MojeKolo

RockShox představil TwistLoc - otočný lockout a TrailHead aplikaci

Autor: Keli, vydáno: 11.4.2018

Včera skončilo embargo na dvě novinky od RockShoxu, jednou z nich je TwistLoc – otočný lockout na tlumiče a vidlice a druhou pak TrailHead – aplikace pro snadnější nastavení odpružení.

TwistLoc – otočný lockout

Místa na řídítkách není nikdy dost, spíše naopak. Zvláště to platí pokud chcete mít z řídítek dálkové ovládání pomalé komprese tlumiče či vidlice. Pravá strana řídítek je určena řazení, vlevo tradičně bývá umístěno ovládání teleskopické sedlovky, k tomu navíc i brzdové páky. Kam přidat ovládání lockoutu, tak aby nikde nebylo „přepáčkováno“ a navíc se dalo toto ovládání i prakticky ovládat? Pokud jste četli můj článek o přechodu na pružinový tlumič (Cannondale Jekyll na RockShoxu – pružina nahrazuje vzduch) na testovacím Cannondale Jekyll, tak víte, že jsem tento problém vyřešil pomocí GripShiftu, ovládání pro dvou převodníkový přesmykač. Řešení funkční, ale velmi robustní. A proto RockShox přichází s TwistLoc – variací na GripShift určenou pouze na ovládání zamykání pružení. Funguje podobně, ale přesto trochu jinak. Otočením tlumení zamčete a zmáčknutím odemčete, při použití klasického GripShiftu jste pro odemčení museli otočit gripem zpět do původní pozice. TwistLock bude jednodušší na používání.

Oproti GripShiftu má i menší průměr a méně výstupků, takže se lépe bude držet. Pár technických informací, montáž je možná jen na levou stranu řídítek, váha kompletu je 54 gramů a při otočení zatáhne lanko o 10mm. K dispozici by TwistLock měl být v červnu letošního roku za cenu 3060 Kč.

TrailHead – aplikace pro nastavení odpružení

Druhou představenou novinkou je aplikace TrailHead, webová aplikace, prostě klasická microsite webová stránka. Pro použití TrailHeadu si naštěstí nic do mobilu stahovat nemusíte, díky bohu, stačí ti webový prohlížeč. K čemu TrailHead slouží? Slouží k základnímu nastavení a k získání konkrétních technických informací o vidlicích RockShox. Pouze vidlicích, vidlicích modelové řady 2018 a novějších.

Pro identifikace vaší vidlice potřebujete sériové číslo (najdeš na zadní straně korunky) nebo ručně vybrat vidlici. Já zadal sériové číslo, zobrazili se mi informace o vidlici a další možnosti, tuning, servisní kity, přestavbové kity a dokumentaci přímo k vaší vidlici. Nejzajímavější je samozřejmě záložka Tuning, tam po zadání vaší hmotnosti a typu kola (klasické, ebike) aplikace doporučí základní nastavení tlaku a počet kliků na odskoku. V podstatě tato záložka nahrazuje samolepku s tabulkou kombinací hmotností a tlaků, kterou naleznete na levé noze vidlice, jen jsou čísla přepočítána na vámi zadanou hmotnost. Tedy nic revolučního, pokud by jste chtěli sofistikovanější řešení, je třeba sáhnout po hardwarovém řešení v podobě Quarq ShockWiz – ten, ti pomůže naladit dokonale vzduchové odpružení.

Aplikaci najdete na https://trailhead.rockshox.com

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí