně vybíraly podle katalogu a podle toho, jak geniální fíčury, ideálně označení zkratkou z několika anglických slov, dané kolo nabízí. Proto bylo potřeba ladit hlavně věci, které v katalogu uhodí do očí, pružení, kola, tvar rámu. A dobře, částečně i geometrie, kdy se kolo vybíralo podle toho, jestli má dost položenou hlavu.

Ale čas plyne a biková společnost se za velkého úsilí všech markeťáků, přehoupla z Doby katalogové do Doby testovací. A v tuhle chvíli byly všechny ty trojpísmenkové zkratky na prd, když se na kole prostě blbě sedělo. A proto bylo potřeba začít ladit geometrie tak, jak se nikdy neladily.

Doba testovací

Nechci být nefér a tvrdit, že značky dřív nezajímalo jaká je geometrie rámu, ale ono schopné pružení a kvalitní komponenty dokáží leccos schovat. Jenže teď většina kol chodí stejně dobře, vepředu mají Pike, 36 nebo Boxxera či 40 a čím se teda odlišit od konkurence? Kolo si vás musí získat na první posed. Tuhle strategii fantasticky zvládl Specialized, protože jako jeden z prvních přišel s myšlenkou „uživatelsky příjemné geometrie“. A tím se dostáváme do Doby testovací a moderních geometrií. Je tady jedno velké Ale. Sko vědělo na jakých kolech se bude dobře jezdit jak člověku zkušenému, technicky na výši, tak úplnému začátečníkovi. Je to krátké a nízké kolo. Co nejkratší zadní stavba pro zatáčení, nejnižší možný střed, krátký přední trojúhelník pro dobrou ovladatelnost, příjemný posed a hlavně krátký rozvor kvůli hravosti. Nemůžu říct, že by se mi na nějakém Spešlu jezdilo špatně, na druhou stranu, krátké kolo je ve vyšších rychlostech naprosto zoufalé. Proč asi skoro všichni týmoví jezdci Spešlu jezdí na kolech, co je o velikost větší, než by obvykle měli? Proč jezdil Gwin na XL Demu? Protože kolo s krátkým rozvorem neumí jezdit rychle, tedy umí, ale není tolik stabilní. Takže, co baví průměrné jezdce, to naopak ničí závodníky.

Tohle všechno už dávno závodníci ví. A málokdo je synonymem závodníka tolik, jako Fabien Barel. Fabien v dobách, kdy byl u Mondrakeru dost intenzivně pomáhal s vývojem srandy, které se říká Forward geometry. Dlouhý přední trojúhelník, krátký představec. Jistě si vzpomeneme na extrémy typu 10mm představce šíleně vraženého nahoru. Právě kvůli příliš extrémnímu vzhledu to u Mondrakeru pár let zpátky moc nefungovalo. Ne, že by ty kola byly špatný, ono to jenom nefungovalo marketingově.

Ale Fabien na tenhle koncept nezapomněl a když přešel ke Canyonu a dostal kompletně volné ruce, udělal si kolo. A tím byl Strive Race, nedávno testovaný. Ten de fakto spojil to, co dělá kola od Spešlu tak super, tj. krátkou zadní stavbu a nízký střed, s mondrakerovským dlouhým předkem a použitím 35mm dlouhého představce (podle vyjádření Fabiena je kratší představec než 30mm už na houby, protože kolo je vratké). Nechci tvrdit, že Fabien Barel vymyslel moderní geometrii, samozřejmě značky experimentovaly dávno a tak nějak současně, pořád je pro mě ale Strive Race první doopravdy moderní závodní kolo.
Pořád jsme ale u závodního kola, na kterém se zase spousta smrtelníků doláme, Strive je totiž na předku doopravdy dlouhý. No a co to znamená dlouhý?

Reach, stack a chainstay length nadevše

Čísla, která jsou teď mnohem důležitější, než počet stupňů na hlavovém úhlu, je rozměr Reach (horizontální vzdálenost mezi středem hlavové trubky a středem šlapací osy), Stack (vertikální vzdálenost mezi středem šlapání s vrchní hranou hlavové trubky), Chainstay (délka zadní stavby), rozvor a BB drop (o kolik je střed šlapání níž než je horizontální spojnice středů kol). Tyhle rozměry vám totiž doopravdy ovlivní pocit z jízdy. Myšlenka moderní geometrie je tedy jasná, co nejkratší zadní stavba pro snadné zatáčení a hravost kola, přitom co nejdelší rozvor pro stabilitu a velmi krátký představec pro snadnou ovladatelnost. A tohle všechno vyřeší dlouhý Reach. Prostě prodloužíme předek a zkrátíme zadek, při stejném rozvoru. Delší Reach navíc pomůže v rozbitých pasážích, díky agresivnější pozici a těžišti víc vepředu vás rozbitý terén míň rozhodí a máte pocit, že kolo všechno přejede a odevšad vás vyveze. A aby byla pozice ideální, abyste zkrátka byli co nejvíc vtažení do kola, je zapotřebí zase nejnižší Stack, řeší jej nízká hlavová trubka, protože vy si nechcete vymlátit řídítkama zuby. A taky střed co nejníž, jo i ne. Je super být na kole stabilní, ale není super neustále škrtat pedálem o zem. Co beru jako dlouhý/krátký Reach nebo dlouhou/krátkou zadní stavbu? To se dozvíš v následujícím odstavci.

Krátký, delší, nejdelší

Pokud se budeme bavit o velikosti rámu M, v roce 2016 se Reach hýbe někde mezi 400 až 450mm. Jo, je to rozdíl jako prase. Právě Strive Race má 450mm, to beru jako opravdu dlouhé kolo, třeba Spešlové enduro má okolo 420mm. To už lze považovat za krátké, protože delší představec než 35mm na kole nepovažuju za možnost. Cokoli kratšího už v mých očích není úplně v pořádku. Zadní stavby se zase hýbou mezi 422mm až po 455mm (jsme u endur/sjezďáků na 27,5" kolech). Nejčastější u trail, AM a enduro kol je asi 430mm zadní stavba, poměrně osvědčený rozměr, který lze ještě považovat za krátký, cokoli nad 440mm už je dlouhá zadní stavba ke které se nehodí dlouhý přední trojúhelník, protože kolo pak prostě blbě zatáčí. Ale pozor! Neplatí, že krátký přední trojúhelník s delší zadní stavbou je kolo na houby. Přesně takovou geometrii potřebujete, pokud jezdíte doopravdy prudké a rychlé věci, protože zadní stavba vám dodá ohromnou stabilitu a díky krátkému předku můžete jít hodně dozadu za sedlo.

Nicméně pro většinu trailů a tratí je moderní geometrie s dlouhým předkem a krátkým zadkem daleko vhodnější. Samozřejmě za předpokladu, že máte rádi rychlou jízdu v technickém terénu. Na skákavém hladkém flow trailu bude vždycky krátké kolo nejzábavnější.

K čemu tohle všechno?

Aspoň základní znalost geometrií vám může hrozně pomoct ve výběru kola. Nemusíte totiž projet všechno, stačí si vyzkoušet okraje spektra a hned víte. Já osobně, vzhledem k tomu jak a kde jezdím vím, že na kole mi vyhovuje Reach okolo 440mm se zadní stavbou 430mm a kratší v kombinaci s BB dropem okolo okolo 10 mm (je jedno jestli enduro nebo DH, na sjezďáku jsou i přes vyšší sag zase kratší kliky). Tohle je kolo, které mě baví. Na druhou stranu, zábavný rychlý trailbike bych bral klidně radši kratší, okolo 420mm Reach, zadní stavba ale nesmí přesáhnout 440mm. BB drop samozřejmě vzhledem k nižšímu zdvihu a sagu, může být až k 20mm. A pokud si v hlavě uděláte podobnou tabulku, určitě vám může píchnout nejenom v porozumění při čtení testů kol tady i jinde, ale hlavně při hledání toho vašeho nejvysněnějšího bicyklu!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 22.2.2017 v 10:02

    Pěknej článek, s chutí jsem ho pročetl. Vývoj nezastavíš a mládí vpřed. Na druhou stranu jsem v průběhu života získal dost kritický pohled na výroky jisté skupiny "katalogových bike konzultantů" (ať prosím autor článku nebere následující řádky osobně).

    Když jsem jako mladší před cca 15-10 lety brigádničil několik let pro "nejmenované" pražské Bike prodejny kdesi v Řeznické u Karláku a v jistém Radotíně, tak jsem poznal hodně tlustých, neschopných prasat, co se v šesti fotili u toho jak skáčou 30cm hupík v lese, hýkali u toho jako debilové a následně tyto obdivuhodné fotky zvěčňovali na formát A1 a s pocitem zadostiučinění následně vylepovali v showroomech zmíněných prodejen.

    Vždy byli velmi aktivní a chutí "radili" zákazníkům, co nového uvařili výrobci bike odvětví. Co tenhle rok funguje a co zákazník musí koupit, aby konečně poznal ten diametrální rozdíl v pocitu z jízdy. No, katalogy měli konzultanti načtené - s jejich jízdním umem už to ale bylo o poznání horší a často se jednalo o vyloženě komický pohled - to jim však nebránilo v kamenné prodejně vystupovat jako skutečný odborník.

    Vždycky jsem uznával skromný a šikovný kluky/chlapi, který drželi hubu, měli low-endovou "šunku", ale když došlo na sjezd, tak Vás nechali v prachu za sebou a bylo jedno na čem jeli......Ti tu byli, jsou a budou. Také tu vždycky bude velké množství idiotů, kteří budou svou neschopnost a přehnaný pud sebezáchovy svádět na "špatný stroj". Buď to v člověku je, nebo neni a je jedno jestli se píše rok 1995 nebo 2019

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 22.2.2017 v 10:09

    můj negativní výrok je ale díkybohu určen jen malé skupině "konzultantů" - blbé ale je, že i tahle malá skupina lidí má tu moc zblbnout neinformovaného a důvěřivého člověka. Štěstí, že většina bikerů jsou srdcaři a žádní podrazáci

  • anonymní uživatel sal 22.2.2017 v 10:35

    ados, ty spekacci od speslu fakt na kolech jezdili? :D ja jsem myslel, ze jen prodavali, neco servisovali a hlavne meli plnou hubu arogantnich kecu :D :D :D

  • profilová fotka Čert D:key 22.2.2017 v 18:21

    2Ádoš: Zase to musíš brát tak, že tihle katalogoví konzultanti ve finále radí lidem, kteří prostě jezdit neumí a tím pádem je jim jedno, na čem sedí. A o to větší mají radost z nákupu když mají pocit že jejich kolo má nějakou megaboží fičuru díky který pojedou líp. A na jízdě se to neprojeví.
    Na druhou stranu, nemyslím si, že dobrýmu jezdci je úplně jedno na čem jede, sám sem se několikrát přesvědčil, že na některejch kolech sem prostě rychlejší, na některejch pomalejší, na některejch je to větší zábava a na jinejch menší. Proto se hodí aby každej aspoň trochu tušil něco o geometriích, systému tlumení atd a uvědomoval si, že je fakt rozdíl jestli jezdíš na kole z roku 2010 nebo 2017. BTW co se týče prodavačů kol, taky sem pracoval v x prodejnách a jednoduchá rovnice říká, že pokud prodáváš kola, tak na nich prostě nejezdíš tolik, abys byl odborník. Protože na jaře a v létě, kdy ostatní jezdí, ty seš v práci a ty kola jim prodáváš nebo servisuješ. Pokud by sme teda šli do extrému, jezdci co fakt jezdí nemůže v prodejně poradit dobře nikdo, protože pokud máš obchod s kolama, tak na kola nemáš čas.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 22.2.2017 v 19:37

    2 čert:
    tenhle pohled na věc chápu a respektuji. Já Čerte spíše narážel na vnucování systému BRAIN (a jiných neověřených šlendriánů) koncovým zákazníkům. Lhaní do obličeje, kdy prodejce dobře věděl, že z kupujícího dělá bez pardonu zmrda. Vnucování dětských kol Specialized, které se nám na dílně přitom kupily závratným tempem. (3 leté děti jezdili na modelech, kterým v lepším případě upadávaly za jízdy jen kliky) Cálená manipulace s koncovým zákazníkem. Tys dobře pochopil o čem píšu, nebylo třeba sepisovat druhý úhel pohledu

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 22.2.2017 v 19:38

    proto jsem raději napsal ještě druhý krátký příspěvek, abych Vám naznačil, že nekopu do bikerů, ale do "bikerů"

  • anonymní uživatel Je to ruakma (jetorukama (a) jetorukama.jetorukama) 23.2.2017 v 8:25

    Je to rukama !!!!!!!!!!!!!!!!!

  • anonymní uživatel loda 23.2.2017 v 13:43

    Ádoš- nezklamal- souhlas, je to o všem co k ježdění patří , jezdit od pumpy po dh, kopat, bavit se vtím, vrtat se v matrošu, hledat svůj styl- to ti žádnej katalog nenahradí ale to tady asi většina lidí zná, vývoj nezastavíš at se to posouvá tam nebo tam, ale jestli za nějakej čas neseženu vobutí na svoje nemoderní plečky tak budu na-s ranej ))

  • anonymní uživatel Jirka (JirkaCrasher (a) seznam.cz) 24.2.2017 v 8:56

    Loda - taky ještě uživatel 26" kol jako já, že? :-)

  • profilová fotka tiborski 25.2.2017 v 15:40

    26 palců rulezzzz, určité věci se nemění bros.... hergot jak me se jezdilo na bighitu co měl vzádu 24 a front 26. To byla akcelerace pane jo....

  • anonymní uživatel he he 25.2.2017 v 23:38

    ados, ja ta normalne lutujem

  • anonymní uživatel Alexandr (alexandr-t (a) seznam.cz) 26.2.2017 v 13:35

    Co na 26", to se zatím dá, horší to je se 24"... Všichni opěvujou velký kola, ale na 24" do lesa se úúúúplně zapomělo :(

  • anonymní uživatel Pierre (made4trails (a) gmail.com) 23.3.2017 v 21:34

    Výstižně popsáno kam míří dnešní geo trendy ... taky mně včera dorazil nový bike, reach 479mm v M-ku, jak se to asi bude chovat ?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí