Test: kamera SJCAM SJ5000+

Autor: Martin Trčka, Kuba Tesař, kategorie: Test, vydáno: 27.10.2015

Když už foťák nestačí, je potřeba šáhnout po něčem, co zaznamenává pohyblivé obrázky. V dnešní době je na trhu nepřeberné množství různých „akčních“ kamer, které dokáží zaznamenat úspěchy i pády v každé situaci. Pro dnešní test máme k dispozici jednu z nich, která může rozvířit vody akčních kamer.





Kamery SJCAM jsou u nás k dispozici již nějaký čas, poslední typ nese název SJ5000+ a nabídne vše potřebné k uspokojení potřeb amatérských kameramanů. Vysvětlovat podrobně možnosti jejího použití mi přijde zcela zbytečné, představivosti se meze nekladou. Samotná kamera je minimálních rozměrů 5,9×4,1×2,9 cm, ovšem pro natáčení různých záběrů máte k dispozici nepřeberné možnosti uchycení a ochrany kamery před okolními vlivy. Rozměry pak samozřejmě narostou, i když kamera vč. vodotěsného krytu se pohybuje pořád v dost kompaktních rozměrech 7,9×6,5×2,1 cm. V porovnání s největším konkurentem vychází trochu buclatěji, ovšem to kvůli samostatnému displeji s uhlopříčkou 1,5“. Příslušenství je podobné až shodné s GoPro, takže pokud bude něco chybět, není díky rozsáhlé nabídce žádný problém dokoupit vše potřebné.





Trochu málo ohledně vnitřností kamery. Pro nejlepší záběry bude sloužit širokoúhlá HD čočka s rozsahem 170°, záznam se ukládá na externí MicroSD kartu (není součástí balení, max. 32 GB – což už přinese hodně zábavy bez neustálého promazávání). Co největší paměť se bude hodit, pokud se rozhodnete točit videa v největším rozlišení, tj. Full HD 1080P (1920×1080) při 60 snímcích za vteřinu. Je možné změnit počet snímkování (60/30) nebo finální kvalitu výstupu. Jenže proč si kupovat kameru, co zvládá natáčení ve Full HD a pak dělat videa ve formátu QVGA? Výstup videa je MP4, což přehraje snad každý přehrávač. Vše komunikuje skrz propojení karty Micro SD, portu pro USB 2.0 nebo HDMI.





Na kameře je všehovšudy pět ovládacích tlačítek, pro hlavní obsluhu pak budete potřebovat pouze dvě. Na straně s čočkou je tlačítko pro zapnutí a případné přepínání mezi možnostmi kamery (natáčení videa, pořízení fotografie, prohlížení natočených či nafocených záběrů, menu), na horní straně pak tlačítko pro zapnutí/vypnutí nahrávání nebo potvrzení výběru. Po pravé straně je pak kolébka pro listování v menu nahoru/dolů nebo digitální zoom (4×) a tlačítko pro propojení s wifi. Na levé straně je pak přístup ke kartě nebo potřebným portům. Spodní strana pak schovává přístup k baterii s kapacitou 900 mAh. Kamerku lze ovládat i přes telefon, na výběr je několik aplikací, přes které se dá kamerka ovládat. Buď můžete použít aplikaci přímo od výrobce kamerek, tj. SJCAM HD, nebo další vyzkoušená aplikace je LinkInEyes.





Ovládání kamery je velmi jednoduché a zvládne ho každý i bez pročítání manuálu. Ten samozřejmě přinese mírnou úsporu času, ovšem nejste-li žádní extra čtenáři, nemusíte se bát, jedná se o max. 9 stránkový manuál, což se dá zvládnout během svačiny. Velmi toto ovládání zjednodušuje displej ze zadní strany, díky kterému snadno v módu nastavení doladíte kameru dle vašich požadavků. Displej také skvěle slouží jako kontrola natočeného materiálu, zda jste kameru správně uchytili, nebo je-li potřeba s ní pohnout pro lepší záběr, jelikož si můžete nově natočenou sekvenci hned zkontrolovat přehráním. V tom je velká výhoda oproti konkurenci. Na úkor toho jde ovšem výdrž baterie, kdy při natáčení v plném rozlišení je výdrž nějakých 60 – 70 min. Displej se po nastaveném časovém intervalu vypne, čas je možné si nastavit a ušetřit něco málo energie na točení materiálu. Ovšem je třeba pamatovat, že poté kamera pracuje v úsporném režimu, a proto je potřeba zmáčknout vždy poprvé tlačítko pro aktivaci ovládání, pak teprve dochází k ovládání kamery. Tlačítko pro spuštění / vypnutí je bez zvuku, takže to chce chytit grif a důvěřovat jen svému prstu, nikoliv uším. Na diskuzích věnovaných této kameře se dozvíte, že můžete díky nahrávání nejnovějšího FW ovlivňovat výdrž baterie, její přehřívání apod. Takže je možné pak ještě kameru v rukou šikovného člověka překopat na výrazně lepší stroj. Kapacita baterií je všeobecný problém, který je možné řešit náhradními bateriemi, což v případě SJCAM není problém, jelikož náhradní baterii pořídíte za cca 300 Kč.





Pro představu o kvalitě fotografie najdete v galerii pár fotek pořízených touto kamerou. Měli jsme k dispozici dva stejné typy, kdyby někdo přemýšlel nad tím, jak fotíme testovanou kameru. Ale jelikož si tuto kameru nebudete pořizovat kvůli fotografování, jsou níže uvedena videa natočená přímo v terénu, jako příslušenství posloužil hrudní pás, který se mi jevil jako nejlepší varianta pro natáčení na kole a pak držák na sedlovku, díky kterému můžete natočit překvapený výraz předjížděných. Výstup z kamery si můžete porovnat s již trochu starším modelem Sony HDR AS30V, výstup byl bez dodatečných úprav u obou kamer (kromě dělené obrazovky).



Jelikož kamera nemá sama o sobě žádnou odolnost proti prachu nebo vodě, je nutné jí chránit voděodolným plastovým pouzdrem, které má po svém obvodě tlačítka pro ovládání kamery. Za těch pár dní testování jsem už dostal ovládání vcelku do ruky, pomáhá v tom i nahoře umístěná dioda, která bliká podle způsobu použití. Problikávání diody také napoví o stavu baterie, takže dostanete všechny potřebné informace. Stisknutí tlačítek bylo bezproblémové. Během testování se mi nepovedlo zmoknout a ani jsem nenamáčel kameru do nějaké říčky z důvodu testování voděodolnosti ochranného obalu. Prach se poctivě držel na obalu, uvnitř na kameře žádný prach nebyl.

Suma sumárum dostanete za své peníze kameru, která funguje dle očekávání dobře, díky starším modelům dokázali odladit uživatelsky jednoduché menu, a tak nic nebrání jen vzít kameru ven a vyzkoušet si profesi kameramana a pak následně střihače, ale to už je zase jiné povídání…

Kameru do testu zapůjčil web www.bezdoteku.cz, který ji nyní nabízí za něco málo přes pět tisíc Kč viz web. Za půjčení děkujeme.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Rudhyshy 27.10.2015 v 12:23

    za 150$ slusne.

  • anonymní uživatel Pavel 27.10.2015 v 19:21

    jj

  • anonymní uživatel Michal 28.10.2015 v 11:23

    Mam SJCam M10 cube a taky vcelku spokojenost.snad jen ze baterky moc nevydrží a kryt se mi dotykal cocky coz delalo uprostred zaznamu rozmazany bod.trochu jsem to vystlal a ok.fajn za ty prachy.

  • anonymní uživatel Kamil (kamilstribula72) 29.10.2015 v 12:20

    Dobrá kamera, rozhodoval jsem se mezí ní a Lamax X7, nakonec jsem vybral tu X7, jelikož byla v akci o 600 levnější a rovnou z CZ distribuce.

  • anonymní uživatel DV fon Norco 29.10.2015 v 14:20

    Kamera velmi slusna. Zejmena kdyz to clovek nekoupi u nas za 5000,- ale koupi si to za 2800,- z venku.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 29.10.2015 v 18:04

    Asi už po šestý lituju, že jsem si koupil předražený Gopro 3 Black edition cca 3 roky zpět....No ale v ty době byla situace na trhu jiná. Palec nahoru, slušný video výstup

  • anonymní uživatel Martin 29.10.2015 v 21:58

    kupte si Xiaomi YI - cena 1600 z Číny. 2K video, 16Mpx fotky

  • anonymní uživatel sfls 31.10.2015 v 11:06

    hlavně neclít a nedanit :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí