Cannondale Jekyll na RockShoxu - pružina nahrazuje vzduch

Autor: Keli, vydáno: 28.3.2018

Dlouhodobě testovaný bajk, Cannondale Jekyll, který letos bude sedlat Keli doznal kompletní změnu v odpružení. Fox nahradil RockShox, vzduchový tlumič pružinový. Na dlouhodobější posouzení vhodnosti výměny vzduchu za pružinu je ještě brzy, ale můžu nabídnout pár prvních dojmů.

Moje více než půlroční zkušenosti s kolem Cannondale Jekyll jste si mohli na dolekop.com přečíst nedávno (zde). Na letošní rok jsem díky českému dovozci Sram a RockShox firmě Aspire Sports dostal možnost kolo vyzkoušet v setupu, jaký vozí Jeromé Clementz. Tento člověk hraje v tomto článku důležitou roli.

Něco sem, něco ven

Ale zpět k RockShoxu, původně továrně osazený vzduchový tlumič Fox Gemini nahrazuje Rock Shock Super Deluxe Coil RT Remote, vidlici Fox 36 Performance Elite s FIT4 patronou pak vidlice Lyrik RCT3.

Změna na vidlici je výrazně k lepšímu, základní Foxku nahrazuje top model, rozdíl je citelný jak v chodu (především citlivost), tak v možnostech nastavení (odskok, tři režimy pomalé komprese (Open/Pedal/Lock) a navíc nastavení pomalé komprese v otevřeném módu). Nicméně o Lyriku jste si na d:key mohli číst už mockrát, takže ten rozpitvávat nebudu a o to víc času věnuji tlumiči.

Rock Shock Super Deluxe Coil RT Remote je tlumičem, který běžné nekoupíte pro všechna kola, ale je určen pouze pro Cannondale Jekyll a Commencal Meta, nicméně jeho bráchou je model označený Super Deluxe Coil RCT, který má k dispozici navíc i možnost nastavení komprese, ale zase nemá dálkové ovládání.

Dálkové ovládání

Možnost dálkového ovládání tlumiče z řídítek byl pro mne zásadním argumentem proč jít do pružinového tlumiče. Ten nabízí dvě možnosti nastavení pomalé komprese, zcela otevřenou Open a druhý režim Threshold s hodně přiškrceným průtokem oleje. Ovládání je umístěno na řídítkách a bez sundání ruky z gripy snadno „zamčeš“ a „odemčeš“ tlumič.

Ovládat je možné pomocí originální páčky OneLoc, která má do optimální ergonomie dle mého názoru daleko anebo GripShiftem jak to má třeba právě Jeromé Clementz (já vám říkal, že o něm bude ještě řeč). Sram GripShift je otočné řazení pro přehazovačku a přesmykač. Protože ovládání tlumiče chci mít vlevo, proto musím volit GripShift pro přesmykač. Ostatně jiná volba ani není, potřebuješ totiž grip s dvěma polohami, ano, je to model pro dvoupřevodník. A shift z řady GX dokonale splní funkci. Otočení pravé poloviny gripu se zatáhne za lanko, které otočí kolečkem na tlumiči a přepne mód z Open do Threshold a opačně, aretace probíhá v gripshiftu, proto je potřeba jej mít právě dvoupolohový.
Tento způsob ovládání je neuvěřitelně komfortní a rychlý, v podstatě s šiftem neustále pracuji a využívám jeho výhody.

Malinký problém nastal s páčkou teleskopky, původně použitá z TS sedlovky (test zde) nešla použít z důvodu objemné části řazení – na páčku prostě nešlo dosáhnout. Takže ke slovu přišla obyčejná páčka z nejlevnějších sedlovek, které jsou na drtivé většině současných kol. Páčka je pěkně nízko a při mačkání si s ničím nezavazí. Zatím ji mám poměrně daleko od gripu, ale tuning v podobě delšího šroubku a pár podložek zajistí, že se bude dát posunout do úplně optimální polohy.

Volba tuhosti pružiny

Výhodou vzduchových tlumičů je nekonečná možnost nastavení vzduchové pružiny, dát si o 5 psi víc nebo míň není problém, stačí pumpička a je vymalováno. U pružinového tlumiče je to složitější, na výběr máš pouze pár tuhostí pružin, někteří výrobci je mají odstupňované po 25 librách jiní po 50, tak jako třeba RockShox.

Jakou zvolit tuhost byla obtížná otázka. Pro její zodpovězení jsem získal nápovědu, informaci od přítelkyně Jeromé Clementze Pauline – Jeromé váží 62 kilo a vozí 300 lbs pružinu… no, ale někdy má 65 kg a pak má 350 lbs pružinu … díky, to jsi mi pomohla. No zkusím jít na to od lesa, zapojím matematiku základní školy a věřím, že výpočet trojčlenkou bude ok. Takže mi vyšlo 508 lbs, nejbližší pružina je 500 lbs. A výsledek je… 30% sagu, pecka, přesně kolik Cannondale pro Jekla doporučuje.

A díky RockShoxu za sagoměrku na pístnici, to je skvělá vychytávka!

Poznáš rozdíl?

Rozdíl poznáš okamžitě a dokonce i v ruce. Pružinový Super Deluxe atakuje se svojí váhou 994 gramů téměř kilíčko a oproti původnímu vzduchovému tlumiči je to nárůst o téměř půl kila. Uff. Je to dost. A za jízdy? Jak jsem psal okamžitě, citlivost je neuvěřitelná, minimální síla potřebná pro počáteční odtrh je nesrovnatelná s jakýmkoliv vzducháčem. Jekyll není extra citlivé kolo, drobné nerovnosti se vzduchovým tlumičem igonoroval, ale s pérem je to jiné. Rozdíl pozná kdokoliv na prvních pár metrech jízdy. Díky tomu, že Jekyll využívá hodně progresivní přepákování, linearita pružiny nevadí, od tvrdého dorazu navíc tlumič ochrání velký bumper na pístnici.

Budu rychlejší?

Věřím, že ano. Ale nemyslím si, že to bude primárně jen kvůli pružině, spíše díky dálkovému zamykání. Díky němu se ti efektivita šlapání posune úplně jinam. Dám tomu čas, pojezdím, objedu několik závodů, vyzkouším rozdílné dráhy a po čase vyhodnotím a budu informovat. A vyzkouším i jiné pružiny, bude se klasická ocelová pružina RockShox lišit od aktuálně nejlehčí pružině na trhu od firmy Super Alloy Racing? I na to odpovím.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel ..... 28.3.2018 v 10:36

    Fox 36 Performance Elite nazvat zakladni FOXkou... Tohle je fakt objektivni recenze

  • profilová fotka Roman 28.3.2018 v 12:09

    ...... Tak se podívej na stránky foxu chytráku

  • profilová fotka ernesto 28.3.2018 v 18:20

    cele mi to k sebe vobec nepasuje... fungovat to moze super, ale napr. na taky Giant Reign pasuje ta struna ako rit na serbel :) ale tu ee

  • anonymní uživatel b 28.3.2018 v 22:57

    pises, zes vzal pruzinu kvuli moznosti ovladani z kokpitu, ale u vzduchu ta moznost byla podstatne driv, pripadne bylo easy predelat klasickou packu zamku na lanko, takze zamer byl poladit necitlivej chod jakylla?

  • profilová fotka Keli 29.3.2018 v 9:30

    b Primarne byla chut vyzkouset pruzinu na enduru. Ovladani z riditek byla nutnost. A zvyseni citlivosti byl bonus navic.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí