Test: Renthal Push On gripy - lock-on na nich nehledej

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 20.3.2018

Skoro na každém kole jsou gripy s lock-onem. A většina jezdců je spokojena. Jsou ale někteří výrobci, kteří se nebojí vyrábět klasické „nasouvací“ gripy. Jedním z nich je Renthal. A mě samozřejmě zajímalo, co to umí.

Kdo mě zná, ví, že máloco nesnáším víc než koprovku a protáčející se gripy. Takže logicky, nejím ani kulajdu a vozím lock-ony. Na druhou stranu, občas by si měl člověk obzory zkusit rozšířit. Tak jsem se najednou ocitl na kopci a na kole měl nasazené Push On gripy od Renthalu.

Směsi mají stejné, jako dřív testované Lock On traction, chybí ale zamykání a taky jsou samozřejmě úplně jinak tvarované. A o něco tenčí. Gripy mají tradiční „pyramidkovou“ strukturu, jenom na krajích jsou jakési „čtverečky“, ve kterých je trochu víc materiálu. Účel je jasný, dlaňová část má držet, ale okraj je zesílený aby netlačil.

Největším problémem absence zamykání je samozřejmě možnost protáčení gripů. Tuhle záležitost Renthal vyřešil jednoduše, ke gripům totiž vyrábí speciální lepidlo „Grip Glue“. Je jenom škoda, že není přibaleno přímo v sadě, musí se kupovat zvlášť? Ale!

Na začátek testování po mě kluci od Kraba chtěli, abych zkusil použít gripy i bez lepidla, prý to není potřeba. A já poslechl. A nestačil se divit. Krok první, nasadit gripy je fakt dost peklo, nejlepší metoda je samozřejmě stříknout na řídítka trochu vody, nasadit grip a počkat až uschne. Ale i tak mě dost překvapilo, jak natěsno jdou gripy na řídítka. Ale to je jenom dobře.

Při samotném ježdění totiž Renthaly drží jak blbý. I bez lepidla. Ano, podle nápisu co se posunoval šlo poznat, že se asi malinko pohly, ale za vyjížďku to bylo max pár stupňů. To jde.
Problém nastal až po vyjížďce, lépe řečeno, po mytí. Jelikož je „polojaro“, všechno bláto z vyjížďky samozřejmě řeší wapka, no a ta vám moc ráda nacpe vodu úplně všude. Tím pádem i pod gripy. Poprvé jsem silně překvapen, že jdu okamžitě málem na ústa, protože mám najednou motorku a plyn na obou stranách.

Inu, přichází hned dvě poučení, použít lepidlo, necákat vodu na řídítka. Jste-li schopní fungovat s těmito pravidly, budete s Renthaly spokojení. Vlastně víc než to. Pokud se totiž gripy zrovna netočí kvůli vodě, jsou bezchybné. Výborně se drží, výborně drží, jsou tak akorát tenké a hlavně, do dlaně mě z vnější strany netlačí kovová objímka.

Testem zatím prošly dvě směsi, Kevlar a Soft, chystáme i test novinky pro letošní rok, nejměkčí Super Tacky (hned jakmile ji dovozce, Krab Cycles, naskladní). No a asi nepřekvapí, že obě testované jsou super. Soft s Kevlar jsou asi stejně měkké, rozdíl je ve výdrži, Kevlar by měl zkrátka vydržet nesrovnatelně déle… Na netu jdou najít články o tom, že je někdo vozil třeba 4 roky… sice přes ně už bylo skoro vidět… ale pořád fungovaly. S ohledem na jiné značky, které mnohdy vydrží jezditelné tak max jeden víkend v bikeparku, udělá kevlar docela rozdíl.

Jinak je v nabídce celkem pět směsí, od nejměkčí to jsou SuperTacky, Soft, Kevlar, Medium a Firm, všechny stojí, kromě kevlarů, 350 Kč. Kevlary jsou pak o 90 Kč dražší, tj. 440,–. Gripy Renthal koupíte u dovozce Krabcycles.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Adam (adam.simicek (a) gmail.com) 20.3.2018 v 7:35

    Pouzivam na sundani i nasazeni grypu odmastovac brzd Würth. Zni to divne, ale zkuste to ;-) nemusi se cekat na zaschnuti vody ;-)

  • profilová fotka Keli 20.3.2018 v 8:29

    Odmašťovač funguje spolehlivě, stejně jako lak na vlasy ;)

  • profilová fotka Majkls 24.3.2018 v 18:28

    Další možnost jak zabránit točení je omotat je drátem - na každým konci jak jsou ty vroubky, tím pádem se pod ně nedostane voda :) a někteří ortodox borci dávaj dratky i do místa kde se drží..:D a nasazení přes zdrhovačky nebo kompresorem..:)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí