MojeKolo

Test: bezdušový těsnící tmel milKit - ekologický a především funkční

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 28.8.2019

milKit, prostě – „zamlíkuj to“ – je švýcarská značka, která se zaměřuje na produkty spojené s bezdušové systémy jak na horská, tak na silniční kola. Jejich pomocníka pro snadnější nasazování bezdušových plášťů milKit tire booster jsme zkoušeli nedávno a nyní se podíváme na jejich bezdušový tmel.

Tmelů je na trhu neuvěřitelné množství, liší se jak složením, tak trvanlivostí a samozřejmě také funkcí. Ačkoliv papírově všichni slibuji to samé, tedy dlouhá trvanlivost, zalepení děr obřích v průměrů, snadná montáž a použití… v praxi jsou rozdíly obrovské.
Ani milKit v tomto směru není jiný. Tvrdí, že nabídne větší trvanlivost a menší vysychání než nabídka konkurence, k tomu zalepí díry až do průměru 6 mm a navíc je ekologický. Je to logické, firma ze Švýcarska snad ani nemůže na trh přinést jiný než ekologický výrobek. Takže v bezdušovém tmelu milKit nenaleznete žádné stopy amoniaku (jo a ani tam není čpavek, hahaha), alergenních látek, dále látek, které degradují pryž pláště, látek korozivních pro ráfky.

Směs je založena na kapalině obsahující mikrovlákna, tato tekutina zůstává po celou dobu homogenní. Vzhledově není odlišná od jiných tmelů, snad jen modré částice milKit odlišují. Tmel je vodou ředitelný, takže se snadno umývá a je v podstatě bez zápachu.

Před její aplikací není třeba lahvičku s tmelem protřepat i když ji nepotřebuješ bude fungovat stejně. Já lahvičku, pro jistotu, protřepal.

Testování bezdušových tmelů je věc ošemetná, podmínky na testování na kole jsou rozdílné než v laboratoři a co v laborce dokonale funguje, na kole fungovat nemusí. To však není případ milKitu.
Nejdůležitější funkce bezdušového tmelu, tedy zacelení díry či proříznutí funguje dokonale. Záměrně propíchnout či proříznout plášť se mi trochu příčí, tedy trochu víc, takže jsem na to šel od lesa. Vzal jsem plášť WTB, který kdysi dávno prosekl (řez cca 5mm) hned těsně u patky, takové to místečko, které je přesně v místech, kam za tmel skoro nedoteče. Nasadil jsem na ráfek tento plášť, nalil milKit, nafoukal… kolo párkrát zatočil a čekal. Bublinky byly, trocha syčení také, ale po cca 10 sekund bylo po všem, díra zacelena a vzduch neunikal. Za mne – výborný výsledek.

Výdrž je dalším důležitým parametrem. Mlíko jsem jezdil především v teplém počasí od letošního června. Teplotní rozsah použití výrobce určil v rozmezí –20 až +50°C, já se přiblížil k horní hranici, 39 stupňů v letošním červenci s tmelem neudělalo vůbec nic. Ano, trochu ho ubylo, ale rozhodně ne nijak výrazně. V plášti zůstalo takové množství, které nebylo třeba doplnit.

Bezdušový tmel milKit je na trhu v několika baleních, od menší 60ml až po velkou láhev o objemu 1000ml, ta vychází i docela zajímavě cenově – 866 Kč. Tmel je samozřejmě spotřební zboží a je třeba ho mít vždy v zásobě, především pokud měníš často pláště, pak je jeho spotřeba větší. A zase milKit můžu jen doporučit.



A do posledního článku, který bude časem, jsem si nechal to nejzajímavější z dílny milKitu a sice speciální ventilky a sadu Compact, která usnadňuje plnění mlíka, jeho kontrolu a výměnu. Například můžeš změřit kolik ti zbývá tmelu v plášti a to bez jeho demontáže…

Infobox

Bezdušový těsnící tmel milKit
K dispozici v baleních:
60ml – 177 Kč, 250ml – 381 Kč, 500ml – 548 Kč a 1000ml – 866 Kč

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka roucekhonza 28.8.2019 v 11:00

    To by mě teda zajímalo, z čeho jsou ty mikrovlákna? Samotný roztok jistě může být ekologický, ale co vlákna? Speciálně pokud je spláchnu do odpadu, nebo nedej bože by se dostali do nějakého potoka. Předpokládat že se nějak rozloží je asi nesmysl. Narážím tím na situaci ohledně usazování mikroplastů, která je v poslední době tak probíraná.

  • profilová fotka Keli 28.8.2019 v 11:52

    Dobrá poznámka, tohle mne nenapadlo. Příští týden se uvidím s klukama z Milkit, zkusím se zeptat.

  • anonymní uživatel Roman 28.8.2019 v 12:39

    A ten tmel to potom u patky podržel i při jízdě? Aby to nebylo jako u slavného muck-off tmelu, který díru sice zalepil, ale jen pokud se na kole nejelo. Všechny tyhle mikročástice+ hromada tmelu se nalepila na vložku ADR od nukeproof a vlastně to celé nijak nefungovalo. Vůbec mi přijde, že husté tmely jsou horší ať je v nich částic sebevíc.

  • profilová fotka Keli 28.8.2019 v 12:49

    Honza Rouček: mám odpověď od CEO milKit Piuse: Good question. There is no sealant on the market that has bio-degradable fibers or particles (or none that we know of). Some claim to be bio-degradable or similar but it is not really true.

  • profilová fotka Keli 28.8.2019 v 12:51

    Roman: najeto na plášti přes 200km a žádný problém, drží tlak, žádný unik vzduchu.

  • anonymní uživatel bok 28.8.2019 v 13:12

    Keli: pak tedy pánové z milkit neznaj konkurenci v podobě Peaty´s:
    Hell no! No micro-plastics or microfibres here… The platelets in our sealant are BioGlitter made from a special form of cellulose from hardwoods, primarily eucalyptus sourced from responsibly managed and certified plantations operating to PEFC™ www.pefc.org standards

  • anonymní uživatel Balanc 28.8.2019 v 14:44

    bok: tos zabil :D

  • anonymní uživatel Číva 28.8.2019 v 16:40

    Well, fuck milKit then. :)
    Dík za tip na Peaty's.

  • anonymní uživatel dawe 29.8.2019 v 2:59

    Nejlepsi tmel je duse...

  • anonymní uživatel Martin 29.8.2019 v 12:05

    Peaty´s je to nejhořší co můžeš do kola dát, ty třpitky to je průser, ty mě osobně vůbec nebavěj. Dost mě zklamalo mlíko od Finish Line - to nezalepí ani díru po trnu, netož díru na boku u ráfku jako je naznačeno zde v článku.
    Milkit asi vyzkouším.

  • anonymní uživatel Roman 29.8.2019 v 12:17

    Martin: Všechno co jsem zkusil bylo vždy horší jak stans no tubes, který je nejlevnější a nejlepší. Finish line, muck-off, zero flat(ten z nich byl nejlepší, jen žere pásky) stálo za prd a byly to vyhozené peníze.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 29.8.2019 v 12:29

    2 dawe

    :THUMBS UP: vidím to stejně - v případě sjezdování. Mám 95kg a bezdušáky mojí váhu v rockgardenech a jinejch ostrejch pasážích
    moc nedávaly. Ve finále člověk 3 hodiny jezdil a z toho se hodinu vztekal.

    Nic proti bezdušákům v mírnějších disciplínách, nebo když je jezdec lehčí váhy, nebo úplně nejlépe - když je rider zkušenej
    a prostě umí. Ale pro většinu těžších jezdců, kterejm nebyl dán ten dar zhůry, zajet všechno čistě na jedničku, je na sjezdu
    prostě lepší pořádnej DH butyl a sjezdová duše, člověk má klid a může to nasrat kam chce.

  • anonymní uživatel bok 29.8.2019 v 13:09

    Peaty´s jedu na zkoušku teď, nevim v čem ti tam ty třpytky vadí, když ničemu neublíží a ani se tim nezasereš, ale ještě jsem neprostřelil takže jak fachá nevim. Zero flats musim říct taky dobrý, ale jo žere pásky a rychle vysychá, já jedu obyč Tesa/gorilla tape z velký role za pár kaček, takže to mě nijak netrápí. Za sezonu ve Whistleru jsem s bezdušema neměl defekt - butyl Maxxis na ex471, to jsem měl tak 75kg včetně gearu a 1,5-1,6 bar vepředu 1,7-1,8 bar vzadu na trailbiku. Velkou většinu času co jsem na bezduších strávil bylo bez problému. Na druhou stranu na opravu duše stačí lepení a pumpička, v nejhoršim druhá duše, na bezduších máš tohle s sebou taky, k tomu asi něco čim sundáš ventilek, nějakou trochu mlíka, kdyby se to nezapláclo hned, knoty, šídlo...Ale myslim, že výhoda bezduší není jejich oprava, nebo odolnost proti defektu, ale lepší grip vycházející z nižších tlaků.

  • anonymní uživatel Roman 29.8.2019 v 14:07

    Ados, nevím kdy jsi to zkoušel, ale třeba kombinace maxxis DH TR a ráfky od DT Swiss drží fakt spolehlivě a ve chvíli kdy náhodou ufouknes, bys rozhodně měnil duši. A když přidáš cush core, tak to nezuješ ani náhodou. A to nemluvím o použití jen na těch našich málo prudkých mikrokopcich co v ČR jsou.

  • anonymní uživatel PTBack 29.8.2019 v 16:39

    Jen čistě moje zkušenost. Loňský léto jsem začal s bezdušema. Začal jsem Pro Corem. Více méně to funguje po všech stránkách. Ale pak jsem dvakrát během jednoho týdne měnil prasklej drát a ještě u kazety. Takže celej systém komplet dolů. Nová páska apod. Pak jsem pichnul tu vnitřní duši. Tak jsem to celý vyhodil a udělal čistokrevnej bezduš. Páska, ventikek, mlíko Doc blue a pláště Schwalbe M.M. suupergr. Když to funguje tak paráda. Můžu to naprasit ze skoku klidně do kamenů, grip. Jenže se to furt se... Plášť celou zimu drží vzduch a pak zase uchází co dva dny. Mlíko měním, to je taky další opruz. Člověk skoro ani nemůže jít za kamarádem na návštěvu, aby to včas přifoukl a nemusel vyhodit další bombičku. Pak mi po jednom dropu asi utekl všechen vzduch. Dám bombičku a plášť furt prázdnej. Prostě co by člověk prostě vyřešil tím, že by se v úplně nejhorším nasr...a dal novou duši, tak tady kolem toho furt tancuju a vyhazuju prachy a vymejšlím jak to udělat, aby to fungovalo. Takže na to dlabu a vracím se zpět k duším. Je úplně možný že jsem dementní ale i pro takový lidi by to snad mohlo fungovat.

  • anonymní uživatel Roman 29.8.2019 v 18:54

    Nevím čím to je, ale problémy s bezdušema defakto neřeším a to mám na bezduších 10ks vypletených kol. Žena s dětmi má duše a musím je dofukovat častěji než moje kola to na XC jsem jel letos 4x a pořád drží. A jestli mám přehodit plášť s duší, nebo bez je jedno. Jenom přeliji tmel z jednoho do druhého a klidně střídám dle podmínek.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 30.8.2019 v 11:04

    2 Roman

    to už je dlouho, ještě když jsem jezdil. Několikrát jsem s tim laboroval v letech 2009-2015 a po pravdě mi to moc nevyhovovalo.
    Neuměl jsem se po častejch ufouknutích zbavit vykřičníku v mozku "ty voe, tady musíš vopatrně". Sice mám 95kg,
    ale zas 196cm, takže buřt nejsem a stejně jsem se na trailech typu Struggle, Saalbach, Hangman I atd. opakovaně koukal
    na ufouklou gumu.

    V dnešní době je to už možná jiné. Navíc, jak jsem napsal - já bezdušáky nikomu neberu, ale osobně si myslim, že je to vhodné spíš pro profi jezdce, kteří umí jezdit opravdu na čistotu a vyvarují se "na prase do rockgardenu v plný mimo lajnu".

  • anonymní uživatel dawe 31.8.2019 v 0:53

    Jak rika Ada, kazdemu vyhovuje neco jine. Ja mam taky 90 kilo a proste min nez 30psi v zadni gume mit nemuzu, v predni pod 25psi, taky radsi nejdu. Hlavne logicky, pokud cvaknu dusi, tak to znamena ze cvaknu i rafek... Pouzivam 49N 1.2mm duse a mam tak jeden defekt za sezonu, letos zadny. Letos jsem trefil sutr, rana jak sfin, rafek trochu kously, ale dusi mi to neprocvaklo :D Hodne lidi v okoli na bezdusich prorazi gumy, ja sem gumy neprorazil 5 sezon... Potom pokud clovek do tech kopci slape i na horu, tak 17psi neni uplna balada tlacit do kopce.
    Tubeless je dobry pro zavodniky, ktery si muzou po kazdem zavode nasadit novy rafek a pro servisy, kterym tubeless nabizi jisty vydelek. At uz konverze, nasazovani gum, nebo pak centrovany dobitych rafku a vyplet novych.
    Takovy mala epizoda z letosni sezony kdy si kolega postavil novy Nomad, hezky carbonovy SC Reserve rafky, na ty natahl Cushcore a DHR minion, nafoukl na necelych 20psi. Potom prvni jizdu trefil sutr, ktery protrhl plast, protrhl cushcore a praskl rafek. Ano ten rafek se kterym Danny jezdil naostro po schodech. Alespon tim ze to je Santa Cruz, tak mel do tydne rafek novy.
    Ale jak rikam kazdy je jiny a nekdo z toho muze mit pocit urciteho benefitu.

  • profilová fotka David 31.8.2019 v 9:27

    Hmm tak asi jako vetsina taky jsem presel na bezduse a 2x klinovec parada pak jeden den 2x prorazeno asi 4mm proste to mleko to za jizdy neudrzi ani prd kdyz jsem tlacil ok neslo ven ale sedl jsem si 85kg jel pomalu stejne to utikalo, doma pak oprava nasadit a uteklo pres pasku opruz znova dolu a situace opakovacka , zaver predek bezduse zadek duse od maxxisu a tu opravim na kopci do 5min ale zatim jsem nemusel a tlak zanedbatelne vetsi, bezdusi jenom kolo od mleka jsem cistil pul hodky :-)

  • anonymní uživatel Roman 31.8.2019 v 12:07

    Mě to fakt baví. Když vezmu kolik lidí bezduše vozí a že nikdo nemá problém jak s DH plastema, tak EXO a to s tím objíždíme zahraničí. Jezdíme DH lajny a tady se sejde vybraná skupina lidí co bezduše prostě vozit nemůže. Přitom dřív s dušená jsem řešil každou chvilku defekt a teď úplná pohoda. Sem tam udělám díru do pláště, dám knot a jedu dál. Dřív jsem musel vozit hromadu duši. Každou chvilku Snake bite co nešel zalepit,v tak nová duše za 180- 200 Kč...

  • anonymní uživatel PTBack 31.8.2019 v 12:46

    Roman: "Vybraná skupina lidí..." mně fakt upřímně pobavila :) Hele ale je fajn, že si zůčastnění všimli, že nikdo nikomu bezduše nebere. Akorát já měl s nima tak nekonečný sra.., že už mne to přestalo bavit. A to mám každej ráfek jinej, takže to jednou univerzální chybou asi nebylo. Trochu možná je chyba v tom, že mám se vším klidně sto kilo a na trejlu pár vyšších dropů a vždycky vidím to odstříkaný mlíko na pláštích. Takže možná se vždycky naruší nalepení na ráfek. Chtěl jsem to řešit něčím jako je Cush core ale už jsem to řešil tolikrát, že jsem si řekl, že další prachy a čas do toho cpát nebudu. Vlastně to utíkalo i s Pro corem, akorát, tam to i vypuštěný stačilo nafouknout pumpou, protože vnitřní duše držela patky na místě. Zase se to bude kazit jinde. Jízdně jsou jinak bezduše super.

  • anonymní uživatel dawe (david.ciza (a) gmail.com) 31.8.2019 v 20:54

    Roman: to neni o vybranych lidech. Hodne lidi sla do tubeless aniz by o tom neco vedela. Jen vsude cetli, nebo slyseli krutoprisne pribehy o super nizkych tlacich a zadnych defektech. Jen vetsinou chybelo to B, a to ze je vetsi sance protrzeni plaste, poskozeni rafku a taky udrzba. Holt ne kazdemu se chce pred kazdou jizdou kontrolovat tlaky. Letos jsem udelal docela dost konverzi z tubeless zpatky na duse.
    Btw. je zajimave, ze 200kc za dusi ti vadi, ale 2000 za zniceny plast ne... O cushcore radsi nemluve.

  • anonymní uživatel Roman 1.9.2019 v 18:32

    Když říznu plášť, tak říznu samozřejmě i duši. Ale kolikrát šla jen duše a plášť ok. Cush core je super věc. Konečně mi nezvoní ráfky na DH. Já furt nechápu ty plky o nízkých tlakách. Ten vozím furt stejný, ale bezduše je pohodlnější, má lepší grip a lépe jede při stejném tlaku jako s duší. Tady okolo je na TR spousta lidí a nikdo nemá problém. Jasný pokud jdu na kolo 2x za měsíc, tak v klidu můžu zůstat na duších.

  • anonymní uživatel dawe 1.9.2019 v 21:26

    V klidu, jak rikam kazdemu vyhovuje neco jineho. Jen teda nerozumim tomu, jak muze stejny plast na stejnem tlaku, byt pohodlnejsi, mit lepsi grip a jet lip? Asi trochu placebo efekt ne? 2x za mesic je dobry :D

  • anonymní uživatel PTBack 1.9.2019 v 23:13

    Jo, 2x za měsíc bylo top. :D

  • anonymní uživatel Lukas (xefta (a) seznam.cz) 31.10.2019 v 7:18

    Systém plnění je dobrý, ale to je celé.Jejich eko mlíko nezalepí základní neťesnosti u ráfku a vzduch furt uniká, az po nalití jakéhokoliv chemo mlíka mi tlak v pneu držel.Nový plášť, nový ráfek podotýkám....Takže řeči, že to zalepí velké díry apod.,je podle mě blbost...Osobně vyzkoušeno

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí