Cannondale představilo nového Jekylla, na devětadvácách, jeli jsme na něm

Autor: Keli, vydáno: 7.9.2018

Cannondale představilo nového Jekylla. Na devětadvaceti palcích.

Současný trend je jasný, vše co jde, je na dvacetidevíti palcových kolech. Od trail biků přes enduro až po sjezďáky. Dalo by se říci, že teprve nyní platí spešlovské otřepané Bigger is better. Pokusy s velkými obručemi v gravity disciplínách zde byly snad od okamžiku zrození devětadvacítek z rukou Garyho Fishera. Nicméně byly to spíše jen pokusy. Kola sice jela rychle, ale jejich ovladatelnost byla, velmi jemně řečeno, diskutabilní.
Doba však dozrála a výrobci cítí naplněnost trhu s 650b koly a tak napřeli své úsilí do devětadvacítek. Není snad výrobce, který by na příští rok neměl v portfoliu enduro s velkými koly. Ani Cannondale nestojí stranou, ten postavil stávajícího Jekylla na 29" kola a je zde Jekyll 29.

Cannondale se nebojí jít vlastní cestou, jejich kola nejsou rozhodně tuctovka. Některá jejich technická řešení jsou unikátní a ojedinělá. U Kanónu se nebojí jít proti proudu a dělat věci zcela jinak. Ať je to jednonohá vidlice Lefty, velmi položený hlavový úhel u XC kol nebo třeba změna zdvihu zadní stavby díky použití proprietárního tlumiče. A jsme tímto oslím můstkem zpět u Jekylla, u něj stejně jako u předchozího a stávajícího sedmadvacítkového modelu nechybí foxový tlumák, který pomocí páčky na řídítkách zmenší zdvih zadní stavby a trochu upraví charakteristiku tlumiče. Praktičnost tohoto řešení mi osobně nepřijde veliká, z řídítek ovládané zamykání tlumiče osobně ocením více, to však chybí.

Nicméně, nový Jekyll 29 se svým menším bratříčkem na 27,5" kolech má i nemá mnoho společného. Vizuálně jsou si velmi podobní, stále je to shodný přepákovaný jednočep, ale geometricky to jsou zcela odlišná kola. Většina výrobců, pokud má v nabídce model na 650b a zároveň ten stejný na 29" jej staví velmi podobně geometricky. Tak aby po přesednutí z menšího na větší si skoro nepoznal rozdíl. Samozřejmě berou zřetel na specifika větších obručí, ale v drtivé většině, pocitově skoro nepoznáš, zda-li jedeš na malým nebo velkým průměru výpletů. Cannondale to však neudělalo. Jekyll na 650b a Jekyll 29" jsou geometricky velmi odlišní. A ruku v ruce s tím jde i ovládání kola.

Sedmadvacítkový Jekl měl extrémně krátkou zadní stavbu, jednu z nejkratších, kterou na kolech této kategorie můžete nalézt. A devětadváca, i přes proklamace v reklamních materiálech, že má „ultra short chainstays“, tak nemá – 442 milimetrů je o 22 milimetrů více než na sedmadváce. Více jak dva cenťáky v jednom ze zásadních rozměrů ovlivní jízdní vlastnosti výrazně. Ostatní základní rozměry a úhly zůstaly víceméně zachovány – položená vidlice 65 st., stejně postavená sedlová trubka 75 st. Ve výsledku se ale prodloužil rozvor o cca tři centimetry.

Jo a také má devětadváca méně zdvihu, devětadvacítka má pouze 150 mm. Avšak chybějící zdvih nahradí větší kola, nedostatkem by jsi trpět asi neměl.

Devětadvacítkový Jekyll bude k dispozici pouze s karbonovým předním rámovým trojúhelníkem a hliníkovou zadní stavbou. Loňský Jekyll v nejvyšších osazeních disponoval i karbonovou zadní stavbou, to nyní již nebude. Hliník nahrazuje karbon i v oblasti přepáky. Lisovaný karbon v kombinaci s hliníkem se neukázal jako zcela optimální řešení, především v oblasti uchycení spodního čepu tlumiče. Nová frézovaná přepáka je v tomhle ohledu sázka na jistotu. Mimochodem, u devětadvácy se vozí tlak v tlumiči o cca 5–10% nižší než u 650b modelu.
A k přepáce se váže i další novinka, možnost použití 0,75l láhve, ta se nyní vejde, za jízdy sice nejde úplně snadno vytáhnout, ale nehrozí její vytřepání, tak jako u půllitrového bidonu.

K dispozici budou tři provedení lišící se výbavou a cenou. Všechny postaveny na foxovém odpružení, SRAM pohonu a brzdách, vyjímku tvoří prostřední model označený 2, který disponuje čtyřpístkovými brzdami Shimano XT. Kompletní specifikaci najdeš níže, ceny jsou pak následující:
Jekyll 29 Carbon 1 174.999 Kč
Jekyll 29 Carbon 2 147.999 Kč
Jekyll 29 Carbon 3 106.999 Kč

Na předváděčce českého dovozce firmy Aspire, jsem měl možnost se na kole krátce projet a díky tomu jej srovnat i se stávajícím modelem, který mám v dlouhodobě v rukách. Po pravdě řečeno, na kole jsem se krátce projel ještě dříve, Oskar Jančík z Cannondale měl devětadvacítkového Jekylla k dispozici už cca 14 dnů před prezentací a já na něm absolvoval klasický parkovišťový test. Oskar má model s nejvyšším osazením, na bezduších s Vittoria AirLiner proti průrazovým systémem a pružinovým tlumičem Rock Shox Deluxe – prostě ostré závodní enduro. V ruce rozhodně žádný ultralight, váha ukázala hmotnost s pedály lehoučko nad 16 kilo. Velká kola, větší pláště, více hmotnosti. Abych byl korektní, tak kolo vyskládané čistě z krabice, bez pedálů a na bezduších váží 13,84 kg ve velikosti M.

Jízda v terénu je však zcela něco jiného než na parkovišti. Ačkoliv na Seči, kde prezentace probíhala, zrovna extra velké kopce nejsou, o základním chování kola dokáží napovědět více než dost.

První nasednutí a vím, že sedmadváca a devětadváca jsou zcela odlišná kola. Mám pocit, že sedím na XC kole, z pohledu za kokpitem mi vidlice přijde hodně postavená. I jízda po rovině je jako na XC kole, ne ve smyslu posedu, ale jak kolo jede a jde za pedálem. Rozdíl oproti menšímu Jekyllovi je zásadní, ten byl spíše línější, devětadváca prostě valí. Avšak, toto kolo není na ježdění po rovině a do kopce. Ano, zvládá to v pohodě, ale jeho nejsilnější stránka je určitě směrem dolů. Je to enduro kolo na ostré, prudké a náročné dráhy. Takové jaké jsou třeba na závodech Enduro World Series.

A jak je to tedy z kopce dolů? I zde je znatelný rozdíl mezi 27,5 a 29. Twentyniner líp překonává nerovnosti, míň drncá, znatelně víc drží v odkloněném terénu a výrazně líp brzdí a … a výrazně hůř zatáčí. Sedmadváca byla extrémně agilní a skvěle ovladatelné kolo, které se otočí na pětniku. Nový Jekl a můj pocit v první zatáčce, týý jo, já snad nezatočím. Jezdil jsem na spoustě devětadvacítkových endur a vím, že jejich ovládání je trochu jiné, musíš to trochu víc přehánět s přenášením váhy, vysedáváním a klopením při zatáčení, ale u Jekylla musíš ještě o fous víc. Rozhodně to není kolo, na které sedneš a hned se s ním sžiješ. Trochu času a zvykání, minimálně v zatáčkách, to bude chtít.

Zábavnost chybí, ale ta mi chybí i na 650b verzi. Je to kolo, které je určeno k tomu, aby jezdilo rychle. Kolo, které tě podrží v krizovkách, v top speedu. Kolo, které tě do cíle doveze nejrychleji jak jen to jde. Ale nedoveze tě samo, musíš mu být rovnocenným partnerem! Není to kolo, které tě zcela odřízne od podkladu, stále cítíš po čem jedeš a není to sjezďák, který ti z dráhy odfiltruje nerovnosti.

Říkám si, kdo je zákazník a kupec pro Cannondale Jekyll 29? Myslím, si že nebudu daleko od pravdy, když tvrdím, že je to definitivně enduro závodník, enduro jezdec, který míří na dráhy do světa, do velký hor, do Alp a dále. Upřímně, v českém enduro rybníku na Jekylla nejsou dráhy. Nebudeš na něm ztrácet, ale jeho potenciál sahá dál, mnohem dál.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel pps 7.9.2018 v 7:53

    Keli, dobrej test. Palec hore!

  • anonymní uživatel michal 7.9.2018 v 10:08

    a je to teda TO Cannondale nebo TEN Cannondale? pořád v tom nenám jasno

  • anonymní uživatel Bobeš 7.9.2018 v 10:46

    Pekny test. Zaujal mne cca 2,5kg rozdil hmotnosti kola mezi vahou z krabice (13,85) a testovanym kolem (pres 16kg). I po pricteni pedalu je rozdil okolo 2kg, nevite cim je zpusobeny? Netvrdim ze je u endura vaha klicova ale 2kg je dost, zajimalo by mne to. Diky za upresneni.

  • profilová fotka Keli 7.9.2018 v 11:27

    Bobeš: Pozor, jezdil jsem standardní kolo, které se o proto krabicové váze lišit mnoho nebude, rozdíl bude jen ve velikosti. Zmiňované Oskarovo kolo: také L velikost, nasazený pružinový tlumič (to je nárůst o cca 500 gramů), protidefektové vložky Vittotia AirLiner v ráfcích, pedály, košík na láhev... ono se to nastřádá.

  • anonymní uživatel Paces 9.9.2018 v 8:47

    Jak se z toho rámu,vytahuje bidon?

  • anonymní uživatel pps 9.9.2018 v 11:02

    2paces: řekl bych že blbě :-D. Neví redakce na co slouží ty záslepky zespodu horní r. trubky?

  • anonymní uživatel Paces 9.9.2018 v 18:18

    2.pps.Díky,myslel jsem si to:-))

  • profilová fotka Keli 9.9.2018 v 20:16

    Vi, je to na uchycení baterie pro Shimano Di2 řazení, měla to již 650b verze.

  • anonymní uživatel bok 11.9.2018 v 1:45

    co bb? vypada jak hroza koza

  • anonymní uživatel bok 11.9.2018 v 1:47

    btw kolo pod 14-15kg se dolu chova proste blbe, nevim co porad tu vahu tak resite, nahoru do kopce se zavodi na silnici

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí