MojeKolo

Bike Connection Winter - SKF - nejen ložiska, ale i špičková těsnění vidlic

Autor: Keli, vydáno: 15.2.2018

SKF to jsou ložiska. SKF ale nejsou jen ložiska, jsou to nyní i také nově vnější gufera na vidlice. Ač se zdá, že vztah mezi ložiskami a vidlicemi je natolik vzdálený, že je podobné spojení úplně mimo, ale není tomu tak. Spojení je velmi logické, neboj prozradím více.

SKF funguje jako ložiskárna uz více jak sto let. Jak se ale výrobce ložisek dostane k těsnění vidlic a tlumičů? No poměrně jednoduše, vyrobit ložisko je jedna věc, ale bez jeho kvalitního utěsnění je jeho životnost mizivá. To, co odlišuje kvalitní ložisko od toho méně kvalitního je také i těsnění (samozřejmě mimo ostatních detailů). A od těsnění ložisek už je to jen kousek k těsnění vidlic. Protože je jedno co těsníš, hlavně že to funguje.

Různé druhy těsnění pro vidlice už mají v nabídce spoustu let, tedy ty těsnění, které běžně nevidíš, uvnitř ve vidlici nebo tlumiči. U SKF se holedbali, že nenabízí pouze katalogová těsnění, ale přímo spolupracují s jednotlivými výrobci a společně ladí i takové detaily jako jsou právě těsnění. Například kombinace těsnění a zároveň dorazu na tlumiči je velmi zajímavý detail, který je navíc i výhodný: jednodušší doprava, menší šance na chybu při montáži, například místo montování tří věcí musíš namontovat jen jednu, výrobci to asi kvitují s povděkem. Ale mají toho mnohem více.

Kromě těsnění připravují i zajímavé produkty, jako je například stírák na bláto na kluzáky vidlice, malý kousek gumy, který nasadíš v blátivém počasí na vidlici, zajistíš závlačkou a jedeš. Jednoduché a funkční řešení, které zásadně prodlouží životnost gufer.

Ale hlavním produktem, který SKF prezentovali jsou vnější gufera vidlic určená pro běžný prodej. K dispozici mají gufera pro snad všechny druhy vidlic na trhu, od nejnovějších novinek až po letité. V nabídce jsou jak pro pružinové, tak vzduchové, gufera semimetalická i celá z pryže, semimetalická vyztužená kovovým kroužkem pro vysokotlaké vidlice a celopryžová pro nízkotlaké či pružinové. SKF férově říkají, že na největší vliv na funkci vidlice má její údržba, můžeš mít nejlepší gufera na světě, ale pokud je na vidlici máš x let, tak asi nebudou fungovat tak, jak na začátku. Gufera SKF mají být naprosto srovnatelná s nejlepšími na trhu za přijatelnou cenu.

A protože malý servis vidlice, tedy výměna gufer a oleje ve vidlici je opravdu snadná, ale přesto si na ni spoustu jezdců netroufá, rozhodli se natáčet krátká instruktážní videa jako je to níže. A najdeš v něm i docela zajímavé vychytávky, jak na servis v domácích podmínkách.



Foto: Luigi Sestili – Bike Connection Agency

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel DD 15.2.2018 v 11:22

    jsem pro, dovozce/cena? :)

  • anonymní uživatel DD 15.2.2018 v 11:26

    jeste jinak, kdo to bude mit v komplet nabidce? :)
    www.skf.com/...

  • anonymní uživatel José 15.2.2018 v 14:00

    Ten přídavnej stírák by se hodil na sedlovku, na delší bahnitou vyjížďku bych ho na teleskop klidně vyzkoušel.

  • anonymní uživatel Quil (Quil (a) seznam.cz) 19.2.2018 v 10:51

    Možná ještě mohlo být v článku napsáno, že jediný oficiální dealer pro maloobchodní prodej v EU je v Itálii a mají v nabídce jen těsnění vidlic pro motocykly, ne cyklo těsnění ;-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí