Test: pedály Funn Mamba - placky i SPD v jednom

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 5.10.2015

Pokud jsi schizofrenní, co se výběru pedálů týče, tak Funn Mamba ti problém vyřeší. Na jedné straně klasický flat pedál a na druhé zámek kompatibilní se SPD od Shimana. Jaká byla zkušenost s těmito nezvyklými pedály?





Ptáš se k čemu je pedál s jednou SPD a druhou neSPD stranou dobrý? Pokud vozíš SPD, tak zajisté znáš ten pocit, když v bikeparku dojedeš do sekce s northshore lávkama a ač nejsou extra úzké tvůj tep vyskočí na hodnoty, který by leckterý kardiak nedal. Nevyckaknout je poslední věc, kterou by jsi chtěl při potenciálním seskakování zažít. Na klasických SPD se prostě hecneš, nebo předposraně vycvakneš a jedeš. Grip bot na pedálech je samozřejmě tragický a můžeš mít sebelepší podrážku od 5.10 a stejně to držet nebude. S Mambama jseš v klidu, vycvakneš, otočíš pedál a v klidu jdeš na věc.
A další použití je například na tolik populárním trailování, teda moderně se to nazývá na endůrku. Každý kdo vozí placky asi tuší, že přenos síly je nesrovnatelný s espédéčkama a hlavně s spd můžeš šlapat správně, to jest „do kruhu“, také se dá i tahat pedál při šlapání nahoru. A to ani nemluvím o tom, jak trpí kolena na volných pedálech… a s Mamba kopce dolů zase vycvakneš, otočíš pedál a jedeš zase na volnejch, noha ven v každé zatáčce, motokros národů hadra…





Funn Mamba jsou rozměrově podobných s většinou moderních platformých pedálů, nášlapná plocha je cca 10 na 10 centimetrů. Tělo pedálu je 15 mm vysoké nebo spíš nízké a i s piny je celková výška pedálu cca 24 milimetrů. Počet pinů se na každé straně liší, na platformové je osazeno 11 kousků a na SPD straně pak pouze čtyři. Piny jsou samozřejmě vyměnitelné za pomoci dodaného malinkého nástrčného klíče.





Pedál se točí na CrMo ose prostřednictvím průmyslového, jehlového i kluzného ložiska. Výměna vazelíny je extrémně jednoduchá a rychlá, stačí jen odšroubovat dva šrouby a pomocí stříkačky (maznice) natlačit do těla novou vazelínu a na druhé straně se vytlačuje stará vazelína.





Co se týče samotného nacvakávacího mechanizmu, tak se jedná o mnoha lety ověřenou klasiku známou od Shimano (mimochodem, věděli jste, že SPD letos oslavily už 25 let na trhu) – jedna strana pevná a druhá pohyblivá, jištěná předepnutou pružinou (i zde u Funnu lze volit sílu předepnutí). Celý mechanizmus na Funnech není naklápěcí a tak nacvaknutí není vždy tak snadné, jak na ohrádkových SPD pedálech, které se naklápí. Asi nepřekvapí, že pedály se díky svému vyvážení mají tendenci otáčet SPD mechanizmem dolů, tj. pro našlápnutí SPD je třeba pedál pootočit, takže nacvaknout není vždy na první dobrou.

Váha jednoho pedálu (bez kufrů) je 234 gramů a to je relativně v pohodě. Oficiální hmotnost páru říká 530 gramů, jen málokdy si výrobce přidává…





A co je třeba zmínit, pedály optimálně fungují pouze s botami, které mají SPD kufr zapuštěný pod úrovní podrážky (mluvím samozřejmě o platformové straně, SPD straně je zcela jedno jak moc kufr vyčuhuje nebo ne). Takže například s Five Ten Impact VXi Clipless to nebude úplně ono. Vyzkoušel jsem pedály s Shimano AM45 – klasické DéiXska, Specialized 2FO a Five Ten Kestrel – fungovaly bezvadně. Kestrely mají zámek více utopený v podrážce a tak seděly na pedálech nejlépe, skoro až moc, boční vůle byla nulová, protože piny se zakously do podrážky, naštěstí lze piny odmontovat a pak už je vůle zpět. Spešly i DéiXska měly stranovou vůli i s piny.





Na platformové straně nejlépe seděly, dle očekávání, FiveTen Kestrel – fajftenová podrážka, co se gripy týče nemá konkurenci. Specialized 2FO seděli relativně dobře, nejhůře z této trojice dopadly moje velmi oblíbené Shimana, ale i přesto byla jízda s nimi v pohodě, boty na pedálech neklouzaly.

S klasickými XC espédéčkama si na platformové straně ani neškrtneš, vyzkoušeno a to fakt nechceš.





Funn Mamba rozhodně nejsou pedály, které bych doporučil na jakékoliv závodění a ani tak nebyly koncipovány. Jedná se o pedály, které ti dají volnost placek a přitom na kopec vyjedeš se všemi výhodami, které ti můžou nacvakávací pedály nabídnout. A pokud by jsi chtěl na obou stranách SPD, tak i tuto variantu Funn Mamba má.



Platformové pedály Funn Mamba nám do testu zapůjčil český dovozce Funn firma Katmar na jehož eshopu lze pedály zakoupit, oficiální stránka výrobce o Mambách mluví takto.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 5.10.2015 v 7:29

    Mě u těchle UNI pedálů vždycky štvalo, že mám volšový nohy a když jsem nejvíc potřeboval a s myšlenkou, že zacvakávám "najisto", tak jsem se o to samozřejmě snažil na platformový straně - pak člověk musel do brzd a překopávat na správnou SPD stranu. Ale to je asi o zvyku, byl to AM test bike a já jsem roky zvyklej, že v zápalu jízdy šlapky neřešim - šlapky totiž strašně rozptylujou jezdce...

  • anonymní uživatel sfls 5.10.2015 v 8:03

    já zkoušel AM45 na platformách a vzhledem k tvrdosti materiálu použitýmu na podrážce to teda bylo nejezditelný

  • anonymní uživatel pofel 5.10.2015 v 8:19

    S tim slapanim do kruhu a kurvenim kolen na platformach ste prisli kde ? Psali to ve Velu, nebo na bike/foru ? :)

  • anonymní uživatel drzhor (drzhor.com (a) gmail.com) 5.10.2015 v 8:50

    pofel: říká se tomu geometrie šlapání a v době kdy se to již řešilo nebylo žádných internetů... bohužel doba je módní a jezdit na menším kole, šlapat pod sebe/před sebe a kurv*t si kolena je standard...

  • anonymní uživatel Pedro 5.10.2015 v 9:20

    Ohledně účinnosti a ergonomiky SPD a platforem by se toho dalo napsat spoustu, aniž bysme se dopracovali ke stoprocentně nevyvratitelnejm argumentům, takže akorát řeknu, že paušálně tvrdit, že platformy ničí kolena, je fakt hovadina.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 5.10.2015 v 10:33

    Pedro - stačí se podivat na kliky platformářů a na kliky spdčkářů. Všechny kliky platformářů jsou po delší době ošoupaný. Kliky Spdčkářů jsou jak nový klidně po třech sezonách - na platformu nemáš tak symetrickej pohyb a vždycky tam tu hnátu máš tak nějak "na prase"...nemá smysl tady dabatovat nad něčim, co je dávno zjištěný...s SPD máš vždycky lepší pozici chodidla vůči pedálu, kufr tě podrží

  • anonymní uživatel Pedro 5.10.2015 v 10:43

    Ádoš: Teorie je jedna věc, ale když zagooglíš, tak najdeš spoustu diskuzí o tom, jak lidi bolely kolena na SPDčkách a platformy jim od toho pomohly.

  • anonymní uživatel kum 5.10.2015 v 11:07

    Pedro: no on je taky hlavni problem v pouziti/nastaveni SPD (obecne naslapneho systemu) - lidi totiz jaksi nemaji symetricke haxny a spousta z nich je ma vselijak vyosene apod. a pokud nemas nastavene vselujake vychyleni kufru dle tve nohy, noha je pri slapani "znasilnovana) - klouby, upony apod.. a pak ty problemy s klouby apod prijdou. Ale to by do toho taky jeste mohl vstoupit nekdo, kdo zacne resit spravnou delku klik podle delky nohy apod. No a skonci to presnym nastavenim posedu, klik, kufru, predstavce a pak je tady ideal, ktery veme za sve, jakmile si posunes teleskopickou sedlovku :-)

    taky bude dost zalezet, kolik km dany typek najezdi... pokud se nekdo rozhodne najizdet fakt km i v terenu, ale by mu starost o "dokonale" nastaveni chodidla na pedalu pomohla.. pokud nekdo jezdi teren a dava tydne par desitek km v sezone, je to asi fuk :-) si myslim...

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 5.10.2015 v 11:35

    2 kurn...jo, souhlasim

  • anonymní uživatel sal 5.10.2015 v 11:48

    presne tyhle ped jsem mel v merku. jezdim na sjezdaku bikeparky a mezi tim vylety za fr-endurka. valim to na malletech. no je to parada, drzi to, vcelku se to da naslapnout-i kdyz nekdy oproti klukum na shimano byvam pomalejsi, ale to muze byt ma neschopnost nastrcit nohu na to spravne mistecko. no jo, ale pak prijde hnus mokro a oslizle koreny a presne jak tam psal ty nortshory treba a muzu se z toho posrat :D a navic ty mallety maji osicku jak z vietnamskych hodinek a kamaradovi, ktery ma o 20kg min nez ja, uz praskly...takze pak v koutech 10ti metrak a cekam, jestli mi to prdne pod nohama :D no tohle vypada, ze by to resilo pevnost a zmeny podminek. ale fakt by chtelo zkusit, jak rychle se to da nacvaknout, kdyz se zamek bude chtit furt otacet dolu :D katmare, nechces mi je na hodku taky pujcit? :D

  • anonymní uživatel hoffman 5.10.2015 v 14:02

    dobrá vec, každopádne, neviem si to v určitých situáciách, pre ktoré pedál je, celkom predstavit v praxi. ideš napr. hrebeňovku, technický výšľap, následne zjazd, mokro, dávať bacha súčasne na polohu pedálov, vypínať otáčať, zapínať.. kto si zvykne na spd, zostane zacvaknutý, kto nie, furt bude bezpečnejší na flatoch ..

  • anonymní uživatel sfls 5.10.2015 v 14:22

    hoffman: však píše že na závodění to nedoporučuje... na výletu si klidně vycvakneš a otočíš pedál, povolíš a zasuneš sedlovku ;)

  • anonymní uživatel Standa 5.10.2015 v 17:26

    no tohle je zas naka gaspovina ne? pòrca di quella tròja!

  • anonymní uživatel stofan 5.10.2015 v 18:40

    neviem ci zrovna spd ti zrovnaju nohy a ich uhol, ale budis, dajme tomu ze je to taka napomocna srandicka, no ak proste jazdis hoby, a nikto ti nevicepuje techniku, tak tie nohy budes mat dopraku ci s spd ci s flatami...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí