Test: SR Suntour Auron RC2

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 21.7.2014

Už jsme si zvykli na to, že jakmile je něco #endurospecific, automaticky to na cenovce přidává nějakou tu tisícovku nahoru. Světlou výjimkou je nová vidlice SR Suntour Auron, jaká je ale tahle „enduro vidlice pro masy“ v reálu?





V první řadě nutno vyvrátit, že by snad Auron nebyl endurospecific, jenom kvůli tomu že cena RC2 verze, kterou jsme testovali jenom tak tak přesáhne 10 tisíc, konkrétně 10 990,– kč. Zdvih 160mm, tappered hlavová trubka, 15mm osa, vzduchové pružení, nastavení odskoku a rychlé a pomalé komprese, váha 1900g a hlavně určení pro kola 27,5 je rozhodně #enduro jak poleno. To je Auron na papíře, když se vám dostane do ruky, díky 34mm vnitřním nohám působí poměrně bytelně a na rozdíl od velmi rozšířene Fox 32 lze o Auronu říct že je to doopravdy „VIDLICE“. Velmi potěší i fakt, že udávaná váha je váha vidlice s neseříznutým krkem, a ten je u Auronu doopravdy dlouhý, takže při montáži na Patriota, který má poměrně nízkou hlavu mizí víc než 10 cm krku. Velmi příjemné je řešení rychloupínací pevné osy Qloc 2. Ta je doopravdy rychloupínací, ne jako u jiných vidlic, které to tvrdí a vyžadují šroubování, motání a tak vůbec. U Suntouru stačí otevřít rychloupínák, zmáčknout na protější straně a osa je venku. Celkově je nová Suntourka velmi uživatelsky příjemná, co se montáže a nastavení týká. Ovládání pomalé a rychlé komprese je dobře tvarované, stejně tak se dobře dostává k červenému kolečku odskoku. I víčko ventilku na foukání je radost pro oko. Samozřejmě se myslelo i na průchodnost velkých plášťů, protože některé enduro tratě si o nasazení 2,5 přímo říkají. Na fotkách proto můžete vidět, že i při nasazení 2.4 Highrolleru je u korunky dost místa na bordel, případně i na širší plášť.





Zatím pěju na Aurona jenom chválu, je pravda, že takhle vybavená vidlice je za tuhle cenu prostě pecka, jak je na tom ale na trailu?
Před první jízdou optimisticky foukám cca 25% SAGu a překvapuje mě, že i do vysokozdvihové vidlice musím na svých 90kg rvát přes 100bpsi, např. u Pika je to mnohem mnohem míň, díky velké vzduchové komoře. A „chca nechca“ se bude každá 160mm vidlice muset dočkat srovnání s Pikem, coby vidlicí, která tak nějak definovala jak má nová 160 vypadat. Sice trochu čuchám problém s vysokým tlakem, ale i tak optimisticky nastavuju 3 cvaknutí rychlé komprese, 5 otočení pomalé komprese, odskok tak akorát a jedu. Dokopce jede vidlice parádně, žádné houpání, žádné propadání – pomalá komprese funguje skvostně. Jsem nahoře, tady přichází první zklamání z Aurona. Ačkoli průchod zdvihem je díky pomalé kompresi předvídatelný, vidlice se nijak moc nepropadá a v závěru je možná až moc progresivní, začátek zdvihu je prostě velké neštěstí. Okamžitě otvírám rychlou kompresi ale stejně je odtrh vidlice dost tragický, drobné nerovnosti ji moc nezajímají, větší rány sice absorbuje ale nesmí být moc velké, protože pak dostávám od velmi progresivní vidlice nakopáno. V hlavě se mi hodí všemožné myšlenky, normálně bych dal vidlici 14 dní na rozježdění, ale jelikož mě za tři dny čeká Garda a tam prostě nechceš mít nechodící vidlici, jde Auron z kola přímo do montážního stojanu a je čas odstrojování. Ostatně pořád je to Suntour a vidlice této značky si o domácí servis říkaly v podstatě vždycky. Pryč ovládání odskoku, povoluju šrouby zespodu, držím si nádobu na olej a oddělávám vnější nohy. A ouha, nádoba na olej není potřeba, protože i Auron, po vzoru Epicona nemá žádný mazací olej ve vnějších nohách jak tomu bývá, pouze gufera zamatlané vazelínou. Přichází intervence číslo 1, Auron dostává do každé nohy 15ml 10W oleje na mazání, přimontovávám vnější nohy a inspekce pokračuje. Vypouštím vzduch a otevírám vzduchovou komoru. Tam sice olej je, ale zároveň je z druhé strany ventilku cca 6 cm dlouhý kus elastomeru, který má podle výrobce přidávat progresivitu, podobně jako bottomless tokeny u Pika.
Bohužel je u Aurona tenhle „token“ jenom jeden a jeho nastavení se provádí odříznutím a znovu nasazením. Já jsem ale poučen testem mých německých kolegů, kteří Aurona už projížděli a ti doporučují celý elastomer vyjmout a hodit co nejdál. Tím se sice zvýší linearita vidlice, ale v první řadě zvětší vzduchová komora o skoro jednou tolik a navíc to dovolí využívat vidlici celý zdvih. Přichází tedy intervence 2, pryč s elastomerem.





Očesaného a naolejovaného Aurona dávám dohromady a přichází druhá fáze testování. Příjemně mě překvapilo, že teď na 25% SAGu stačí nafoukat asi jenom 70 psi. První dva dny po zásahu sice nejsou změny nijak markantní, jakmile se ale vidlice trochu víc rozchodí, najednou máte pod sebou úplně jiný kus železa (hliníku). Rychlá komprese je sice pořád pasé, už dvě cvaknutí výrazně zhoršují odtrh a citlivost na malé nerovnosti, pomalá komprese ale funguje jak má. Takže i když chybí elastomer a je nafoukáno na výrazně nižší tlak než dřív, vidlice se nepropadá a do kopce houpe jenom minimálně. A z kopce je to prostě boží! Sice to stálo trochu práce a nervů, ale po drobných úpravách a chvilce zajetí Auron rozhodně snese konfrontaci s Pikem, minimálně co do výborného chodu, žádné tvrdé dorazy se nekonají.





Vidlice je navíc výborně utlumená, takže nabízí výbornou trakci i rozbitých a odkloněných místech. Jediné co tlumení trochu ubírá je, že Auron není zrovna tichý. Pokud foukáte nižší tlak, není problém, ale pokud máte přes 80 kilo, olej který protéká zpět při návratu vidlice do plného zdvihu vydává zvuk, který se velmi podobá zvukům, které vychází z krku astmatika při výjezdu do kopce. Citlivostí Auron i po drobném tuningu a zajetí sice za Pikem pořád mírně zaostává, ale citlivostí za Pikem mírně zaostává i loňský Boxxer.





Závěr? Nový Auron se Suntouru řemeslně povedl, vidlice je pěkně zpracovaná, tuhá ale přitom lehká a hlavně spolehlivá a mechanicky blbuvzdorná. Po třech měsících ježdění se neobjevila žádná interní ani externí závada, dokonce i odolnost povrchu kluzáku je slušná, protože i když si vidlice udělal výlet mimo trail do neoficiální rockgarden, vnitřní nohy to snesly skoro bez újmy až na jeden povrchový škrábanec. Z funkčností to hned z výroby taky není zlé, ale pokud člověk čeká levnější Pike, bude ho to stát trochu mechanického umu a trochu oleje. Nic víc ale tahle vidlice nepotřebuje, od té doby jezdím kde se dá a jak se dá a Auron jenom mlaská (a občas trochu sípe/píská). Navíc je potřeba myslet i na to, že cena 10 990,– sice není úplně málo, na rozdíl od dražších vidlic jsou náklady na budoucí servís u vidlic SR Suntour pouze zlomkem toho co např u Foxu nebo RockShoxu a hlavně, „můžete si to udělat doma“ (citováno: BABICA, Jirka. Babicovy dobroty. 2012. vyd. Nova.) Nenáročností servisu i obsluhy, super cenou a navíc chodem (po tom, co do něj trochu sáhnete) si mě Auron získal.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Fero 21.7.2014 v 7:57

    Moc se mi libi jak je to napsany. Totozny skusenosti jsem mnel s SR Duro Fr 20 a Rst Storm. Kdyz se da olej a poladi se elastomery je supr svezeni.

  • anonymní uživatel panter 21.7.2014 v 8:24

    V duru fr20 jsem taky měl vyhozenej elastomer a dolitej olej a byla to bomba vidle

  • anonymní uživatel Martin 21.7.2014 v 12:17

    Mám naprosto stejnou zkušenost, mám vidli od března... Trošku oleje do nohou, aby bylo lépe mazáno, elastomer jsem říznul na půlku (ještě zkusím vyndat celý) a komprese vozím úplně otevřený, jen na výšlap po asfaltu je utáhnu aby houpalo ještě méně. Jinak spokojenost.

  • anonymní uživatel Majkls 21.7.2014 v 13:02

    chlapi a nemyslite si, ze vidle za 11.000 by uz mela fungovat z vyroby..? u dura a rst to jde omluvit polovicni cenou...ale tady to tak nejak nechapu

  • anonymní uživatel lukas (mitros (a) seznam.cz) 21.7.2014 v 13:05

    Hele..jak utahnes pomalou kompresi tak citlivost jde proste do kytek...

  • anonymní uživatel Fero 21.7.2014 v 15:49

    4 Majkls: No ten olej beru to je jako krapet blby. No ten elastomer to mi pride ze kazdy jezdec ma rad doraz jinak takze si to muze nastavit i kdyz spusob je diskutabilni

  • anonymní uživatel stofan 21.7.2014 v 16:03

    Majkls: ani foxka za necelich 30 papierov nefungovala od vyroby ;)

  • anonymní uživatel Mato 21.7.2014 v 17:36

    uff tak to ma DK upokojil a ja ze to iba mne vydava ten divny astmaticky zvuk pri väcsich ranach

  • anonymní uživatel bok 21.7.2014 v 17:45

    Při tomhle způsobu ladění objemu komory by bylo fajn mít v krabici ještě pár náhradních špuntů.

    btw má 26" pike jinej offset než 27,5", nevíte někdo?

  • anonymní uživatel exot 21.7.2014 v 18:53

    Já tedy nevím, ale jezdím duroluxe RC2 (předpokládám, že stejná patrona), a sice při expanzi vydává olejové zasyčení, nicméně to není nic proti DHX5 Air, co mám vzadu. Ten sykne vždycky daleko hlasitěji.

  • anonymní uživatel Majkls 21.7.2014 v 21:23

    Jojo, skoro kazda vidle potrebuje nejakej tuning...spis je to o tom, ze to neudelaji ve fabrice, dyt tech par mililitru oleje stoji par kacek...nehlede na to, ze uz samotnym rozdelanim o dolitim oleje prichazim o zaruku, jo je to krok kterej jde vratit, ale je to mrdani...ja se v tech vidlicich hrabu sice rad, ale cena mi pripada premrstena, chapu ze to trh proste dovoluje...

  • anonymní uživatel hoffman 21.7.2014 v 21:41

    bok: toto ma nedávno zaujímalo tiež, Manitou má rozdiely 3 mm na Mattoc, RS po 2mm na Pike

  • anonymní uživatel bok 22.7.2014 v 9:31

    hoffman: díky ti

  • anonymní uživatel Míraa 10.9.2014 v 11:54

    Pánové, poraďte. Chci koupit vidlici z nové dodávky s upraveným cartrigem a negativní pružinou (potvrzeno přímo Suntourem). Model 2015 bude mít jen spodní štělovátka zapuštěná a bráněná tak poškození. Co ale řeším je barva ke stříbrnému rámu Canyon Spectral. Černá vidle byla původní, ale bílá také není špatná. Navíc sama o sobě vidlice v bílém provedení vypadá tak nějak atraktivněji.

  • anonymní uživatel Míraa 14.9.2014 v 21:06

    Tak vidlice už je namontovaná. Elastomer venku. Jen bych se chtěl zeptat na olej do spodních nohou. Mám tu Motorex Fork Oil 10 W. Dává se klasicky tak, že se povolí spodní šrouby, klepne aby se odlepily vnější nohy a šly trochu sundat. Pak se tam cákne 15 ml oleje? Nebo se nemusí klepat. Chci mít ve všem jasno, než se do toho pustím. Díky

  • anonymní uživatel Peter (simo.peter211996 (a) gmail.com) 23.2.2015 v 17:24

    Chlapi mam tuto vidlu a velmi rád bysom ju trochu citlivejsiu. Bohuzial nikdy som nerozoberal vidlu, viete mi poradiť ci najdem niekde navod ako nato? nerad by som sa do toho pustil a rozmrdal celu vidlu. ďakujem! :D

  • anonymní uživatel Míraa 6.9.2015 v 14:02

    Zkus tohle, podle toho bys to měl zvládnout.

    www.bikeandride.cz/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí