Test: batoh Pinguin Ace 27

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 15.8.2014

Pokud nejezdíte jen v bikeparku je volba batohu hodně důležitou záležitostí. Pokud si chceš za solidně zajezdit i s batohem, tak musí dobře sedět, nikde nezavazet, mít různé vychytávky, kam umístit nejrozličnější – většinou naprosto nezbytné – propriety, které při ježdění potřebuješ.





Do testu jsme dostali batoh od českého výrobce, firmy Pinguin – ti jsou na poli outdoorového vybavení už od revoluce a v nabídce vybavení mají od batohů až po kempinkový nábytek. Jestli chceš jeden batoh jak na kolo, tak na prkno, lyže či hikování po horách, pak může být batoh Pinguin Ace 27 volbou pro tebe. Jak předchozí věta naznačuje, nejedná se o primárně bikový batoh, ale univerzální, výrobcem označovaný jako „multi sezónní freeride batoh určený pro aktivní použití ve volném terénu“.





Když batoh dorazil, provedl jsem jeho důkladné ohledání, důkladnější než kdy provedla mordparta rady Vacátka. Materiál ze kterého je batoh ušit je nějaká umělina, web Pinguin CZ napovídá, že se jedná HICOR – slyším to prvně, ale vypadá solidně. První dojem, uff, ta váha. Ano, váha mě zarazila, rozhodně není jako pírko. Šup s ním rovnou na váhu – 1460 gramů. I tvar překvapil, je nezvykle široký, jeho vnitřní objem je 27 litrů a většina konkurenčních batohů s podobným objemem je spíše podlouhlejšího tva­ru.




Zádová výztuha s duralovou podporou – i při plně naloženém batohu se jeho záda nedeformují



Záda jsou neuvěřitelně tvrdá, z čeho to vyrobili? Nakouknu dovnitř a vidím plastovou výztuhu, když se ji snažím vytáhnout, tak to nejde zrovna snadno. Drží totiž na širokém suchém zipu z jeho druhé strany plast ještě podporuje duralová výztuha (lze vyjmout). Ano, napadlo vás to co mě, batoh má integrovaný chránič páteře – není sice zcela plnohodnotný, ale když se vysypeš, tak za něj budeš určitě rád. A pokud chceš batoh odlehčit, tak šup s deskou pryč a bágl je o 260 gramů lehčí.




Hlavní kapsa nabízí neuvěřitelné množství místa




Druhá „hlavní kapsa“ je spíše na ploché předměty, např. náhradní dres, vestička apod.



Samotné otvírání batohu je „zezadu“, okolo téměř celé zádové části vede zip, po jehož otevření se dostanete do hlavní kapsy, k páteřáku a kapse pro vodní vak. Kromě hlavní kapsy nabízí Pinguin Ace 27 jednu plochou kapsu paralelní s hlavní, dále další dvě menší přední kapsy, polstrovanou horní kapsu na mobil a po dvou kapsách na bederáku a bocích (tyto nejsou jako jediné jištěné zipem). A poslední kapsa je už z výroby plná, je ukryta zespod a s nápisem raincover – pokud nechceš po každé blátivé jízdě batoh čistit, tak praktická pláštěnka nesmí chybět.




Dvojice plochých předních kapes nenabízí mnoho místa, ale na doklady, tyčinky, klíče, nářadí stačí s přehledem



Ramenní popruhy potažené polyesterovou síťovinou jsou masivně polstrované, ale nejsou nijak extrémně měkké. Taktéž i polstrování na zádech a bederním pásu je potaženo síťinou. Samotné „odvětrání“ zad je tvořeno devíti bochánky, mezi nimiž může vzduch proudit a chladit vaše zpocená záda. Polstrovaný bederní pás lze snadno oddělit a mít pouze tenký stahovací pásek – ve vedrech to oceníte.




Odvětrání zad pomocí vystouplých bochánků je osvědčené



Zajímavou jsou plastové přezky, které mají o dvě pacičky více než je obvyklé – fungují bezvadně a to i v mokrých rukavicích.

Na bágl je možné uchytit jak XC, tak i integrální helmu, uchycení je pomocí pásku – není to zcela dokonalé (především, když batoh používáte bez zádové výztuhy), ale účel plní na „sto pro“. V zimě pak lze přichytit jak fošnu (druhý stahovací pásek jsem chvíli hledal, byl umně ukryt), tak i lyže.




Nezvyklý (pro mě) systém přezky funguje bezvadně, píšťalku jsem nikdy nepotřeboval, ale v nouzi se může hodit



Jak se batoh nosí resp. jak se s ním jezdí. Prvních pár vyjížděk jsem si na Ace musel zvykat, nebylo to ani tak „střihem“ jako spíše velikostí, nejsem zvyklý jezdit s batohem s objemem 27 litrů. Běžně vozím batoh o obsahu 10 litrů, co se do něj nevejde, nepotřebuji – párkrát jsem se již vytrestal. Když jsem do pingvína vyskládal celý malý batůžek, prostor se vůbec nevyplnil, co já jen tam dám. „Kejmlbek“ zabírá málo místa, šup a je vyměněn za pet lahev, to se nám to krásně plní. Přidáme vestu, co na tom že už mám v batohu větrovku, místa je pořád dost. Skládací rýč, pilku… uff, za chvíli to neuzvednu. A místa je stále dost. Na krátkou vyjížďku až moc, na celodenní trip akorát, dokáži si představit i vícedenní putování s tímto batohem na zádech.




Kapsa pro vodní vak je hodně široká a nejde stáhnout, ať se snažíte jak se snažíte, vak se při jízdě v batohu pohybuje do stran




Poutko na blikačku nechybí, postranní kapsy nejsou jako jediné kryté zipem, bederák má dvě boční kapsy – nechceš jej vozit – není problém, oddělat jej je otázkou okamžiku.



Ale vraťme se ke „střihu“, jak již bylo nadepsáno výše, tvar batohu je širší než je obvyklé – při jízdě pokud batoh vozíte tak jako já – co nejvýše – nemáte kryté ledviny a bederní pás není na bedrech, ale spíše výše, přes spodní žebra. Pokud si jej stáhnete opravdu pořádně, poznáte to na dýchání – na simulování vysoké nadmořské výšky ideální. Silně stahovat ale není třeba, díky širšímu tvaru se batoh zádech nehýbe a to i když máte jak hrudní, tak „bederní“ pás zcela povolené. Pokud ovšem batohu povolíte ramenní popruhy, popustíte jej dolů, tak aby sedl bederák na bedra, problém jako já mít nebudete. Ovšem zvyk je železná košile a já batoh nosit budu stále nahoře.




Shora je přístup k kapse se „semišovým“ povrchem pro mobilní telefon, vejde i menší tablet. Naopak zespodu najdete kapsu s odnímatelnou pláštěnkou, její barva je stejná jako vnitřek batohu – vyblitá žlutá



Je typickou českou vlastností pohlížet na české výrobky s despektem nebo alespoň jim neodpustit ani ň, batoh mě dělal společnost po dlouhé dva měsíce a klidným srdcem přiznávám, že velkou část zahraničních konkurentů překonává. A to se jedná o specializované bikové batohy. Zde máte batoh pro celoroční využití nejen na kole.




Všechny zipy mají poutka s provázky – praktické pro otevírání v rukavicích




Chceš jet na vícedenní trip s karimatkou? Není problém, do dobře ukrytých pásku ji snadno uchytíš. Nebo místo karimatky použij pro uchycení chráničů na holeně a kolena.



Na ACE najdete strašnou spoustu detailů a vychytávek, jako je například ukrytí nevyužitých poutek či pásků, či praktické suché zipy, kterými zajistíte konce pásku, aby se nikam nepletly. A co by se mě líbílo, kdyby byly zipy nepromokavé nebo kryté légou, ale to je snad jediná drobnost, která mě na batohu chybí.

Batoh Pinguin ACE 27 můžete zakoupit přímo na stránkách výrobce Pinguin CZ za cenu 1720 Kč.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Dan 15.8.2014 v 8:43

    Souhlas je to kvalita, mam starší model za bratru 900 bez uchytu na prkno a jezdím s nim kdyz nestačí malý cyklistický dakine a super ;-)

  • anonymní uživatel Ewa Farna 18.8.2014 v 21:18

    fotka s uchycením helmy na báglu, full, či kokos... nečet sem to, tak nevim, fota my stačej. dík

  • anonymní uživatel Bob 24.8.2014 v 18:05

    Efko, mrkni na stránky výrobce, detailních fotek je tam dost.

  • anonymní uživatel bravis (koleno789 (a) volny.cz) 31.8.2014 v 14:24

    Souhlas, Pinguin je super. Mám od nich tohohle malýho rida www.trekshop.cz/... a nemohu vynachválit.

  • anonymní uživatel PInguin reprezent 1.9.2014 v 22:29

    ..všem Pinguin positive díky za přízeň a podporu hnacího motoru dalšího vývoje..

  • anonymní uživatel LaSouche 11.9.2014 v 3:54

    "super" a já uvalil skoro 2x tolik za EVOC.. :-(
    Ale na funkčnost si nemůžu stěžovat.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí