reklama

Test: Fox Speedframe Pro - vyladěná malá trail či enduro přilba

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 4.8.2020

Nedávno (ne, už to bylo docela dávno) jsme vám představili novou „malou“ přilbu od Foxu, Speedframe – Fox rozšiřuje nabídku malých přileb modelem Speedframe. A už jsme ji i stihli pořádně projet. Jaká je? Čert se svěří s poznatky a zkušenosti s modelem Speedframe Pro.

Nový Speedframe lze bez nadsázky označit za jednu z těch opravdu „vypimpených“ přileb, už podle její stránky v katalogu. Jednak o ní Fox tvrdí, že nikdy neudělal lépe sedící a větrající přilbu za celých 45 let její historie a taky má téměř všechno, co může moderní přilba nabídnout. Samozřejmostí je MIPS systém proti rotačním silám, použití dvojí hustoty pěny, která tlumí malé i velké nárazy, nastavitelný kšilt, bezpečnou a snadno ovladatelnou přezku Fidlock, antibakteriální výstelku a celkem 14 větracích otvorů. Jaká je ale na trailu?

Ještě před Korona situací jsem stihl vyrazit do Itálie, kde jsem Speedframe prohnal, otestoval a taky v ní dvakrát lehnul.

Mám možnost srovnat víc XC/trailový model Flux a nový Speedframe, což okamžitě po příchodu domů dělám. A na první nasazení je cítit ohromný rozdíl, jak hluboko vám hlava do Speedframu oproti Fluxu zapadne. A je to velmi fajn pocit, pokud vás čeká malinko náročnější výlet, než xc vyjížďka okolo komína po polňačce.

Co se týče ježdění se Speedframem, no, prostě ho nasadíte, stáhnete vzadu, zacvaknete Fidlock pod bradou a, ééé, no zapomenete na ni. Prvních pár metrů mě teda překvapilo, jak snadno dovede „chladný“ italský únorový vítr proletět třemi předními nasávacími otvory na čele. Tuhle, nebo podobnou, fičuru má spousta přileb a je to dobře, díry vpředu při jízdě opravdu skvěle chladí hlavu a ta se možná malinko míň potí. Jakmile samozřejmě začnete šlapat do prudkého kopce, jako u každé přilby jsou větrací otvory tak trochu na okrasu.

Jasně, že se potím i ve Speedframe, jsem přece člověk, člověk se středně tragickou fýzou. Jako takový jedinec ale oceňuji velmi tenkou vrstvu vycpávky XT2 v oblasti čela. Protože tenčí vrstva nenasaje tolik potu, který by potom mohl divoce odkapávat třeba do brýlí a podobně. Víc materiálu je pak po stranách, tam samozřejmě pot nasákne a jde i „ždímat“ přimáčknutím přilby k hlavě. Ale při jízdě do kopce vám prostě neteče pot do očí. Příjemná fičura.

Po cestě dolů helma výborně sedí, nijak se nehýbe a výborně větrá, při teplotách lehce pod 10 stupňů jsem už na hranici použití šátku nebo čepice pod helmu. O to lépe se ve speedframu jezdí v těch vyšších teplotách, při jízdě po trailu nebo z kopce se mi hlava téměř nepotí, spokojenost.

Samozřejmě je Speedframe navržený pro použití s MX i klasickými sportovními brýlemi. Velké Fox Vue si s nimi rozumí, tím že se helma na hlavě v podstatě nehýbe znamená že ani nemůže klepat do brýlí. Nasadíte, jezdíte. Zadní a boční část přilby je přizpůsobena popruhu od MX brýlí a ten i díky tomu drží přesně tam kde má. Když dojedete dolů, můžete si zvednout kšilt a brýle dát „na čelo“, případně dát brýle skly dozadu, gumou dopředu. V obou případech ale dojde k zakrytí předních větracích otvorů a zhorší se cirkulace vzduchu.

S malými brýlemi se Fox taky rozumí, díky relativně krátkým „kotletám přilby“, tj. výstupkům na spáncích, je možné použít i brýle s širšími nožičkami jako jsou třeba Oakley. Ty s tenkými samozřejmě taky fungují bezproblémů. Jedinou nevýhodou Speedframu, je nemožnost „zapíchnout“ si malé brýle do přilby. Na většině malých přileb jsou větrací otvory poskládané tak, že bývá možně provléct jimi nožičky brýlí a vozit brýle na přilbě (třeba při výjezdu do kopce nebo když sedíte v hospodě). U této přilby jsem bohužel správnou kombinaci děr a nožek doposud nenašel.

Jinak nemám ani při jízdě ani při padání co vytknout. Drží, je pohodlná, výborně větrá, snadno se nasazuje, výstelka snadno schne a snadno se vyndává. A když sebou plácnete třeba na konci Rollercoastera, díky Mipsu a dvojité hustotě pěny pořád víte kde jste, nasednete na kolo a jedete dál, aniž by bylo nutné si na nějakou chvilku posedět a pád rozdýchat. Minimálně taková je má zkušenost.

Fox Speedframe Pro. Vyladěná malá trail/enduro přilba plná vychytávek a s asi nejvyšším stupněm bezpečnosti, co může malá přilba nabídnout. Odvětraná, ve spoustě barev. Cenovka samozřejmě odpovídá výbavě a úrovni bezpečnosti, testovaná verze Speedframe Pro Diaz Black vyjde na 4199 Kč, jednobarevná Pro-čka pak stojí 3999,–. K dispozici jsou i levnější varianty s označením Speedframe (bez Pro) a ty nemají Mips, mají klasickou skořepinu, nemají fidlock ale běžnou přezku a také jim chybí lepší vycpávky XT2. Za 2599 Kč ale nabídnou stejné větrání a stejnou kompatibilitu s velkými brýlemi jako jejich dražší brácha.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Honza 4.8.2020 v 13:25

    Skoda, ze se nikde neda koupit :/

  • anonymní uživatel Přilba (milossvoboda20 (a) seznam.cz) 13.8.2020 v 13:27

    Jojo používám normálně jako Enduro a je naprosto dokonalá :) Kupováno www.bolder.cz/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí