BIKE FUN International, výrobce Rock Machine, přišel o kamion dílů Shimano

Autor: Shotek Tiskarz, vydáno: 7.2.2022

Zdá se, že organizovaný zločin našel novou obchodní komoditu. O důležité díly pro výrobu jízdních kol v hodnotě za čtvrt miliardy korun totiž přišel největší český výrobce kol, kopřivnický BIKE FUN International (BFI). Při přepravě komponent neznámí pachatelé na odstavném parkovišti uspali řidiče kamionu a odcizili důležité komponenty Shimano, které jsou klíčové pro stavbu téměř desítky tisíc kol. Zákazníci si tak na některé modely značek Superior, Rock Machine a dalších budou muset počkat o něco déle. 

Celá loupež se odehrála v noci na 21. ledna na dálničním odpočívadle v Německu během pauzy řidiče kamionu. Incident provedla dobře organizovaná skupina, která, podle všech ukazatelů, musela mít celou akci dobře naplánovanou. S největší pravděpodobností totiž kamion sledovala již od nakládky, zloději počkali na nucenou odpočinkovou pauzu řidiče a poté jej pachatelé uspali plynem vpuštěným do kabiny. Nakonec zamaskovali důkazy v nákladním prostoru hasicím přístrojem, aby znemožnili zajištění stop. 

V již tak složitém období, kdy dodávky jednotlivých komponent stagnují, je výpadek dodávky pro firmu BIKE FUN International výraznou komplikaci. I když je aktuálně schopna část komponent nahradit ze skladových zásob či od alternativních výrobců, je dopad na budoucí výrobu obrovský. "Situace výrobců kol je na celém světě opravdu složitá. Vypořádáváme se na jedné straně s obrovskou poptávkou, ale na straně druhé s ještě větším nedostatkem komponent, způsobeným mnoha faktory. Z kamionu naloženého drahými díly pro výrobu kol a elektrokol nám zbylo devět krabic s komponentami nižších tříd. Výroba některých modelů se tak zpozdí takřka o rok, jelikož pro mnoho dílů z této zásilky neexistuje na trhu jiná alternativa," uvádí ředitel dodavatelského řetězce BFI Petr Krkoška.
"Tuto situaci jsme opravdu ještě nezažili. Dokonce i Shimano se s cíleným vykradením zásilky v podobném rozsahu nesetkalo. Doufáme, že vzhledem k nedostatku dílu se tyto případy nebudou opakovat, protože i přes veškerá opatření, která máme nastavena, nám ztrátu a hlavně reputaci za pozdě dodaná kola žádné pojistné krytí nevyrovná," dodává Petr Krkoška.

 

Během pandemie rapidně vzrostl zájem o jízdní kola. Dodací lhůty nových kol ke koncovým zákazníkům se však díky nedostatku komponent posunuly v některých případech až na dva roky. Svou roli sehrála kromě celosvětové pandemie i zdánlivě krátká krize způsobena uvíznutím kontejnerové lodi v Suezském průplavu, na které měla řada výrobců svůj materiál. Firma BIKE FUN International se nyní kromě problémů na trhu s díly musí vypořádat také s jejich krádeží.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Karel 7.2.2022 - 9:38

    masakr, tak teď pojďme sledovat e-shopy, kde se najednou objeví hromada komponentů skladem :D

  • anonymní uživatel fanda (mail (a) pos.ta) 8.2.2022 - 10:15

    Tohle je masakr. Nedokazu si predstavit, ze si tohle odkoupi nejaka regulerni znacka... Co se s tim vlastne da vubec delat? Kazdopadne snad budou dopatrani

    • anonymní uživatel Shu Lin 8.2.2022 - 11:22

      Kuci najednou začne prodávat e-bajky

      • anonymní uživatel Ádoš 8.2.2022 - 13:59

        2 Šu

        :-D

      • anonymní uživatel Ádoš 9.2.2022 - 14:08

        a vůbec, jak dlouho už tu vlastně je? paměť je svině, ale mám pocit, že jeho inzeráty se na bazaru objevovaly už někdy v letech 2006, když jsem končil střední. Od Kuciho nakoupil snad každej :-D mě asi před 15 lety poslal za 3000kč místo jetýho Swinger 4-Way, úplně novej Swinger 6-Way SPV

        • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 10.2.2022 - 20:48

          Tak a teď to po tobě bude chtít doplatit. :-D Ale jinak máš pravdu, ve 2006 už fungoval.

  • anonymní uživatel Štika 8.2.2022 - 14:22

    Ve skutečnosti se jedná o mysliveckou mafii která nám chce zamezit jízdu na kole ve volném terénu :(

    • anonymní uživatel Piškot 10.2.2022 - 14:20

      to jsou jak Otazníky detektiva Štiky...foto ke komentáři

  • anonymní uživatel kaczi.eu 16.2.2022 - 16:19

    Toje býda totok! Vůbec nechápu tihle lydi, co kradou. Jinak kdyby něk do scháněl servis, tak se můžem domluvit. Mrkni výc na kaczi.eu

  • anonymní uživatel Vojta vlk (Vlk.vojtech (a) gmail.com) 17.2.2022 - 21:13

    Ahoj, mam jenom poznaku k te skode za 250mil. Nevim kdo to kde vzal, ale kilo komponentu by stalo vic jak 10000kc. Proste blbost, nebo pojistovaci podvod? Na pinkbiku je cena 270 tisEur. Mozna je to tim ze jsou u nas kola predrazeny? :-)

    • anonymní uživatel Villain 18.2.2022 - 6:30

      Novinářká kachna, 250mil by byla celková suma za prodej složených kol s těmi díly.
      "O jak drahý náklad šlo?
      Samotná hodnota nákladu byla asi šest milionů korun. Jednalo se hlavně o náboje do kol, přehazovačky, displeje k elektrokolům a kabeláž. Zůstalo tam jen pár věcí, asi šest krabic. Nevím, jestli to byla náhoda, ale zloději tam nechali hlavně ty levnější komponenty.
      Zdroj: www.idnes.cz/...

      • profilová fotka Keli 18.2.2022 000 6:36

        Kdepak kachna, tohle byla oficiální informace z Bikefunu...

        • anonymní uživatel Villain 18.2.2022 - 9:43

          Ano, ale překroucená, což ve výsledku dělá dost podstatný rozdíl.

          • profilová fotka Keli 18.2.2022 000 9:51

            Jak to napsali, tak jsme zveřejnili...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí