Stanislav Sehnal vyhrál European Downhill Cupu (EDC) na šumavském Špičáku

Autor: Karel Samec, kategorie: Report, vydáno: 22.7.2018

Vítězem European Downhill Cupu (EDC) na šumavském Špičáku se poprvé v elitní kategorii mužů stal Čech – Stanislav Sehnal. V ženách vyhrála Slovinka Hrastniková. Martin Lebl navíc skončil pátý a Antonín Král devátý. Bártová byla v „Elite“ žen čtvrtá.

Vítězem čtvrtého závodu pětidílné série European Downhill Cupu (EDC) se na šumavském Špičáku časem 3:05 minut stal mezi 117 účastníky elitní kategorie mužů Stanislav Sehnal. Teprve v devátém ročníku tak zvítězil na Špičáku poprvé Čech. Druhý dojel Němec Joshua Barth se ztrátou 55 setin vteřiny a třetí Novozélanďan Bryn Dickerson (- 3,92 vteřiny). Elitní kategorii žen vyhrála vedoucí sjezdařka seriálu EDC Slovinka Monika Hrastniková časem 3:39 minut. Startovní listina čítala včetně kvalifikace celkem 250bikerů a bikerek z 28 zemí světa v pěti kategoriích.

„Nebe a dudy“ v přeneseném slova smyslu způsobilo rozdílné počasí během dvou soutěžních dnů. Sobotní kvalifikace se jela na rychlé, prašné trati, zatímco nedělní finálové jízdy na deštěm prolité „skluzavce“. Z ní s přibývajícím počtem jezdců sice mizelo bláto (na jejich kolech a dresech), ale sjezd z vrcholu Špičáku byl podle slov většiny bikerů nesmírně obtížný a absolvovat ho bez chyb, bylo prakticky nemožné. Stejně jako dostat se pod magickou hranici 3 minut.

Do superfinále mužů (pozn.: jede ho nejlepších 30 z kvalifikace a prvních 10 průběžného pořadí EDC má účast zajištěnu automaticky, zbytek startovního pole pak jede jen malé finále) postoupilo i 5 Čechů. Stanislav Sehnal dokonce kvalifikaci vyhrál a Martin Lebl v ní byl třetí. V superfinále pak Stanilav Sehnal dokázal to, co devět předchozích ročníků ve Ski&Bike Špičák nikdo jiný z Čechů – vyhrát ve skvělé světové konkurenci závod EDC na domácí trati (pouze v ženách se to před dvěma roky povedlo Janě Bártové). Skvělý český den ještě umocnili další dva Češi v desítce – Martin Lebl (5.) a Antonín Král (9.).

Velkou smůlu si vybral Ondřej Štěpánek – v kvalifikaci spadl a superfinále si zajistil díky umístěný v průběžném pořadí EDC. V neděli hned na startu protočil „ořech“, nemohl vůbec šlapat, jen sjel z kopce dolů, přesto dojel mezi 31 superfinalisty na 17. místě. Matěj Charvát pak byl 24.

Jana Bártová (- 5,31 vteřin ztráta na vítězku Hrastnikovou) letos jako jediná Češka ve startovním poli jela na Špičáku v sérii EDC už pošesté. Předloni vyhrála, loni dojela třetí, letos to bylo za „brambory“, tedy čtvrté místo v konkurenci 20 bikerek. Před ní se dostaly druhá Janine Hübscheová ze Švýcarska (- 41 setina vteřiny) a třetí skončila Němka Sandra Rübesamová (- 1,05 vteřin).
V mužské kategorii U19 bral zlato Australan Patrick Butler, v U17 Slovinec Marko Niemiz. V kategorii Masters (ročník narození 1988 a starší) zopakoval loňské vítězství mezi 24 „veterány“ Frank Hedwig (Německo) před Švýcarem Fabianem Buschorem a Dánem Madsem Widemannem. Opět čtvrtý jako loni dojel Tomáš Brožík z Dobřan.

Na odměnách se letos celkem vyplatilo téměř 6 000 eur. Na „prize money“ dosáhlo 8 nejlepších v obou elitních kategoriích (vítězný muž i žena získají každý 600 eur). V ostatních kategoriích se pak odměna vyplácela třem nejlepším. Záznam z finálových jízd vysílá ČT Sport.

Závody sledovalo během celého víkendu cca 2000 diváků. Celá série iXS European Downhill Cupu nyní vyvrcholí finálovým závodem na přelomu srpna a září v rakouském Brandnertalu. Pak už se jede MS ve švýcarském Lenzerheide (4.-9.září).

Hlasy nejlepších českých jezdců po závodě:

Stanislav Sehnal (vítěz Elite Men): „Skvěle jsem zajel především v sobotní kvalifikaci, tam jsem jel skoro bezchybně V neděli už jsem kupil chyby, ale žádné extrémní jsem se nedopustil a od poloviny trati už jsem se cítil dobře. Sice jsem měl pořád pocit, že musím něco dohánět, protože se mi zdálo, že jsem klíčové úseky pokazil. No asi ne tolik, když mi to nakonec vyšlo.“

Jana Bártová, čtvrtá v kategorie Elite Women: „Já už jezdím jenom pro radost, na MS ani na další závod EDC se nechystám, takže jsem se čtvrtým místem spokojená. Hlavně dnes byla trať především v horním úseku extrémně těžká, hrozně klouzal, dala mi hodně zabrat. Naštěstí až v cíli jsem prorazila pneumatiku, takže mi to nestálo dobrý výsledek.“

Kompletní výsledky špičáckého závodu včetně časů najdete zde.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Maverick 22.7.2018 v 22:49

    supr závodní report hned po akci!! Díky!!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí