Na prezentaci: Schindler - nově zastoupené značky i super novinky

Autor: Keli, vydáno: 19.9.2022

Začátek září je tradičním termínem kdy probíhají prezentace jednotlivých výrobců či dovozců. Já svoje kolečko zahájil u firmy Schindler, která je dovozcem mnoha značek namátkou Lapierre, Ghost, Continental a další. Prezentace byla určena především pro obchodníky a často jsou produkty pod informačním embargem, takže to nejzajímavější z dílny Ghostu a Lapierre vám bohužel ukázat nemůžu. Nicméně pár zajímavých kousků se i tak našlo.

Zámek v Kravařích to bylo místo letošní prezentace, tradiční místo v sídle firmy Schindler nešlo z důvodů přestavby a vylepšování využít, takže padla volba na místní zámek. Změna k horšímu to určitě nebyla.

The future is bright!

Je zajímavé jak současnou situaci ve světě vnímají dovozci a jak obchodníci. Dovozci obavy z budoucnosti až na výjimky nemají, u obchodníků je často situace naprosto odlišná, dalo by se říci, že již vnímají vliv energetické krize na chování zákazníků.Dovozci a firma Schindler to potvrzuje, zvětšení poptávky po kolech z důvodu dražších paliv a sází na rozšíření portfolia. Konkrétně zde do sortimentu zařadili nové značky, dílenské vybavení Cyclus Tools, vypletená kola Fulcrum Wheels a přilby Lumos.

Futuristické přilby Lumos

A začněme u poslední jmenované Lumos, výrobce přileb určených především do městského provozu. Výrobce cílí na maximalizaci bezpečnosti, v spoustu svých přileb přidali jak světla, tak třeba i blinkry. U některých přileb nabízí dokonce i možnost brzdových světel. Světelný systém v helmě je propojen s brzdami, při zmáčknutí brzdové páčky začnou zadní červená světla na přilbě blikat. 
Trochu futuristicky vypadající helma s příhodným názvem Matrix nabídne na zadní led displej možnost nastavení obrázku či animace. A nebo také libovolného nápisu. 
A co teprve přilba s integrovaným s zorníkem, já bych si ji na hlavu nedal, ale když uvážím kolik lidí podobné řešení používá na lyžování...
Ano, přilby míří především do městského prostředí, ale musím říct, že na mne udělali asi největší dojem. 

Fulcrum Wheels

Italský výrobce vypletených kol Fulcrum Wheels patřící do rodiny firem s mateřskou společností Campagnolo nabízí výplety od zcela základních po absolutně profi, nevyhýbá se ani takovým specialitkám jako diskovým kolům na časovku či triatlon.
Při výrobě kol používá velice zajímavé technologie, například Momag - to je velice specifický způsob vyplétání kol, kdy do nevrtaného ráfku (vnitřní část ráfku nemá vrtání pro niple) jsou jednou dírou zavedeny niple a pomocí magnetu jsou vytaženy do míst, kde se do nich našroubovávají dráty. Výhodou je kompaktnější ráfek s vyšší tuhostí a také lze ráfky používat bez bezdušové pásky, tím lze získat drobnou váhovou úsporu. Zajímavé je i vyvážení kol, při výrobě počítáno i s hmotností ventilu a odpovídajícím hmotností je zatížena protilehlá strana ráfku.

Brýle Adidas sednou každému 

Další zajímavou firmou v portfoliu firmy Schindler je také Adidas, konkrétně jeho segment brýlí. Adidas si brýle nevyrábí přímo sám, ale nechává si je outsourcovat od italské firmy Marcolin. Jo nabídce najdeme jak sportovní, tak lifestylové modely. Sportovní řada je rozdělena do tří kategorií Competition, Performance a Active. V čem jsou lepší brýle Adidas? Hlavní výhoda, že na obličeji sedí téměř každému. Samozřejmě jsou zde i další  
top technologie, jako například fotochromatické skla s menším zatmavením, proti zamlžovací provedení skel, odvětrání a to i nožiček a nebo technologie pro změnu tónu barev Kolor Up.

Obuv FLR Congo Pro

Izraelský výrobce obuvi FLR, se po dřívější specializaci na běh či fotbal nyní věnuje výhradně cyklistice. Jejich boty pokrývají kompletně všechny cyklistické disciplíny, od silnice přes gravel až po mtb. A u všech nabídnout výhodný poměr cena výkon. 
Pro gravity discipíny horských kol je největší novinkou platforma Congo Pro. V ní najdeme několik platformových verzí a také jednu s možností montáže nášlapných kufrů. U těchto bot FLR použilo novou směs gumy i také vzorek vzorek podrážky byl zcela přepracován. Boty jsem neměl v ruce, ale minimálně dle prezentace by měly být výrazně lepší než současný model FLR Afx Pro, jejich test najdeš zde

Nářadí a dílenské vybavení Cyclus Tools

Další novinkou v portfoliu je německá firma Cyclus Tools zaměřující se na nářadí a dílenské vybavení. Čím zaujme? Třeba tím, že se jedná dvojku na trhu v Německu (po Parktoolu) a také tím, že výroba probíhá výhradně v Evropě (a z velké části i v Česku). .
Portfolio nabízí nářadí a vybavení pro hobby uživatele až po speciální nářadí určené výhradně do cykloservisů. Kromě běžných kousků v nabídce najdeme i lisy na ložiska, válcovačky špic, atp. Především pro servisy budou asi zajímavé montážní stojany, jak klasické manuální i s elektro zvedáním kol, Cyclus Tools má verze samostatně stojící jedno i dvoj kolové, ale i verze s montáží do zdi. 
A pokud jejich nářadí nevyužiješ, tak přesto doporučím jejich vyladěný YouTube kanál, který může být zdrojem zajímavých informací a návodů.

Pláště Continental pro trail, enduro i sjezd

Největší letošní novinkou jsou pláště Continental určené pro trail, enduro a DH, ty sice byly představeny již před časem, ale firma si o nich hodně slibuje. Plášťů je velká spousta variant a výběr správného se může zdát složitý, nicméně není. Základní rozdělení probíhá podle druhu terénu: Xynotal na sucho, univerzální Kryptotal mix na všeho, Argotal do sypkého volného terénu a Hydrotal do marastu, do mokra a bláta. Když víš v jakém typ terénu budeš jezdit, tak volíš disciplínu DH, EN nebo Trail a k ní odpovídající konstrukci (liší se počet vrstev tkaniny i ochranou patky) a poté lze u některých plášťů zvolit i tvrdost směsi. Víc o pláštích najdeš v článku a test Continetal Kryptotal v nejměkčí sjezdové verzi zde.

Knog má alarm na kolo

Knog to jsou zvonky a světýlka, ale nově i alarmy. Největší novinkou z portfolia australské značky je bike alarm Scout založený na na technologii Apple Find My. Skrze aplikaci lze sledovat všechny své připojené zařízení, ty které systém přímo podporují a nebo ty které nesou samolepku Apple Airtag. Systém je aktuálně kompatibilní pouze s Apple telefony, ale příští rok by měl být k dispozici i verze pro telefony s Androidem.
Držáčků na Airtag je na trhu spousta, Knog přidává něco navíc. V zařízení, které se montuje do děr na košík umístil pohybový senzor a přidal i sirénu s ž 85 dB hlasitostí. Pomocí aplikace lze jak sledovat, kde se kolo nachází, tak nastavit citlivost senzoru. 
Celé zařízení je vodě i nárazu odolné, obalené do silikonu, s výdrži baterie až 6 měsíců. K demontáži je potřeba klíč na specifické šrouby, takže zloděj bude mít situaci trochu komplikovanější.

Ghost i Lapierre nezůstávají v koutě

Firma Schindler mimo doplňků zastupuje na českém trhu i výrobce kol, jak Lapierre (mimochodem, ten slaví 75 let od založení), tak Ghost mají v nabídce hodně zajímavé novinky, ale jak už to tak bývá, do oficiálního představení o nich není možné mluvit. Každopádně je na co se těšit.

Ale vše již není tajné. Například návrat Path Riotu na scénu. S původním kolem z pár let nemá vůbec nic společného, přídomek Path je označení kola s elektrickou dopomocí. Light ebike, chcete-li. Ghost u modelů označených Path, tedy Riot TR a AM sází na dopomoc pomocí motoru Fazua Ride60. Ghost zároveň představil i koncepci "Side by side", kdy každý ebike bude mít k sobě i ekvivalent bez elektromotoru. A to není všechno, u Riotů je zpět karbon, doposavad byla kola řad Riot výhradně na hliníku, od nynějška budou kromě enduro modelů všechna kola na karbonu. Hlavní rozdíl? Hmotnost. Váhová úspora oproti hlíně je neskutečná.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí