MojeKolo

Megavalanche: začalo se závodem Enduro d Oz

Autor: Radim Hynšt, kategorie: Report, vydáno: 5.7.2018

Ve francouzském Alpe d Huez se dnes jel endurový závod přidružený ke slavnější Megavalanche.

Do Enduro d'Oz, jak se závod jmenuje, nastoupilo něco přes stovku závodníků, jejichž formu prověřili celkem tři erzety. Závod vyhrál Olivier Bruwiere, nejlepším z našeho gypsy campu pak byl čecho-švýcar Petr Mondrik na devátém místě celkově, čtvrtý ve své kategorii. Na 62. místě dojel Petr Surý a na 75. pak třetí Petr, Petr Toman. Nejlepší ženou se stala věčně usměvavá švýcarská mistryně Alba Wunderlin (taky kempuje hned vedle nás ve stanu) a to nejen proto, že startovala jako jediná žena v závodě, její čas by stačil na 47. místo v celkovém pořadí, klobouk dolů před tím materiálem. Zvláštní cenu pak získal australský pár startující na tandemovém celopéru, který neměl větších problémů ani ve switchbacích utažených jako tkanička u fajftenů. Aby závod vůbec dojeli, museli mezi erzetami ještě obrovským kamenem narovnat ohnutou kliku na betonové patce lanovkového stožáru.

Tratě nebyli jednoduché, nemusel by se za ně stydět leckterý náš domácí downhillový závod. Od motaček v odkloněných loukách, přes sjezdy v suťových lavinách až po brutálně prudké skalní pasáže. První RZ jezdili ti nejrychlejší v čase okolo dvaceti minut. Následoval asi tříkilometrový výšlap k lanovce, která účastníky vyvezla na start dvojky, ta už byla podstatně kratší, zato ale plná skalních pasáží „na morál“. Třetí erzeta byla opět hodně dlouhá a spousta lidí si sáhla na dno svých sil, byla na ní místa, kde i ti nejlepší kola snášeli a vrcholem byl průjezd bažinou s obrovskými šutry, kde průjezd středem znamenal zapadnutí kola až nad náby. Spousta lidí se tu hezky vyválela v bahně, dole v cíli byli pak lehce rozeznatelní pouhým čichem.

Náladu všem vyčerpaným v cíli zpestřila bigbeatová kapela a bohatý catering s grilem a čepovaným pivem, které nebylo vůbec špatné, nato, že jsme v zemi vyhlášené úplně jiným mokem.

Gratulace všem kdo dojeli a hodně štěstí v dalších bojích o umístění v Megavalanche.

Z Hujeru, Radim Hynšt.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí