reklama

Test: GT Force X Expert

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 20.4.2015

Pro rok 2015 přišla značka GT s novým allmountain kolem Force, no novým, spíše staronovým. Navazuje na předchozí rok, na rok 2014, kdy se tento na 650b kolech postavený model představil poprvé. Tehdejší modely byly drahé, pouze z karbonu a s velmi podivnou specifikací minimálně v oblasti klik a kokpitu. Na letošek nezůstal na kameni kámen, Force dostal hliníkové bratříčky a do svého jména i písmeno X.





Písmeno X u GT značí většinou použití vidlice s větším zdvihem než bylo u původního modelu, ani u Force tomu není jinak, v roce 2014 měly modely Force zdvih vidlice 150 milimetrů, pro rok 2015 vidlice o deset milimetrů vyrostly. Co to udělalo s geometrií? To co lze očekávat, položil se hlavový úhel, taktéž se natáhl rozvor. V řeči čísel je to konkrétně u hlavovky půl stupně dolů na 66,7, rozvor se prodloužil jen nepatrně o 4 milimetry. Ostatní parametry zůstaly až na drobné výjimky beze změny.





Ač je rám z hliníku je velmi podobný se svým karbonovým předchůdcem a i souputníkem, bohužel zůstává neduh v podobě nepříliš optimálního vedení bovdenů a hadice zadní brzdy okolo tlumiče.Testovaný model měl tyto bovdeny a hadici až proklatě blízko pístnice tlumiče – stahovací pásky problém ale snadno vyřešily. Nepochopitelné je pro mne přerušení bovdenu vedoucího k přehazovačce v místě, kde rám chytá nejvíce špíny a nečistot – při pod šlapacím středem.





Osazení doznalo několika, pro jízdní projev, zásadních změn. Především kokpit – 60 milimetrů dlouhý představec byl nahrazen o 15 mm kratším, naopak řídítka se rozšířila z 760 na 785 mm. Ovládání je jisté a přesné – tak je to správně #endurospecific.





Pohon byl změněn naprosto radikálně, loňské faux-paux s použitím trojpřevodníků v době nastupující trendu jednopřevodníku se již neopakuje, ba naopak – Force X je již striktně jednopilový. Všechny modely jsou osazeny 32 zubovým převodníkem, ač nepadacím s Narrow Wide zuby, tak je jištěn i horním vodítkem. Pohon je v režii Shimano, ve standardním osazení kazeta disponuje „pouze“ 36 zuby na nejlehčím pastorku, nicméně v příbalu zákazník dostane i rozšiřující pastorek, kterým si nejlehčí převod zlehčí na 42 zubů. Osobně je mi tento přístup sympatický, samozřejmě nepadací pohon od SRAMu je moderní, trendy, ale jen do doby, kdy potřebuješ vyměnit řetěz, kazetu či převodník, pak už ti to tak super nepřipadne, protože za jakýkoliv tento spotřební díl dáš majlant.





Zbytek komponent: tlumení dodal Fox, teleskopickou sedlovku Kind Shock, model Lev Integra s asi nejlépe ergonomicky vyřešenou páčkou dálkového ovládání mezi všemi tele sedlovkami označovanou jako Southpaw. Cena testovaného modelu je lehce pod 95 tisíci korun.





Pláště jsou relativně lehké Continental MountainKing v šířce 2.4 palce, vzhledem k zaměření kola žádná výtka. Výplety jsou připravené na montáž bezdušového systému, tj. díry pro niple jsou zalepeny páskou a stačí tedy jen dát ventilky, mlíko a je hotovo.





Nastavení sagu je díky ukazateli snadné, ani nevím kolik tam mám nafoukáno, nechávám ukazatel na rysce 25–30% a jeví se to jako ideální setup. Nejen jeví, je ideální!





A jaká je jízda na GT Force X? Hodně záleží jak a kam jedeš – do kopce s plně otevřeným tlumičem je hódně uhoupaná, na trail mód o hodně lepší a na climb nejlepší. Při stoupání je práce s páčkou ovládání přepínání režimů tlumiče CTD naprosto nezbytná. A nepříliš příjemná, tlumič je umístěn velmi blízko šlapacího středu a dosáhnout na něj ze sedla vyžaduje se pořádně ohnout. Dálkové ovládání tlumiče by bylo výhodou.
Naopak dolů je to radost, otevřeš tlumič a užíváš si. Často jsem se přistihl, že se dole pod kopcem křením jak debil, rohlík od ucha k uchu. Z kopce dolů je to fakt zábava. Zadní stavba je neuvěřitelně aktivní a citlivá, polkne sebemenší nerovnost, ale přitom je dostatečně progresivní. A tlumič společně s přepákováním umístěný u středu je dolekopcom výhodou, těžiště je díky tomu velmi nízko. Vidlice Fox 34 Float aktivní zadní stavbě slušně sekunduje, citlivá na začátku chodu a přitom dostatečně progresivní, takže máte pořád trochu zdvihu v zásobě.
Po pravdě se přiznám, že poprvé na kole chápu a také snad poprvé používám režim Trail na tlumiči, na často se měnících šlapavých trailech je zadní stavba i v tomto režimu dost aktivní, ale přitom se při šlapání tolik nehoupe.





Patří kolo se 150–160 milimetry zdvihu a hlavovým úhlem 66,7" do kategorie all-mountain? U GT si to myslí a já s nimi nesouhlasím, jestli je toto allmountain, tak co jsou kola, která spousta ostatních výrobců prezentuje jako allmountain? Já ho pasuji na enduro!
Ale zároveň chápu i postoj GT. Ještě víc enduro v podání GT je speciál Sanction, který sice disponuje jen o cenťák větším zdvihem, jen o fous položenější hlavovkou, ale celkovým zaměřením je #EWS #raceready #endurospecific.





Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Lukasbiker (stanek.lukas (a) email.cz) 20.4.2015 v 8:54

    Čtete to po sobě??

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 20.4.2015 v 9:57

    Čteme, co je za problém, někde jsem přehlédl chybu či překlep?

  • anonymní uživatel Marek 20.4.2015 v 18:46

    Malá chybka třeba zde "Vidlice Fox 34 Float aktivní zadní stavbě slušně sekunduje, citlivá na začátku chodu a přitom dostatečně progresivní, tak že máte pořád trochu zdvihu v zásobě.". Samozřejmě "takže" má být dohromady.

  • anonymní uživatel Marek 20.4.2015 v 18:48

    A ještě zde "Výplety jsou připravené na montáž bezdušového systému, tj. jsou díry pro niple jsou zalepeny páskou a stačí tedy jen dát ventilky, mlíko a je hotovo.".

  • anonymní uživatel lachtan (.) 20.4.2015 v 20:44

    při pod šlapacím středem,

  • anonymní uživatel pepa (pepik.sykora (a) email.cz) 20.4.2015 v 21:50

    moc peněz za málo muziky

  • anonymní uživatel hello 20.4.2015 v 22:08

    to takze je diskutabilne... ide o umiestnenie ciarky "...tak, ze..." :D riesite kktiny, budte radi za clanok

  • anonymní uživatel he he 20.4.2015 v 22:36

    hello: preeesne tak :)

  • anonymní uživatel Marek 21.4.2015 v 19:08

    Hello: tak jestli bys to napsal, jak píšeš, tak se nauč češtinu :-)

  • anonymní uživatel hello 21.4.2015 v 19:25

    Marek je logicke, ze cestinu moc neovladam (kazdopadne v slovencine by to s tou ciarkou davalo vyznam), kedze som rodeny Slovak... na rozdil od Vas ale umime cesky hodne dobre :D

  • anonymní uživatel reda (redaramadan123123 (a) gmail.com) 13.5.2016 v 2:07

    www.roknelbeet.com/...
    www.roknelbeet.com/...
    www.roknelbeet.com/...

  • anonymní uživatel LueStar (LucieStar (a) post.cz) 16.9.2016 v 14:00

    Přemýšlím nad koupí kola od GT. Konkrétně typ expert - www.give.cz/... co si o něm myslíte? Chtěla bych ho pořídit synovy k narozeninám.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí