MojeKolo

Řídítka z Ali - tady jde o život!

Autor: Eda, vydáno: 2.10.2020

Ušetřených pár stovek tě může stát život. Ne nadarmo platí pořekadlo, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci. A u komponentů na kolo to platí dvojnásob. Protože při jejich selhání jde doslova o život. Tak jako v následujícím případě.

Mladý, 17-ti letý biker, si byl minulý týden odpoledne zajezdit na tratích poblíž Ostravy. Při jízdě na skoku dlouhém cca 4 metry mu praskly řídítka a on se zastavil hlavou o další odraz. Výsledkem je, že si teďka chvíli poleží v nemocnici a na kolo se dostane za hodně dlouhou dobu. Proč o tomto píšeme? Ty řídítka, která nevydržela poměrně jednoduchý a malý skok, jsou totiž z Aliexpressu. U všeho byl Kuba Kantor, se kterým jsme dali tento článek dohromady.

Kuba si byl také v osudný den zajezdit ve svém oblíbeném bikeparku. Zrovna si povídal s kámošema a periferně sledoval ostatní, jak jezdí. Dotyčný klučina to měl najetý. Najednou Kuba uslyšel po dopadu nezvyklý zvuk a chvilku po něm obrovskou ránu. Hnedka se rozeběhl k místu, odkud ránu slyšel. Bylo jasné, co se stalo.

Klučina ležel na zemi a nehýbal se. Integrální přilba v přední části na kaši, MX brýle také. Najednou si Kuba všiml plné pusy krve. Mlaďoch byl nejdříve cca minutu v bezvědomí a když se probral, byl silně otřesený, takže se ho Kuba uklidňoval cca dalších 10 minut, než přijela sanitka, kterou zavolala jeho přítelkyně.
Saniťáci hned nasadili límec, klučinu nezbytně ošetřili, naložili a odvezli do nemocnice. Poté ještě přijela Policie ČR sepsat záznam o nehodě. Vzhledem k tomu, že se to ale stalo mimo pozemní komunikaci, nic dále neprošetřovali.

Výsledek tohoto pádu? Těžký otřes mozku, zranění obličeje, krku a další „drobnosti“ jako odřeniny a naraženiny. Rodiče zraněného si ale nepřejí zveřejňovat více podrobností o zranění.

Pravá polovina řídítek se odlomila hnedka po dopadu a v těchto případech se jízda potom velmi obtížně zvládá. Řidítka z Aliexpressu, které lákaly na velmi líbivý vzhled a příznivou cenu, se ukázaly jako velmi nebezpečné. Přitom v popisku se objevují slova jako Downhill, Enduro, MTB. Na čínských e-shopech najdeme podobných komponentů obrovské množství. Od kladek do přehazovaček a nepadacích převodníku, přes představce a řídítka, až po rámy a ráfky. Výstupní kvalitu ale nejspíš neřeší nikdo a tak se potom není možné divit, že se stávají podobné případy.

Klučinovi přejeme brzké uzdravení a Kubovi děkujeme za včasný zásah a rychlou první pomoc. A opět připomínáme důležitost mobilní aplikace Záchranka, přes kterou chytrým mobilním telefonem dokážete přivolat pomoc a ušetříte drahocený čas vysvětlováním, kde se nacházíte.

Z obdobného soudku máme případ i z loňského roku. Byli jsme jezdit na Kareši, kde jezdil i pán s helmou z Aliexpressu. Byla to kopie helmy od značky Fox. Při pádu přes řídítka na rovině vedle bufetu v rychlosti cca 8km/h šel na hlavu. Banální pád. Tento pád ovšem helma nepřežila a odloupla se celá horní část helmy. Raději ani nechceme domýšlet, co by se stalo při pádu ve větší rychlosti a náročnějším terénu. Opět určitě na pána zapůsobila příznivá cena a lákavý vzhled. Helmy z Ali přitom nesplňují žádné bezpečnostní normy a certifikáty. A než si koupit helmu z Aliexpressu, raději vzít tu nejlevnější helmu z Decathlonu například. U této helmy totiž víte, že musí splňovat bezpečnostní normy a bude fungovat určitě lépe.

Zdraví máme jenom jedno a takto s ním hazardovat se určitě nevyplácí.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Koli 2.10.2020 v 12:07

    V zásadě nemusí být vše špatný, ale když něco stojí dvě stovky a normálně to stojí 2 tisíce, tak už je třeba zpozornit. Plus když k tomu přidám, že ty šrouby na představy dorve hlava nehlava, tak je neštěstí na světě. O helmě z Ali radši ani nemluvě. Jsou tam i výrobci, co prodávají dobrý věci, ale chce to číst a hledat, moc nešetřit. Snad bude klučina brzo fit.

  • anonymní uživatel Hoffman 2.10.2020 v 12:14

    Presne tak, podradný materiál bez normy, ktorému však výrazne dopomohol pretrelený doťahový moment, ktorý by pri velkej záťaži mojol časom odstrihnúť aj sebelepší hliník či karbón..

  • anonymní uživatel Petr (petr (a) gmail.com) 2.10.2020 v 12:22

    Karbonovy Chromagy taky tak :Dfoto ke komentáři

  • anonymní uživatel Eda 2.10.2020 v 12:26

    Petr: Věřím tomu, že Kafíčko měl moment správně a z číny rozhodně nebyly...

  • anonymní uživatel Koli 2.10.2020 v 12:50

    to Eda: ono stačí, aby někde dostaly ránu při pádu a můžeš je pak někde v kompresy rozlámat - stalo se třeba Prokopy asi tři roky zpět na Zadově při Enduroserii.

  • anonymní uživatel Daywak (daywak (a) gmail.com) 2.10.2020 v 12:53

    Přeji brzké uzdravení a všem ostatním lepší kup. Osobně jsem si myslel, že čínské komponenty, přes Alli už nikdo nekupuje. A to se to objevuje i na bazaru. uff

  • anonymní uživatel Ivan (vrba.iv (a) gmail.com) 2.10.2020 v 12:56

    Už jsem zlomil i drahá značková italská řídítka... Únava materiálu.

  • anonymní uživatel Dan 2.10.2020 v 13:01

    Ty vole! Z tohoto článku mi není vůbec dobře... Už jednou jsem takhle letěl až na odraz dalšího dirtu a opakovat to už nikdy nechci...

  • anonymní uživatel Marrin 2.10.2020 v 13:01

    Přidávám další příběh:

    youtu.be/...

  • anonymní uživatel 100kg 2.10.2020 v 15:20

    Jako zatim zkousim predstavce s uspechem

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 2.10.2020 v 15:55

    Kdysi dávno jsem střihl řídítka u představce na obou stranách najednou. Byl to na p..u pocit.
    Od té doby měním řídítka pravidelně a na kvalitě nešetřím...

  • anonymní uživatel Shu Lin 2.10.2020 v 16:33

    já si koupil TLD kraťasy a sice jsem je po několika desítkách pádů prodřel, ale nejvíc mě s*al ten čínskej smrad kterej z toho prostě nejde dostat... originály voní jako čerstvá patnáctka

  • anonymní uživatel K2 2.10.2020 v 16:42

    Problém Ali je taky v tom, že tam najdete podle obrázku tentýž výrobek ve velmi velkém rozpětí cen. Oni totiž malé čínské firmy začaly kopírovat velké čínské firmy a pak aby se v tom čert vyznal, když má všechno stejné popisy, ale rozdílnou kvalitu

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 2.10.2020 v 17:59

    klucí vyse*te se na alík a ostatní ťamanský e-shopy. Zbytečně podporujete trh sračkovýho zboží a kapsy žlutejch hub.
    Lidi se ospravedlňují, že je to nejlevnější možnost nákupu a že to přece dělají (skoro) všichni.

    Možná jo, ale z dlouhodobého hlediska nám to na západě žádnej profit nepřinese.

    Fuck of China :-)

  • anonymní uživatel Romcko (romcko (a) seznam.cz) 2.10.2020 v 18:39

    Už mi pár lidí říkalo ať si tam něco koupím. Řekl jsem im že si radši koupím origo z nějkýho ověřenýho shopu. Pojebanou Čínu by měli zahrabat pod hnůj.

  • anonymní uživatel Honza 2.10.2020 v 20:24

    Presne, jebat zkurv* Cinu. Nic dobryho z ni nikdy nevzejde ;)

  • anonymní uživatel Patrik (Squalor622 (a) gmail.com) 2.10.2020 v 21:31

    To je těžký lidi co to kupujou jsou čuráci když máš na opici musíš mít i na banány...
    To že prasknou i carbon renthály atd nedivím se protože polovina bikerů má v hlavě vymrdáno a o momentaku atd nemaj páru pak prasknou i renthály uškrcený páčkou/představcem.
    Klučina je ok to je dobře ale snad se ponaučí a nebude kupovat mrdky.

  • anonymní uživatel Roman 3.10.2020 v 10:46

    Všichni fuck of china a ve výsledku tady všichni jezdíme na rámech vyrobených v Číně(Taiwan), helmy a hadry, taky máte z Číny. Takže Čína ano, ale pod kvalitní výstupovou kontrolou.

  • anonymní uživatel KERY (KERY9 (a) seznam.cz) 3.10.2020 v 14:45

    Tohle se tu ale velice důkladně řešilo už minimálně dva roky nazpět. Jestli jsou lidi i po takové době a tolika nasbíraných průšvihů pořád nepoučitelní, nevidím důvod je litovat. Evoluci zdar.

  • anonymní uživatel KERY (KERY9 (a) seznam.cz) 3.10.2020 v 14:49

    dolekop.com/... Dokonce čtyři roky nazpět.

  • anonymní uživatel Shu Lin 3.10.2020 v 17:15

    Tomu klukovi bylo před 4 lety 13, ty evoluce...

  • anonymní uživatel KERY (KERY9 (a) seznam.cz) 3.10.2020 v 18:57

    Jenomže v době, kdy se tohle stalo, mu bylo už sedmnáct, měl by mít rozum a o tom, že jsou tyhle věci z ali nebezpečný se ví už vážně dlouho a nepsalo se o tom jenom tady. Počítám, že má v dnešní době chytrej telefon a umí si na něm přečíst recenze, nežli udělá pochybný nákup no name řidítek. Než mě začneš ještě poučovat, že v sedmnácti honí každou korunu, tak jí honí na nesprávnym místě. Když jsem si ve čtrnácti kupoval svý první kolo - čakra za 15, prostě jsem si na něj taky musel nějak vydělat, asi jako každej tady. Tudíž i na nový a opotřebovaný komponenty a upřímně, v životě by mě nenapadlo koupit si řidítka z bazaru, nebo nějaký pochybně levný no namy. Bylo to díky tomu, že mi starší kluci vysvětlili, že řidítka se prostě opotřebovávájí a ať chci, nebo ne - musí se měnit. Prostě že řidítka a pedály jsou jediný co mě drží na kole, dostává to rány a mám si na to dávat bacha. Měl jsem teda asi větší štěstí, než tenhle kluk, který zřejmě stejnou radu od svých kamarádů nedostal a teď na to bohužel doplatil.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 3.10.2020 v 19:06

    2 Roman

    to není tak úplně pravda. Člověk má možnost volby a docela dost věcí se dá koupit i z čistě EU/US/RUS produkce. U maličkostí to neřešim,
    ale když kupuju něco důležitějšího/dražšího, tak se snažim Asii (vyjma JAP a JK) obloukem vyhnout.

  • anonymní uživatel JardaMetelka 4.10.2020 v 8:23

    Soundtrack k článku:
    youtu.be/...

  • anonymní uživatel Ivan (vrba.iv (a) gmail.com) 4.10.2020 v 8:46

    Kurňa, čtu si o zlomených řidítkách a co se nestane... Vydrželi přes 15 let!   Jestě, že se se Sportinstruktor.cz učíme padat! Nejen že pád se obešel bez krve, ale i bez modřiny!foto ke komentáři

  • anonymní uživatel Ivan (vrba.iv (a) gmail.com) 4.10.2020 v 8:47

    Řídítka vydržely...

  • profilová fotka hobit 4.10.2020 v 12:44

    TA řidítkA se ukázalA jako velmi nebezpečnÁ. Omg že vás to netahá za uši strkat tam furt to é...

  • profilová fotka hobit 4.10.2020 v 12:47

    to Ivan: haha tos ho teda opravil :D "Řidítka vydrželi" je uplně stejně blbě jak "řidítka vydržely", jelikož jsou to ta řidítka, takže ta řidítka vydržela. Já vám tu češtinu do tý hlavy nacpu plantážníci jedni :)

  • anonymní uživatel Harry 4.10.2020 v 22:06

    A co ty stingy nad 500? Prodávají je v hodně misrnich shopech jako DH/enduro/freeride. Zlomil to někdo? Ja je mám rok a super.

  • anonymní uživatel mara 5.10.2020 v 8:45

    ja osobne teda nemel paru, ze se rodla opotrebovavaji. Doufam, ze to je neco podobnyho jak s tou helmou, co ji mam vymenit po kazdem padu. Nestraste me. :)

  • anonymní uživatel Daywak (daywak (a) gmail.com) 5.10.2020 v 11:23

    Tak, stačí si představit, co se s těmi klacky děje při jízdě. V podstatě pořád kroutíme kolem představce nahoru, dolu. Jako když chci zlomit drát.

  • anonymní uživatel heh 21.10.2020 v 21:53

    Lol, Ados zije asi v utopii nebo co, vis Adosi ze vic nez polovina veci co mas doma mas z te Ciny ze ? Nebejt tech zlutych hub jak rikas tak bys nemel doma skoro nic... :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí