MojeKolo

Anketa: svaly jako nejlepší chrániče

Autor: Keli, vydáno: 17.2.2023

Je tvrzení z nadpisu pravdivé? Není to tak jednoduché, ale ano, svaly mohou být užitečné jako ochrana před zraněním, protože mohou absorbovat nárazy a tlaky, kterým jsou vystaveny kosti a klouby. Pokud jsou svaly silné a pružné, mohou být schopné ochránit tyto partie před přetížením nebo úrazem. Silné svaly také mohou být důležitým faktorem v prevenci poranění. Kromě dostatečně velké muskulatury je důležitá i jejich dobrá pružnost a flexibilita. 

 

Samozřejmě, svaly samy o sobě nemohou být považovány za nejlepší ochranu proti všem druhům zranění. Proti některým typům zranění ti nepomohou ani když máš svaly jako Arnold Schwarzenegger v době své největší kulturistické slávy. Existuje mnoho různých typů cvičení, které mohou pomoci posílit svaly, zlepšit kondici a celkovou pohyblivost těla, není to jen tahání činek v posilovně, možností je v podstatě nekonečně.

A nás zajímá, jak jsi na tom se svaly, kondicí a pohyblivostí právě ty. Věnuješ se mimo ježdění na kole i dalším důležitým aspektům jako je posilování, kompenzace a strečing?

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Radim (sojka-radim (a) seznam.cz) 17.2.2023 - 10:31

    Nejde jenom o svaly, are také o šlachy a kosti. Posilvání s vahou nejen stimuluje růst svalové hmoty, ale také pevnost vazů a hustotu kostí. To znamená, že budete méně zranění jako vykloubení, přetržení vazu, či zlomeniny.
    Je nutno dodat, že abyste výrazně posílili šlachy a kosti, je třeba posilovat déle. Svaly rostou rychle, ale šlachy a kosti pomalu (jsou méně prokrvené).

  • anonymní uživatel ReFka 17.2.2023 - 10:58

    A co mam delat, kdyz me boli spodni cast zad, nezhorsim to cvicenim jeste vic? :/

    • anonymní uživatel Džon 17.2.2023 - 11:17

      Zajdi si k nějakýmu fyzioterapeutovi ;) špatným cvičením by jsi to mohl zhoršit. Nech si zkrátka poradit co přesně za cviky budeš pro svůj problém potřebovat. Pravděpodobně dostaneš nějaký kompenzační cvičení.

    • profilová fotka David 17.2.2023 - 12:21

      Naopak, pokud správně posílíš, tak se té bolesti zbavíš. Zkus vyhledat jak bylo doporučeno fyzio, nebo dobrého trenéra co ti pomůže naučit se ty cviky dělat pořádně, bezpěčně a technicky správně.

    • anonymní uživatel Ok 17.2.2023 - 12:43

      Mel jsem taky problem se spodni casti zad a to sportuju docela dost. Nakonec pomohl cvik prkno. Po 14 dnech kazdodenniho cviceni byl problem pryc. Oslabeny core a brisni svalstvo. Zkus. Za to nic nedas.

    • anonymní uživatel Míra (jackliveshere (a) seznam.cz) 17.2.2023 - 14:07

      Tipuji sedavé zaměstnání? Ale nemusí být podmínkou. Na 99 % pomůže cvičit core s vlastní váhou. Dbej na správnou techniku. Dej si každý den 10 - 20 minut a za 14 dní se bolavým zádům leda vysměješ.

      aktin.cz/...

      • anonymní uživatel ReFka 18.2.2023 - 3:25

        Jo, bolest beder hlavne je nejspis z toho, ze sedim u pc treba 8-10hodin denne. Tohle bych potreboval vyresit.

    • anonymní uživatel Mára 17.2.2023 - 15:12

      fyzioterapeut - před tím než si to dobombíš víc ať už vlastní vahou, nebo v činkárně, bolest rozhodně není něco co by jsi měl cítit. měl by ti někdo poradit, jak cvičit a posílit. Občas stačí i naučit se dobře dýchat, do břicha, posílit bránici.

  • anonymní uživatel Roman 17.2.2023 - 17:52

    34% Jede komplexní tréning? Na začátku sezony to v BP fakt vidět není.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí