MojeKolo

Formula Cura 4 - nejostřejší brzda ze všech - vyzkoušena

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 30.5.2018

Brzdy brzdí závod říká známé pravidlo, ale bez nich to nejde a pokud chceš jezdit opravdu rychle, tak musíš mít opravdu dobré a silné brzdy. Přesně takové jsou Formula Cura 4. Zatím nejostřejší brzda ze všech, co jsem kdy měl v ruce.

Formula Cura 4 je brzda, která vyhrála na Mistrovství světa v roce 2017 závod ve sjezdu, v elitě! A to byl pouze prototyp. Od té doby proběhl ještě další vývoj, tak aby brzda Cura 4 byla ještě silnější a spolehlivější. Na začátku letošního jara jsem měl možnost vyzkoušet tuto brzdu na vícero kolech v italské Toskánsku, i přestože na sobě nesly nápis Prototype, jednalo se již o finální produkt. A můžu s čistým srdcem prozradit, že Cura 4 je asi úplně nejvíc, co si v současné době na kolo můžeš dát.

Cura 4 vychází ze svého předchůdce, dvoupístkové verze Cura, číslovka 4 jasně napovídá, že novinka má písty čtyři a ne ledajaké. Pěkně velké a masivní, 18 milimetrů v průměru. Skoro dva centimetry, to je garance nepředstavitelné síly. K tomu přidej zvětšenou plochu sintrovaných brzdných destiček a jejich větší tloušťku pro lepší modulaci brzdné síly.

Brzdová páka je shodná jako původní Cura, takže nechybí ani poměrně masivní expanzka na minerální olej, který proudí v útrobách brzdného systému. Použitý olej má dle Formula vyšší bod varu zaručující konstatní výkonnost i ve vysokých teplotách a zároveň i nižší bod zmrznutí, takže brzda má fungovat stejně v celém rozmezí teplot.

Formula používá Speed Lock, technologii pro snadné napojení hadic, šikovné jejich pro vedení uvnitř rámu, ani Cura 4 není výjimkou a Speed Lock na ní nalezneš. Takže odpojit hadici je otázkou pár okamžiků. A nejen odpojit, ale také neztratit brzdový olej a zabránit zavzdušnění, funguje i opakovaně!

Brzdový třmen jak již bylo zmíněno nese čtveřici pístů o průměru 18 mm, třmen je složen ze dvou částí. Nový třmen Cura 4 umožňuje optimální rozložení síly a velmi lineární dávkování brzdné síly.

Brzda, jak třmen, tak páka jsou plně kované a následně eloxované, tento výrobní proces zaručuje strukturální kvalitu, spolehlivost v dlouhodobém horizontu a také nízkou váhu. A když už jsme u ní, kompletní brzda Cura 4 s 85cm dlouhou hadicí, kotoučem o průměru 160 mm a šrouby váží 379 gramů.

Cura 4 bude k dispozici ve třech barevných provedeních, černé lesklé, leštěné stříbrné a také zlaté. Pokud si na Formula Cura 4 brousíte zuby, tak si připravte 174 Euro za černou variantu a 183 Euro za stříbnou a zlatou. V prodeji bude od 15. září.

A jak brzdí Formula Cura 4?

Prošlo mi rukama již spousta brzd, od slabých až po ty nejsilnější, vyzkoušel jsem snad všechny značky na trhu, ale Cura 4 je úplně někde jinde. Její brzdná síla je o level dál. Příkladem mluvícím za vše je následující příhoda. Nastavím si kolo, kokpit a odpružení, nafoukám SAG a jdu vyzkoušet bajk vyzkoušet na kolečko po parkovišti. Jedu v podstatě nulovou rychlostí a velmi zlehka si sáhnu na brzdy, lehoučký ťukanec a kolo okamžitě stojí a já jdu málem přes řídítka, o fous, že nebyl „over the bar“. Kluci od Formule se smějí, já taky, ale trochu kysele …

Takovou kotvu jsem nikdy nezažil. Výkon je tak neuvěřitelný, že mám regulérně bradu dole. Na trailu už poučen brzdím opatrněji, obrovskou výhodou je ta obrovská rezerva, pořád, v jakékoliv rychlosti nemáš problém radikálně zpomalit. Nemyslím zablokovat kola, prostě zpomalit. Dávkování brzdné síly je velmi dobře čitelné a brzda není tzv. „digitální“ – nemá režim zapnuto – vypnuto (kola se točí – kola se netočí). Výkon je konstantní, testoval jsem sice v nižších teplotách, ale ani na cca 10minutovém rychlé dráze nebyl znát jakýkoliv pokles výkonnosti či zahřívání.

Ergonomie páčky dobrá, osobně jsem oddaný Shimano brzdám a na Sram si musím zvykat, místo, kde je čep páčky a způsob otáčení páky kolem něj mi vyhovuje více u Shimanu, ale zde jsem neměl sebemenší problém, žádné zvykání.

Hodně zajímavé je i možnost nastavení jak vzdálenost páky od řídítek, tak bodu kontaktu brzdových destiček s kotoučem, takže si snadno nastavíš v jakém rozsahu bude možnost brzdnou sílu dávkovat, od malého kroku až po velmi dlouhý.

Nemám laboratorní srovnání, ale pocitově, Formula Cura 4 je nejsilnější brzda ze všech, co jsem kdy měl v ruce. Bez problému strčí do kapsy Shimano Saint, Code RSC či Magura MT7 HC.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Daywak (Daywak (a) gmail.com) 30.5.2018 v 8:58

    Ahoj, mohu se zeptat na srovnání této brzdy a brzdy od Hope. Jestli i tam je brzda lepší? Díky

  • anonymní uživatel ernesto 30.5.2018 v 9:41

    Morda :) uz teraz slimtam... u toho speed locku plati, ze si viem hadice odpojit a prestrcit ramom bez nutnosti odvzdusnenia a pripadnej navstevy servisu? :)

  • profilová fotka Roman2 30.5.2018 v 10:52

    Po zkušenostech z předchozích typů brzd této značky, bych byl trochu umírněnější v nadšení, ale třeba tentokrát opravdu udělali brzdu ze které se nesloupe barva, jde odvzdušnit, netečou z ní špony a třeba se vejde kotouč mezi desky.

  • anonymní uživatel hnidopich 30.5.2018 v 11:00

    OTB over the bar

  • anonymní uživatel Ádoš 30.5.2018 v 11:10

    Keli já tu brzdu nejezdil v ruce sem jí nikdy neměl, ale nevím proč, prostě nevěřím tvému přirovnání, že to je nejsilnější brzda všech dob, kterou si měl možnost držet v pazouře. Sainty, Hopy, nebo stařičkýho Gustava M tim házíš na druhou kolej, což si nezaslouží.

    Brzdy od Formuly nikdy nebyly žádná super hitparáda, proč by měl bejt tenhle model najednou nejlepší na světě, když používá stejný typ slitiny pro kotouče i destičky jako ostatní výrobci? to jsou jako ty brzdy z nějakého "Stallinia" a najednou z ničeho nic postavili brzdy, který tě katapultujou přes řídítka, když jedeš po parkovišti?

    Tohle uměl před 15 lety i Magura Gustav M s plovoucim třmenem......

    Na druhou stranu chápu - musí bejt na palici pořád něco vychvalovat, dělat komponentům propagaci a zákonitě tak sklouzávat k velmi častému použití slov, které začínají na "NEJ"

  • anonymní uživatel Ádoš 30.5.2018 v 11:13

    už před 15 lety byly na trhu brzdy, které brzdily víc než bylo často žádoucí a když to člověk přepískl, prostě byla gravitace a setrvačřnost nesmlouvavá.

    Tady je použitá běžná směs, slitina i velikost kotoučů a najednou tu máme brzdy, před kterejma se Sainty krčí v koutě? možný je všechno, často jsem se mýlil, třeba se mýlím znova, ale ani za mák tomu nevěřím..

  • anonymní uživatel Johnsee 30.5.2018 v 11:29

    Hm... já jsem třeba s Formula RO spokojený. Pokud Cure4 budou ještě silnější, bude to jen dobře.

  • anonymní uživatel nemocny 30.5.2018 v 12:12

    co dela takove trhani s vypletem 29 ? nekde musi byt hranice

  • profilová fotka Keli 30.5.2018 v 12:26

    Ados: přesně jak píšeš, už si nepamatuji o kterého dh jezdce šlo, ale ten na MS místo 4pístů volil 2písty. Důvod, až příliš velký výkon. Určitě to není brzda pro každého. Ale to se dá říct i o zmíněném Saintu.

  • anonymní uživatel Kubik 30.5.2018 v 22:53

    To psal mistr Yoda ne? Speed lock na ni naleznes a kolo sve z kopce ubrzdit muzes

  • profilová fotka durisa 1.6.2018 v 10:30

    Formule už jsem bohužel měl, už nikdy..

  • anonymní uživatel Pedro 2.6.2018 v 23:10

    Jenom technická, pokud je tim "off the bar" myšleno OTB, tak to je "over the bar(s)".

  • anonymní uživatel Tomáš (tomfree (a) seznam.cz) 3.6.2018 v 11:57

    Formuly jsem taky bohužel poznal,takže až tu bude stejná recenze po roce intenzivního používání,tak možná upravím pohled na tyto výrobky.

  • profilová fotka Keli 4.6.2018 v 22:39

    Tomáš: já měl také Formula Oro a absolutně problematické, kámoš měl stejný model a absolutně spolehlivé a bezproblémové...

    Pedro: pravda, díky! Off the bar, vypnout se na baru je trochu jiná dovednost ;-)

  • anonymní uživatel Yareck39 (yareck39 (a) gmail.com) 6.12.2020 000 9:45

    Keli, jen dotaz. U těch brzd jde opravdu nastavit bod kontaktu destiček s kotoučem? Dík za info

  • anonymní uživatel vasiks 16.10.2022 - 8:10

    hmm nevím, mám je na elektro enduro kole - kolo těžké 22,5kg já přidám dalších 120kg - OK je to hodně - kotouče 203 mm a při poměrně krátkém sjezdu (Točná dolu) - dole začali vadnout, na tomhle trailu mi na normálním šlapacím kole normální dvoupístové SLX nikdy nevadly. Takže za mne spíše zklamání

    • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 16.10.2022 - 13:09

      Zhubni, jezdi na normálním kole a máš po problémech.

      • anonymní uživatel vasiks (vasik.nedam (a) gmail.com) 15.11.2022 - 9:09

        hmm to se dobre rekne a hur udela. Jinak ted jsem se vratil s Finale a asi Cura 4 zahodim. Destičky vydrzely dva dny pak se sjely do mrte. Naštěstí sli lokalne koupit Galfer desky. s nimi to konečně trochu brzdi, ale zase na zacatku brzdeni (vyjizdky) vzdy vrzou a piskaji. Zatim jsem tedy hodne nespokojen a hledam nahradu (asi Magury respektive Shigury)

        • anonymní uživatel M 15.11.2022 - 9:39

          až je budeš zahazovat tak řekni kam.. díky.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí