MojeKolo

Test: Canyon Strive Race, závoďák podle Fabiena Barela

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 8.8.2016

Už loni jsme si vyzkoušeli „obyč“ verzi tohohle „přepínacího kola“ (Test: Canyon Strive AL 7.0). A letos nazrál čas pro pořádné projetí závodní verze top Endura od Canyonu.

Pokud má kolo v názvu Race, dá se čekat, že to nebude úplně obyč kolo na ježdění okolo baráku. Obzvlášť pokud si tohle kolo vlastně celé vymyslel Fabien Barel, člověk co ví pár věcí o ježdění z kopce. A v posledních letech i do kopce.

Celá podstata Strivu Race leží na dvou věcech. Shapeshifteru a závodní geometrii. Shapeshifter je sranda (vlastně malinkatý tlumič) schovaný v kyvce a ovládající uchycení tlumiče, kterou můžete ovládat z řídítek a podle toho, jestli je pístek vysunutý nebo zasunutý, máte kolo v xc, respektive DH módu. Rozdíl mezi těmito módy je 1,5 stupňů na hlavovém a sedlovém úhlu, 20mm na výšce středu a změněná kinematika i zdvih zadní stavby, takže z 30% sagu je najednou 10% a ze 160mm zdvihu je 130mm.

Závodní geometrie. Volně přeloženo, geometrie sjezďáku s trochu míň položenou hlavou. Strive je hooodně dlouhej na předním trojuhelníku ? Reach 448mm v Mku je snad nejdelší reach na produkčních endurech (Pole se nepočítá). A naopak zadní stavba je zase super krátká 423mm (míň má už jenom Enduro od Spešlu a to jenom o milimetr). Účel tohohle je jasný. Dlouhý rozvor pro jistotu ve vyšších rychlostech a krátká zadní stavba na zatáčení a skákání.

Testovaná verze CF 9 Race je hodně striktně závodní i po stránce komponentů. Pružení kompletně na nejdražším Foxu, Float 36 Kashima vepředu, tlumič Float X Evol vzadu, jedenáctková sada Sram X01, výjimkou jsou jenom ultralehké kliky RaceFace Next, příjemný závodní detail je 34 zubový převodník, místo nejčastěji osazované 32. Kolo co má víc jezdit z kopce. Kola DT Swiss Ex 1501 obuté do Maxxis plášťů, High Roller vepředu, semislick Minion SS vzadu. A závodní pocit ještě podtrhne karbonový kokpit Renthal s 40mm dlouhým představcem a gripy Ergon.

Všechno na tomhle kole je zkrátka naladěné na Enduro. Ne na ježdění okolo baráku, ale na Enduro, na závody, který spočívají v tom vyjet nějak nahoru (hodně nahoru) a být první dole. Jelikož je tohle kolo unikátní jak geometrií, tak možností její změny, vezmu to postupně. Jaké je kolo v DH módu?

Tlumič ladím na nějakých 25% sagu, aby bylo kolo trochu tvrdší, závodnější a „víc jelo“, to samé vidlice, 20%, víc ne. Strive je rychlé kolo. Hrozně rychlé. Občas až moc. Od prvních pár metrů jde cítit, jak moc chce kolo závodit, jede šíleně rychle, přejede všechno a jde odlepit na každém kořenu, horizontu i bouli díky krátké zadní stavbě. Ve vzduchu je Strive klidný a skoro nikdy vás nerozhodí, zadní stavba je citlivá na drobné nerovnosti, ovšem velice progresivní, díky tomu doopravdy cítíte oporu v prostřední části zdvihu, takový to jak se o kolo můžete opřít a neprošlápnete tlumení v každé zatáčce. To samé platí i o boční tuhosti, i díky supertuhému rámu můžu v klidu říct: Strive je skvělý závodní kolo! Navíc v této výbavě, bez pedálů a bez duší, váží lehce přes 12kilo.

Takhle ostré závodní naladění může být ale i slabina. Pokud máte tohle kolo, je potřeba se mu přizpůsobit a začít jezdit trochu jinak. Jednak dřív brzdit, protože Strive Race vám najednou dovolí jet výrazně rychleji, než jiná kola. A hlavně začít úplně jinak zatáčet. Přední trojúhelník je doopravdy dlouhý a je to velice znát na ovladatelnosti kola. U spousty „obyčejnějších“ kol se mi stane, že sotva nasednu, už vím jak na něm jezdit. U Strivu Race jsem si pár dní zvykal na to, jak s kolem v některých místech naložit. Na druhou stranu, ve chvíli, kdy pochopíte, jak moc jde kolo naklonit a přitom pořád drží a jak lehké je prostě „zaseknout“ klopenku, díky krátké zadní stavbě, nebudete už chtít jezdit na ničem jiném. Teda pokud je pro vás tím nejdůležitějším při jízdě rychlost a porážení jiných lidí. Race je doma na závodní trati, v hluboké hrabance, v ostrém sjezdu po kamenech a koneckonců i v bikeparku. Lehoučký sjezďák s trochu tvrdším tlumením. Ne, Strive Race fakt nepatří na vyžehlené trailové dálnice trailcenter a flowtraily. Jo, projede je a asi i rychle ale není tam doma a jezdci to dá docela pocítit. Zavřené zatáčky a rychlé změny směru v nižší rychlosti, to prostě není nějak ono.

Dalo by se namítnout, že bych neměl takhle jednoznačně hodnotit kolo co má dvě geometrie, pokud jsem vyzkoušel jenom jednu. Jeeeeenže. Jak už jsem psal loni, Shapeshifter není na to, abyste doma měli dvě různá kola v jednom. A dost problematické je i jeho použití během závodu. Jedno po druhém.

Jak už jsme zjistili, Strive Race je sjezďák a jak víme, sjezďákům se do kopce moc nechce. V enduru se ale do kopce jezdit musí. Proto si v Canyonu vymysleli přepínač, co ze sjezďáku udělá věc, která dokáže vyjet i na kopec. Střed nahoru, přitvrdit zadní stavbu, napřímit posed i hlavovku. A ono to fantasticky funguje. Je jedno jestli potřebujete dupat hodinu po asfaltu na Dlouhé Stráně a chcete, aby se kolo nehoupalo, nebo se motat lesem po úzkém trailu a potřebujete citlivé zatáčení a vysoko střed abyste si nezničili kliky na ostrých kamenech. XC mód je do kopce boží. Jeho použití během závodu je ale dost omezené, největší problém ve finále není problematika přepnutí z jednoho módu do druhého, kdy musíte zmáčknout knoflík na řídítkách, zatlačit do kola nebo se naopak nadlehčit a knoflík pustit ve správné chvíli. Na to by se v závodním nasazení zvyknout dalo. Problém mi dělala spíš právě ona změna geometrie a chodu zadní stavby. Pokud by jenom ztuhla zadní stavba, oukej, dejme tomu, na rovině nebo v hladkém sjezdu kde se musí šlapat bych byl rychlejší. Vzpřímená hlavovka a vysoko střed vás ale hrozně rozhází, protože pod sebou máte najednou úplně jiné kolo a to vyžaduje i jiný posed a jiné ovládání. A není úplně jednoduché si během 5 minutové erzety pětkrát zvykat na jiné kolo. Ostatně tenhle názor podporuje i to, že samotní jezdci Canyon enduro teamu používají k Shapeshifteru na rovinatějších závodech, i tlumič se zamykáním z řidítek. Při transferu mezi eRZetama XC mód, během RZety jenom zamykání tlumiče při stejné geometrii.

Ohledně životnosti tohohle dílu se toho taky napsalo hodně, podle vyjádření Canyonu se ale prostě pokazila jedna série a trvalo než se vyrobila nová, která byla v pořádku. A proto vázly reklamace. Nové Shapeshiftery už se prý tolik nekazí a kdyby přece, je jich skladem pro rychlou výměnu spousta.

Před závěrečným shrnutím si vzhledem k top osazení, některé komponenty zaslouží samostatné vyzdvihnutí. O Sramu nemá cenu mluvit, na závodní použití je 1×11 od Američanů to nejlepší. Řadí přesně, rychle a hlavně můžete narvat o několik koleček lehčí převod, pokud se před váma objeví překážka, kterou nečekáte. A je jedno, jestli je to v bahně, v prachu nebo pod vodou. Na tohle bohužel Shimano nemá. Nové DT Swiss kola mě překvapily jak na Strivu, tak vyšší model na právě testovaném Senderu. Tuhé a lehké ráfky, kterým hlavně vůbec nevadí, když se jich v rockgarden občas dotkne kámen. Žádné osmice a hlavně žádné záseky v ráfku a ohnuté patky ať to naserete kamkoli. (Ano, Spank, dívám se tvým směrem!)

A samozřejmě tlumení. Tlumič Float X Evol je skvělý, ovládání odskoku je sice uložené úplně idiotsky, což znamená, že u Strivu nastavení probíhá pouze za pomocí malého imbusu, jinak chodí fantasticky a obzvlášť velkou pochvalu si zaslouží tři levely nastavení komprese v otevřeném módu. Samozřejmostí jsou jinak módy otevřeno, prostředek, skoro zavřeno.

Vidlici Fox 36 už jsem chválil a asi ne jednou. Doopravdy si myslím, že se jedná asi o nejlepší enduro vidlici na trhu. Je tuhá, citlivá, suprově progresivní a hlavně nastavitelná až do… za roh. A stejně jako má geniální chod a celkovou tuhost, má ten nejdementnější systém upínání předního kola na světě a možná v nebi, jestli nebe je. Osu (20mm!?), která je na pětku imbus (proč!?) drží ve vidlici ještě slovy čtyři (proč!!??) šrouby. Takže pokud píchnete, musíte odšroubovat dva šrouby na jedné noze, dva šrouby na druhé noze a vyšroubovat osu. Aspoň že všechny šrouby jsou na pětku imbus. Ovšem v závodě tě to stojí umístění a při cestě na závody a ze závodů tě to stojí nervy a šediny. Naštěstí se od příštího roku všechny 36 dělaj s obyč 15mm rychloupínací osou. Pak nebude o čem.

Strive Race je striktní závodní kolo, co chce jezdit rychle a v první řadě z kopce. Přitom vás díky Shapeshifteru docela lehko vyveze i na kopec. Chce ale jezdce co se nebojí to všude „nasrat“ a využije celý sjezdový potenciál. Pokud máte už od března skoro každý víkend v kalendáři napsáno „závody tam a tam“, je Strive kolo pro vás. Zkušeného jezdce posune blíž bedně, míň zkušenému přidá pár procent skillu navíc. Pokud jsou pro vás závody cizí slovo a jezdíte pro radost, Strive Race pro vás vážně není.

Cena testovaného modelu se odvíjí podle kurzu Eura a hýbe se kolem 130 tisíc Kč, Race geo vám ale nabídne i nižší karbon za Strive 8.0 Race za cca 110 tis a ještě dva hliníky, za 90, respektive 80 tis. Víc informací najdeš na webu canyon.com.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shopak 8.8.2016 v 9:49

    Před pár lety tady slovo Canyon neznal téměř nikdo, dnes, snad jen během dvou let (zřejmě od zavedení českého zástupce), je to pomalu nejčastější bike, na který člověk narazí v trail centrech..

  • anonymní uživatel mike 8.8.2016 v 10:36

    taky Commencal se pěkně rozjel :D ještě by se tu mohl pořádně rozjet Santa,Knolly,Intense,Pivot apod "exotické" značky :D Dalo by se konečně sehnat normální netuctové bajky alá author,kellys,ctm(khs) apod plečky tuctový :D

  • anonymní uživatel Onk (onk (a) seznam.cz) 8.8.2016 v 11:00

    Canyon dělá krásná kola, avšak jejich zákaznický servis nestojí opravdu za nic. Mám Spectral AL, v Livignu mi praskla část zadní stavby. Reklamace mi nebyla uznána, objednal jsem si tedy část rámu. Mám matné černé kolo, objednaná čast je šedofialová, jinou prý nemají. Vypadá to ale spíš, že nemají žádnou, jelikož mi skoro 4 týdny po obejdnání nejsou schopni poskytnout jakékoli informace. Takže Canynon si kupte jedině pokud mu nehodláte ubližovat, jinak stravíte půl sezóny čekáním než vám pošlou kus trubky v jiný barvě.

  • anonymní uživatel Truper (truper (a) seznam.cz) 8.8.2016 v 11:33

    Trochu mi chybí odstavec přímého srovnání geometrií Race vs klasika. Logicky bude Race delší a stabilnější, ale je opravdu o tolik jiná, že je nevhodná pro uživatele, který nejezdí závody a nehoní se s časem, ale jezdí pro zábavu bike parky (skoky) a traily (pěšinky, boule, klopenky)? Je klasická geometrie o tolik hravější? Už dlouho mi Strive leží v hlavě, po problémy s Shapeshifter jsem na něj zase zapomněl, ale tušil jsem, že příjde náprava v podobě vylepšeného kusu, hold první modely inovací bývají problematické ve více odvětvích než se vychytají mouchy proto 1.generace bývají poruchové a další už logicky vychytanější tudíž věřím, že teď už to bude šlapat lépe. Canyon a jejich kola se mi moc líbí (ceny vs výbava, většinou povedené barvy) ohledně reklamací už bylo psáno hodně ať už kladných či záporných, ale to je o štěstí...

  • anonymní uživatel eluglab (eluglab (a) seznam.cz) 8.8.2016 v 12:10

    Kolo co si skrz reklamu hraje na ultimátní závodní "enduro sjezďák". Že prý nějaká zavodní geometrie, jo? Tak takovou geometriju má dneska každý pořádná enduro kolo. Jediný čím se tahle nafouklá bublina liší od konkurence je ten jejich "šejpfucker". A to je leda tak další zbytečná blbost co se ti na kole může vy*srat..... a pak místo ježdění řešíš reklamačku....

  • anonymní uživatel orioon 8.8.2016 v 14:17

    dolekop.com/...
    :) je tam nakej pokrok?

  • anonymní uživatel Ttom 9.8.2016 v 1:42

    Krom kratsich klik, predstavce, sedlove a hlavové trubky je to prakticky jen o velikost větší kolo nez neRace verze. Stačí teda vzít o velikost menší kolo a mas prakticky identické délkové parametry a navíc dostaneš sedlo niž. Sag je "jen" ze 17% na 25%, ale bohaté to stačí.

  • anonymní uživatel Čert (Cert (a) dolekop.com) 9.8.2016 v 14:48

    Ne doopravdy to neni jenom o velikost posunuta "klasika" jediné co je shodné je že S race je M klasika jinak se velikosti liší ve všem. A ano je to ultimativní závodní geometrie žádné jiné enduro nema tak dlouhý reach v kombinaci s tak krátkou zadní stavbou. Co se tyce srovnání klasiky a race se jedna o uplne odlišné kola, race je prostě zavodak, kde jde o rychlost a stabilitu, klasika je kolo pro radost která je super v parku a na pomalejší dh flow trailech, ma ale velice omezenou "maximální rychlost". Omluvte diakritiku, píšu z mobilu.

  • anonymní uživatel krabica (whispp (a) seznam.cz) 9.8.2016 v 15:44

    A co teprv Mondraker Dune, v M reach 472mm a v XL 508mm, to je teprv race geo... :-D

  • anonymní uživatel ttom 9.8.2016 v 19:10

    Délka zadní stavby, uhly hlavové a sedlove trubky jsou u všech Stivu totožné. Rozdíl mezi M-race a obyč Lkem je o 6mm delší dosah(reach), 3mm v horní trubce a 1mm v rozvoru ve prospěch modelu Race. Značný rozdíl nastává až v představci (-30mm) a šířce řidítek (- 20mm). Tam nejspíš vzniká ten rozdílný dojem závodního stroje. Hlavní rozdíl je dle mého názoru v kratší sedlové a hlavové trubce, které umožňují zvolit L-race i lidem středního vzrůstu a tím si pořídit opravdu dlouhý bike stejně jako Fabien Barel.

  • anonymní uživatel eluglab (eluglab (a) seznam.cz) 10.8.2016 v 8:44

    No nejvíc nejultimátnější závodní geometriji má stejně Yeti SB6c :-)))

  • profilová fotka Roman 10.8.2016 v 11:05

    Závodní geo a je to kratší než RB Bandit 675

  • anonymní uživatel Vacan (vacan222 (a) gmail.com) 10.8.2016 v 20:47

    Testuju tohle kolo rok a půl, nejsem povahou závodník i když letos mě to baví kvůli atmosféře, kamarádům a novým lokalitách ( italský Superenduro). Prostě padesátník, kterej jezdí rád po horách na kole. Race geoška mi vyhovuje, možná mám víc práce v trialových místech, která jsem na 26 zvládal asi líp, jenže to jsem byl mladší a né tolik posranej. Teď je můj výkonostní cíl na závodech nebo při výletu stejnej: hlavně si den pořádně užít. A Strive mi po vyřešenejch problémech se SS, přijde fakt dobrej - především pro svou versatilitu. XC mód nahoru DH dolů a na všech RZ při závodu. Už jsem to Čerte říkal Kelimu u asi třetího píva - přijde mi, že ty vaše testy tak trochu přeceňujou závody. U nás v Českým ráji bude minimálně 50 endúristů. Nejvíc jezdím po závodech asi já, občas se někdo z dalších pěti přidá. Pochybuju, že bychom si vybírali kolo podle toho, jak jede na RZ.

  • anonymní uživatel Onk 17.8.2016 v 10:53

    Update: České zastoupení mi nakonec poslalo náhradní vzpěru z jiného prasklého kola za pár šupů. Možná kdybych to touto cestou řešil hned, nebylo by co řešit.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí