Tip na dovolenou: Burgenland - Rakousko trailama a vinicema, jak ho neznáte

Autor: Jakub Ouvín, kategorie: Spotcheck, vydáno: 22.8.2023

Skákat z obrovských skal, posílat dlouhý skoky nebo lítat na kole hlavou dolů se taky nedá věčně. Nebo alespoň občas je potřeba si od toho dát přestávku. Své o tom ví i freerider Richard "Gaspi" Gasperotti. Proto pozvánku k bikovému jarnímu odpočinku do rakouské spolkové země Burgenland s radostí přijal.

Burgenland s týmem nadšenců totiž začal před necelými třemi roky budovat síť pohodových trailů pro mountainbikery a jejich rodiny. Třetí nejmenší rakouská spolková země se táhne podél rakouské hranice s Maďarskem, Slovinskem a Slovenskem, a po její návštěvě musíte uznat tvrzení: "Zažijete tak trochu jiné Rakousko!", které se před odjezdem dostalo i ke Gaspimu a jeho mediálnímu týmu.

  

Parta ve složení rider Gaspi, Míla Štáfek za foťákem a BigBuba za kamerou, vyrazila kolem poledne z Prahy, a na místo dorazili se svými biky přes Znojmo a hraniční přechod Hatě před šestou hodinou večerní. Zmíněnou cestu doporučují kluci využít zvlášť, pokud vyrážíte z Prahy v exponovanou páteční hodinu, kdy se dálnice D1 nemusí úplně vyplatit. Po cestě s největší pravděpodobností pojedete pár desítek kilometrů i přes zmíněné Maďarsko, abyste se nakonec dostali k hraničnímu městečku Rechnitz, coby super výchozímu bodu k dalšímu transferu k Burgenland trails (trails.burgenland.info/en). 

Hostitelé se o naší partičku bikerů postarali skvěle, takže jakmile zvládla check-in v roztomilém Mini Hotelu, který je připraven na přítomnost cyklistů, vydali se na pravou rakousko-maďarskou večeři skrze pitoreskní městečko Rechnitz. Po více jak pěti hodinové cestě z Čech byla potřeba načerpat síly a rodinné vinařství Horváth se ukázalo jako dokonalý spot. O rakouské gastronomii si můžete myslet co chcete. Ale jakmile do ní promluví ještě ta maďarská, přestanete ji raději hodnotit úplně. Zvlášť po druhé "dvou decce" skvělého lokálního vína. Ale pánové sem zdaleka nevyrazili pouze kvůli gastro zážitkům. 

První den plný ježdění začal pro kluky v jejich hotelu příjemnou snídaní, o jejíž obsluhu se postarala rozverná paní, která je lámanou angličtinou i předchozí den ubytovala. Na dlouhé kávové dýchánky nebyl prostor, v devět hodin je totiž vyzvedla místní spojka - projekťák místních Burgenland trails a rider v jedné osobě - Lukas Nehrer, který společně se svým bratrem scestoval velkou část Evropy, aby našli tu nejlepší inspiraci pro vlastní lokální traily. Jestli ji dokázali načerpat, to se ale Gaspi s partou teprve dozví. 

Z centra Rechnitz se k parkovišti, kde najdete shuttle na kopce, který provozují Burgenland trails, dostanete autem za slabých pět minut a vzhledem k dost úzkému profilu uliček, to na kole možná zvládnete podstatně rychleji. Od jezera Badestausee Rechnitz se kluci dostali dodávkou s vlekem, do kterého bezstarostně ukotvíte svá kola, na 884 metrů vysokou horu Geschriebenstein, za nějakých dvacet minut. Pokud zvolíte dopravu shuttlem, což je jedna ze dvou možností, jak se dostat na začátek trailů (ta druhá je "za svoje"), doveze vás auto na parkoviště, ze kterého se v podstatě na začátek prvních trailů dostanete po pár metrech přes hlavní silnici.

Od místa vysazení máte několik možností, kudy se vydat na 40 kilometrů jedno páteřních stezek s mnoha variantami obtížností. V základu je dobré se rozhodnout, jestli svou jízdu chcete dokončit jako naši bikeři v městečku Rechnitz směrem jižně podél Maďarské hranice, nebo opačně, v městečku Lockenhaus. Na severním i jižním úpatí hory vás zpět na vrchol vyveze zmíněný Bikeshuttle Burgenland. Pouze si dejte pozor na provozní řád shuttlu, který najdete na oficiálních stránkách, mohlo by se vám stát, že zůstanete na druhé straně hory a budete ji muset zpět na hotel neplánovaně zdolat vlastními silami. 

Sečteno podtrženo, parta ozkoušela, nafotila a natočila ve dvou dnech několik hlavních trailů, včetně jednoho uphillového. Pokud se rozhodnete vydat ve šlépějích našich hochů, budete mít na výběr hned z osmi variant trailů, kdy vám kluci garantují, že vás bude bavit 100% flow, ať se rozhodnete jet směrem dolů či nahoru. Na výběr budete mít rovnou z osmi trailů, což když přihlédnete k jejich délce a také časové náročnosti vývozu, tak už dokáže na jeden víkend celkem poctivě zabavit. Head Trail (1,78 km), Batthyány trail (7,68 km) ,Rechnitz Trail (6,20 km), Esterházy trail (8,70 km), Geschriebenstein strecke - uphill na jižní straně (7,06 km), Geschriebenstein strecke - uphill na severní straně (7,37 km), PaulusBrunnen trail (2,1 km), Head Trail - uphill varianta (1,78km).

Mírné panonské klima slibuje až 300 slunečných dní v roce, díky čemuž zde nastupuje jaro nejdříve z celého Rakouska. Pokud tedy budete dychtit s rodinkou nebo kamarády po pořádném rozježdění po zimním bikovém spánku, doporučují kluci zajet rovnou sem. Zkušeného downhillera nebo freeridera, který by zde hledal warm-up před závodní sezónou, by místní traily ale spíše neuspokojily. Kompletně si zde vystačíte s enduro / all mountain zdvihy. Nicméně pokud hledáte ryzý zábavu na kole a dokážete si odpustit typickou rakouskou siluetu alp, odměnou vám bude na místních trailech totální flow, kdy si budete chvílemi připadat, že surfujete na nikdy nekončící vlně. Gaspi vám také může slíbit, že si odpočinete od často přeceňovaných kosmopolitních středisek, front na vlecích a klopenek plných vybržděných rolet. 

   

Gaspi za svůj život zcestoval bezpočet trailů a na návrzích spousty z nich se také podílel. Můžete se tedy spolehnout, že pokud řekne, že: "Luke a jeho brácha fakt ví, co staví!", tak si skvěle zajezdíte. Na vybudování trailů se podílelo několik partiček stavitelů z okolních států, včetně kluků z Česka! Takže přátelé, i my zde máme malý otisk!

Po tom, co parta společně s guidem Lukem ukončila celodenní pracovní ježdění, byla jim odměnou rurální zábava na místních vinících. Jakmile utichnou motory místních malotraktorů, jediné co vás může vyrušit ze všude prostupujícího klidu, je občasná zábava plná dechových nástrojů, kterou si pro své hosty připravují lokální vinařství. Česká grupa si po oba dva dny oblíbila miniaturní vinařství s přilehlým vinohradem velikosti zahrádky vaší babičky. Vedou jej manželé Reinhard a Dietlinde Koch. Reinhard se sice část života živil jako učitel hudby, ale smysl pro rytmus nyní s jeho manželkou převtěluje do prosperujícího vinohradnictví a vinárny, která ducha oblasti Burgenland, rozhodně nepostrádá!

  

Ještě váháte, jestli na Burgerland Trails vyrazit? Už neváhejte, nechce se inspirovat profíkem Gaspim a nezapomeňte si na cestě zpět do Čech vzít rovnou několik flašek místního vína. Nebudete toho litovat stejně jako investice za cestu nebo do spolehlivého shuttle. 

Více informací k možnostem trávení dovolené v Rakousku najdete na www.austria.info.
 
Chcete dostávat aktuální tipy pro Vaši dovolenou v Rakousku přímo do vašeho mailu? Přihlaste se k odběru newsletteru austria.info! Potvrzení přihlášení obdržíte mailem a pak už jen se můžete těšit na příjemné čtení. Přihlášení zde

foto: Miloš Štáfek
video/edit: Big Buba
text: Jakub Ouvín

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí