Test: dlouhodobý test odpružení Öhlins - vidlice RXF 36 a tlumič TTX

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 22.8.2018

Jak jste mohli zjistit z článku o tom, „co se děje při ladění Öhlins podvozku“, stal jsem se majitelem vidlice RXF 36 a tlumiče TTX. A po několika měsících ježdění je čas zhodnotit,jak se tyhle věci povedly.

První a nejdůležitější věcí u podvozku je samozřejmě jeho nastavení. Dá se očekávat, že špičkový produkt, jakým Öhlins nepochybně je, po vás bude „něco chtít“. Představte si to asi takhle: Když si koupíte Fabii RS, tak se vám v ní bude dobře jezdit hned od začátku. A můžete být spokojení, jezdit si a auto po vás v zásadě nebude nic chtít. Pokud si ale sednete do WRC speciálu „stejné“ Fabie, budete, pokud umíte trochu jezdit, asi výrazně rychlejší. Waaaau. Dupnete na plyn a auto vyletí úplně jinou rychlostí. Abyste ale z tohohle speciálu vymačkali to úplně nejlepší, bude vás to stát trochu ladění a testování. Ohromný rozdíl ale tkví v tom, že na rozdíl od RSka máte ohromný rozsah, s kterým si můžete hrát do aleluja. A přesně tohle je podvozek Öhlins.

Testoval jsem, jak už víte, vidlici RXF 36 Air se zdvihem 160mm a tlumič TTX 216×63mm.

Hlavní devizou vidlice RXF 36 není ani superhustý design, ani tisíc fičur, co mají usnadnit servis a kdo ví, co ještě. Ne, vidlice RXF 36 je skvěle nastavitelná s obrovským rozsahem „setupů“.

Co se exteriéru týká, 36mm silné vnitřní nohy, krk s korunkou z jednoho kusu hliníku, 160mm zdvihu, 46mm offset a upínání přední boost osy na 5mm imbus s pojistným šroubem.

Proč imbus a ne rychloupínák? Protože jsou předepsané dotahovací síly osy a ty mají vliv na to, jaké pnutí je ve spodních nohách a příliš velké pnutí by mohlo zhoršit chod. Jenom si zkuste, jaká je vůle vidlici když není nasazené kolo. A pokud projektujete vidlici, tak aby správně fungovala při dotažení 6Nm, potřebujete ji na tuhle sílu dotaženou. Ne, aby vám ji manták dorval téčkem a zkroutil nohy. Jasně, je to věc kterou ostatní výrobci neřeší. Ale jak jsem už říkal, na „asi dobrý“ a „zhruba“ se v Öhlins nehraje.

Uvnitř se pak odehrávají další kouzla, tlumící patrona nabízí nastavení odskoku a HSC a LSC (pomalu a vysokorychlostní komprese). Jedná se momentálně asi o jedinou vidlici na trhu, používající Twin Tube systém průtoku, tedy variantu s větším množstvím oleje, který protéká přes kompresní ventily do vnějšího pláště. U Öhlinsu se tento systém jmenuje TTX a výhody jsou jasné, lepší nastavitelnost a konstantní chod tlumení bez vlivu kavitace či zahřívání.

Na druhé straně pak coby pružící, funguje uzavřená vzduchová patrona s třemi komorami. Jedna je klasická negativní (ta se fouká „automaticky“, přefoukne se do ní vzduch z hlavní komory) a dvě pozitivní. Main Chamber, hlavní komora, rozhoduje o citlivosti a křivce chodu v první části zdvihu vidlice, RampUp chamber potom řeší konec zdvihu, tj. kdy začne křivka progresivity stoupat a jak moc. Pro naladění kdy a co foukat, vám mimo tabulky doporučených tlaků (které mě, v případě RampUp zrovna moc nesedí) asi nejvíc pomůže tabulka s křivkami chodu.

Ano, měl bych určitou výhradu k nemožnosti regulace velikosti vzduchových komor. Docela by mě totiž lákalo zkusit menší Main chamber a tím zvýšit její progresivitu, abych dokázal mít trochu větší oporu v prostřední části zdvihu, aniž bych přicházel o citlivost. Díky specifickému systému dvou komor, totiž RXF pracuje se zdvihem trochu jinak, než klasické, jednokomorové vidlice, musíte si trochu zvyknout, že budete fungovat malinko víc ve zdvihu. Což je sice nezvyklé, nicméně logicky nutné, aby mohla vidlice pracovat jak má a co nejvíc držet přední kolo na zemi, ať se děje cokoli. Samozřejmě je možné nafučet Main chamber na vysoký tlak. Vidlice se bude chovat jako klasická, „jednokomorová“ ale to už vidlice naprosto ztrácí smysl vzhledem k naprosto nulové citlivosti začátku zdvihu. A hlavě je to blbost. Když má vidlice pracovat, musí chodit.

Vzadu sekunduje vidlici pružinový tlumič TTX. Jedná se v podstatě o zmenšeninu motokrosového tlumiče, takže o jeho funkci asi nemůžou být dohady. I ten disponuje Twin Tube tlumením, nastavením odskoku, celkem 7 cvaků, 16 poloh má nastavení „pomalé“ komprese a „rychlá“ komprese, lze nastavit do tří úrovní, z nichž ta třetí je „Climb mode“. Ale o tom už jsem psal v testovacích článku. O čem jsem nepsal je, jak se pružení dlouhodobě chovalo!

Ačkoli jsem o tom už psal, Öhlins je první podvozek, u kterého se v mém případě konal WOW efekt, asi jako když šlápnete v závoďáku poprvé na plyn.A právě to mě strašně zaujalo. Obvykle totiž nebývá zvykem, že skočím na vidlici, nafoukám tabulkové tlaky, nechám všechny komprese i odskoky v prostřední poloze (nastavováním tlumení by mělo vždy začínat z prostředka a tabulkových tlaků) a mám pocit že vidlice geniálně chodí a tlumí.

Jelikož jsem tvor od přírody nedůvěřivý a zvídavý, samozřejmě mě zajímalo, jaktože u jiných produktů není základní nastavení „z krabice“ takhle příjemné. Öhlins totiž, jako jediný ladí celou tlumící patronu i s ohledem na to, že jej budou používat jezdci s velkým váhovým rozpětím. Obvykle mám totiž odskok, při své váze a tlaku v tlumení, téměř zavřený. To samé s kompresemi. A proto WOW po prvním nasednutí. To se pak,protože testuju spoustu kol s různými typy pružení opakovalo vlastně pokaždé, když jsem naskočil na svoje kolo.

V zásadě, co se týká základního ladění, které probíhalo za pomoci kluků z Halbich motorsport, hledali jsme primárně správné nastavení tlaků a správnou pružinu. A pak jsme si chvilku hráli s tlumením, protože jsem měl poměrně větší nároky, než běžný uživatel.
Můj cíl v nastavení byl jasný: potřebuji na kole vyřešit neduhy jednočepu, v první řadě šlapání v rozbitém terénu, potřebuji, aby mělo kolo vpředu i vzadu co nejvíc trakce a potřebuju, aby mě při dlouhém sjezdu tolik nebolely ruce.

A stejně tak bych, podle toho jaký mě čeká terén, potřebuji naladit podvozek do extrémního pohodlí a trakce na DH trať, nebo naopak udělat jej trochu víc „responsive“ s dobrou zpětnou odezvou na flow traily, kde chci skákat a řezat víc zatáčky.

O testování a ladění jsme už psali, zkrátka Prahu jsem opustil s vidlicí naladěnou spíš do sjezdova a s informacemi, co dělat když se situace změní.

Jenže já jsem šťoura a nadšenec do tlumení. Takže jsem se samozřejmě dál bavil laděním podvozku. A boží, je že i když po prvním nasednutí to bylo obří WOW, čím víc jsem si pak hrál s kompresemi, tím víc nadšený jsem z podvozku byl.
Tady se jenom trochu zastavím a upozorním, že následující odstavce jsou už opravdu nadstavba, co se týče ladění tlumení. Pokud nemáte ambice, se ve vidlici vrtat, rozhodně poznáte rozdíl oproti ostatním produktům. Co se týče trakce i výborného tlumení a pohodlí je podvozek Öhlins opravdu excelentní. Ačkoli velice nerad říkám „nejlepší“, vzhledem k WOW efektu si myslím, že se jedná opravdu asi o nejlepší podvozek na trhu, pokud jej necháte v základním nastavení. WOW se prý netýká jenom mě, prý každý zákazník, kterého si kluci od Halbicha „vzali bokem“ a testovali s ním v lese, cítil ohromný rozdíl v trakci a pohodlí od první jízdy.

V mých očích je ale ta největší výhoda tohohle špičkového podvozku, možnost nastavit jej v ohromném rozsahu na jakýkoli terén a jakýkoli jízdní styl. Pokud máte chuť. Apriori titiž není možné naladit kolo „na všechno“, pokud chcete, aby ve všem excelovalo. Na druhou stranu to ale není zas takové raketové inženýrství, pokud si dáte tu práci a trochu si o podvozku zjistíte, je poměrně snadné naladit si dva „setupy“ – říkejme jim třeba DH a Enduro a mezi těmi měnit. Ale jo, vyžaduje to zkoušení, ladění a zapisování si tlaků a jednotlivých cvaknutí. A přesně to jsem udělal já.

V mém případě to jde moc pěkně ilustrovat na Livignu. Na jedné straně kopce máte Mottolino – prudký, tvrdší bikepark, na druhé straně Carosello – flow a hladké, spíš hopsavé traily.

Na Motovidlo jsem vezl malinko nižší tlak v Main Chamber a víc v RampUp abych měl víc citlivosti a vidlice byla trochu víc ve zdvihu, ovšem nechodila do něj „až tak moc“, protože jsem jezdil víc z kopce, váha byla rozložená malinko jinak a hlavně se mi hodilo mít výš řídítka. Stejně tak jsem si víc otevřel rychlou kompresi, kvůli trakci v kamenech.

Naopak na Carosellu jsem Main přifoukl a dotáhl rychlou i pomalou kompresi (bavíme se třeba o 2–3 klicích), abych měl víc opory ve střední části zdvihu, líp se mi skákalo a vidlice se nebořila. Samozřejmě, bylo potřeba i pohnout si odskokem.

Jinak, okolo Brna, na běžné endurové ježdění (ne trail centra, prudké a spíš sjezdové laděné tratě, kde se ale musí i šlapat), coby setup ze kterého se momentálně „odpichuju“ a používám ho asi nejčastěji je na mých 90 kg a Orange Alpine 6 konkrétně:

Vidlice:
Main Chamber – 115 Psi
RampUp – 130 psi
HSC – 2 kliky z 5
LSC – 9 kliků z 15
Odskok – 10 kliků z 15

Tlumič:
Pružina 84N/mm (480lbs)
LSC – 10 kliků z 16
HSC – 2 kliky ze 3
Odskok – 4 kliků ze 7

Když se na to dívám s odstupem, moje několika týdenní snaha vlastně jenom potvrzuje moje slova o výborném továrním naladění podvozku. Co se týče tlaků, kromě nižší hodnoty v RumpUpu jsem vlastně tabulkový. A v případě „kroutítek“ jsem v drtivé většině „lehce za polovinou rozsahu“. Ne téměř „v zavřeném“.

Určitým problémem tohohle podvozku můžou občas být představy zákazníků. Aby bylo možné podvozek opravdu topově nastavit, potřebujete jezdce, který ví, co chce nastavit, je schopný to formulovat a hlavně, je schopný to poznat a popsat. A podle vyjádření kluků z Halbich s tímhle mnohdy mají problém i jinak rychlí závoďáci.

Máte špičkové závodní náčiní. Jenže pokud o vidlici dokážete říct „že chcete, aby dobře chodila“, tak tady úplně nejste správně. V zásadě vám v tom případě udělá asi nejlepší službu pružení od RockShox, to je relativně jednoduché na nastavení a v rámci rozmezí toho nemůžete moc pokazit a poměrně slušně se projedete. Ale sedíte maximálně ve Fabii RS.

I tak můžu říct, že zlato-žluto-černé švédské tlumení je to nejlepší, co jsem kdy vozil. Protože jsem byl ochotný si s ním hrát a navíc jsem měl výborné základní nastavení, ze kterého jsem vycházel. Problémem totiž je, že pokud ladíte enduro kolo „do extrému“, budete se muset vždy potýkat s nějakými kompromisy. RZty jsou velice rozdílné a povrch i typ tratí se mění i během závodního dne. A pokud chcete mít co nejlepší nastavení, je holt potřeba je měnit i během dne. A že taky není lehké tohle nastavení dostat do ruky.

Ale pokud se to podaří! Pokud jste ochotní trochu laborovat s technikou, odměnou vám bude jízda, kterou jste nikdy nezažili. Já, díky tomuhle podvozku instantně zrychlil v rozbitých pasážích, aniž by mi přišlo, že jedu rychleji. Zkrátka vás kolo nemlátí, nesnaží se vám vypadnout z ruky, nekope vás do pedálů, neodskakuje od země. Díky správnému naladění je možné i z mé anglické traverzy s jednočepem, dostat kolo, na kterém můžu kdykoli šlapat bez ohledu na terén. A když šlapete, tak zrychlujete. A když kolo opravdu tlumí, tak zrychlujete i v pasážích, kde byste normálně brzdili.

Nebudu řešit nesmysly jako „odtrh“, „citlivost“ a progresivitu. Protože všechno je jenom otázka nastavení. (V případě odtrhu zase otázka správného namazání kluzáků.) Öhlins je geniální prémiový závodní produkt pro jezdce, který překvapivě poslouží i začátečníkovi, díky výbornému naladění z továrny i skvělé péči mechaniků u českého distributora ale jeho opravdové kvality se projeví až pokud na ně nasedne jezdec který kolům rozumí, nebo je ochotný se něco naučit.

Asi díky tomu můžu říct, že zlato-žluto-černé švédské tlumení je to nejlepší, co jsem kdy vozil. Protože jsem byl ochotný si s ním hrát a navíc jsem měl výborné základní nastavení, ze kterého jsem vycházel. Problémem totiž je, že pokud ladíte enduro kolo „do extrému“, budete se muset vždy potýkat s nějakými kompromisy. Jednotlivé závody a vlastně i RZ se dost liší. Ale opět není problém vozit základní nastavení, třeba v případě závodů na oči. Nebo si s tlumením pohrát a přizpůsobit je při sobotním tréningu RZtám, které vás zítra čekají. A zas TAK těžké to rozhodně není.

A opravdu je lepší, než nějaká vymlácená marzocha z roku 123? Nicméně, pokud nemáte chuť si s tímhle podvozkem trochu pohrát, je potřeba si uvědomit, že jste reálně tak na 50% schopností vašeho kola. Ty jsou ovšem samozřejmě pořád výrazně jinde, než jeho schopnosti s drtivou většinou továrních OEM tlumení.

Všechny varianty a vaše vize vám ale rádi upřesní v Halbich Motorsport, české distribuci Öhlinsu. A můžete si být jistí, že po letech praxe z motokrosu i silničních motorek ví, co dělají. A zřejmě vám o vaší jízdě budou schopni říct i víc, než to dokážete vy sami. Pokud vás tohle tlumení zaujalo, můžete kouknout na nově spuštěný eshop www.ohlins.cz a vybrat si. A stejně jako mě, vás určitě překvapí kolik péče můžete dostat při nákupu vidlice, tlumiče či obojího. Testování, vysvětlení principů tlumení i pružení a v podstatě 24 hodinová telefonní podpora ohledně dalšího ladění. Takhle to má vypadat! Díky moc všem v Halbich Motorsport!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Honza 22.8.2018 v 6:47

    To je masáž :) Recenze nebo reklama ?

  • profilová fotka hopet 22.8.2018 v 7:49

    Twin tube damper tradičně používá i XFusion - např. www.xfusionshox.com/...

  • profilová fotka hopet 22.8.2018 v 8:05

    Ještě ad ten twin tube - pokud člověk pohledá, Steve z Vorsprung Suspension ve svých výborných videích o tlumení měl v jednom díle i povídání o tom, proč pro bicykly není vždy twin tube ten nejlepší design.

    Jinak bych docela rád viděl srovnání s tím, když budeš mít pořádně naladěného Lyrika a X2 tlumič. Protože i tady se dá hodně ladit - např. shim stacky. A zajímalo by mne, kdo to tady v ČR pořádně dělá, ideálně v okolí Brna. Ono ladění tlumení je obecně lépe dělat ve více lidech, aby se člověk vyhnul různým placebo efektům - řekneš, co to ne/dělá, "technik" provede změny (aniž by řekl jaké), a proces se opakuje, až do dosažení ideálního stavu. Mně třeba zatím relativně nejvíc pomohli rakouští Suspension Express, kdy aspoň u plně vyvložkovaného tlumiče Monarch RC3 dali 2ml oleje za IFP a tím mi pomohli s bottom out resistance, kterou jsem pořád řešil. Ale chtělo by to podobně komplexní proces, jako dělali u Halbicha.

  • profilová fotka Čert D:key 22.8.2018 v 10:34

    hopet: Disponuju vyladěným Lyrikem s přepracovaným tlumením i vzduchovou komorou (tím pádem z původní vidlice vlastně nic vevnitř nezbylo) od Suspension Clinic a v téhle chvíli už je to srovnatelná vidlice s testovanou RXF 36. Nicméně testovaný Öhlins je "obyčejná" vidlice vytažená z krabice, nemám na ni žádné speciální úpravy shim stacků atd. (samozřejmě i tohle interní tunění Halbich dál nabízí). Zkrátka mi přijde lepší koupit si produkt který je výrazně líp naladěný už z továrny, než si pořídit něco jiného a pak s tím (při porušení záruky) zkoušel laborovat.

  • anonymní uživatel exot 22.8.2018 v 13:14

    "který překvapivě poslouží i začátečníkovi".. Poslední dobou mám pocit, že na trailu potkávám akorát lidi, co stěží sjednou nakloněnou rovinu se sklonem víc, než 20° a nedejbože když je tam třeba kořen, kamen nebo skok. A všechny je dohromady spojuje většinou téměř závoďácký celopéro a je jedno jaký značky. Ta masáž je fakt znát, děláte to dobře, kluci! Mno nic, jdu si téčkem dotáhnout osu, až se budou kroutit nohy..

  • profilová fotka Čert D:key 22.8.2018 v 15:10

    exot: Takže nezkušený jezdec nebo začátečník si nesmí koupit drahý a kvalitní materiál, když si ho může dovolit a líbí se mu, protože "nemá skill"?

  • anonymní uživatel śafi 22.8.2018 v 15:41

    Čert: Tak exot uplne nerika ze si high-end vybavu zacatecnik nemuze koupit. V podstate jen shrnuje to, jak to dnes vypada temer ve vsech sportech . Trend je malo jezdit a vrazet hodne penez do vybavy.

    Mohl bych se zeptat na cenu jedne session s asistenci Halbich Sport pro spravne nastaveni podvozku?

    Dik;)

  • anonymní uživatel Martas 22.8.2018 v 16:03

    Certe, muze si to koupit kdokoli, on asi bude trochu rozdil, jestli se tomu "zacatecnikovi" ten top podvozek opravdu uprimne libi, nebo je jen nakrmeny marketingovym bullshitem a na kolo sednul protoze to ted frci...
    a je supr, ze si to vlastne muze poridit a dovolit ledaskdo, treba se ty spickove podvozky podepisou na lepsich vysledcich... treba vic vylemtanych piv vecer v hospode:)

  • profilová fotka Lukáš 22.8.2018 v 20:06

    Exot: Ekonomice se dari a zvlaste v Praze je spousta lidi, co maji penize na to, aby je utratili za sve hobby, ktere je bavi. Limitujicim faktorem tak neni cena kola(v porovnani s motorkama, autama, skakani padakem, golfem, cestovanim apod. je to porad "levnej" sport), ale cas. Toho mame holt vsichni stejne, a ne kazdy ma cas jezdit na kole 5x tydne a ne kazdy na nem jezdi uz dvacet let.

  • anonymní uživatel ... 22.8.2018 v 20:23

    ..za ty prachy radsi LyrikaRC2 a jeste vyjde i na allinclusive Livigno :))

  • anonymní uživatel Luboš 22.8.2018 v 21:25

    Bylo by super napsat s kterym tlumenim to srovnavate. Jestli bylo taky top.

  • profilová fotka hopet 23.8.2018 v 1:01

    Čert: o zkušenosti se Suspension Clinic by ses podělit v dalším článku nechtěl? To jsou ti z Blavy, co si u nich nechával ladit tlumení Filip Polc? Co všechno Ti na tom Lyriku měnili a proč? Docela jsi mne tím inspiroval, protože se mi už blíží čas kompletního servisu vidle i tlumiče a do Blavy je to v podstatě z Brna blíž jak do Prahy :-)

    A ještě si sprav to tvrzení o jedinečnostni toho twin tube - ten XFusion to dělá už asi tak 10 let (a mám od nich na starém kole vidli Vengeance HLR a na tu dobu to byla vééélkáá spokojenost).

  • anonymní uživatel Lukáš-Öhlins (jan.halbich (a) seznam.cz) 23.8.2018 v 8:48

    śafi: Při zakoupení tlumičů Öhlins je doladění na zákazníka zdarma. Pokud by se však jednalo o jinou značku, tak ladění bohužel nenabízíme.
    Určitě každý jezdec, pozná změny v nastavení ať je hobík nebo profi jezdec. Ideální je když má zákazník přesnou představu, jak chce aby se mu chovalo kolo a nepřijde stím, že potřebuje super odtrh a citlivost, to je dost relativní pojem :)

    Pokud bude mít kdokoliv zájem si tlumiče vyzkoušet, budeme plánovat okolo října nejspíše dvoudenní testování, kde bude možnost vyzkoušet tlumiče jak na svém kole ( záleží na rozměrech), nebo pak na osazeném Rockmachinu.

  • profilová fotka ernesto 23.8.2018 v 9:33

    Je fajn, ze Ohlins ma aspon support, ze dokazu zdarma zakaznikovi poladit tlmenie. Ale celkovo mi to pride pre bezneho zakaznika, ktory jazdi hobby a nie ziadne EWSko alebo enduro series v CZ/PL a pod. dost nepodstatne... A celkom nechapem v clanku nastavenie roznych settupov na rozne typy trati - strmy svah, popustim tlaky, povolit kompresiu a na flow traily presne naopak. Ved toto dnes dokazem takmer s kazdou EN/FR vidlou v strednej triede. Pre zavodnika urcite top produkt, pre mna moc nie :) A btw bol tu krasny clanok borca co vyhral CZ enduro series na Reignovi s FOX performance na bajku od serie skladby. Proste povedal, ze sa do ladenia nerozumie a preto nevozi napriklad kashimu s FIT4 patronou. A toto mi proste staci ... :)

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 23.8.2018 v 10:09

    Bruni to má nejlíp poladěný. Žádný "tatatatatatata" , pouze "PFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF" .... :)

  • anonymní uživatel Eda 23.8.2018 v 10:41

    ernesto: co ti prijde nepodstatne na tom, ze ti Halbich motorsport nabizi ladeni tlumeni zdarma? Je to celkem zasadni sluzba zakaznikovi. Pokud si koupis Fox top vidlici nebo top tlumic, vyjde te draz nez Ohlins a nikdo ti s ladenim odpruzeni nepomuze. A pak si muzes doma u navodu kroutit cudlikama jak divej.

  • profilová fotka ernesto 23.8.2018 v 10:58

    Eda: sluzba je to fajn jak pisem hned v uvode, ale ruku na srdce kolko hobby jazdcov si realne Ohlins kupi s tym, ze si to rovno necha poladit podla seba... pre zavodnika je to super. 9/10 ludi okolo seba co poznam si vidlu nastavi raz za rok a neriesia. A ten jeden si spravi 2/3 settupy na 2-3 trate podla seba.

  • anonymní uživatel wow 23.8.2018 v 11:14

    lákalo zkusit menší Main chamber a tím zvýšit její progresivitu, abych dokázal mít trochu větší oporu v prostřední části zdvihu, ...............................................................................................................................musíte si trochu zvyknout, že budete fungovat malinko víc ve zdvihu

  • anonymní uživatel exot 23.8.2018 v 11:34

    Čert D:key - Jestli jste si všiml, tak jsem nic o tom, že by si to nesměl koupit nenapsal. Naopak jsem vás pochválil, že odvádíte (nejen D-Key, ale všichni prodejci a zainteresované osoby) skvělou práci.. Však vás to taky živí. Ale vy jste se nad tím, co jsem shrnul nikdy nezamyslel? Nikdy vás při vyjíždce nenapadlo, že se čím dál víc hledí na materiál, než na skill? Myslím, že co "překvapivě poslouží i začátečníkovi" je nějaká sada kempů, kde se naučí pořádně jezdit. Pokud k tomu má navíc peníze na podvozek Ohlins, tak proč ne, ale všichni víme, že to funguje naopak.. Nakoupí se drahej materiál a pak chybí tam (peníze i čas) kde by chybět nemělo.

  • profilová fotka Čert D:key 23.8.2018 v 11:52

    exot: Já samozřejmě netvrdím, že materiál nahradí skill. Ale z mého pohledu (který je buď pokřivený a nebo naopak možná jasnější množstvím materiálu co už jsem vystřídal, bavíme se ročně o desítkách různě osazených kol) je Skill na kole a materiál velice úzce provázaný. Když budu kácet stromy (Ahoj Franto Ž :D) tak přece musím nejenom umět kácet, ale taky mít dobrou pilu a rozumět jí. A když budu mít pilu na prd, tak hrozí že se naučím blbě kácet, případně mi to může trvat déle. Celé "překvapivě poslouží i začátečníkovi" spočívá v tom, že zrovna Öhlins podvozek považuju za produkt, který (jak je popsáno výše) i když téměř není nijak nastavený (vše "vepřostřed") udělá takový rozdíl vytažený z krabice, že ho okamžitě pozná i začínající jezdec. A díky němu získá daleko víc jistoty. A třeba se díky němu naučí jezdit dřív a líp. Proč by člověk, co si to může dovolit a má kolo jako velkého koníčka, musel začínat na pevňáku s levnou vidlicí "aby měl základy", když chce prostě jenom jezdit na pěkném kole. A, upřímně, pokud nemá skill a chce jenom jezdit na pěkném kole, proč by to nedělal. Na trailu na něj mnohdy stačí písknout nebo říct a on uhne. A pokud nemá základy trailové etiky, je dobré mu je někdy někde vysvětlit. Nicméně, nemyslím si, že špatné chování mají primárně lidi s drahým kolem. Tady to o materiálu není. A když se vyrakví protože přecenil svoje síly, to už je jeho a ne můj problém. Ovšem v tomhle případě už lepší materiál (plášť, podvozek atd) pomoct může, protože podrží a odtlumí. Jinak si myslím, že pokud je produkt ne vyloženě vhodný pro začátečníka, vždy to u testů píšeme (když se jedná o kola s hodně agresivní rychlou geo, která chce zkušeného jezdce, či komponent, který potřebuje vyšší znalost fyziky a vesmíru aby dobře fungoval, nebo se prostě třeba jenom blbě obsluhuje a jeho celkový efekt pro hobby jezdce není zas tak velký).

  • profilová fotka ernesto 23.8.2018 v 12:34

    Mne to hlava aj tak nebere.

    at 1) To, ze je to cele vyladene po tom co to vytiahnes z krabice snad neposuva ine vidlice na 2. miesto ci snad ano ? To je tolko povyku okolo toho iba preto, ze si neviem nastavit (v zavislosti od trate) 5klikov odskoku a par klikov kompresie, nehovoriac o nejakom tlaku vzduchu, ktory tam fuknem ?

    at 2) Nech mi Ohlins netvrdi, ze Janko Hrasko co ma 100kil a jazdi maximalne po rovnych zvazniciach a namontuje novu vidlu, tak mu rovnako sadne ako panovi Novotnemu, ktory ma o 30 kil menej a jazdi svoje nasejpovane lokalky, kde ma 3 metrove skoky a zavrete lajny. Tak ja potom neviem. Navyse co ak dotycny byva v Kosiciach a nema moznost si dat vidlu nastavit...

    Cely zaver snad je len o tom, ze si vybalis z krabice vidlu, pri ktorej je viac pravdepodobne, ze ti sadne po prvom skuse ? :) Akoze mal som tu cest jazdit asi rok BOS Deville, ktora mala byt v idealnom settupe od jej kupy a to som sa s nou hral asi 2 tyzdne nez mi sadla ako som chcel.

  • anonymní uživatel Eda 23.8.2018 v 12:58

    ernesto: proc si lidi kupujou BMW nebo Mercedes, kdyz by je z bodu A do bodu B odvezla Skoda taky? A nebude se nahodou zacatecnikovi jezdit s BMW lip, nez jezdit se Skodou? Stejný to je s odpruzenim na kolech.

  • anonymní uživatel Lukáš-Öhlins (jan.halbich (a) seznam.cz) 23.8.2018 v 13:21

    ernesto: Produkt z krabice znamená, že tlumič-vidlice mají standartní shim-stack a nemusí se cokoliv dodělávat a předělávat. Pokud má však jedec speciální požadavky, Öhlins má vyvinuté měkčí a tvrdší setupy, které jsou fabrikou otestované a produkt je stále pod jakoukoliv zárukou.
    nafoukání komory je samozřejmě jiné pro 60 nebo 80kg jezdce. Tyto hodnoty jsou však uvedné na vidlici, popřípadě zákazníkovi poradíme co kam nafoukat pokud mu předepsané tlaky nesedí.

  • anonymní uživatel jolana (*) 23.8.2018 v 13:29

    Eda: to povídej těm co to po pár dnech namotali BMW do stromu, protože právě nejezdili v té škodě co jede pomaleji a bohužel přecenili svůj odhad v silném autě.

    Začínánat na plečce kole (asi 90% z nás) je nejlepší varianta, protože potom ti to top kolo hodí takovej progres, že se nestačíš divit a říkáš si, jak jsem to projel všechno rychleji a snadněji. Samozřejmě sto lidí sto chutí, ale příjde mi, že Banda dolekop.com s žádným jiným názorem nesouhlasí a naopak hejtuje co jsme to za blbečky, kteří tomu nerozumí :)

    Mír a lásku :D

  • anonymní uživatel Eda 23.8.2018 v 13:35

    jolana: naopak, vy hejtujete kluky z dolekopcom, kdyz rikaj, ze je dobry neco, s cim nesouhlasis ty a tobe podobni :)

    a co se tech aut tyka, bmw je mozna silnejsi, ale je take mnohem pohodlnejsi...

  • anonymní uživatel Blbec 23.8.2018 v 13:50

    Honza: neni to ani recenze, ani test, jak je uvedeno v titulku, ale prach sprosta reklama, tk jak je na DK v 70% zvykem...

  • anonymní uživatel Blbec 23.8.2018 v 13:58

    Uz i tady se projevuje ta spolecenska normativa chovani, kterou nam nase vrchnost s hrdosti svou vlastni ukazuje, ze Buresovci:D
    A hibaj na kolo lini cajzli, zbytek republiky nebude drit na vase premrstene vyplaty!
    Live in peace

  • anonymní uživatel Fídy 23.8.2018 v 14:03

    Tak jo, takže tady někomu vadí, že si někdo, kdo podle něj nejezdí dobře koupil hezký kolo. Jinýmu, že je tu test na podle něj drahou vidlici a tlumák (já mám Fox). Takže, co navrhujete????????? :D

  • anonymní uživatel pps 23.8.2018 v 14:38

    2 Eda: hele tvoje přirovnání k MB nebo BMW nějak moc nekoresponduje s testem vidlice, nicméně chápu jak jsi to myslel, ale přirovnání to nebylo nejlepší. Pokud se bavíme o pohodlí u těchto značek(např. kožený sedačky, odhlučnění), tak s tím by se (s trochou nadsázky) asi dalo souhlasit, ale pokud jde o jistotu jízdy, kterou jsi měl asi namysli a která se u biků v tomto případě řeší, pak je to otázka podvozku na který má tlumení velký vliv a tam bych teda co do kvality a jistoty jízdních vlastností BMW ani MB na pomyslný vrchol rozhodně nestavěl. Jsou i "levnější" značky co v dané kategorii udělají víc parády za méně peněz ;-)

  • anonymní uživatel Bobeš 23.8.2018 v 17:52

    Kdyz uz je zde tahle "pekna" diskuse, tak k ni dodam, ze spousta prodejcu necha sve zakazniky odjet na Fox aniz by jim vysvetlili ci dokonce nastavili SAG a co delat,kdyz ani pri spravnym Sagu a tlaku stale nevyuzivaji zdvihy (anebo jdou bottom out). Takze netusi, ze pak prichazi na radu pridat nebi ubrat spacer. Dtto u RockShoxu. Vysledek je videt okolo nas, lidi s o krouzky na 2/3nach zdvihu po celym dnu jezdeni ,anebo celej den jezdeni na SAGu 10% bo aby nechodili na doraz prece (takze o nejakym "zehleni" si muzou jen nechat zdat). Kdyz jim clovek poradi pridej /uber spacer tak nevi o cem je rec. To neva radi vysvetlime. Ale co je vubec nejhorsi, ze prodejce o tom neinformuje nikdy a mechanici co delaji servis se casto tvari,ze netusi o cem je rec. Idealni stav, tj informovanost o tam jak doladit vidli/tlumic jiz pri nakupu neexistuje. Resi se jen tlaky, nekdy odskok, nekdy SAG, pritom lehky nebo tezky lidi potrebujou poladit objem vzduchu tj progresivitu skrz spacery. Mam kamose co jim prodejci jeste pred rokem tvrdili, ze nic jako spacery neexistuje. Pri tom na webu to Fox ma vse popsany. Takze za sebe vitam kazdou osvetu a je jedno jestli je placena nebo ne a od jake je znacky.

    Jinak samozrejme koukat a soudit skily a kdo ma drazsi nebo levnejsi sem nikdy moc nepochopil. Myslim, ze to vypovida spis o tom kdo kouka a soudi..o jejich povaze.

  • anonymní uživatel Bobeš 23.8.2018 v 17:57

    Cert: jasne, ze mas pravdu. Je to presne jak jsi to shrnul.
    Clanek se mi taky libil.
    Jsem vdecnej za kazdej clanek o technice u nas a je mi jedno jestli placenej nebo ne, ja uz si to preberu. A verim, ze i dalsi lidi.

  • anonymní uživatel Baba-Ji 23.8.2018 v 18:13

    MRP Ribbon je taky Twin Tube vidle - www.mrpbike.com/...

  • anonymní uživatel ern 23.8.2018 v 19:23

    Lukáš-Öhlins: dikza vysvetlenie! :)

  • anonymní uživatel Pepa 27.8.2018 v 8:20

    A to top Fox 36 nebo Lyrik fungují o dost hůř ?

  • anonymní uživatel ZR 29.8.2018 v 9:30

    enduro-mtb.com/...

  • profilová fotka Lukáš 10.9.2018 v 12:40

    Bobeš: Bohužel velká část lidí si kupuje celopéro, ale hlavní je: "nafoukněte to, aby se to nehoupalo!". Pokud někomu prodávám celopéro, tak nastavíme SAG, nastavíme odskok, kompresi a řeknu, ať začnou jezdit na svejch oblíbenejch trailech a koukaj na kroužky, jestli používaj celej zdvih nebo ne. O nějaký progresivitě, žehlení, mid stroku a dalších věcech se má cenu bavit třeba na garančce, kdy člověk přijde a má nějaký dojmy a zkušenosti s tim, co to dělá nebo nedělá. Na jejich základě mu můžeme dál točit s kolečkama odskoku, komprese, přidat/ubrat tokeny apod.
    Málokdo je takovej keyboard-warrior, aby měl v malíku, co všechno se dá na vidli nastavit a jak se to při jízdě projeví, takže nějakým obsáhlým naléváním při koupi kola lidi akorát zmateš a oni si to stejně nebudou pamatovat. Nastavit si v tlumiči správnej tlak je bohužel pro dost lidí nadlidskej výkon. Nehledě na to, že kupovat si za litr pumpičku na tlumič ke kolu za 80 si "ještě musej rozmyslet". :/

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí