Test: sluneční brýle Scott Vector LightSensitive - umí rozsvítit i zhasnout

Autor: Eda Šešulka, kategorie: Test, vydáno: 12.3.2018

Scott Vector – sluneční brýle jsou na pomezí sportovních brýlí a brýlí pro běžné denní nošení.
Na první pohled zaujmou poměrně velké zorníky s nápisem Light Sensitive a odvětráním po vnějších a horních stranách zorníků. Obruby jsou decentní s malým logem Scott a stejně tak i stranice jsou spíše decentní mezi sportovními brýlemi.

Brýle jsou pocitově užší a stránky výrobce to potvrzují, když uvádí velikost S-M. Velmi dobře sedí na obličeji díky výborně přizpůsobivým pogumovaným sedýlkům a za ušima je drží stejně upravené, příjemně ohebné, stranice. Díky zahnutému tvaru brýlí Vám nesvítí nepříjemné světlo do očí ani při bočním slunečním svitu.

Největší výhoda těchto brýlí jsou ovšem jejich zorníky, které velmi rychle reagují na změnu světelných podmínek. Tato změna probíhá téměř okamžitě. Za poslední tři měsíce používání se mi nestalo, že bych při vjezdu ze světla do tmavší části trailu tápal a neviděl, kam jedu. Prakticky to probíhá tak, že si brýle nasadíte před vyjížďkou na nos a vůbec nevnímáte, že by se nějakým způsobem měnily světelné podmínky. Na otevřeném prostranství zornice ztmavnou, v lese nebo tmavších místech se zornice rozjasní. Je to opravdu velmi příjemné a hodně to ulehčuje očím. Samozřejmostí zorníků je také 100% UV ochrana.

Další vychytávkou je odvětrání zorníků. V testovaném období konec listopadu až únor, kdy jsou teploty kolem nuly, se brýle se za jízdy vůbec nemlží. Pokud zastavíte a proudění vzduchu se zpomalí, brýle se můžou zamlžit. Jakmile se ale rozjedete, brýle se zase rychle odmlží. Záleží na vzdušné vlhkosti a na tom, jak moc se potíte. Pokud jsou ovšem Vaše oči citlivé na proudění vzduchu kolem rohovky, toto odvětrání by Vám mohlo být nepříjemné. První vyjížďku jsem si na to musel zvyknout, protože jsem se s tímto odvětráním ještě nesetkal a je to něco nového. Pak už si ale oči na odvětrání zvykly a přestal jsem odvětrání vnímat.

Tyto brýle však nenahrazují brýle sluneční. Za necelých tři tisíce korun českých dostanete bezvadně se hodící brýle právě do počasí od podzimu do jara, kdy slunce nemá takovou sílu jako v létě. Světlo je měkčí a není tak intenzivní. Pokud ovšem nevyžadujete velké protisluneční vlastnosti od brýlí, můžete je vozit i v létě. Pro závodní den za slunečného dne by to mohla být dobrá volba, pokud nechcete vozit čiré, ale ani vyloženě sluneční brýle.
Samozřejmostí balení je také praktický tvrdý obal na brýle a kapsičku z mikrovlákna.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí