MojeKolo

Rozhovor: Dominik Puffer má velké plány

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 17.4.2019

Dominik Puffer, 25letý borec, který svým videem TryItAll 2 udělal velký rozruch nejen na české bikové scéně. A protože na letošní rok chystá spoustu novinek, položili jsme mu pár otázek. On nám odpověděl a navíc ukázal svůj vymazlený stroj.

Většina lidí tě poznala díky tvému videu TryItAll 2, které ale zdaleka nebylo tvé první, je to tak?
Může se zdát že mám za sebou nespočet videií, ale není to úplně pravda. V roce 2017, kdy byla ER crew ještě v plenkách, jsem viděl krátkej bajkovej film, co kluci natočili v rámci 7dayz film contestu (Bikespotting). Byl to samozřejmě banger jako prase a já v tej době už nějakou chvíli měl v hlavě vizi Enduro/trial videa (TryItAll). Hned jak jsem o tom klukům řekl, tak to do sebe všechno zapadlo jako lego a všechno to začlo. Natočili jsme TryItAll a bylo nám jasný, že to neni zdaleka poslední věc, naopak že to je start něčeho velkýho. 

Další rok vzniklo TryitAll2, nespočet krásných fotek, nějaká malá videa pro sponzory, ale taky videa, na kterých jsem nejezdil já, ale byl jsem jejich součástí, pomáhal s natáčením atd. Doufám, že to půjde takhle pořád dopředu a že o nás bude slyšet. 

ER crew je partička bajkerů, co rádí jezdí, fotí, natáčí, vytváří spoty na kolo a žijou kolem. Lidi co stojí za tim kvalitním materiálem jsou v první řadě Benjamin Jícha, člověk, s kterým v současnosti trávím asi nejvíc času, člověk, co má naprosto ryzí cítění a vidění jak pro skvělou fotku tak pro záběr. Napadne mě záběr do videa, spot na fotku, trik na kole, cokoliv.  Řeknu mu to a okamžitě si notujeme a dotáhneme to do konce. Další článek, bez kterého by to nefungovalo, je Honza Bílý. Profesionální videomaker, který už se leta živí tvorbou videii a je v tom opravdu třída. Vždycky má skvělý nápady a vnese do videa něco novýho a netradičního. S natáčením nám pomahá i Filip Rýc. Grafik, designér a další tvůrčí článek. Na place se stará o záběry z dronu a ze třetí kamery, aby bylo vše kompletní. 

ER crew samozřejmě netvoříme jen my čtyři, ale ještě pár dalších kamarádů a zakladatel Šimon Cibulka. Kdybych měl říct, jak děláme videa, fotky atd, tak bych asi odpověděl, srdcem. Neni nad to, když bajkové video natáčí bajker a ještě k tomu parťák. To je podle mě základ našeho úspěchu.

Kromě natáčení za sebou již máš poměrně bohatou bikovou kariéru. Závodíš ještě? 
Zhruba od svých šesti let do dvaceti jsem závodil v biketrialu. Nemám rád, když lidi říkají, ty jsi ten mistr na kole vid? A čeho všeho jsi mistr?

 Ano, vyhrál jsem v mladistvé kategorii mistra republiky, stál jsem na stupních vítězů na evropě i na mistrovství světa, ale mnohem důležitější pro mě jsou zkušenosti a zážitky, které jsem za ty roky nasbíral. 

S kolem jsem se podíval skoro po celém světě, naučil jsem se vyhrávat i prohrávat, poznal jsem závodní atmosféru ve všech podobách a jako bonus jsem se naučil jezdit na kole :D 

V současnosti už v biketrialu nezávodim. Je to nádhernej sport a netvrdim, že už nikdy žádnej závod nepojedu, ale aby člověk udržel tempo s mladýma borcema, tak mu nestačí jenom trénovat na kole, ale musí trávit víc času v posilovně a to mě moc nebaví. V dnešní době se z toho sportu stala tak trochu gymnastika na kole, skoky se zvyšujou a prodlužojou, řeší se výbušnost sválů a podobné věci (samozřejmě myslím elitní kategorie). 

Hlavní důvod proč už nezávodím je ale ten, že mě začly hrozně bavit jiný bajkový disciplíny. Trávím teď hodně času na enduru, skáču dirty, jezdim do bajkparků atd. Baví mě odemykat nový bajkový skills a kombinovat všechno dohromady. 

Zavodní atmosféra mi samozřejmě chybí, proto letos chci jet většinu závodů Enduro série. Nedávám si žádné ambice, ale těšim se moc. Bude to zase něco novýho. Trial mám ale pořád v sobě a vždycky ho budu mít rád, proto taky už čtvrtej rok vedu společně s Pepou Bigasem biketrialovo akademii. Máme bezmála dvacet dětí a z některých by mohly klidně vyrůst další jihočeský legendy. Minulej rok jsme začli budovat hektarovej trial park a i když takovej park není nikdy hotovej, tak v současnosti už je natolik vybavenej, že nabízí nevyčerpatelný možnosti trénování. Už letos v září se u nás v parku bude konat závod MČR v biketrialu a do budoucna se zde budou konat různě trialové, endurové, mototrialové campy, závody, co jen půjde.

Takže kolo tě současně i živí?
Ano, dá se říct, že mě kolo živí. Jsem licencovaný trenér a od minulého roku mám i certifikát na cyklokurzy a výlety. Krom dětí jsem začal trénovat i dospěláky, kteří chcou zlepšit svojí techniku na  kole. To je taky jedna z věcí, proč jsem spojil své síly s PROTOCYCLES. Kluci dováží kvalitní komponenty a nabízí skvělý služby a stejně chci aby fungovala tahle škola, aby se člověk opravdu něco naučil a odnesl si nejenom  novou dovednost na kole, ale i super zážitky a zkušenosti. Už od letošního června bude u nás v trialparku tříměsíční letní příprava techniky jízdy na kole. Tréninky jsou zaměřené na ježdění na horském kole, aby člověk zlepšil svojí techniku, aby nemusel tak často na své vyjížďce slejzat z kola, aby ho nepřekvapil padlý strom přes cestu, prudký sjezd, technická pasáž s kořenama a tak dále. Brzy budou na stránkách a sociálech Protocycles zveřejněny podrobnosti.

Dále dělám trialové exhibice, na kterých jezdím buď sám nebo společně s Pepou Bigasem a případně také s klukama, kteří dělají parkour. Z nejbližších akcí mě můžete potkat na Lipenském Blinduru, kde budu mít exhibici.

Jaké další projekty chystáš na rok 2019?
Letos toho chci stihnout opravdu hodně. V první řadě biková škola pod záštitou Protocycles. Tomu se budu věnovat nejvíc a už brzo se dozvíte víc. Ještě je tady jedná velká věc ve spolupráci s Protocycles a to ta, že jsem se stal Českým ambasadorem značky Chromag! Odstartuje to velkým video projektem, který chystám na kole Chromag Stylus – viz.Bikecheck. Už pár měsíců vymýšlim jak video bude vypadat, píšu si seznam lokací, záběrů a triků, co bych do videa chtěl. Jestli všechno půjde podle plánu tak to bude bomba. Stylus mi padnul do ruky jak dlouho žádný kolo, proto se strašně těšim na natáčení a na to co vznikne! Ale zatim nechci předbíhat, uvidíme, co ukáže sezóna.

Na podzim samozřejmě chceme natočit TryItAll 3 a tím zároveň i poslední TryItAll. Od toho si taky slibuju hodně a už to tak trochu vymyšlené mám, ale teď se chci soustředit hlavně na Chromag video. Doufám, že pak i v Kanadě a po celém světě budou vědět že i tady u nás na jihu České Republiky umíme jezdit a udělat neskutečnej banger.  

Budeme se těšit. Děkujeme za rozhovor a ať se daří.

Diskuze

  • profilová fotka CanaLL 17.4.2019 v 8:44

    Paráda! Konečně vidím na dkey pořádný kolo! Chromák je luxusní a v Dominikovo rukou to bude mrda! PALEC HORE!

  • profilová fotka Vencik 17.4.2019 v 9:24

    jen jsem viděl fotky a bylo jasný - PROTOCYCLES... prostě mrda!!! vyladěno

  • anonymní uživatel Tomáš 17.4.2019 v 11:59

    Krásný kolo a fandim takovýmu rajdrovi, ještě ze takový furt jsou...Von se totiž punk penkě vytrácí a díky pár takovejhlem borcům snad přežije a nevyteplní jako spousta věcí, tak at to jezdí.................

  • anonymní uživatel tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 17.4.2019 v 12:42

    Zase něco jiného a tak je to spravně a tak to má byt....

  • anonymní uživatel Sandwolf 17.4.2019 v 13:21

    yee tak tohle se mi libi

  • anonymní uživatel Sandwolf 17.4.2019 v 13:22

    Super chybi mi pulka textu co jsem napsal ... Peknee Chrobag ale musim bejt svina a rict ze mam hezci

  • anonymní uživatel Balanc 18.4.2019 v 13:36

    Skill which kill !!! Nice

  • anonymní uživatel JES JES JES 20.4.2019 v 14:42

    KONECNE NEJAKY PORADNY CESKY RIDER JEZDICI ZA CHROMAG KOMPONENTY !!!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí