Vyzkoušeno: Gripstick - silná předloktí, to je oč tu běží

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 5.5.2021

Silná předloktí, to je oč tu běží. Posilovací pomůcka Gripstick je cvičebním nástrojem, který jsi pravděpodobně ještě neměl možnost potkat. 
O co jde? Jedná se o tyč z hliníkové slitiny rozdělenou na dvě poloviny, které se můžou vůči sobě nezávisle otáčet. Pomocí nastavovátka v jednom z konců lze nastavit sílu volnosti se kterou se mezi sebou jednotlivé části pohybují. Lze nastavit jak zcela minimální tření, tak velmi tuhý odpor, kdy je otáčení téměř nereálné.

Nastavení tuhosti je možné

Velký rozsah vyhoví jak začátečníkovi, tak pokročilému cvičenci. Nastavení odporu je plynulé, avšak bez identifikace kolik mám vlastně nastaveno. Při nastavování odporu chybí akustické či vizuální znamení, cvaknutí, přesná stupnice nebo něco podobného. Stupnice, kterou nalezneme uvnitř trubky, je jen velmi orientační a spíš je to jen ukazatel směru otáčení, doprava přitahuji, doleva povoluji.

Tloušťka jako fatbar

Průměr Gripsticku je poměrně velkorysý. Mám velké ruce, pro představu obvykle nosím rukavice XL, člověk s menšími dlaněmi a kratšími prsty asi bude mít trochu problém. Kdyby byl průměr menší, i já bych měl větší rozsah pohybu. Srovnání s klasickými gripy ukáže přesný rozdíl, i pokud máš tlusté gripy, tak Gripstick je stále o pár milimetrů tlustší. Svojí tloušťkou mi připomínal Axle Fat bar, tlustou olympijskou osu, kterou zná asi každý, kdo kdy byl v posilovně.
Gripstick není určen výhradně na kolo, je to cvičební pomůcka i pro jiné sporty a průměr je kompromisem.

 

Intenzita cvičení, mega!

Když jsem poprvé vyzkoušel nastavil jsem odpor zhruba na polovinu a začal cvičit. Kroutil jsem rukama dopředu, dozadu, dopředu, dozadu a zhruba po dvaceti sekundách jsem měl předloktí jako Pepek námořník. Intenzita cvičení je neuvěřitelná. Pokud ale mám Gripstick jako opravdovou tréninkovou pomůcku a chci ji použít na trénování na kolo, na delší časové období třeba pět, šest nebo sedm minut musím začít velmi zvolna a postupně. Takže téměř minimální zatížení a kroutím. Jirka, výrobce Gripsticku doporučuje pro začátek nastavit takové zatížení, aby byl člověk schopen vydržet 2 minuty a třeba čtyři série za sebou. Zní to snadno. Většinou na bolest předloktí při jízdě příliš netrpím, ale vydržet dvě minuty s Gripstickem není zadarmo. 
Časem se vytrénuješ, ale prvních několik cvičení je docela krutých. Postupně můžeš interval prodlužovat, třeba až na obvyklou dobu trvání celé erzety či DH tratě.
Variant jak s Gripstickem cvičit není příliš moc. Můžeš ho chytit náhmatem, podhmatem, každou ruku opačně, držet Gripstick svisle nebo vodorovně. A tím jsi v podstatě skončil. 
Gripstick je cvičební pomůcka, ale i u cvičení očekáváš nějaký Fun Factor, ten aspoň u mne nepřišel. Sedíš a kroutíš nebo si můžeš stoupnout a kroutit vestoje, ale to je tak asi vše. 
Oproti mačkacím kroužkům nelze cvičit například při cestování v MHD, jako lze, ale s Gripstickem by jsi asi docela vzbudil pozornost. 

Při cvičení zlehka drhne

Při otáčení s nastavení vyšší tuhosti jsem vnímal, že tření mezi jednotlivými částmi trubky není zcela konstantní. Část otočky jde lehčeji a následně je sílu potřebnou k otočení je nutno zvýšit. Trochu to tahá. Ptal jsem se, zda-li je to tak správně. Ano, podobné chování je účelem. 
Cvičení se chvíli snadnější a chvíli těžší, jako na kole. Simulace jízdy na kole dokonalá.

Nenahradí posilovnu

Gripstick je velmi účinné posilovací zařízení, které ve svých kompaktních rozměrech pohodlně nahradí mačkací gumové kroužky a nebo navíjení závaží na provázku. Rozměrově je nahradí, ale intenzitou tréninku výrazně překoná.
Výhodou je nastavení odporu, takže může cvičit jak absolutní začátečník, tak člověk s opravdu silnými předloktím. Provedení je festovní a cena přiměřená. 
Gripstick je dobrá pomůcka do domácí posilovny pro nadšeného bikera či motorkáře. Ale jedná se o čistě specifický nástroj pro jednu svalovou partii, takže pokud to se silovým tréninkem myslíš vážně, nebude ti stačit spoléhat se jen na Gripstick. Pro overall fitness je samotný Gripstick málo. 
Zaujal tě Gripstick? Pořídit se dá na webu výrobce za necelých 1300 Kč.

Chceš Gripstick?

Odpověz na soutěžní otázku a vyhraj jeden Gripstick. Můžeš hádat, tipovat a nebo rovnou najít správnou odpověď na webu thegripstick.com. Konec soutěže ve středu 7. května 2021 v 9:00.

Jaká je celková délka cvičební pomůcky Gripstick (délka bez lanka na zavěšení)?
490 mm
510 mm 
530 mm

Vaše jméno a příjmení:

Vaše telefon:

Váš email:

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel šimpanz (šimpywimpy (a) bananovarepublika.cz) 5.5.2021 000 7:54

    ****hub.com - cena 10/10, fun factor 10/10, předloktí jako Pepek námořník? Snadno...i když teda jen jedno, no. :)

  • anonymní uživatel Ventolin (wexwf (a) seznam.cz) 5.5.2021 000 10:16

    jako 1300 je pálka. mě stačila stará hokejka a tejpka :D

  • anonymní uživatel whatever 10.5.2021 000 20:36

    nebo si nasypat písek nebo rýžu do kýbla a mačkat, taky dobrej záhul.. a za 1300,- si koupit 2 kila hovězí svíce a po biku to sežrat s tou ryžou z kýbla

  • anonymní uživatel mk 21.5.2021 000 12:15

    Stačí nějaká násada na tu uvázat provázek a na konec provázku závaží... pak už jen navijet a odvijet... (tip - stačí provázek, násada od koštěte, petka s vodou/pískem...) sorry za nabourání marketingové vložky :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí