reklama

Test: batoh z českých luhů a hájů Pinguin Flux 15

Autor: Kuba Tesař, kategorie: Test, vydáno: 23.11.2015

Když zrovna nejedeš na půlhodinový švih na nejbližší trail, hodí se ti batoh. Ideálně takový, který dobře sedí, necestuje po zádech a bez problému se ti do něj vejdou všechny potřebné věci.




Pinguin Flux 15



K testování nám byl zapůjčen batoh FLUX 15, české značky PINGUIN. Firma na našem trhu působí už od „kotrmelce“ a zabývá se outdoorovým a campingovým vybavením. Jedná se o freeride batoh, určený nejen pro horská kola. To znamená, že má bikové vychytávky, které lze schovat či oddělat a je z něj vcelku nenápadný městský batoh.

Na první pohled nevěřím udanému objemu 15L. Vždyť je to opticky větší jak můj batoh o objemu 25L. Je to dáno tím, že je batoh dost vysoký. Jeho rozměry jsou 56×23×16 cm. Ano, batoh je relativně úzký a mělký. To znamená: ideální volba na kolo. Teď už se nezadrhneš o jakousi bradavici na zádech až budeš podjíždět spadlý strom.




Kuba zešikma

Kuba zezadu / Kuba z profilu



Označení freeride tu není proto, že je to dnes moderní a oblíbené slovo, ale proto, že je batoh vybaven integrovaným chráničem páteře a zad. Chránič se skládá ze dvou částí: plastové desky, které drží pomocí robustního suchého zipu a duralové výztuhy, která je zasunuta do kapsy na plastové desce. Plnohodnotný systém to sice není, ale když člověk metá parakotouly dolekopcom, jako když najde. Navíc protektor není nějak zvlášť těžký – 214g. Dohromady to dělá 1226g, bez výztuhy tedy 1012g.




Integrovaný chránič zad: plastová deska s duralovou výztuhou



Pinguin nabízí batoh FLUX 15 ve třech barevných provedeních (černá, modrá, zelená). Batoh je vyroben z vodunepropustné polyesterové tkaniny pojmenované HICOR. Vypadá festovně a oděruodolně. Skvělý je systém zad s obchodním názvem 3D, který výborně odvětrává a batoh díky němu netlačí. Více o materiálech se dozvíte na webu Pinguinu.




Polstrování zad

Hicor – základní materiál Fluxu



Batoh Flux 15 nabízí dvě velké kapsy. Ta větší lze rozepnout do 2/3 batohu a obsahuje kapsu pro rezervoár na tekutiny a přístup k vyjmutí/vložení integrovaného chrániče. Menší lze rozepnout do poloviny. Ta skrývá ještě jednu malou kapsičku ze síťoviny na drobnosti (klíče nebo třeba redukce AV-FV, kterou pořád ztrácím). Dále jsou tu dvě menší kapsy. Z toho jedna z fleecového materiálu pro mobilní telefon dle nejnovější gigantické módy (je opravdu velká, klidně bych tam vozil i MX brýle). Ještě jsou tu čtyři vnější kapsy ze síťoviny. Dvě na bederním pásu (opatřeny zipem) a dvě po bocích batohu.




Největší kapsa s prostorem pro rezervoár
Můj telefon není úplný gigant, ale v rámci testu jsem zkusil i MX brýle a vešly se / Teď už redukci neztratím



Pinguin disponuje řadou vychytávek a detailů. Za vypíchnutí stojí síťka na uchycení helmy, případně chráničů,nebo pláštěnka. Oboje je schováno v nenápadných kapsičkách naspod batohu. Tři možnosti bederního pásu – plnohodnotný s polstrováním/pou­ze pásek/bez bederáku. I hrudní pás lze nastavovat, nebo odstranit. Všechny popruhy jsou opatřeny suchým zipem, takže jdou jednoduše smotat a stáhnout tímto páskem suchého zipu aby nikde neplandaly. Líbí se mi nenásilné reflexní prvky, které slouží i k uchycení blikačky apod.




Úchyt na blikačku opatřený reflexním materiálem


Poloha přezky je vertikálně nastavitelná / Zipy snadno otevřeš i v rukavicích


Na fullface helmu to úplně není ale XC či EN helma není problém / Pláštěnka má svůj domeček na dně batohu



Prvně jsem se obával, že se mi batoh při jeho výšce – 56cm – a mojí výšce – 175cm – nevejde na záda a že se kvůli páteřáku nepřizpůsobí bikové pozici. Omyl po seštelování jsme byli jako jeden muž. Nikde mi nezavazí, na zádech skvěle sedí. Do batohu jsem se dokázal sbalit na víkendové ježdění v Rychlebech a Koutech. Pravda, bylo to dost úsporné balení a zapomněl jsem spacák, ale jinak mi nechybělo nic. Dokonce i pro zrcadlovku se našlo místo. I při plném naložení a celodenním ježdění mě nikde nebolí záda. Díky tvaru je zátěž rozložena na celá záda.




Batoh se mnou byl i na Lipovských stezkách


Krásně kopíruje záda



Jsem rád že v českých luzích a hájích vznikají batohy srovnatelné, ba i lepší než jejich konkurenti velkých světových značek. FLUX 15 je toho dobrým příkladem a je vidět, že se při jeho vývoji někdo skutečně zamyslel a nestřílel jen tak od pasu.



Batoh Pinguin FLUX 15 lze nyní pořídit za 1966,–Kč a to přímo v e-shopu Pinguin.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel michal 23.11.2015 v 10:45

    podle posledních fotek se zdá, že je batoh vysokej zbytečně moc a při záklonu hlavy bude problém s kontaktem s helmou

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 23.11.2015 v 11:20

    Nebude... Teda aspoň já ten problém nemám.

    Taky bych řekl, že jej vozím lépe usazený na zádech. Bederák mám na bedrech (tudíž celý batoh níž na těle), ne na "pupku" jak je tady na fotkách. ;-)

  • anonymní uživatel hoffman 23.11.2015 v 11:37

    v kombinácii s integrálou vysoké ...

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 23.11.2015 v 11:41

    to hoffman: Promiň chlape, máš Fluxe nebo plácáš??? ;-)

    183cm, integrála Haven Devo-X, žádný problém. Možná Leatt Brace by už mohl začít vadit.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 23.11.2015 v 12:33

    Bágl pěknej, ale chybí mi tam propracovanější organizér ze síťoviny. Vercajk, lékárničku (pokud si sebou nevozíš jen základní 3 imbusky + duši) si musíš vozit v oddělenený brašně. To je jediný mínus, jinak za ty prachy ergonomickej, voděodolnej bágl vč. integrovaný ochrany zad...neni vo čem

  • anonymní uživatel Rudy 23.11.2015 v 14:06

    Kdyz clovek asi chytne jen pinguina tak bude spokojenej ale kdyz ho porovna s konkurenci bohuzel zaostava. Nehodnotim konkretni produkt ale cele jejich portfolio. Neco jsem se uz batohu navybiral a i kdyz jsem si rekl ze vymecne koupim strednu cenovu liniu a zvolim pinguina tak jsem si radsi priplatil. Obavam sem ze tomu nebude jinak. Mozna jsu prilis skepticky ale neverim ze by konec roku znamenal zlom. Tim nechci rikat ze je to smejd ale je to neco za neco.

  • anonymní uživatel Gusta 23.11.2015 v 14:43

    Do batohu jsem se dokázal sbalit na víkendové ježdění v Rychlebech a Koutech.....fotky jsou z Lipovských stezek....

  • anonymní uživatel michal 23.11.2015 v 16:38

    Gusta: vzhledem k tomu, že Lipovský stezky jsou "přes kopec" z těch Rychlebskejch, tak v tom problém nevidim, obojí se dá zvládnout v jednom dni...

    kromě toho, doprovodný fotky k testům se dost často nepořizujou při samotnym testu a nemusí nutně souviset s textem - praktická informace, že se dokázal sbalit na víkend do Rychleb se nijak nevylučuje s tím, že fotku udělali jinde

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 23.11.2015 v 21:40

    2 Gusta...tak já nepopírám,že do toho nenacpeš vácerověcí - ale jde o to následný pohodlí. Jsem zvyklej (a od bikovýho batohu očekávám) dost oddělenejch a různě velikejch kapes, kam můžu odděleně nacpat imbusy, hvězdičky, centrklíč, duši, lepení, fáče, termofolii, dezinfekce, škrtidlo atd. atd......a tady to máš mít v batohu za 2 000kč včechno naházený halabala ve dvou, třech kapsách? trochu nedomyšlený....pak si třikrát skočíš, dvakrát se vyválíš a máš to všechno smíchaný....zlatej 7 let starej Dakine Drafter, snad 8 různejch kapes ze síťoviny na zip a jde otevřít celej, ne jen do 2/3....kdyby měl kapsy na to nejčastěji používaný (mobil,mp3, peněženka) na bocích na těch kurtách k zápínání u pasu, tak ani nepřemejšlim nad náhradou

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 23.11.2015 v 22:52

    to Rudy: Už kdysi (několik let nazpět) jsem se s Lukášem bavil a taky nebyl zrovna nadšenej portfóliem firmy. Snaží se to poctivě změnit a ty nový věci jsou někde jinde než původní produkty...

    Ale taky, zruš z výroby něco, co se pořád dobře prodává. Typicky klasická parka. Vyrábí ji Pinguin, Tilak, HighPoint... Strašný střih bundy, ale když to lidi neustále chtěj??? ;-)

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 23.11.2015 v 22:57

    to Ádoš: ...no tvl,kluci, co vy všechno nevozíte v batohu na trail??? ;-)

    Můj zatím nejoblíbenější bajkbágl byl Osprey Raptor 22. Jediná obrovská komora, jedna kapsa na "mobilpeněženkubrýle", karabina na klíče a 2 malinký síťovaný kapsičky na béderáku... Megamaximální spokojenost!

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 24.11.2015 v 7:17

    2 Kamil tak někomu to přijde jako zbytečnost, ale řekněme ten 1 kg, co sebou vozím pořád navíc ti může následně v lese ušetřit dost vrásek na čele :) A NA LÉKÁRNU NEDÁM DOPUSTIT! to, že jí mám standatrně v batohu mě nes*re, spíš by mě sralo, kdybych v lese minul bikera, kterej potřebuje pomoc (nebo já sám)a já měl v batohu jen krabku s cigárama a vybitej mobil :-DD uznávám, škrtidlo jsem zatím nepooužil - zbytek lékárny za ty roky nesčetněkrát. Doporučuju všem. Je to 300 - 500g navíc

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 24.11.2015 v 7:20

    a od doby, co jsem viděl video s Cedricem, jak mu stříká ze stehna fontána, tak vozim i vteřinák jako kucí ve Vietnamu, nůžky na chytání tepny by byly fakt už neskladný :-D

  • anonymní uživatel Petr 24.11.2015 v 8:33

    Co by mne zajímalo je interakce tohohle batohu s Leatt Neck Brace. Sám používám batoh EVOC FR Enduro a tohle je asi největší problém. Batoh je jinak výborný, se samotnou integrálkou není žádný problém, dokonce se do něho i naknap vejde notebook do práce (to by asi s Pinguinem nešlo kvůli šířce), plus doklady i lékárna.

    Ale jak si člověk nasadí Leat Neck Brace, tak je problém. Když člověk jen tak stojí, tak si toho tolik nevšimne, ale v jezdecké pozici, když potřebuješ pořádně zaklonit hlavu (= dívat se do klopek), tak neustále helmou přetlačuješ ten chránič, až od toho krk docela bolí. Bez batohu není problém, protože ten Leatt se trochu posune dozadu. Domnívám se, že zdroj problémů interakce EVOCu a chrániče je takový ten horní sešitý spoj mezi ramenními popruhy, který má i tady ten Penguin. Osprey Raptor, který tam ten spoj nemá, se chová o dost líp.

  • anonymní uživatel Kuba Tesař (tesarkuba (a) gmail.com) 24.11.2015 v 9:57

    Krčák nevozim, takže jsem to nemohl vyzkoušet. Za to s integrálou jsem problém neměl. Lze ji i celkem snadno připevnit na batoh pomocí těch modrých stahovacích popruhů. Vleze se do něj 17" notebook jak nic. Poloha batohu je čistě individuální věc. Nerad cítím batoh na kříži. A je samozřejmostí, že batoh svým uspořádáním nevyhoví všem. Sto lidí, sto chutí.

  • anonymní uživatel Štika 24.11.2015 v 19:52

    vypadá to skvěle,boužel spoustu lidí odradí absence úchytů na ski-snb

  • anonymní uživatel anonym :) 24.11.2015 v 20:35

    To Rudy: Sorry nesouhlasim s tvym názorem že pinguin zaostává za jinýma značkama. Mám od nich 100 a 75l expediční bágly, který, až na zádovej systém kterej nemá rád víc jak 30kg zátěž, jsou totálně boží co se kvality zpracování týče a taky propracovaností. Mám možnost přímého srovnání s batohy Husky a Ferrino a ani jedna se pinguinu nevyrovná ( Ferrino je 3x dražší) navíc je to český výrobek a to se taky počítá. To že má mouchy je samozřejmý, když je to první pokus. Ps: síťovou kapsu ti do něj u nás ve městě našije švadlena za 20kč, ani nepožnáš, že to tam neni z výroby.

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 24.11.2015 v 20:37

    to Ádoš: Lékarnu vozím taky. Jen ji mám celou sbalenou v Deuter FirstAid futrále. A je jedno, kam ji hodím... Nepotřebuju k tomu extra kapsu nebo síťový pořadač. Vždycky a bezproblémů tu svítivě červenou buzertašku najdu kdekoliv. :-D

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 24.11.2015 v 20:42

    to Štika: Myslím, že 15ka je stejně na SNB málo. Teda aspoň pro mě. Chodím se SNB na FR buď s 38l Pinguin nebo 50l Ospreyem.

    Ale kdo chce Pinguin jak na kolo tak SNB tak Ace 27 nebo Ridge 28...

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 24.11.2015 v 20:46

    to anonym :) :No Ferrino si hraje na hóch značku a přitom to jsou srágory za mnoho peněz. To není konkurent. Husky batoh jsem nikdy neprodával ani neměl na zádech, takže nechci hodnotit.

    Pinguin v té klasické původní kolekci bych spíše srovnával s TrekSportem nebo Gemmou, pokud má jít o českou konkurenci... A i tam jsou, podle mě lepší. Přestože například na Gemmu hromada lidí nedá dopustit.

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 24.11.2015 v 20:48

    to Petr: :-) ...á někdo další nadšenej z Vostreje Raptor... ;-)

    Super batoh, bohužel už mě opustil. Rozedral jsem jej napadrť. :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí