Test: Canyon Torque FRX Whipzone

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 20.12.2012

ikonaDoba je zlá a gravity disciplíny nejsou zrovna levná sranda, to je stará známá věc. Naštěstí se začínají objevovat firmy, které nabízejí celá kola i rámy za poměrně bezkonkurenční cenu. Toto je možné díky tomu, že kolo si objednáte přes internet rovnou „z fabriky“, tím pádem platíte jenom jedno poštovné a balné a vypouštějí se mezičlánky, jako jsou tisíce naježděných kilometrů přes několik skladů až k finálnímu prodejci.





Jednou z takových společností jsou i němečtí Canyon. Je to ale vážně až tak super nákup? Není to ona sleva, kterou nedostanete zadarmo? Rozhodl sem se proto kouknout na všech 36 zubů cenově velmi atraktivnímu sjezďáku, modelu Torque FRX Whipzone s cenovkou lehce přes 50 tisíc Kč (cena se vlastně neustále hýbe kvůli rozdílným kurzům eura). Ještě před samotným testem je nutno podotknout že jelikož je Canyon už poměrně zajetá značka, nepotřebujete vládnout žádným evropským jazykem aby jste si mohli jakékoliv kolo objednat. Nejen že webové stránky jsou kompletně v češtině, ale veškeré jednání českých zákazníků (tedy i reklamace etc.) vyřizuje český zástupce této firmy. Prostě někde v ČR sedí chlap za počítačem a mailuje a mailuje a vy díky tomu nemáte problémy v komunikaci s firmou sídlící v Německu.





Než začnete testovat, musíte kolo vytáhnout z krabice, nutno podotknout že ty krabice má Canyon moc pěkné a hlavně poměrně velké, takže skládání kola opravdu není takový tetris jako by se mohlo zdát, stejně jako tahání kola ven se nepodobá oblíbené karetní hře „záchod“. Už při samotné montáži mě nadchl proslavený německý cit pro detaily (zřejmě se jím snaží odčinit to, že stříleli za války do vzduchu). Je dobrým zvykem, že na každém šroubu na kole je napsaný požadovaný kroutící moment, na který má být šroub utažený. Ale jak mám já, nešťastník s pětkou imbusem v ruce poznat, jestli kroutím, kroutím vykrůcám 10Nm nebo 15Nm? Na tohle soudruzi SRN vyzráli klíčem který je rovněž přibalený a na plastové tabulce lze vyčíst kroutící moment. Má rovněž 4 výměnné hlavy se 4,5 i 6 imbusem a torxem, takže na kole nenajdete šroub který by jste si nemohli dotáhnout. S tímto kusem nářadí jsem se loučil docela těžko. Samozřejmě že v krabici byla i pár kilo papírových návodů ve všech jazycích, včetně češtiny. Navíc oficiální návod od Canyonu nejenom že radil, jak kolo poskládat a udržovat, ale dokonce i jak na něm vlastně máte jezdit a co zkontrolovat po pádu. Oko se mi zalesklo, když jsem si uvědomil jak pěkný, takřka mateřský přístup mají tito Němci k zákazníkům. Dalším plusem bylo i to, že odrazky byly uloženy v samostatné krabičce, takže úřednímu šimlu bylo učiněno zadost ale já nemusel vyloupávat oranžové „kindergarten look-a-like“ nesmysly z výpletu, abych se nemusel stydět vyrazit testovat. Takže prvním kolem Canyon prošel. Nepostrádal sem péči, kterou mi nabízí servis, vše bylo dostatečně promazané a montáž je díky klíči s ukazatelem krouťáku naprosto blbuvzdorná.





Ale nyní ke kolu. Za 50 tisíc dostane sjezdovou mašinu s dvoukorunkovým Boxxerem, tlumičem Rock Shox Kage, přičemž obě tlumící jednotky mají nastavení komprese a odskoku (na testovacím modelu byl použit Fox Van RC, v podstatě totožný tlumič jako Kage který RS zřejmě nestihli dodat), řazením Sram X9 s desetipastorkovou silniční kazetou, napínákem E13, 4 pístovými brzdami Avid, zapletenými koly Sun Ringle ADD (dokonce někdo myslel i na to aby vepředu byl Minion F a vzadu Minion R, člověk se až diví jak mohli Němci tu válku prohrát), kokpitem Spank a posezením od SDG. A to není málo za takovou částku, co myslíš, Bobe!?





Rám, na kterém je tohle všechno navěšeno disponuje nastavením zdvihu ve dvou úrovních (185 a 203mm), které navíc i o stupeň změní hlavový úhel, takže při 185 máte hravou bikepark mašinu a s 203 příjemně položenější „rejsredy“ závoďák. Bavily mě obě geometrie, ale vzhledem k tomu že sem testoval spíš na FR než DH tratích, sem se častěji vozil na nižším zdvihu a strmější hlavovce , ani tak mi kolo nepřišlo jako „koza“. Všechno tohle funguje na klasickém 4 čepovém zavěšení, co chodí jak má, při brzdění netuhne a zároveň se ani nijak drasticky nepohupuje, když už se rozhoupete trochu si přišlápnout. Navíc ani zde nechybí v poslední době populární „sagmetr“ který se nachází na středové kyvce odpružení ve formě kolečka s ukazatelem „zaboření“. Zadní pevná osa Syntace pomáhá zásadně zpevnit zadní stavbu, i když je pro mě v trochu nepochopitelném rozměru 12×135mm, kdo se dostal do situace kdy takovou nábu sháněl, ví, že to není jenom tak a hlavně ne úplně levně. Příjemným detailem jsou i gumové dorazy na rámu proti poškození od dvoukorunkových vidlic, škoda jen že na testbiku byly gumové dorazy i na Boxxerovi, takže rejd kola byl docela zásadně snížen a díky tomu se ani do kufru auta nenakládalo tak dobře…takže na Canyonu Boxxer jedině bez gumy! Druhá negativní věc které sem si na rámu všiml, byla vůle, sice opravdu minimální ale byla tam, pocházející z vložek, které umožňují změnu polohy tlumiče a tím pádem geometrie a zdvihu. Při montáži je na nich naneseno velké množství vazelíny, takže vůle se začala projevovat, až když vazelína zmizela (samozřejmě když namažete znovu, je po problému). Nicméně při jízdě sem nic nepociťoval, vůle si jde všimnout jenom když zvedáte kolo za sedlo (je patrné „cvaknutí“). Vůle není větší než desetina milimetru a věřím že zvětšovat se nemá kam. Jde pouze o detail, který je nutno podotknout, aby mi někdo nevyčetl, že sem na tom kole ani nejel.





No a jak tohle všechno funguje dohromady? Prostě dobře. Kolo mi sedlo do ruky, řídítka o šířce 760mm mi přišly na mých vydřených 174 cm.n.m. naprosto ideální, řazení řadilo, kola se točily, pláště držely a tlumení bylo prostě parádní, osobně si myslím, že pro průměrného uživatele je možnost nastavit odskok a kompresi vpředu i vzadu naprosto ideální, když všecko funguje jak má, víc štelovátek a hejblátek nepotřebuju. S čím sem se moc neskamarádil byly brzdy Avid (nemyslím si že to byla moje vina, já nabízel přátelství, možná by to mohlo sklouznout i k „přátelům s výhodami“ ale Avidy jsou velmi…prudérní). Kombinace páky Elixir 7 a třmenu X0 trail vzadu a Code vepředu mě opravdu nenadchla. Nějakou dobu trvalo než se rozbrzdily a když brzdit začly, hlavně zadní brzda byla opravdu hlučná, což mi u nového kola přijde jako pěkná otrava. Když jsem si vzpomněl na svoje Xtčka, nejednou sem měl slzu na krajíčku. Jinak byly pocity z kola veskrze pozitivní. Stejně jako ohlasy na jeho vzhled, lehce „KTMková“ kombinace matně černé a oranžového eloxu vypadá super, i když kolo není zrovna vymydlené, což při testování nebylo nikdy.





Závěr? Za peníze se tenhle nákup rozhodně vyplatí, vzhledově i funkčně nadprůměrné kolo za velmi podprůměrnou cenu. Není nutné mít strach z objednávky kola přes internet, komunikace s obchodním zástupcem jde hladce a kolo máte za chvíli před prahem. Pokud vás zrovna tento model nenadchnul, Canyon nabízí na stejném rámu mnoho druhů osazení, např. Za stejnou cenu můžete mít verzi Playzone, která se liší pouze použitím jednokorunkové vidlice Fox Van se 180mm zdvihu, horskou kazetou vzadu a jednopístkovými brzdami. Je toho ale mnohem víc, kdo nevěří, ať se ani nehne a jenom klikne na www.canyon.com nebo na FB českého a slovenského zastoupení.





Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel rada 20.12.2012 v 7:41

    tak ten vakl by mě u novýho kola docela sral a ty avidy taky

  • anonymní uživatel Baba-Ji 20.12.2012 v 8:39

    Ten vakl je znama vec, nejlepsi je zakapnout to nejakym lepidlem.

  • anonymní uživatel čert (cert (a) dolekop.com) 20.12.2012 v 10:32

    Ten vakl tě naštěstí při jízdě nijak nevotravuje...narozdíl od avidů :)

  • anonymní uživatel peto(dude) 20.12.2012 v 11:14

    4 rada - A mozno ze keby si o nom z tohoto clanku nevedel ani by si si nevsimol ze tam nejaky je.

  • anonymní uživatel peto(dude) 20.12.2012 v 11:15

    Inak poslednou dobou jediny clanok ktory ma bavil.

  • anonymní uživatel MP 20.12.2012 v 11:41

    hehe... vtipný článek.. hlavně ten vakl a doporučení to promazat vazelínou, ono to přestane :D

  • anonymní uživatel čert (cert (a) dolekop.com) 20.12.2012 v 11:45

    2MP:neříkám že přestane po namazání, přestane když tam nacpeš něco co tu vůli trochu vymezí, kucí od Canyonu k tomu používáj vazelínu.

  • anonymní uživatel hoffman 20.12.2012 v 12:23

    jediné mínus je naozaj 135mm zadná stavba, inak výborná politika, podobne ako u YT ..

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 20.12.2012 v 15:37

    Nechápu, jak se může úhel hlavy položit tím, že se vzadu zvětší zdvih, čekal bych spíš opačný efekt? Označit kolo, které má problém v podobě vaklu na rámu, za funkčně nadprůměrné? Já bych si to s vědomím že budu mít od novoty kdesi vackl nekoupil a to nechci slyšet, jak v tom bude křupat, až tam naleze prach. Navíc 135mm nába, mě se zdá, že to chlapci v německu celé docela dojebali. Velká pěkná krabice, hezký návod výrobce, stránky v češtině a nějaký ten pseudomomenťák je sice fajn ale takový konstrukční, nebo výrobní nedostatek je na reklamaci. Ten kámen a vahadlo měly mít kuželové styčné plochy, tím by se vaklu zamezilo a basta.

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 20.12.2012 v 15:40

    Kolo za chvíli před prahem, tak snad se už zlepšili, ale kdysi byly například na kanon torque dlouhé čekací doby, třeba 3 měsíce.

  • anonymní uživatel Fanda (boguscz (a) seznam.cz) 20.12.2012 v 15:53

    Čert prostě umí psát, je to zajímavý, je to vtipný, odsejpá to, ale zároveň to je k věci. U mě zase dobrý ! Jen tak dál !

  • anonymní uživatel čert (cert (a) dolekop.com) 20.12.2012 v 16:13

    2Gaz:Dívej 135 nába je sice i dle mého názoru další zbytečnej rozměr navíc, ale když se podíváš na spousty (spíš levnějších) kol, začíná se objevovat čím dál častěji, jenom namátkou Canyon, NS Soda, Agang Ninja (do letošního roku), DP extáze etc. Nemyslím si že by tuhle poptávku výrobci nábojů výhledově ignorovali. Slovo vakl zní hrozně, kdybych ho tam nenapsal tak by mě tížilo svědomí, vymezovat ho vazelínou je trochu nesmysl. ALE při jízdě sem to nepoznal, vůle je tak minimální že se ti tam prach kterej by způsobil křupání jenom tak nedostane, někteří o tom vaklu ani neví a jezdí, funkce zadní stavby je jinak bezchybná, komponenty sou (až na průměrný bezdy) super, kolo mě celkově bavilo, proto je vzhledem k ceně funkčně nadprůměrné.

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 20.12.2012 v 17:03

    čert: Je jasné, že s takovým "vaklem" se dá v pohodě jezdit a nic se neděje, jde mi ale o princip, jak může fabrika, která se zabývá výrobou rámů pustit takle nedotažený výrobek na trh a ještě to maskovat vazelínou:). To je ostuda. Jestli se tam dostane prach nebo ne? Někdy žasnu kam je shopen se prach dostat, v pohodě mezi představec a řídítka, mezi sedlovou trubku a sedlovku, dyť to sám víš a pokud je tam spára, že to cvakne, když kolo zvedáš, tak se tam ten prach dostane snadno a řekl bych že to bude dělat bordel. Co s tou geoškou, jak to teda je se změnou úhlu hlavy? Když zvětšíš zdvih na zadku, tak se přece hlava napřímí,což pro DH moc o.k. není a naopak pro FR není o.k. položenější hlava, což se stane při snížením zdvihu zadního kola.

  • anonymní uživatel Ondra 20.12.2012 v 18:17

    je to parádně napsaný, kolik tohle kolo cca vážilo?

  • anonymní uživatel M 20.12.2012 v 22:29

    gaz: meni sa to tak, ze s 180mm zdvihom mas 64 hlavu a +1cm na strede, so 200mm zdvihom mas 63 hlavu

  • anonymní uživatel Baba-ji 20.12.2012 v 23:30

    k té 135-ce nábě, viděl bych to spíš tak, že se rozšíří na úkor 150-ky, která zůstane spíš u garážovek a specialit a stane se naopak tím dražším rozměrem

  • anonymní uživatel xyz 20.12.2012 v 23:43

    Pro ty co by se citili menecenne se 135 nabojem vzadu, ma ho i s-works demo :-).
    Canyon pusobi sympaticky, cena velice prijemna.

  • anonymní uživatel hoffman 21.12.2012 v 1:18

    postupne sa to usadí na 142mm

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 21.12.2012 v 7:30

    M: Tak to bych chtěl vidět, jak toho dosáhnou, že se při zvětšení zdvihu vzadu položí hlava a sníží střed:-)
    Baba-ji: A co nový letošní trend, 157mm náby u TREK a SANTA CRUZ?

  • anonymní uživatel Kome 21.12.2012 v 10:10

    4Gaz: pomerne snadno ,jen premisti cep lumice na vahadle do jine polohy, jak vidim, moc vecem nerozumis ,ale kecu mas plnou hubu.

  • anonymní uživatel hoffman 21.12.2012 v 10:36

    Kome: fakt? si pobavil ..

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 21.12.2012 v 10:56

    Kome: :-)))) Takže tu máme arogantního génia co? Jak chceš, ještě jednou pro tebe, vysvětli mi, ale přemýšlej než něco vypotíš z toho vředu co máš na krku, jak se může položit úhel hlavy, když zvětšíš zdvih zadního kola tím, že jen přemístíš čep tlumiče a tak se osa zadního kola oproti šlapacímu středu posune dolů. Stane se to, že se biku nadzvedne prdel a tím se zvedne střed a napřímí úhel hlavy, což je přesný opak toho, co se píše v článku. Jednodušeji to nejde napsat, tak snad to pobereš. Dal jsem si tu práci a podíval se na jejich stránky. S popisu a hlavně z logiky věci vyplývá jasně že při zdvihu 180mm je úhel 64°a při 200mm je 65°. Canon se to snaží prezentovat jako klad, ale je jasné, že pro zdvih 200mm a tedy spíš DH použití by byl vhodnější menší úhel hlavy což je také běžná praxe a né naopak větší jako se stane u tohodle rámu. Čert tam v článku udělal chybu, čož se stane. Ale ty si tupec, když ti to nedošlo ani po tom co jsem to tu napsal.

  • anonymní uživatel čert (cert (a) dolekop.com) 21.12.2012 v 11:04

    2Gaz: prostě to tak je, změna zdvihu na vyšší probíhá otočením vložky ve vahadle a mělo snížit střed a položit hlavu, poznáš to při jízdě, teda aspoň já sem to poznal, ale neřešil sem jak je to možný ani sem to neměřil úhloměrem, deal with it :D
    2Ondra: výrobce udává 17,1 kg, ale v redakci sme ho nezvážili, mea culpa:(
    2All: neřekl bych že bude nějakej rozměr vytlačenej jiným, stejně jako je milion sedlovek, x hlavových složení, i 3 rozměry přední osy, budou prostě náboje 135, 142, 150, 157, pokud budou ty náby k sehnání, problém nikde nevidím.

  • anonymní uživatel Kome 21.12.2012 v 11:12

    Gazi, ty jsi opravdu hloupy

  • anonymní uživatel čert (cert (a) dolekop.com) 21.12.2012 v 11:13

    Docela ste mě zvyklali, pocitově mě kolo při vyšším zdvihu přišlo stabilnější (jestli to byl placebo efekt?), u canynonu se k tomu nikde pořádně nevyjádřili, tak sem napsal co sem poznal a vyčet. Pokud je to jinak tak my mistake.

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 21.12.2012 v 11:16

    čert: No ale i výrobce na stránkách píše že při 200mm je 65°a pří 180mm je 64° což je lodické a je to tak. Že má pak kolo z větším zdvihem strmější vidli je sice nesmyslné, ale jinak to udělat nejde, pokud se mění zdvih jen tím, že přesuneš jeden z čepů tlumiče. www.canyon.com/...

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 21.12.2012 v 11:17

    Kome: Zase se pleteš se hlupákem si ty.

  • anonymní uživatel čert (cert (a) dolekop.com) 21.12.2012 v 11:24

    Už sem to konečně našel, sdělovat tuhle informaci po tom co najedu myší na fotku mě přijde trochu jako zhovadilost, v tom případě se omlouvám, zajistím opravu.

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 21.12.2012 v 11:45

    čert: O nic nejde, většina děcek tady stejně zhltnou informaci tak jak je. Jde jim spíš o formu něž o obsah, hlavně aby to bylo zábavné a barevné. Nechtěl jsem tu vyvolat nějaké flamy, ale když na mě nějaký smrad začne kňučet že jsem kecalista tak je ho třeba rázně vyvést z omylu. Fajn žes mi s tím píchnul.

  • anonymní uživatel bok 21.12.2012 v 12:32

    jo jo na webu to píšou a už když kouknu jak se přehazuje ta osa tlumáku tak při vyššim zdvihu to musí zákonitě míň strmější úhel vidle, jak na haru extreme, prostě se tomu přizvedne prdel

  • anonymní uživatel hoffman 21.12.2012 v 12:47

    celú túto vec so uhlom šikovnejšie rieši Canyonov velký brat Liteville, ktorý jednoducho horné oko tlmáku upol do flexibilného adaptéru s možnosťou úpravy geometrie (901, 601), to je to, čo by aj tu bolo na mieste

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 21.12.2012 v 13:32

    hoffman: Věc s úhlem to neřeší, ale řeší to vůli, která je u canyonu v kamenech které se otáčejí pro změnu zdvihu. U Liteville bude bohužel taky s nárustem zdvihu strmější úhel hlavy řízení.

  • anonymní uživatel hoffman 21.12.2012 v 13:39

    gaz: adaptér Liteville/syntace je riešenie uhlov, kameň na zmenu zdvihu Liteville nemá, jedine možnosť zámeny tlmáku/adaptéra, takže s nárastom zdvihu sa geometria nemení, jedine manipulácoiu adaptéra

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 21.12.2012 v 13:43

    hoffman: Aha,pokud se mění i délka tlumáku tak to je řešení.

  • anonymní uživatel hoffman 21.12.2012 v 13:51

    gaz: ale tu by ten pohyblivý adaptér riešením geometrie bol, stačilo by ho hodiť na šróby

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 21.12.2012 v 14:19

    hoffman: Jak si představuješ, že by to teda fungovalo. Otočil by se kamen a pak bys dorovnal geošku tím posuvným adaptérem? To by se ale nestalo nic, zdvih by zůstal stejný, jen by se posunul celý tlumák nahoru nebo dolů.

  • anonymní uživatel hoffman 21.12.2012 v 14:52

    gaz: máš pravdu, beriem späť, zdvih by sa nezmenil ..

  • anonymní uživatel peto(dude) 21.12.2012 v 15:35

    zaujimavo sa to tu rozprudilo. Ja si myslim, ze aj ked to na tomto rame tak nieje tak by sa mohlo dat otocenim kamena zmensit uhol hlavy a zaroven zvysit zdvih. Mozno to tu neskor rozpisem ked sa mi to podari prekoumat. Kazdopadne nastavenie tohoto ramu mi nepride blbe. Freeride - same dropy a tvrde dopady skoro na placku cize strmsia hlava a vyssi zdvih zadku je ok. A DH - rychla jazda strmim terenom vyzaduje polozenejsiu hlavu a zdvih vzadu moze byt tak trochu kompromisom. Ved vyrobca vie, ze nejde o svetak. A okrem ineho Sunn vyraba cistokrvny zjazdak s iba o 5mm vyssim zdvihom zadku.

  • anonymní uživatel hoffman 21.12.2012 v 15:53

    peto(dude): ale to už v tejto debate dávno jasné, tu ide o to, že je to s týmy uhlami paradoxne naopak..

  • anonymní uživatel M 21.12.2012 v 21:00

    v skutocnosti trackflip u canyonu ma dokopy 4 polohy tlmica (do stvorca), takze vies vzajomne kombinovat 2 rozne zdvihy 185/203 a 2 rozne geometrie HI/LO - je to nieco podobne ako mal stary bighit (ten co mal 24 kolo vzadu a vahadlo so 4 dierami). A pokial nechapete ako to moze fungovat, tak sorry, ale problem je vo vas.
    Na obrazku v clanku je trackflip, ktory dava polohy 203HI a 185LO prehodenim, k ramu je vsak dostat aj 203LO a 185HI: cdn4.media.cyclingnews.futurecdn.net/...

  • anonymní uživatel M 21.12.2012 v 21:22

    www.youtube.com/... kto nechape 4 polohy tlmica nech si toto pozrie

  • anonymní uživatel RB (.) 21.12.2012 v 21:30

    M: problém bych viděl v tobě:) Opět to samé jak psal Gaz. Tím že zvedneš zdvih, nemůžeš položit hlavu.

  • anonymní uživatel M 21.12.2012 v 21:38

    RB: zdvih mozes menit tak, ze sa ti nezmeni geometria a naopak, geometria sa da menit bez zmeny zdvihu, porozmyslaj ako , da sa to ;) A ked nechapes, pozri sa na video

  • anonymní uživatel hoffman 21.12.2012 v 21:43

    je to jasné, pri tom 2. type kameňa je oko na 203mm nižšie, takže uhol bude položenejší .. M, dík

  • anonymní uživatel RB (.) 21.12.2012 v 21:47

    Já jsem se kouknul a je to pořád to samé. Změníš polohu tlumiče a tím se ti zvedne střed. Abys mohl měnit úhle hlávka i jinak tak bys tam musel mít otočnou hlavu jako má např. gambler . I na stránkách výrobce to tak píšou, takže opravdu nemám důvod tomuhle logickému závěru nevěřit:)

  • anonymní uživatel RB (.) 21.12.2012 v 21:52

    Tak pravda, ale proč nemá výrobce někde napsané, že dodává 2typy ucycení a proč to není ani v článku nechápu. sry

  • anonymní uživatel hoffman 21.12.2012 v 21:53

    zmeníš polohu tlmiča akoby o oko nižšie výmenou kameňa - pri rovnakom zdvihu , tým ti padne aj uhol celého predného trojuholníka, hlavy

  • anonymní uživatel M 21.12.2012 v 23:11

    RB: ty si stale video nepozrel, inac by si videl, ze ono staci iba vymenit lavy s pravym tracklipom a dostanes tie druhe dve polohy , cize vyrobca nemusi davat dalsie diely... a preco to nie je v clanku, to sapytaj autora :)

  • anonymní uživatel bok 22.12.2012 v 0:13

    M: ha díky!

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 22.12.2012 v 11:33

    M: Kameny se samozřejmě prohodit dají, ale to neznamená, že při zvětšení zdvihu dojde k položení hlavy. Tím, že prohodíš kameny docílíš jen dalších dvou mezihodnot zdvihu. Je to naprosto stejné, jako bys měl čtyři díry pro uchycení tlumiče za sebou v řadě. To by ale bylo velmi hrubé nastavení, díry by proto, aby se nepřekrývaly musely být moc daleko od sebe. Ty kameny nahrazují čtyři díry které, tam najednou nemohou být navrtané, protože by se tam stěží vlezly. Tím, že posuneš čep tlumiče nahoru a dolů, v tomto případě o ten cca centimetr, se jen nepatrně změní progresivita zadního závěsu ale né vzájemný poměr mezi zdvihem, výškou středu a úhlem hlavy. Mnohem zajímavější je, že jsou na videu vidět broušené kuželové plochy na kamenech, které jak jsem psal bych viděl jako řešení vůle zmíněné v čertově článku. Tím pádem pokud bych měl v těch kamenech vůli, zkrátil bych decentně čep tlumiče, tím by si kameny sedly na kužely a bylo by po vaklu. Zkrácení by ale muselo být jen o nezbytnou míru, protože jinak by přílišným sevřením obou ramen vahadla trpělo jeho uložení.

  • anonymní uživatel hoffman 22.12.2012 v 12:48

    pri totožnom, zachovanom zdvihu sú 2 geometrie, není to závislé na zmene zdvihu

  • anonymní uživatel gaz (zagurai (a) seznam.cz) 22.12.2012 v 13:30

    hoffman: Ne.

  • anonymní uživatel kome 22.12.2012 v 14:26

    GAZI, proc asi myslis ze je na tech kamenech napsano 203lo, 203hi 185lo a 185hi, Cert by mel to vahadlo vyfotit i z druhe strany, kdyz se proodii levy a pravy kamen, tak plati 203lo a 185hi

  • anonymní uživatel hoffman 22.12.2012 v 14:36

    kome: :D, si to objasnil konečne

  • anonymní uživatel M 23.12.2012 v 7:32

    gaz: tie 4 diery netvoria 4 rozne vzdialenosti od tej 5. diery, kde je uchyteny tlmic vpredu. Je to tak, ze diera LO a HI pri danom jednom zdvihu je rovnako vzdialena od predneho uchytenia, meni sa vsak paka na vahadle a tym dochadza k zmene zdvihu bez zmeny geometrie.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí