Mistrovství ČR v downhillu již tento víkend na Špičáku

Autor: Karel Samec, vydáno: 8.7.2020

Na šumavském Špičáku se o víkendu premiérově pojede Mistrovství ČR v downhillu, zároveň půjde i o druhý závod série Českého poháru. Na vrcholné akci downhillové sezony v ČR se očekává i hojná účast zahraničních bikerů…

Nejvýznamnější podnik letošní downhillové sezony v Česku se uskuteční o nastávajícím víkendu 11. a 12. července ve sportovním areálu Ski&Bike Špičák. V oblasti železnorudské Šumavy i Špičáku se vůbec premiérově pojede Mistrovství České republiky (MČR) ve sjezdu horských kol. Závod se zároveň koná jako letošní druhý (z celkově tří) podniků Českého poháru v downhillu, který po čtyřech letech půstu letos zažívá svoji renesanci.

Kromě kompletní domácí špičky se očekává i velká účast zahraničních bikerů. Především pak z okolních zemí – Německa a Rakouska či Slovenska, protože se závod jede jako open. Pořadatelé navíc umožní účast i jezdcům bez licence, takže na 1750 metrů dlouhé trati Struggle s převýšením 320 metrů se v celkem osmi kategoriích včetně nejprestižnější elite očekává účast okolo 200 bikerů.

Zatím se jich přihlásilo více než 100, ale vzhledem k tomu, že zaregistrovat se mohou až do sobotního dopoledne, účast bude určitě ještě vyšší. " Už nyní je skoro třetina přihlášených ze zahraničí a mezi nimi i dvě naprostá esa, která v minulosti na Špičáku sbírala tituly v iXS European Downhill Cupu – Johannes Fischbach a Sandra Rübessamová (oba z Německa)," říká za pořadatele Jan Kasík ze Ski&Bike Špičák.

Síly s nimi v elitních kategoriích změří kompletní česká špička – jmenovitě například Stanislav Sehnal, Matěj Charvát či celý tým Kellys s Antonínem Králem, loni nejlepším Čechem (páté místo) v iXS právě na Špičáku. Mezi ženami pak například Dominika Durčáková. Titul Mistra ČR získá vždy nejrychlejší jezdec/jezdkyně v dané kategorii s platnou licencí Českého svazu cyklistiky. Do pořadí celého závodu potom ale velmi pravděpodobně promluví právě zahraniční bikeři.

„Vzhledem k světové pandemii, která narušila i seriál iXS downhill cupu, co se u nás bez přerušení konal v deseti předchozích letech, je MČR ve spojení s podnikem Českého poháru a open charakterem akce i pro zahraniční a nelicencované bikery vrcholem downhillové sezony nejen v ČR,“ potvrzuje J. Kasík

Parádní adrenalinovou podívanou si diváci opět užijí zdarma, protože vstupné se na Špičáku nevybírá. Diváci se na nejatraktivnější místa dopraví lanovkou, která je vyveze na vrchol Špičáku k tamní rozhledně. Další tratě zdejšího bikeparku jsou pak normálně otevřeny pro veřejnost, stejně jako lanovka bude přepravovat i běžné turisty/cyklisty.

Časový harmonogram závodu:

Sobota: 11.7.2020
10:00 – 18:00 volný trénink bez pořadatelského zajištění
09:00 – 13:00 registrace přihlášky pro všechny kategorie

neděle: 12.7.2020
09:00 – 10:30 možnost volného tréninku
11:00 start semifinálové jízdy
13:30 start finálové jízdy

Do finále postoupí všichni jezdci, kteří dokončí semifinálovou jízdu. 30 min po dojezdu vyhlášení výsledků pro všechny kategorie.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pačes 9.7.2020 v 8:23

    Ještě Covid 19, poděkujeme za super závod 8-)8-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí