Test: Ergon BA2 E - batoh s chráničem páteře

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 24.7.2018

Firmu Ergon asi netřeba představovat, německá společnost, která si „ergonomii“ dala přímo do názvu. Od někoho takového čekáte, že cokoli udělají, nebude vás na kole… vám na kole zavazet. A dneska se podíváme na vyladěný páteřákový batoh BA2 E.

Obvykle se nestává, abych si před nasazením batohu četl návod. Jasně, možná nejsem „nejostřejší pastelka v krabičce“, ale obvykle nasadit batoh a zacvaknout přezky dovedu. U Ergonu je tomu trochu jinak! Teda, ne že by se batoh nějak zásadně jinak nasazoval, podstata batohu tkví v tom, co se stane před nasazením.

Je totiž potřeba pomocí suchých zipů a popruhů nastavit správnou velikost na hlavním zádovém panelu, podle vaší výšky. Na 174 cm mi návod řekl „M“. Pak už je nasazování stejně, jako všude jinde. Velký rozdíl je ale v umístění batohu na zádech, právě díky nastavení délky zádového panelu, máte těžiště batohu výrazně níž, než jste zvyklí.

To je určitě přínos, těžké věci v batohu máte co nejníže, nic vám v něm nelítá. Samozřejmostí je páteřák, resp. plát z chytré pěny, vložený uvnitř batohu. Právě s páteřákem souvisí i bederní upínání. Široký pružný pás na velkou přezku a ještě suché zipy zajistí, že se batoh s páteřákem opravdu nepohne nikam, kam nemá. A samozřejmě, nechybí ani horní hrudní pás.

Př jízdě pociťuji jediný problém ve „střihu“ batohu v oblasti ramen, potažmo hrudníku. Ačkoli mám všechno nastaveno jak radí návod, mám pocit, že německý designér nepočítal s poctivou postavou českého sedláka co má trochu ramena a hrudník. Ať ladím popruhy jak chci, vždycky mi popruhy batohu mírně odstávají přes ramena, jak to jde i vidět na fotkách. Při jízdě z kopce ale tenhle nešvar neřeším, batoh sedí jak má a nehýbe se.

Při detailnějším ohledání má batoh dvě hlavní velké kapsy, ta menší, vnější, má vnitřní členění pro lepší uspořádání všeho vercajku a krámů, které v ní potřebujete vozit. A je dostatečně vysoká aby pobrala i pořádně velkou ruční pumpu.

Větší kapsa má pak přístup k páteřáku, docela dost místa a hlavně, vtipnou fičuru, která souvisí s písmenkem „E“ v názvu. Batoh BA2 E má totiž držák na náhradní ebikovou baterku. Ta lze zajistit několika suchými zipy, aby s v batohu ani nepohnula. Velká vychytávka, kterou oceníte ve chvíli, kdy máte ambice na elektrokole jezdit pořádné dávky kilometrů někde po horách. Jedna baterka to prostě nedá. Případně druhá varianta, vyjedete na kopec s motorem a z kopce odpojíte baterku a hodíte do batohu. Kolo je obratnější a lehčí a vám díky kapse nelítá 3 kilová baterka na zádech sem a tam.

Jinak má bágl kapsy a držáky všude, kde je potřeba, kapsička na nářadí či jiné drobné věci na bederáku, vnější velká kapsa na přilbu, dokonce i poměrně vtipně vyřešený držák na Gopro.

Váha prázdného batohu je lehce pod jeden kilogram, vzhledem k objemu 10 litrů je potřeba brát ohled, že bagáž na týdenní trip do něj vážně nedostanete. Tento batoh je svými rozměry ideální pro odpolední vyjížďku až po celodenní výlet. Nasadíte na něj velkou či malou přilbu, pojme chrániče a bundu a jiné drobnosti na sebe, kdyby se náhodou změnilo počasí (pro ten případ je v batůžku i pláštěnka, ta je však pouze pro batoh, ty budeš moknout). Jo a taky ta baterka. Jeho největší výhodou je každopádně neobvyklý způsob umístění na jezdcových zádech, díky kterému při jízdě výborně sedí a téměř nerozhazuje těžiště bez ohledu na to, jak je batoh naložený.

Testovaný batoh obsahuje páteřák, ale bohužel už ne vak na vodu, ale to je v současné době velmi obvyklé. Ergon BA2 E si můžete jej pořídit za 4759 Kč na Zookee, kteří nám batoh do testu zapůjčili, díky!

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí