Šumavský Špičák o víkendu už podesáté za sebou hostí iXS European Downhill Cup

Autor: Karel Samec, vydáno: 14.8.2019

Vrcholný podnik ve sjezdu horských kol je zařazen v nejvyšší kategorie UCI – C1.

Předposlední pátý závod z letošní šestidílné evropské série sjezdu horských kol – iXS European Downhill Cup, přivítá o víkendu šumavský Ski& Bike Špičák. Největší sportovní areál západočeské Šumavy pořádá jediné mezinárodní závody ve sjezdu horských kol, které se v posledních letech jezdí v ČR, jubilejně podesáté za sebou. Za poslední dekádu se při iXS Downhill Cupu na tratích zdejšího bikeparku (i s letošním ročníkem) představilo či ještě představí celkem přes 4000 bikerů a bikerek z více než 40 zemí světa.

Také letos se od pátku 16. do neděle 18. srpna pojede na zdejší nejtěžší, 1750 metrů dlouhé, trati Struggle celkem v sedmi kategoriích – U17 a U19 dívky a chlapci, elite mužů a žen a masters (muži ročník 1989 a starší). V době uzávěrky přihlášek o úterní (13.8.) půlnoci čítala startovní listina téměř 200 jmen ze 30 zemí světa včetně např. Panamy, Jižní Afriky, Austrálie nebo Indonésie. Nejvíce startujících bude v kategorii elite mužů – celkem 92. Nejvíce bikerů a bikerek závodí v barvách Německa (48) a pořádajícího Česka (25).

Zatím jsou v rámci EDC odjety čtyři závody – dva ve Slovinsku (Maribor a Kranjska Gora) a dva v Itálii (Abetone, Pila). Z průběžného pořadí série se na Špičáku představí lídr elitní kategorie mužů Constantin Ruetsch ze Švýcarska, který vede s náskokem více než 100 bodů, i zatím třetí Christopher Philogene z Jižní Afriky. Z nejvýše postavených Čechů pojedou mj. zatím 34. Ondřej Štěpánek či 42. Lukáš Studnička. Přihlášen je i loňský vítěz ze Špičáku Stanislav Sehnal, který zatím v žádném závodě letošního EDC nestartoval, či předloňský šampion – Slovák Stanislav Baranek.

Ondřej Štěpánek zatím letos není v EDC se svými umístěními moc spokojen, ale na Špičáku chce být samozřejmě co nejvýš. „Letos jsem zajel nejlépe v Abetone, kde jsem byl desátý a na Špičáku bych proto chtěl skončit nejhůře taky do desátého místa. Letos mi už od prvního závodu v Mariboru brzdí problémy s novým kolem, s nímž se stále sžívám a přizpůsobuju se mu, není to jednoduché,“ přiblížil své pocity před víkendovým závodem ve Ski&Bike Špičák O.Štěpánek.

Z ženské elitní kategorie diváci uvidí průběžně druhou a třetí ženu EDC – Leu Rutzovou ze Švýcarska a Italku Alessii Missiaggiaovou. Na startu bude i Češka Jana Bártová (zatím jela jen jeden závod letošní EDC a figuruje na 14. pozici). Kategorii masters zatím vede Němec Frank Hedwig, který na Špičáku také pojede, stejně jako čeští zástupci Ondřej Fiala (5.) a Tomáš Brožík z Dobřan (8.). Na nejlepší průběžné umístění v EDC zatím dosáhli čeští junioři v U 17 – Robin Novotný (2.) a David Cvinger (4.), oba jsou přihlášeni.

Bez 250 metrů téměř dvoukilometrová trať Struggle s převýšením 320 metrů nabídne celkem 11 atraktivních skoků. „Diváci se bez problémů dostanou ke všem úsekům závodní trati včetně skoků. Letos jsme opět jeden menší přidali v horní části. Na tom největším z nich doskočí jezdci až do vzdálenosti 10 metrů ve zhruba třímetrové výšce,“ popisuje atraktivitu i náročnost závodu jeho ředitel Jan Kasík. Jinak se téměř 70 procent úseků sjíždí lesem či po jeho okraji. Povrch je ze sta procent přírodní a střídá se na něm hlína, kamení a kořeny, překážky/skoky jsou dřevěné.

Špičácký závod, opět zařazený v nejvyšší kategorii mezinárodní cyklistické federace UCI – C1, představuje v tuzemsku nejprestižnější přehlídku evropského i světového downhillu. Jak už bylo řečeno výše, žádný jiný mezinárodní závod v downhillu se v ČR nejezdí. Na odměnách se letos celkem vyplatí přes 5 000 eur. Na „prize money“ dosáhne 8 nejlepších v obou elitních kategoriích (vítězný muž i žena získají každý 600 eur). V ostatních kategoriích se pak odměna vyplácí 3 nejlepším.

Pořadatelé ze Ski&Bike Špičák opět zachovají každoroční tradici a nebudou vybírat divácké vstupné. Záznam z finálových jízd odvysílá ČT Sport. Celá série iXS European Downhill Cupu následně vyvrcholí finálovým závodem 20. – 22. září v rakouském Brandnertalu..



Provoz celého areálu Ski&Bike Špičák zůstává během akce pro veřejnost neomezen! K dispozici jsou ostatní tratě bikeparku, nezávodící bikeři i jiní cyklisté a diváci mohou využívat lanovku na vrchol Špičáku. Otevřená je i rozhledna.

Program iXS European Downhill Cupu 2019 ve Ski & Bike Špičák.
Pátek 16.8. 2019: od 12:00 hodin trénink
Sobota 17.8. 2019: 9:00–14:00 trénink, 14:30 start kvalifikace
Neděle 18.8. 2019: 8:00–12:00 trénink, 12:30 start finálových jízd, superfinále 30 nejlepších mužů v kategorii elite se jede jako poslední v pořadí všech kategorií
Vyhlášení výsledků po skončení závodu.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Zdeněk 15.8.2019 v 11:39

    Malá oprava...součástí ČR je stále ještě i Morava :) kde se jedou mezinárodní závody MSDH cupu v Koutech nad Desnou a v Bílé.

  • anonymní uživatel Pavel 15.8.2019 v 13:55

    A na Klínovci se jel v červnu iXS DH cup. Podle výsledkové listiny taky mezinárodní ;-)

  • anonymní uživatel zoidberg (decapod10 (a) email.cz) 15.8.2019 v 15:38

    a co jubilejní 88 ročník mezinárodního downhillderby : ))

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí