MojeKolo

Novinka: Giro Insurgent Spherical - integrálka pro Rampage i EWS 

Autor: Keli, vydáno: 16.2.2023

Giro Insurgent Spherical

Nová integrální přilba Giro Insurgent Spherical poskytuje vysokou míru ochrany, kterou vyžadují špičkoví jezdci Světové enduro série (EWS) nebo Red Bull Rampage. Při vývoji této přilby se tým designérů a konstruktérů značky Giro zaměřil nejen na ochranu, ale také na co nejlepší možné odvětrání (o 50 % lepší než u předchozího modelu Disciple Mips) a nezapomnělo se ani na odvádění potu z čela.

Nastavit si přilbu tak, aby perfektně seděla, umožňují dvě sady lícních vycpávek s různou tloušťkou. Zajištěny jsou pomocí zacvakávacího systému, který v případě úrazu umožňuje snadné a vůči hlavě a krku šetrné vyjmutí. Při hmotnosti 1040 gramů ve velikosti M/L je Insurgent o 200 gramů lehčí než předchozí model Disciple Mips, a to i přesto, že nový model je lépe vybaven.

       

Maximální ochrana mozku

Důležitým prvkem přilby Insurgent je pokročilý systém ochrany Spherical Technology powered by Mips. Tento unikátní systém, který značka Giro vyvinula ve spolupráci s Mips, funguje na principu kloubu - přilba se skládá ze dvou částí (polokoulí), které jsou spojené elastomery a kloužou po sobě stejně jako kloub. Díky tomu může vnější vrstva v případě nárazu rotovat okolo vnitřní vrstvy, čímž dojde k redukci sil, které by jinak působily přímo na mozek. Toto konstrukční řešení zcela nahrazuje klasickou plastovou Mips vložku, kterou využívají Mips přilby bez technologie Spherical.

A navíc je tu i technologie Progressive Layering, která spočívá ve dvou různých tvrdostech vnější a vnitřní vrstvy. Zatímco vnější vrstva tvořená pěnou EPS je tvrdší a je tak připravená tlumit nárazy ve vysoké rychlosti, vnitřní vrstva z EPP pěny je naopak měkčí a má odrazové vlastnosti, aby mohla co nejvíce tlumit nárazy v menších rychlostech.

Bezpečí pro klíční kost, ale integrace kamery pod kšilt

Mezi další přednosti patří patentovaný systém Flex Gasket - jedná se o měkčí materiál podél spodního okraje přilby, který má za úkol snížit sílu nárazu přilby na klíční kost, k němuž by při určitých situacích mohlo dojít.
Nastavitelný štítek je upevněn třemi šroubky (po stranách a uprostřed) a pro změnu jeho pozice není potřeba nářadí. Šroubky jsou plastové, aby se z bezpečnostních důvodů v případě nárazu lehce odlomily a štítek odletěl (zbytky šroubků se odstraní inbusovým klíčem).
Akční kamera se montuje na spodní stranu štítku, který bude díky středovému úchytu stabilní i při jízdě s namontovanou kamerou (pro instalaci kamery je zde fixní pozice k upevnění štítku).

 

Integrálka pro Rampage i EWS

Přilbu Giro Insurgent používají: Richie Rude (Yeti/Fox Factory Race Team), Reed Boggs, Emil Johansson, Vero Sandler, Bex Barona (Yeti/Fox Factory Team), Josh "Loosedog" Lewis.

Giro Insurgent Spherical v kostce

Konstrukce: In-mold, Progressive Layering, chránič brady s EPP vrstvou, vnější skořepina z Pre-preg sklolaminátu
Systém ochrany: technologie Spherical powered by Mips - zvýšená ochrana proti rotační silám
Upínací systém: Roc Loc Air DH
Ventilace: 20 otvorů s vnitřními vzduchovými kanály, systém Wind Tunnel a podpora odvětrání brýlí Stack Ventilation
Další vlastnosti: nastavitelný štítek, možnost instalace akční kamery na spodní stranu štítku, antimikrobiální výstelky Ionic+, 25mm široké pásky s provlékací "D-Ring" přezkou
Hmotnost: cca 1040 gramů (velikost M/L)
Certifikace: CE EN 1078, CPSC, ASTM-1952-DH, ASTM-2032-BMX, AS/NZS
Velikosti Super Fit: M/L (55-59 cm), XL/XXL (59-63 cm)
CENA: 9.599 Kč / 389,95 EUR
Dodává
: Progress Cycle

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí