MojeKolo

Test: Northwave Clan - první svezení na flatových botách

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 1.7.2019

Do arény bot pro tzv. flat pedály už vstoupilo poměrně dost vyzyvatelů populárních Fivetenů, s všemožným výsledkem. Svoje želízko do tohohle ohně teď přihodili i Italové z Northwave a my vám přinášíme první dojmy z těchto bot.

Zbraně, které si pro tenhle boj o zákazníky Italové vybrali nejsou určitě zanedbatelné. I přes teniskový design je jdou vidět značně ?okovaná? pata i špička pro ochranu nohy a relativně úzký střih boty. To nejdůležitější je samozřejmě podrážka. Tu dělá NW ve spolupráci s Michelinem a kombinuje ostrý profil na patě a špičce s jemným vzorkem ve střední části boty, kde má docházet ke kontaktu s pedálem. Velmi podobnou podrážku mají třeba dřív testované Scott AR Lace a i tam fungovala. Ve střední části je navíc bota zpevňená plastovou vložkou. A cenovka Clanů je 3799 Kč.

Po prvních pár svezeních musím asi nejvíc pochválit příjemný střih boty. Relativně úzkou botu není potřeba nijak extra dotahovat, protože výborně obepnou nohu i tak. Velký podíl v tom jak bota sedí na noze má i řešení paty, jakýsi „převis“ v oblasti achilovky drží patu pevně na místě bota pak nemá šanci jezdit nahoru a dolu a tím pádem dřít. Špička mi přijde vyztužená dostatečně na trailové i enduro ježdění, ani bikepark asi nebude problém.

Řešení podrážky a vlastně i její tuhost je překvapivě dobře promyšlená s ohledem na ježdění ale i na občasné chození – tlačení. Na rozdíl od konkurence je řešení s téměř rovnou podrážkou s drobnými zářezy uživatelsky příjemnější z hlediska polohy nohy na pedálu. Prostě můžete vybrat milion variant jak botu na pedál položíte. A drobné výřezy jsou určitě lepší než úplně hladká podrážka. Jak budou Clan držet na pedálech se samozřejmě bude lišit od modelu pedálu, já testoval na Hope F20 a na nich drží jak přibité. Jak je dobrým zvykem u flat bot s měkkou gumou, je téměř nemožné měnit. Můžete botou mírně pohybovat, ale guma od Michelinu je vážně měkká a drží se pinů jak blato košile.

Pokud se chystáte na výšlap v měkkém podkladu, je potřeba myslet na to jak vypadá podrážka. Pokud se držíte po cestě nahoru hlavně na špičce a po cestě dolů hlavně na patě, bota drží na zemi. Střed nohy klouže, to asi nepřekvapí.

Výrazným rysem, je na vás, jestli je to pozitivní nebo ne, je značně „odtlumení“ pedálu díky vyšší podrážce s plastovou výztuhou. Pokud jste zvyklí mít maximální cit na pedálu a jezdíte spíš v měkčích botách, budete mit v Clanech pocit jako byste měli pod vložkou kus plastu. A to vlastně máte. Obří výhodu to ale nabízí jednak coby pohlcení vibrací a nárazů, protože nohy nedostávají všechny rány od pedálů a hlavně se pevná podrážka extrémně vyplatí při delších výjezdech. I když máte vysoké piny, jedete dlouho a šlapete silově, bota se neprohýbá, piny vás netlačí do chodila a prostě a jednoduše vás nezačnou tak brzo bolet nohy.

Co u bot s takhle pevnou podrážkou překvapí je relativně velké pohodlí při chůzi. I když je střed podrážky tuhý, špička a pata se dokáže ohýbat a svršek není nijak extrémně tuhý a nepoddajný. Takže ani tlačení v řádech desítek minut, nebo opakované výlety od stolu k baru a zpátky spojené s postáváním ve frontě nedělají problém. Nabízí zkrátka velmi slušný kompromis mezi pohodlím v hospodě a pohodlím a odtlumením na trailu.

NW Clan. Zajímavá a velmi funkční varianta flatových bot. Vyztužená podrážka vás podrží ve dlouhých sjezdech i dlouhých výjezdech v pohodlí a bez bolavých nohou. Vychytaný střih, užší profil, dobrá klenba a ochranné prvky vepředu i vzadu dost pomůžou, ať už na svých trailech potkáváte cokoli. A na sezení v hospodě po kole a chození pro další piva vypadají dostatečně civilně a jsou dostatečně pohodlné. A jejich „lepivost“ na pedálu je v podstatě totožná, jako legendární Stealth rubber. Prostě pokud se vám nelíbí nebo nesedí Fiveteny, myslím si že NorthWave nabídnou stejný grip, ovšem s úplně jiným přístupem k řešení zbytku boty.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Wrist 2.7.2019 v 19:38

    Že by konečně pořádná bota na flat pedal.. Poslední 5.10 Freerider Pro bylo pro mě velké zklamání

  • anonymní uživatel kingofdirt 3.7.2019 v 14:50

    Me by jen zajimalo co je na ten bike botach tak specificky (narozdil od skejtovejch) ze musej stat 2x tolik, jako cena za boty kolem 4000 Kc uz je celkem ulet. Material podrazky neni uplne argument...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí