reklama

Test: boty Afton Vectal jsou určeny na all mountain, ale neztratí se ani na DH

Autor: Oskar Jančík, kategorie: Test, vydáno: 23.9.2019

Pokud se mě zeptáte, jaké si koupit boty na sjezd, mám jasno. Na placky Fiveten Impact, na spd „déiksa“ od Shimana. Prostě ten umí to a ten zas tohle. Moje stereotypy se pokusil prolomit produkt od Afton, boty Vectal. Boty stojí 119 Eur, k mání je i platformová verze za 99. Firma Afton je ze San Diega, všecko je „SoCal“ a stylish.

Já dostal za úkol otestovat závodnickou červeno/černou kombinaci, která je samozřejmě nadčasová jistota. V nabídce je i mint/teal, tahle barva ještě chvíli pofrčí, ale podle nejnovějších rešerší je s mintem konec, cca v roce 2020. V našich končinách a na mikinách Kenvelo se mint udrží možná i do roku dvaadvacet.

Vizuálně pěkná botička do štatlu. Mě už se takové věci nestávají, ale pokud se vám stane, že středeční vyjížďka končí ve čtvrtek nad ránem v klubu plném krásných mladých lidí, jsou tyhle boty ideální. Stepovat jako Fred Aster nebo Šíma v Sidi tretrách teda nebudete, kufr je dobře schovaný. Stealth povrch skvěle doplní vaše taneční kreace. Boty nemají žádné reflexní prvky, takže vytrvejte v klubu do rána a nevracejte se domů za tmy.

Afton Vectal je bota dle výrobce určená pro Trail/All Mountain. Při testování jsem sice jezdil totéž, ale botu bych kategorizoval jako dh. Klasická skate bota s přidanou ochranou, trochu vyšší podrážkou a měkkou stélkou. Výřez na kufry je příjemně dlouhý, takže pokud i v nášlapech jezdíte „duck stance“ jako na platformách, tak tyhle boty budou to pravé. Šněrování tkaničkou plus pruh sucháče přes tkaničky. Vcelku obvyklé řešení u všech, kdo dnes nabízí variací na „deiksa“.

Jízdní vlastnosti treter jsou do velké míry závislé na tom, na jaké je obujete nohy. Ty nohy, které jsem zkoušel já, moc nejely do kopce. Snažil jsem se najít zdůvodnění. Našel jsem ho, s testovanou obuví nesouvisí. Tvarem jsou to dh boty, takže při výjezdech je trochu znát, že pata není tvrdá jako na klasické tretře. Tohle je ale vlastnost typická pro tento typ boty. Pokud v nich jedete do kopce do Alpe d'Huez, asi sedíte v autě a nedupete na silničce.

Po rovině a z kopce jsou boty super a i na nohách, co jsem měl s sebou, se zdály fungovat bezchybně. Když už musíte vycvaknout, kufr je tam, kde byl předtím nebo tam, kde ho čekáte. Nekoná se žádné hledání, žádné klouzání po pedálu. Vysoká podrážka je měkká a neklouzavá zespodu, ale po stranách má tvrdý materiál. Svršek boty je tvrzený v přední části. Při srovnání s Five Ten Impact je trochu měkčí na omak, ale úkol uchránit prstíky splní.

Správný tester by měl produktu i něco vytknout, aby demonstroval svou expertízu. Mě se nepodařilo najít na těchto botách žádný nedostatek. Pokud bych opravdu chtěl něco najít, tak snad jen to, že jsou na botách obyčejné tkaničky. Ostatní výrobci nabízejí tkaničky trochu vymakanější, méně obyčejné. Ale to neznamená, že by tyhle tkaničky nefungovaly.

Za mě skvělá dh bota s lifestyle image, ale bez kompromisu v ochraně nohy. Pokud se chcete odlišit od kámošů v déiksach a kestrelech, máte další volbu v Afton Vectal.

Boty, co je jezdí Jerome Clementz, bylo nutné nejdřív otestovat ve Vogézách. Další testování proběhlo v Basel/Gempen North Trail, Freiburg Bike Festivalu ve Schwarzwaldu a jízdní foto je z norského Trysilu (první dvě fota kredit Ruda Hronza/Velo).

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka esmo 23.9.2019 v 7:10

    Moc pěkně napsaný, tohle mě bavilo číst, ikdyž testy bot jsou pro mě to méně vyhledáváné téma :)

  • anonymní uživatel pps 23.9.2019 v 8:15

    Jak psal esmo, dobře čitelný test, co chvilkama i pobavil :D, za mě dobrý!
    Ještě dotaz na Oskara.... boty sis pořídil dobrovolně, nebo je dostal od někoho k testu? Díky

  • profilová fotka Keli 23.9.2019 v 9:20

    Odpovím za Oscara, boty jsme dostali přímo od výrobce. Stejně tak jako i drtivou většinu ostatních testovaných věcí.

  • anonymní uživatel pps 23.9.2019 v 10:51

    Díky za odpověď. Pak bych redakci doporučil představit všechny testery kteří se na testování výrobků vaším serverem podílejí. V jednom testu se ohrazujete že nemůžete být všude a u všeho a že testy i reporty zveřejníte málem komukoliv, kdo projeví zájem a když "kdokoliv" zveřejní článek (v tomto případě Oskar) tak se na můj dotaz dozvím, že patří k redakci. Tento článek jsem bral jako nestranný test někoho, kdo si boty sám pořídil a rozhodl se udělat nezávislý test. Bohužel tvoje reakce nestrannost testu dost zkreslila...

  • profilová fotka Keli 23.9.2019 v 11:04

    pps: nějak si nepamatuji, že bych někde psal, že testy zveřejním komukoliv. Ba naopak.
    Nezávislost testu není v přímém vztahu, zda-li výrobek dostaneme od výrobce či si jej někdo sám koupí. Reálně to funguje tak, že výrobce dodá výrobek a my jej otestujeme. A jsme domluveni, tak ,že výrobce a dovozce nemůže ovlivnit vyznění testu. Pokud s jeho vyzněním nesouhlasí, tak se test nezveřejní, dodavatel testu dostává test předem k náhledu. Hrajeme fér na obě strany.
    Spolupracuji se spoustou kamarádů, kteří na kole jezdí už nějaký ten pátek a v komunitě jsou známí. Oskar je všeobecně znám jak v komunitě, tak v byznysu a to nejen v českém, pracuje v centrále CSG v Basileji.

  • anonymní uživatel pps 23.9.2019 v 11:20

    Keli, pokud napíšeš: "Pokud s jeho vyzněním nesouhlasí, tak se test nezveřejní, dodavatel testu dostává test předem k náhledu." tak to mluví za vše, tím jsi mě o nezávislosti testů vážně nepřesvědčil, spíš naopak. Osobně na kole taky už nějaký pátek jezdím, takže se o výrobky na kolo zajímám, ale fakt netuším o jaké komunitě tady v souvislosti s nestranným testem mluvíš (píšeš). Jestli se pod tou "komunitou" skrývá parta kámošů, kteří se osobně mezi sebou znají a znají i autora článku pak je jeho věrohodnost mířena asi právě na ně, protože pro všechny ostatní kteří nejsou součástí vaší komunity, to asi bude připadat, jako zábavně napsaný článek u kterého nestrannost a odbornost docela pokulhává. Ale konečně si mi otevřel oči, zdejší odbornost článků se týkala, týka a nejspíš i bude týkat hlavně zdejší komunity...

  • anonymní uživatel Tomík 23.9.2019 v 12:13

    pps: nerozumím čemu nerozumíš

  • anonymní uživatel pps 23.9.2019 v 12:23

    2 Tomík: z článku rozumím všemu, takže nerozumím tvému nerozumnění

  • anonymní uživatel objektivne 23.9.2019 v 17:18

    Vyrobce za to, ze zde muze byt "recenzovan" (ve skutecnosti propragovan) musi, mimo dodani vyrobku, platit.
    Na dolekopu na negativni recenzi nenarazite, jednodusse protoze by jim uz nikdo prachy neposlal.

  • anonymní uživatel Matt 24.9.2019 v 6:54

    objetivne: No pár lehce negativních recenzí jsem tu už četl, takže bych to zas tak černě neviděl.

  • anonymní uživatel dolekopjdedopice 24.9.2019 v 8:09

    Keli nevim jestli je dobrý se tu přiznávat, že když to vlastně nepochválíte, tak to ani nemůžete otisknout. S tim přístupem jděte do p.dele..Což ale pomalu a jistě jdete. Jsem rád, že už se si tu konečně mohl přečíst kdo vlastně vyhrál MS a světovej pohár, ale to se mám jít vlastně podívat na Mtbs, protože by to od vás bylo pouze zprostředkovaně. Ale asi ti nedochází že od vás je všechno zprostředkovaný. Píšeš tady o MČR a když se tě někdo na něco zeptá, tak o tom víš ho.no. Možná by bylo lepší to taky nechat na Mtbs.

  • profilová fotka Keli 24.9.2019 v 10:05

    ten který se neumí podepsat: Naopak, dává nám to velkou svobodu, protože můžu psát co chci a nemusím jít nikomu na ruku. Prostě se to neotiskne než abych test upravoval tak, aby se zadavateli líbil. A co se týče MČR, nikde jsem nepsal, že nevím, psal jsem, to co mi pořadatel řekl, ať dotazy zájemci směřují na IG pořadatele. A mimochodem na MTBS o MČR není ani řádka...

  • anonymní uživatel DD 24.9.2019 v 11:01

    Hele, ohledne toho otisknuti/neotisknuti...jsem taky radeji, kdyz se na spatnej vyrobek radeji ten test neobjevi (pokud ho inzerent stahne), nez si precist, ze je dobrej a koupit to jen kvuli placene inzerci...takhle mas jistotu, ze to co otestujou a vyjde je jakztakz dobry :D Ne vse ale musi vyhovovat tobe stejne jako testerovi...jo a Keliho, Oskara par let znam, jsem tim padem z "komunity" , takze jsem zaujatej :)

  • anonymní uživatel PTBack 24.9.2019 v 12:02

    Tyvogo, je naopak od Keliho férový, že narovinu řekne, že pokud se zadavateli testu-který na ten test poskytl-zaplatil vybavení-výsledná recenze nelíbí-recenze vyšla třeba silně negativně-tak že tu recenzi po vzájemný domluvě neotisknou. Nechápu, kdo na tom takto tratí?? Žádná recenze prostě není. Naopak nikdo nebrání komukoliv kdo si vybavení opatří za vlastní prostředky, aby recenzi udělal, někam ji udal a napsal výsledek jaký se mu zlíbí. Zodpovídá se jen sám sobě. Vážně si tady někdo myslí, že třeba výrobce bot pošle Kelimu boty , Keli napíše že to jsou srač... , pošle to výrobci k náhledu a výrobce řekne, oukej kámo, jdeme do toho, hoď to tam a my si dem dát koks!? Silně naivní představa. A silný řeči od některejch tady.

  • anonymní uživatel pps 24.9.2019 v 13:59

    No mě to naopak přijde dost sluníčkový, dávat sem jen vydařený recenze. Jako možný zákazník kterýhokoliv produktu, co se tady testoval, bych se rád dočetl i o negativech, který daný výrobek má, ať jsou nepodstatný, nebo naopak podstatný, aspoň si sám můžu zvážit, jestli pro mě produkt za daných okolností je nebo není vhodný ... co je pro někoho negativum, druhýho nemusí zas až tak trápit.
    2PTBack: Možná jsem tady jedinej, ale ANO přesně tohle myslím, že by měl nezaujatej recenzent a tester dělat. (už sem pochopil, že to DK není) Když od někoho dostane něco k testu, tak napíše reálnej stav, jak se věci mají a nechodí pak s recenzí zpět k chlebodárci pro odsouhlasení, jestli to náhodou s upřímností už moc nepřehnal, to pak není žádnej test, ale jen rekalama, když se nesmí napsat nic negativního.
    Jak vidím, tak se komunita začíná bouřit, tak vás raději nechám v té vaší bublině, kde se kolem vás prodávají a testují jen parádní bezchybný věci a navíc jste s tím evidentně spokojení... nic ve zlým, ale tomuhle musím se smát :-D

  • anonymní uživatel bok 24.9.2019 v 14:31

    pps: Ty to vykládáš tak, že se negativní věc nikdy v recenzi neobjeví, protože si ji bude číst zadavatel a ten ji nepustí ven kvůli jedný prkotině. To seš na omylu. Stejně tak je logický, že výrobce nepošle produkty k recenzi, aby dostal text plnej negativ. Až budeš chtít tak hrozně fér recenzi, tak si za ní zaplatíš, protože v tom idylickym ráji co bys rád žil, ti nikdo produkty zadarmo nedá. Kup si dTest, bublino

  • anonymní uživatel pps 24.9.2019 v 14:54

    2 bok: Jo vykládám si to tak, protože přesně tak to je :-D
    Recenze by měla odrážet reálnej stav věci, všechno ostatní je reklama, která má za účel prodat a ta už být fér k možnýmu zákazníkovi nemusí, jak si sám napsal... "Až budeš chtít tak hrozně fér recenzi..."
    Jestli tohle někomu stačí, tak to má pak dost jednoduchý při výběru, stačí mu už si jen si vybrat mezi výbornými a skvělými výrobky. Všichni ostatní který testy zajímají, zejména pro možná negativa výrobků, si je najdou jinde...

  • anonymní uživatel PTBack 24.9.2019 v 16:23

    Abych pravdu řekl, většinu článků tady ani nečtu a rovnou jedu očima k diskusi pod tím, páč předpokládám, že se k tomu produktu tam vyjádří lidi kteří s tím taky mají zkušenost a můžou ji sem otevřeně napsat. Ale co chceš, když už ani ten Ádoš není tak otravnej, co bejval.

  • anonymní uživatel DD 24.9.2019 v 18:00

    Jeste doplneni, fakt bych nerekl, ze vse je tady uplne pochvaleny :) namatkove jsem nasel treba dolekop.com/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí