Test: Specialized Enduro Comp 650b

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 31.3.2015

Enduro, to může být kde co, jediné kolo, které je ale doopravdy Enduro s velkým E, je to od firmy s velkým S. A pro letošní rok je nově v nabídce i v #endurospecific rozměru kol 27,5. Jak moc je teda Enduro 650b enduro?





Samozřejmě, že když testujeme Enduro, neobejde se to bez srovnání s 29 bratrem, to vám ale nabídneme až v příštím týdnu spolu s testem Enduro 29 S-works, takže rozhodně je na co se těšit. Tento článek ale patří pouze Enduru 650b v nejekonomičtější výbavě Comp.





Nejlevnější Enduro ale i tak nepatří mezi nejlevnější kola, z účtu vám sebere 76 999 Kč. Na druhou stranu, i když se jedná o nejnižší model, jediná věc, která vás limituje v závodění, je absence teleskopické sedlovky. To u kola za skoro 80 tisíc sice zamrzí… jenže. Enduro Comp má Rock Shox Pike RC (i když chybí samostatné nastavení pomalé komprese jako na modelu RCT3, pořád je to Pike), Tlumič Fox Float CTD, brzdy Shimano Deore s chladiči na destičkách, 39mm široké ráfky Roval Fattie, a ačkoli je řazení „jenom“ 1×10 s X9 hazkou a X7 řazením, kliky jsou X1 s nepadacím převodníkem X-sync s 32 zuby. Kokpit i sedlo se sedlovkou nesou loga Specialized, stejně jako pláště, továrně semi-slick Slaugter vzadu a sjezdový Butcher vepředu, na testbiku byl vzadu nahozený plášť Ground Control.





No a tohle všechno je navěšeno na staronovém rámu Enduro 650b. Proč staronovém? 27 enduro totiž vzniklo kombinací předního rámového trojúhelníku z 26 Endura a novou zadní stavbou uzpůsobenou pro 27,5 kola. To ale určitě neznamená, že by mělo být nějaký nedodělek, 65,5 stupňů hlavy, rozvor 1160 mm ve velikosti M a hlavně 422mm dlouhá… no spíš krátká zadní stavba. Jediným negativním dopadem použití stávajícího předního trojúhelníku je mírně vyšší střed, každopádně BB drop (o kolik je střed níž než osy koly) „jenom“ 2mm není zas taková tragédie.





Co na trailu? Je jedno jak se tohle kolo jmenuje, po první jízdě je to pro mě poctivé Freeridové kolo. Nesmyslně krátká zadní stavba v kombinaci s citlivým, lineárním a přitom bezedným tlumením vepředu i vzadu prostě svádí ke skákání, řezání zatáček a jízdu po zadním. Specialized Enduro je rozhodně nejzábavnější enduro kolo které jsem doteď testoval. Neuvěřitelně reaguje na zatáčení i na zatáhnutí za řidítka, nacpete se do jakékoli klopky a do vzduchu jde v podstatě samo. Fsr vzadu a Pike vepředu vás potom kompletně odříznou od toho nepořádku, kterým jedete. Ať už je to kamení, kořeny, nebo ničitel trailu. Třešničkou na tomhle freeridovo-enduro dortu je pak trakce, kterou vám zaručí výrazně větší plocha pláště na zemi umožněná širokým ráfkem Roval Fattie. Dokonce i brzdy měly na to, že jsou z nejnižší sady od Shimana překvapivě slušnou sílu i dávkování, s vyššími brzdami od Shimana případně se Sram Guide to ale srovnat nejde, na Compu je potřeba začít brzdit o trochu dřív.





Pokud se ale přenesu přes super zábavu a zaměřím se na to, že tohle kolo by mělo být hlavně na enduro závodění, najdou se u Compa i mouchy. Největší masařka je samozřejmě chybějící teleskopická sedlovka. To co mě tak strašně bavilo na tlumení, tedy linearita a citlivost, může být při závodním nasazení taky trochu na obtíž, Pike RC má kvůli absenci pomalé komprese totiž docela sklony se při šlapání houpat a dost mizet do zdvihu při brzdění. Tohle by ale teoreticky mohlo vyřešit přidání Bottomless tokenu. Ladění tlumiče Fox Float bude asi o trochu těžší, protože i ten je překvapivě velice lineární, na hopsání a jízdu pro radost super, na dupání nic moc. Tady trochu pomůže CTD systém, případně nákup vložky do tlumiče pro zmenšení vzduchové komory.





Podobně i krátká zadní stavba je super zábavná jenom pokud se trať kroutí a skáče, jakmile je potřeba jet hodně rychle a hodně rovno, kolo není tak stabilní jako konkurenční kola. Mírnou nestabilitu může zachránit neuvěřitelná trakce díky ráfkům a tlumení, které drží kola neustále nalepená na zemi i tak je ale jízda ve vyšších rychlostech poněkud nejistá. Každopádně je cítit snaha o to, aby Comp fungoval jako celek, nutno říct že se to dost daří.





Přitom jistota je to první, co mě po chvilce na Enduru 650b napadlo. V nižších rychlostech a v zatáčkách se na tomhle kole cítíte doopravdy jistě, dost svádí k tomu si dovolit jet rychleji. Tahle jistota je ale ohraničena maximální rychlostí, kdy začne být cítit velmi krátký rozvor i zadní stavba. Stejně jako nejde udělat kolo, co bude zobat a přitom akcelerovat, není možné ani vyrobit kolo co bude zároveň hravé i stabilní.

Když už narážím na ten celek, i prvek, který na první pohled vypadá jako šetření, v podobě desetikolečka vzadu dává smysl. Jaký? Nejenom, že náklady na pořízení jedenáctkového pohonu jsou výrazně vyšší, i jeho provoz je podstatně dražší sranda. Když pominu cenu řetězu kazety atd., pořád je tady možnost, že třeba přehazovačka nepřežije závod. V tom momentu je rozdíl jestli máte X9 za patnáct stovek nebo X01 za cca pět tisíc. Pro amatérského závodníka, který je primárně cílovou skupinou pro Enduro Comp, to může znamenat i konec sezóny. Samozřejmě že kazeta s rozsahem 11–36 nepokryje tolik co 10–42 na jedenáctce. Při použití 32 zubového převodníku vepředu se ale vydrápete i do sebevětších kopců, kolo ztrácí jenom při silovém šlapání z kopce. Ale co si budeme říkat, asi jenom hrstce lidí chybí při enduru převody směrem dolů. V technice jde spíš o brzdy, při šlapavých pasážích se většinou dostaví spíš nedostatek v nohách než na převodníku. Samozřejmě, ortodox závoďák by holt musel sáhnout po větším převodníku, případně po rozšiřující sadě pastorků.





Specialized Enduro Comp 650b je jedno z nejzábavnějších a nejživějších enduro kol na našem trhu, co se neztratí v bikeparku, na trailech ani na závodech, hned jakmile na ni nahodíte teleskopickou sedlovku. Neuvěřitelná trakce, citlivé tlumení, fantastická ovladatelnost a hlavně jistota v technických pasážích. Díky všem výše zmíněným faktorům jsem se na kole cítil neuvěřitelně jistě ať už jsem vyváděl cokoli. Nezrychluje tolik a do kopce nejede tak lehko, jako některá konkurenční kola, zábava a jistota, kterou nabídne, jakmile se trail zlomí směrem dolů, na to ale dá velice rychle zapomenout. Ideální kolo pro člověka, co chce trochu trailbikovat, hodně závodit a nebát se vzít kolo do bikeparku a užít si tam díky němu hromadu srandy.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Petr 31.3.2015 v 8:49

    Jak je to s absencí nastavení pomalé komprese? Mám za to, že Pike RC by měl ji měl mít - R=Rebound, C=Compression (low speed).

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 31.3.2015 v 8:56

    Petr: ano, samozrejme, mas pravdu. Opraveno.

  • anonymní uživatel Petr 31.3.2015 v 9:19

    Keli: zůstalo Ti to v textu ještě jednou. A nastavení rychlé komprese (za kterou jsi to změnil) nemá pokud vím žádný Pike, pokud si teda nevyměníš vnitřek třeba za patronu od Avalanche.

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 31.3.2015 v 9:55

    2Petr: Chybí samostatná pomalá komprese (viz fotka vidlice kde chybí vnitřní štelovací kolečko), ta která by regulovala právě zmiňované potápění se vidlice při brždění, v zatáčkách etc.Jinak pomalá je, ale jenom ve spojení s Lockoutem, takže přivírá chod vidlice celkově.

  • anonymní uživatel Roman 31.3.2015 v 11:22

    No já nechci moc rýpat, ale pomalá komprese je jenom jedna. Není jedna proti "potápění" vidlice a druhá pro lockout. Na RC se kolečkem nastavuje pomalá komprese od otevřeno přes několik mezipoloh po zavřeno (nebo skorozavřeno). Na RCT3 se velkým kolečkem nastavuje otevřeno, přivřeno, zavřeno a navíc malým kolečkem lze jemně doladit polohu otevřeno.

  • anonymní uživatel Pepa 31.3.2015 v 11:23

    Jen by mne zajímalo, zda ve Specialized a Foxu konečně odstranili klapání FOX Float CTD (DISH) tlumičů. Mám ho tam a je to voser na tom jezdit. Klape to jak klapka .....

  • anonymní uživatel Honza 31.3.2015 v 18:23

    Těším se na test (pokud bude) Kellys Swag 50 (2015), ten mi sedí úplně super.

  • anonymní uživatel DirtPalo 31.3.2015 v 21:49

    Jdu ho také fest testnout, konečně!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí