Test: sjezďák Kellys NOID 90 - velká kola a ještě rychlejší

Autor: Keli, Eda, kategorie: Test, vydáno: 19.6.2019

Letošní sezóně vládnou velká kola a to zcela bez pochyb napříč všemi disciplínami horských kol ani sjezd není výjimkou. Slovenská značka Kellys na letošek připravila inovaci svého modelu Noid, který byl doposavad na dvacet sedm a půl palcových kolech. Ačkoliv původní rám byl navržen tak že pojme s upravenými patkami a úchyty tlumiče a samozřejmě i vidlicí velká kola, tak praxe a testování továrního týmu ukázalo, že bude třeba rám pro 29palcová kola upravit. A právě tuto upravenou verzi jsme dostali do redakčního testu.

K dispozici je pouze jedna velikost L, vhodná pro jezdce výšky od 180 do 195cm. Loni jsme měli Noida ve velikosti L a já se svými 185 cm výšky jsem se na něm necítil zcela komfortně. Přišel mi poměrně krátký, mluvím o délce předního rámového trojúhelníku. Tato verze již zmíněným neduhem netrpí, velikost je na mě zcela ideální. A pořád je to eLko.

Debatovat o tom zda jsou velká kola rychlejší či pomalejší asi nemá význam, výzkumy na podobné téma již zde byly a vždy 29palcová kola zvítězila. Z principu věci je jasné, že větší rychlost zákonitě ubere na zábavnosti. Taková je teorie, ale u Noida toto zcela neplatí. Kolo je velmi hravé. Hravost je však relativní pojem, jednu jízdu jsem vyměnil za Scott Ransom, což je agresivní enduro kolo a rozdíl byl zásadní. Na Ransomu jsem se cítil doslova jako na malém BMX kole. Ale přesto pocit na 29" Noidu není tankovitý, kolo je hodně ochotné zatáčet nebo si kdekoliv poskočit. Vliv na to má i hmotnost, která je necelých 17,5 kilogramu, na sjezďák na velkých kolech super číslo. Díky nižší hmotnosti kolo i velmi pěkně skáče. Při testování v bikeparku Kareš nebyl problém naskákat všechny skoky, které místní tratě nabízí. Při skákání je ovšem problém vítr. Když foukne bočák, opře se do velkých roztočených kol a nejednou z toho byla velmi krizová situace s odjezdem s jednou nohou kdesi u předního kola. A poryv větru nemusí být vůbec velký. Na to je potřeba si dávat pozor a být na to připravený.

Stejně jako model na menších kolech i tento větší brácha umožňuje změnu geometrie, k dispozici je možnost otočení úchytu tlumiče a také prodloužení či zkrácení zadní stavby. Takže lze upravit jak rozvor, tak úhel hlavový a v ruku v ruce i výšku osy šlapacího středu (celkem jsou 4 kombinace). Pohybujeme se v rozmezí 61,5 – 63 st. hlavový úhel a 448 – 470mm délka zadní stavby.
Během testu jsem vozil v podstatě jen variantu – nízký střed (tak to mám rád) a krátkou zadní stavbu, protože při prodloužení bylo kolo úplně brutálně overkill na jakýkoliv terén. V řeči čísel byl můj setup 62 st. úhel hlavy, 450mm zadní stavba.
Taková perlička na závěr tohoto odstavce, Noid v nejvíc nejvíc nejdelší variantě má rozvor kol 1323 milimetrů… A i v nejkratší variantě budeš mít problém umístit toto kolo na nosič kol na kouli auta, minimálně u Thule devětadvacítkové sjezďáky nemají.

Jak jsem již zmínil, tak je k dispozici pouze jedna velikost a stejně tak je k dispozici pouze i jedna verze výbavy. Jedná se o velmi dobrý komponentový mix, který nemá slabin. Odpružení je na Rock Shox. Zde bychom chtěli vypíchnout použití vidlice Boxxer WorldCup. Je to opravdu dobrá vidlice a oproti levnější vidlici na loňské testovačce vás ani po delší jízdě nebolí ruce. Pohon a brzdy dodalo japonské Shimano a nechybí ani kvalitní pláště Schwalbe Magic Mary v Addix Soft směsi… Jen kdyby měly místo papírového boku výztuhu, to by byla pecka.

Drobnou výtku lze mít k šířce ráfků. Na Noidovi jsou ráfky spíše užší, než udává současný trend. Toto pozorujeme na všech námi testovaných kolech od Kellysu. Užší ráfek má ale vyšší životnost, takže na jednu stranu chápeme, proč je Kellys na kola dává.
Ale jasně a prostě, to vše za necelých 96 tisíc korun. Kellys Noid 29 je kolo bez dalších investic.

Devětadvaceti­palcový Noid je přepracovaný model s 27,5" koly, systém odpružení zůstal zachován, jen došlo k jeho optimalizaci pro velká kola. Opět je zde masivní oblast okolo šlapacího středu, tuhost opravdu maximální.

Chování je velmi podobné menšímu bráchovi. Čeká na tebe pěkně aktivní zadní stavba, která dokonale žehlí terén a je taktéž extrémně aktivní i pod brzdami. Její slabinou je šlapání. To lze říct o všech kolech postavených na ThinkLink systému odpružení firmy Kellys. Na šlapavých tratích budete aktivitou zadní stavby limitování. Nicméně sjezd, naštěstí, není o šlapání.

Velká kola jsou znát. Vyšší prostupnost terénem a menší drncání je rozpoznatelné po pár prvních metrech. Menší nerovnosti absolutně neřešíš, není důvod, kola je přejedou jako nic. A ty máš víc času řešit stopu.
Stejně tak zaujme i obrovská účinnost brzd, v kombinaci s větší styčnou plochou plášťů se zemí a pod brzdami aktivní zadní stavbou Noida zastavíš na pětníku.
Občas si říkáš, že rychlost, kterou v rozbitém terénu jedeš není možná. A aspoň já jsem se chvílemi této rychlosti bál. Chtělo by to větší koule a dokázal bych zrychlit všude.

Meziroční posun u sjezdoveho kola Kellys Noid je dle mého názoru velmi výrazný. Především zvětšení velikosti jak rámu, tak průměru kol vyšší jezdci ocení. Taktéž nelze než ocenit výbavu, která je vzhledem k nízké ceně neskutečná. Kellys Noid je doslova kolo připravené k závodění rovnou z krabice. Bez jakýchkoliv úprav!

Infobox

Kellys Noid 29
Cena: 95 990 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tomáš 19.6.2019 v 9:43

    šílený kolo v reálu, u zadní stavby se nechali asi inspirovat v 70letech a cena která je nízká to nedožene.

  • anonymní uživatel Petr 19.6.2019 v 10:36

    Jestli to pekne funguje, tak klidne i kdyby byla stavba z 30tych let ...

  • anonymní uživatel Pačes 19.6.2019 v 10:50

    Jezdil jsem na něm, povedený bike za super cenu.Ale na Kareši,se potenciál tohoto kola asi neprojeví naplno:-))

  • anonymní uživatel Tomas 19.6.2019 v 11:52

    Tohle konecne vypada ze by to mohlo i neco vydrzet.. Ty masivni cepy to vypada krute

  • profilová fotka Praotec bystřického downhillu 19.6.2019 v 14:07

    V tabulce rozvor 1370mm nevidím, není to překlep?

  • anonymní uživatel Tomáš 19.6.2019 v 15:01

    Měl jsem to pučený a mám se rád, nikdy více...

  • profilová fotka Keli 19.6.2019 v 15:17

    Praotec bystřického downhillu - díky za upozornění, samozřejmě jde o překlep. Max délka rozvoru je 1323mm.

  • anonymní uživatel Jan 19.6.2019 v 19:22

    viděl jsem to na Forbikesu a chtělo se mi blejt

  • anonymní uživatel Opi 19.6.2019 v 19:58

    To bys mel jit k doktorovi :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí