Test: Canonndale Habit LT 2 - kolo na kterém může vzniknout závislost

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 28.8.2023

Mít možnost kolo testovat déle jak týden je vždy příjemné. Není tedy žádný stres a hlavně už zde vzniká i možnosti vyrazit třeba někam dál, než jsou jen domácí traily. V mém případě shodou okolností vyrážíme do Krkonoš a následně na třídenní enduro etapák MTB Trilogy v okolí Teplic nad Metují. Fajn, tak to vypadá, že spolu strávíme spoustu času. A o jaké kolo se jedná? Cannondale Habit LT 2 černo šedé barevné kombinaci (v katalogu jej najdete s označením SBK).

Naladit odpružení chce čas

Ale první kilometry stíhám ještě okolo komína, a tak nemám spěch s nastavením dobrého posedu a vyladěním podvozku. 

Zatímco první část jde lehce, protože pod představcem je dva a půl centimetru v pěti podložkách, tak téměř ihned dvě putují nad, druhá část chce více trpělivosti.
Tlumič RockShox Super Deluxe Select+, DebonAir je na dva pokusy ok a ladím již jen rychlost odskoku. Vidlice RockShox Lyrik Select se 150 mm zdvihu a její DebonAir mi trochu motá hlavu. Nakonec pokusů se správným tlakem a odskokem bylo více, ale kýžený výsledek se téměř dostavil. Lyrik holt není v první fázi tak citlivý a drobné nerovnosti ignoruje a nechává ať lokty taky odvedou kus práce. Když se však do zdvihu utrhne, tak už v něm chodí celkem lineárně, ale k dorazu jsem ji nedostal. Vždy jeden až dva centimetry zbývaly.
Díky tomu, že mi kolo zůstalo ještě o pár dní déle, jsem  dal hledání správného nastavení ještě šanci. Tlak jsem postupně snižoval, až jsem dosáhl požadované počáteční citlivosti a využití celého zdvihu. Naproti tomu tlumič chodí pěkné po celé délce již od drobných nerovností. Bohužel stále cítím jemné pohupování pod zadkem. 

Shimano a 150 mm sedlovka ve velikosti M

Když jsme u toho zadku, tak ten si hoví na sedle od Fabricu, což sice neodpovídá udávané specifikaci, ale je fakt hodně příjemné. Stejné značky jsou i gripy, které jsou pohodlné, jen při zpocených rukách více kloužou. Ale stačilo je jen mírně pootočit a vše bylo v pořádku. Řídítka o délce 780 mm a představec jsou z dílny Cannondale. Stejné logo má i 150 milimetrová sedlovka. Super volba, pro velikost eM dostatečná. Velikost L a XL dostanou zdvih 170 mm. 

 

Zbytek osazení je pro milovníky Shimana. Řazení SLX, přehazka XT, 4-pístkové SLX a náboje MT400 a středové složení. Na nábojích jsou napletené WTB ráfky na nich nahozené Maxxis Minion DHF, resp. Maxxis Dissector, oba v šířce 2,5 palce. Bohužel v nich duše. Na těch už jsem pár let nejel, tak to bude ještě zajímavé. Některé úseky plánované Trilogie mohou být pro duše smrtící. Ale není čas řešit, tak budu doufat. 

Jsem součástí kola

Vlastně jsem nezmínil to nejdůležitější - rám. Rám z hliníkové slitiny SmartForm C1 s čtyřčepovým zavěšením a se zdvihem 140 mm na zadním kole. Aktuálně moderní geometrie je samozřejmostí. Vzpřímenější posed 77,1°, vidlice pod úhlem 64,7°. Nejsem typ, že bych úplně řešil geometrii a úhly. Hlavně pokud kolo dělá to, co má. Tady mi posez a ovládání sedlo na první dobrou. Sedím příjemně uprostřed kola, skoro mám pocit, jako bych byl v něm nebo jeho součástí. Těžiště přesně uprostřed. Nemám pocit žádného diskomfortu, šlapu pod sebe, řízení je jisté ve všech situacích, byť je trochu živější. Ale na to jsem si zvykl hodně rychle a rozhodně to neberu jako negativum. 

Více jak 300 km a 9k+ výškových metrů

Na kole jsem najezdil více jak tři stovky kilometrů a nastoupal a hlavně naklesal přes 9000 výškových metrů. Projeté terény byly díky absolvované Trilogy pestré. Nekonečné kořenové úseky, sypký prach, kameny všech velikostí, velké a ještě větší schody, hrabanka. Neřekl bych, že v některém z nich HABIT ztrácel. Byl konstantně dobrý a jistý v každé situaci. Vyjet na kopec mu nedělalo problém a s radostí se vrhá z něj dolů. Ať je trail namotaný mezi borůvčím nebo je to přímá palba dolů. Gumy mne podržely na jedničku bez defektu, čtyřpístkové SLX po pár kilometrech zajetí vykazovaly neměnný záběr i na hodně dlouhých erzetách bez citelného vadnutí. Byla čirá radost na něm jezdit, opravdu jsem neřešil po čem jedu, ale soustředil jsem se jen na trail přede mnou. 

Na těžké traily ideální

HABIT LT přesně splňuje to, pro co byl stvořen - pro těžké traily. A je na ně dobře připraven: kryt na spodní rámové trubce toho musel snést nemálo, ochrana obou řetězových vzpěr je nadstandardní výbava. Ale nedělá mu problém si za tím trailem dojet spoustu kilometrů a hlavně si k němu vyjet. Zde se nabízí samozřejmě možnost odlehčení. Určitě začneme nahozením bezduší, protože celková váha je pocitově těžší. Naměřených 15,74 kg je v tomto osazení očekávané.

Správná volba na MTB Trilogy

Výše jsem zmínil že jsem na Habitovi objel Trilogy - třídenní etapový závod s prvky endura (report si můžete přečíst na stránkách dolekop.com), tudíž se nabízí otázka, zda je trail bike lepší volbou než enduro. Ano, v tomto případě rozhodně je. Nohy na dlouhých transferech mezi erzetami mi dají za pravdu. Ale nejen nohy, ale i ruce a záda. Prostě trail bike není primárně ostrý závodní, byť ho s prstem v nose zvládne. "Nižší" zdvihy opravdu nebyly limitem.

Zbytek osazení odpovídá aktuální cenovce (95.999 Kč) a není mu vlastně co vytknout. K dispozici je i verze s karbonovým rámem a lepším osazením, ale s vyšší cenou. Takže pokud chcete odolné kolo v rozumné cenové relaci, které vás provede traily všech obtížností nebo s vámi stráví celý den brouzdáním přírodou, mohl by Cannondale Habit LT 2 být tou správnou volbou.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shimanomon 28.8.2023 - 10:08

    ty čínský kotouče na kolech za kilo to je peklo :D

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 28.8.2023 - 11:30

    Znojemská raketa "approved" ?!

  • anonymní uživatel Jirka (nozaki (a) seznam.cz) 28.8.2023 - 12:07

    Vidím na fotkách kotouče shimano SM-RT64 z řady deore určený i pro sintrované desky. Vozil jsem na enduru a problém jsem s nima neměl.

    • anonymní uživatel Shimanomon 28.8.2023 - 16:52

      Ano vidíš správně monometalický v číně vysekávaný SM-RT64 s oblými hranami. Je pochopitelné, že s nimi nemáš problém, ale není pochopitelné, že se dávají na kola dražší 50 tisíc.

      • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 29.8.2023 - 9:44

        A co bys si tam teda představoval?

        • anonymní uživatel Shimanomon 29.8.2023 - 10:42

          Originály Japan a ne druhovýrobu, přece.

          • anonymní uživatel MD 29.8.2023 - 13:41

            Tak to ti asi zkazím náladu, protože už i XT kotouče se nově vyrábí v Číně.

          • anonymní uživatel Shimanomon 29.8.2023 - 16:27

            Mě rozhodně náladu nezkazíš, protože ty kotouče se vyrábí ve dvou jakostech u všech variant. Mě zkazí náladu značka, která druhou jakost narve na kolo za kilo.

        • anonymní uživatel Shimanomon 29.8.2023 - 10:44

          Je to stejnej shit jako dát na "německý" kolo Zeba a k tomu Acros plastovou zátku nad představec....

    • anonymní uživatel Karel 28.8.2023 - 19:14

      Kolik váží jirka? Kája má 90kg a šli rovnou do popelnice

      • anonymní uživatel smrAdosova manka 31.8.2023 - 14:29

        Kaja nedaval ve skole pozor a neumi psat i/y ze? :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí