Test: kokpit Race Face - Half Nelson, Turbine a Next R

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 29.6.2018

Kokpit patří k tomu nejdůležitějšímu na kole, kokpit je to, čím kolo řídíš. Volba vhodných řídítek, představce a gripů může jízdu výrazně zpříjemnit a nebo také znepříjemnit. Krom toho se dá při použití lehkých komponentů dost ušetřit na váze.

Značka Race Face patřila od nepaměti k bajkovým top značkám, po několika letech majetkových veletočů ve firmě se pomalu vrací na výsluní. Její základní modely kvůli přívětivé ceně najdeme osazených na spoustě kol, jak si ale stojí komponenty z druhé strany spektra, top modely z nabídky. Dnes se podíváme na karbonová řídítka Next R 35, hliníkový představec Turbine 35 a gripy Half Nelson, které nám do testu zapůjčil český dovozce Race Face firma Zookee.

Řídítka Race Face Next R 35

Pokud chceš lehká řídítka, tak jiná možnost než jít do karbonových není. Váha i velmi lehkých hliníkových se těm z uhlíku přibližuje jen velmi zvolna, důkazem jsou řídítka Race Face Next R 35, ty se svojí délkou 800 mm váží pouze 215 gramů! To je cca o 100 gramů méně než bývá hliníků. Úctyhodný rozdíl.

Testovaný model jsme dostali se zvednutí 20 mm, k dispozici je nižší i vyšší verze – 10 resp. 35 mm. Jak je již z názvu patrné, číslovka 35 značí průměr řídítka v oblasti upnutí do představce, tedy 35 mm.

Zahnutí je standardní pro všechny modely a nabývá hodnot 8 st. dozadu a 4 st. nahoru. Nic zásadně rozdílného než u jiných značek, ale osobně si na Race Face řídítka musím zvykat a nezáleží na modelu. Jejich tvarování mi, neřekl bych, že nevyhovuje, ale není to tak, že chytnu řídítka a splynu s nimi v jeden celek. U Race Face musím déle ladit správný úchop, víc si hrát s „bar rollem“, otočením řídítek v představci. Ani zde tomu nebylo jinak. Ale nakonec, nakonec jsem to vyladil k obrazu svému.

Race Face Next R 35 řídítka nejsou ultra tuhá, tak jak některá karbonová bývají, ale mají možnost drobného průhybu. Při jízdě velmi příjemné, přesně na takové ty mikrovibrace, které ti vidlice nezkousne.

Nejde se nezmínit o cenovce, ta překračuje hranici 3500 Kč. To rozhodně není málo, ale karbonové řídítka tak prostě stojí. Zda-li se vyplatí ušetřit třetinu hmotnosti za tuto cenu nechám na zvážení laskavého čtenáře.

Race Face Turbine R 35

Druhým do party, dalším členem našeho testovacího komba byl představec Race Face Turbine R 35. Logicky s dírou 35 mm, tak aby odpovídala šířce řídítek. Možná délka představce neodpovídala délce řídítek, dát na 80 cm široká řídítka přestavec 60 mm dlouhý je nezvyklé, ale na testovacím kole, Kona Satori to fungovalo fantasticky (kdo nečetl test, tak ve zkratce, rám velikost M, jezdce 185cm a bylo třeba o fous delšího představce). Představec je klasické koncepce, nevymýšlí žádné novinky v oblasti upnutí, prostě dva šrouby okolo hlavové trubky a čtyři okolo řídítek. Všechny šrouby jsou na inbus č. 4, praktické při montáži.

Nesmím zapomenout, že forbec disponuje na prvním pohled neznatelným zvednutím o 6 stupňů, ale v nabídce Race Face jsou i s nulovým zvednutím. Co se týče zvednutí, tak to může být i snížením, představec lze otočit.

Představec Race Face Turbine R 35

Zpracování představce je velmi podařené, je patrná práce CNC frézy v těle z hliníkové slitiny řady 7075, drobné stopy po frézce ocení každý, kdo je fanda do techniky. Díky počítačem řízenému obrábění se váha představce dostala na velmi konkurenční hodnotu, 160 gramů. Cenovka je 2290,–

Gripy Race Face Half Nelson

Posledním kouskem testované trojice jsou gripy Race Face Half Nelson, ze kterých jsem byl doslova na větvi. Extrémně příjemné a měkké gripy, se kterými si moje ruce okamžitě rozuměly a byly jako v bavlce. Ano, jezdím velmi často bez rukavic a na gripy si potrpím.

Preferuji spíše užší než tlustější, Half Nelsony s průměrem 29 mm tento můj požadavek dokonale splňují. Horní strana gripu je zcela hladká bez jakýchkoliv výstupků, drobné drážky imitují vrstevnice na mapě. Naopak na spodní straně, v oblasti, kde bývá tradičně tzv. vafle, drážkování pro lepší úchop prsty je nápis Race Face a dvojice podélných výstupků. Úchyt skvělý, použitá guma je velmi lepivá a měkká, i po dlouhých vyjížďkách jsem neměl žádné otlaky a mozoly. Pecka!

Provedení bylo s zámkem na jedné, vnitřní straně gripu, takže se můžeš chytnout velmi zeširoka a do dlaně tě netlačí žádný zámek. Race Face nabízí tyto gripy v mnoha (8) barevných provedeních a cena je příjemných 540 Kč.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Had (pavel. had (a) seznam.cz) 3.7.2018 v 14:36

    Jak dlouho jsou gripy pouzivane? Vydrzi takhle ciste nebo se vyplati koupit cerne?

  • anonymní uživatel TF (tomas.ffuk (a) gmail.com) 4.7.2018 v 16:50

    Překvapuje mě, že doporučují 215 gm řídítka na Enduro. Snad to mají dobře otestované

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí