Márty Brza v Medellínu: finále mi uteklo o 0,2 sekundy

Autor: Márty Brza, kategorie: Report, vydáno: 8.3.2023

Na druhý závod seriálu Red Bull Cerro Abajo v kolumbijském Medellínu obdržel pozvánku mimo Tomáše Slavíka i Márty Brza. Nabídka, která se nedala odmítnout a tak vyrazil především pro zkušenosti. Jak se mu dařilo, co jej překvapilo nám prozradí Márty sám v jeho reportu.

Pozvánka potěšila

Když mi do mailu přišla pozvánka na závod Red Bull Cerro Abajo do Medellínu, byl jsem v šoku... velké a příjemné překvapení! Nakoplo mě to ještě víc a na kole jsem do závodu trávil skoro každý den tréninkem. 
Trénink na tuhle disciplínu je dost specifický a nejde se na to technicky připravit úplně na 100%, jelikož naše konstrukce města na to není přizpůsobena.
I tak si myslím, že tady máme spousty skvělých spotů k tréninku, které mi umožňují se na závod připravit a trénovat.

Rozježdění na místních spotech

Druhý den po příletu do Medellínu mě vzal Tomáš Slavík s Estebanem Muňezem jezdit a natáčet na lokální kolumbijské spoty. Místa na kterých trénuje spousty místních závodníků, občas jsem měl z něčeho lehce nahnáno, ale vše se mi podařilo nalétat a byl to skvělý pocit. Jedná se o věci, které musí člověk skočit přesně a musí sedět každý detail, aby vás to neposlalo k zemi. Tohle místo je zkrátka Urban Downhillu a místní spoty moc neodpouštějí. Nicméně trénink tady se rozhodně vyplatí.

Dráha neskutečná, riziko obrovské

Další den nás čekal track walk na který jsme šli v dobré partičce dohromady Tomáš Slavík, já, Pedro Ferreira, Adrien Loron a Mario Jarrin. 
Od začátku trati to vypadalo dost zajímavě, začátek trati vedl dlouhou úzkou uličkou na klouzajících schodech, kde bylo nereálné kolo v případě nutnosti zastavit. 
Po této sekci následoval velký drop téměř na placku... z čehož jsem měl fakt respekt! Z videa to možná nevypadá, ale byla to výška! Dál se nacházel dřevěný wall ride ze kterého jsme se dostávali na střechu jakéhosi domu a z něho dropovali přes zahrádku dolů.
Potom přicházela dost technická sekce, která byla velmi úzká a měl jsem tam co dělat abych nezavadil řídítkama.  K tomu ten jejich asfalt mega klouže tudíž každý sáhnutí na brzdu znamenalo drift a to v úzké uličce mezi domem a zábradlím prostě nechceš. 

Následuje dlouhá tzv. Moto GP sekce, kde jsem musel držet bike na uzdě, jelikož povrch byl tak klouzavej, že by se na něm dalo prakticky bruslit...
Po přejezdu této této sekce následovala poslední část mega prudkých schodů, kde bylo dosti náročné držet rychlost a zároveň to nevyklopit.
Do cíle byl postaven stylovej drop opět nemalých rozměrů, a přistání bylo na fotbalovém hřišti, tudíž hladké přistání.

     

V závodní den jsme měli před kvalifikací tři tréninkové jízdy, kdy jsme museli hned při první jízdě vše naskákat, naladit stopy a rychlost. Celkem náročně během tří jízd vše stihnout, ale podařilo se. Musím přiznat, že jsem byl před závodem dosti nervózní.... ale jak jsem vlezl na start a měl po tréninkových jízdách, 
lehce se mi ulevilo a část stresu odpadla.

Chybělo málo!

Kvalifikace jsem jel s jedním cílem, nejet úplně naplno - nechat si rezervu, nerozbít se a nemít žádnej technickej problém a ve finále to tam naprat v plné rychlosti! Bohužel mi o dvě desetiny a jedno místo účast ve finále uteklo.

I tak to beru jako úspěch, vím, že jsem tam měl rezervu a příště to tam padne! Byl to extrémní závod a jsem moc vděčný, že jsem se tohoto eventu mohl účastnit a závodit s nejlepšími světovými ridery.
Zároveň s tím bych chtěl vyjádřit velký díky Tomášovi Slavíkovi, že mi po celou dobu závodu i před předával jeho cenné zkušenosti a rady!

Foto: Kevin Molano, Jorge (Chiguiro) Jaramillo Salazar

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 8.3.2023 - 11:44

    Příště to vyjde! Držím palce. Trať to byla šílená :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí