MojeKolo

Report: FR.ENETHIC na Megavalanche

Autor: Zbyněk Pluške, kategorie: Report, vydáno: 19.7.2017

Minulý rok jsem si říkal, že na Megavalanche jsem naposledy, letos se k nám do týmu však přidal kamarád, který si tolik přál jet. Ok, do třetice všeho dobrého, takže jedem zase.

Fyzička a svaly nestačí, na Megu je třeba předem řádně se i vybavit. Co zlobí doma, na trailech pošlete do šrotu. Nahazujeme tedy bezduše, nové pláště (na předek zvláště přilnavé), náhradní hazka se taky hodí, brzdové destičky bez debat, ideál je máš-li další kolo :), na místě si za komponenty jinak hezky připlatíš.

Vyrážíme z Brna, s týdenním předstihem, Oskara (rozuměj modrý VW Transportér) máme nacpaného až po okraj a před námi je dlouhých 1300 km do cíle – Alpe de Huez. Po náročných 17ti (fakt?! :-O ) hodinách přijíždíme k příkrým alpským serpentýnám, kde nás zastavuje místní policie, z důvodu konání závodu do vrchu na silničkách (z Le Bourg d Oisans, 717 m.n.m do 1481 m.n.m.). Pro nás vlastně celkem příjemná zastávka, čas na francouzskou le kofi, zafandíme závodníkům a pokračujem v dvouhodinových zatáčkách do našeho cíle.

Jupí, jsme na místě, rozložíme náš gypsy camp a spánek nespánek, ty hory tě prostě nenechají sedět jen tak u stanu, složíme kola, vyřídíme liftpasy a let´s go ride!

ALPE DE HUEZ A OKOLNÍ TRAILY

Už loni jsme si říkali, že by to chtělo projet zdejší traily. Takže plán na zbytek týdne je jasný. Odjet co se dá z místních trailů a nově taky zazávodit v Enduro D Oz – doplňkovém závodě před hlavní akcí.

V okolí je spoustu zajímavých tratí, od cross country přes našlapané enduro až po pořádné downhillové sjezdy. Ale taky jsme narazili na místního guida, který nám ukázal další zajímavé neznačené traily. Francouzské značení stezek je tak trochu něco jiného než čekáte, mnohdy jsou náročnější než se zdají. Je potřeba s tím počítat, přichází první újmy na bajku (ohnutá zadní stavba rámu, sjeté brzdové destičky až na kov nevyjímaje).

ENDURO D OZ

Na řadě je Enduro D´Oz, které se jelo ve středu. Původně to vypadalo jako dobrý nápad na tréning před hlavním závodem, ale opak se stal pravdou. Enduro mělo tři RZ, RZ1 měřila 6 km s převýšením 950 m.n.m., RZ2 mělo 2,6 km s převýšením 530 m.n.m. a RZ3 byla dlouhá 5,3 km s převýšením 770 m.n.m.. Startuje se ve dvou, já fasuju Noga Korem z Izraele. Držím se jí tak první dvě minuty B-) Celkově bylo enduro docela špatně značené, traťoví komisaři moc dobře nenavigovali. Nakonec byly zrušeny výsledky z RZ1, protože každý kufroval. RZ2 vedla částečně po DH lajně francouzského svěťáku, prostě gnarly trail. U tratě RZ3 dost přitvrdili. Shodli jsme se, že nás chtěli pořadatelé minimálně pořádně unavit před Megou. Portugalský spolujezdec dojíždí do cíle se zlomenou zadní stavbou svého tři měsíce starého kola. Útěchou v cíli byl ale skvělý raut s pivkem a kapela s francouzským Elvisem. Do kempu přijíždíme společensky unavení ???? Zackary dojel na 10. místě v kategorii muži 30+, já na 34. a Standa to přežil na 95. První se umístil v naší kategorii Ben DEAKIN, známý svým oj-jój! V ženách kralovala moje spolujezdkyně Noga KOREM.

KVALIFIKACE

Kvalda je důležitější závod než samotná Mega. Pokud nepřijde žádný problém a budeš se na lokty rvát dopředu, můžeš se v pohodě dostat do jednoho z hromadných startů. Zackary jakožto hlavní propagátor z plakátu dostal možnost startovat z výhodné druhé lajny a dojel na 23. místě.

Já jsem měl bohužel letos defekt, takže jsem se dostal do skupiny Mega Affinity. Sam Hill byl na tom stejně, ale na ráfcích dojel na krásném 14 místě. E-Bike to byla letos kapitola sama o sobě. Aby nepřišli o kvalifikační jízdu, pustili je po trati kvaldy v opačném směru, do kopce. Baterky vydržely(!)

MEGA

Na sobotním programu byl závod v kategoriích MEGA E-BIKE, MEGA LADIES, MEGA CHALLENGERS a MEGA AFFINITY. Pro mě byl cíl jasný – nepíchnout, nezrakvit se a dojet pokud možno pod hodinu a půl. Já finišuju v čase 1:20:21, splněno! Je z toho 55. flek mezi MEGA AFFINITY. Standa dojel taky v našem limitu a to jel Megu poprvé! MEGA LADIES vyhrála Isabeau Courdurier v čase 53:22. Jako první v MEGA CHALLENGERS skončil Xavier Murigneux.

V nedělním finále závodu přišel déšť a silný vítr a ráno lanovka na vrchol Pic Blanc (3330 m.n.m) nebyla kvůli nepřízni počasí v provozu. Silný vítr nedovolil ani helikoptéře sledovat jezdce na vedoucích pozicích závodu. Trať byla na poslední chvíli změněna a zkrácena, start byl přesunut k první stanici lanovky nad Alpe de Huez a vedla částečně po trailu kvaldy. Kombinací necelých čtyř stovek riderů a single trailů tak vznikaly obrovské tlačenice. Zack dojel do cíle na 248. místě. Megavalanche vyhrává Damien Oton, druhý Francois Bailly Maitr, třetí flek bere Martin Maes v časech okolo 23 min. Po startu hlavního závodu odstartovala skupina MEGA AMATEURS, ve které odjel Petr 154. místo.

Na Megavalanche potkáš profesionální jezdce (Sam Hill, Josh Bryceland, Isabeau Courdurier, Liam Moynihan, Yoann Barelli?), ale hlavně narazíš na spoustu vtipných lidí, jako třeba anglán James a jeho sjezďák se zdvihy přes 300 mm vpředu i vzadu, který přijel v úsporném Bentley.  

Letošní novinka – Vibram nabízí úpravu tvojí staré podrážky za novou a zdarma.

Po závodech je samozřejmě nutné myslet i na rekonvalescenci, jih Francie totiž přímo vybízí k cestování, Megaavalance je vlastně bezva dovolená ???? Takže don´t wex, ride free!

MEGAVALANCHE MOVIE

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí