Test: Ghost SLAMR 5 - jeden ze tří

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 25.11.2015

Skoro prosinec, většina značek už má připravený kompletní lineup kol na 2016 a my máme to štěstí, že první kola už můžeme i testovat. Tentokrát ale testujeme ani ne tak jedno kolo, spíš celý jeden koncept. Jak to? Ghost SLAMR 5 uvnitř.





Ghost už předloni představil svůj Riot (test zde), top trailbike se specifickým systémem odpružení Riot Link. Kolo bylo možné opatřit v několika výbavách, všechny se ale pohybovaly okolo sta tisíc. Pro méně majetné jezdce, proto letos vznikl celá řada kol, označených AMR. Proč řada? Trend v bike byznysu je jednoznačný, aby lidi kupovali kola, musí být krásný, super osazený a ne moc drahý. To staví výrobce do pozice, kdy je potřeba snižovat výrobní náklady, kde to jen jde. Jedním z velmi populárních způsobů, je použití stejné nebo podobné rámové platformy pro více kol. Co to znamená u Ghostu?





Testovaný model SLAMR 5 je jednou ze tří variant, jak lze kolo ze série AMR pořídit. Výměnou tlumiče, respektive otáčením jeho spodního úchytu můžete totiž vyčarovat buď testovaný model SLAMR a nebo nebo FRAMR. SLAMR = 130mm zdvihu, hravá, ale spíš trailová geometrie. Na tenhle setup potřebujete tlumič 200 mm dlouhý se zdvihem 51 mm. Vyšší verze SLAMR X už používá tlumič 200 krát 57mm a otočený úchyt a nabídne 150mm zdvihu a mírně položenější úhly. Otočení úchytu hlavou dolů a nasazení 216 mm dlouhého tlumiče vyčaruje model FRAMR, v podstatě enduro/AM kolo, se 160mm zdvihu a výrazně sjezdovější geometrií.





Pozorným čtenářům jistě došlo, že pokud hýbete s geometrií a zdvihem, je asi nezbytný měnit i vidlici. A co si budeme vykládat, ani víc tlumičů většinou doma nemáte. Jasně je cool, že máte teoreticky možnost mít dvě kola v jednom, pokud potřebujete trailbike a enduro závoďáka a nechcete vyhazovat peníze za dvě kola, stačí koupit náhradní vidlici a tlumič a zábava je na světě. Navíc myšlenka mít pořád stejnej posed, kokpit a vůbec všechny detaily, které dělají kolo kolem, takže žádné zvykání není až tak špatná. Nicméně hlavním účelem bylo zřejmě ušetřit. Víc modelů z jedné karbonové formy, respektive hlíníkových polotovarů, nižší cena celkového modelu. Proto teď není problém koupit karbonové enduro kompletně na XT, Foxu a RaceFace za necelých sto tisíc. Ale k FRAMR se dostaneme až později.





Teď SLAMR 5. Nejnižší model jak zdvihově, tak osazením, začíná na 79 990 korunách. Není to sice úplně low budget, nicméně Ghost se rozhodl necpat na svoje kola vyloženě nízké sady, takže i na nejnižším AMR najdete komplet tlumení Fox Evol, sadu XT 2×11, jenom brzdy a náboje jsou Deore. Kromě teleskopu Kindshock a plášťů Schwalbe Nobby Nic si pak všechno ostatní Ghost vyrábí sám. Osazení rozhodně neurazí, představec sice může být o něco kratší a řidítka širší, ale jinak není v zásadě co vytknout.





Jak to jede? Jelikož odpružení neřeší Riot Link, ale v rámci úspor se sáhlo po osvědčením Horst linku – a dělá přesně to co má. Při šlapání se trochu houpe, je mírně lineární, ale jinak pruží i při brždění a hlavně je velmi citlivý, obzvlášť v kombinaci se velice citlivým a lineárním tlumičem Fox se zvětšenou komorou Evol. Pro ty, co neví co je Evol. Prostě jenom zvětšíte komoru pro vzduch, takže foukáte větší tlak, ale ten se prostě jinak stlačuje vzhledem k objemu, fyzika a tak. Výsledek? Lineárnější a citlivější chod tlumiče, o kus blíž pružině.





Nahoru se jede dobře, baví mě vzpřímený úhel sedlovky, takže můžete sedět rovně a šlapat pěkně silově pod sebe. Daní za to je ale relativně malá délka horní rámové trubky (605 mm v Mku), takže při jízdě v sedle jsou kolena relativně blízko řidítkům, obzvlášť pokud zkoušíte jezdit kratší představec než použitou 70. Kolo ale příjemně jede i s trochou houpání, Xtčko řadí jak debil vepředu i vzadu, doopravdy mě baví, co v Japonsku zase vyčarovali. K páčkám můžete mít výhrady, to jak přesně ale tahle sada řadí i při maximálním dupání do pedálů, to prostě vokecat nejde. A z kopce dolů? Díky doopravdy dlouhému Reach-i (horizontální vzdálenost střed šlapání-střed hlavovky) a vzpřímené sedlovce je problém s kopáním do řídítek ten tam a pokud jedete ze sedla, máte prostoru k manévrování habakuk. Teda skoro.





Proč skoro? Abych nechodil kolem horké kaše, co je na SLAMR slabinou – sedlovka. Jelikož kvůli pozici čepů je poměrně dlouhá sedlová trubka, je použití teleskopu s jen 100mm zdvihu a přitom je dlouhý 420mm doopravdy problém. Teda záleží, pokud máte dlouhé nohy – je po problému, mně na hopsavých trailech ty dva centimetry chyběly. Jasně, výškově mi to taktak vycházelo, sedlovka byla sice zaražená, ale sedlo vysoko nebylo (jezdec 175cm, rám M). Třeba v bikeparku, by nevadilo posunout si sedlo ještě níž, i když mimo pozici ideálního šlapání – to ale kvůli dlouhé sedlovce nejde. Škoda, škoda, tahle záležitost při jízdě na techničtějších trailech trochu obtěžuje. To ale samo platí jedině pro člověka zvyklého na zdvih sedlovky 125mm a víc. Pokud je to váš první teleskop, uplynulý odstavec pro vás nepla.





Jinak je to kolo prostě doooobrýýýýý. Dlouhý reach, nízký stack (horizontální vzdálenost střed šlapání-vršek hlavovky, relativně krátká 430mm zadní stavba a střed o 15mm níž než osa kol znamenají nízké, stabilní, ale přitom zábavné a uhopsané kolo. Naprosto ideální na flow, ale i trochu rozbitější traily. Poprvé jsme se potkali na Kopřivné a na tamní Fun trail a Spicy Freeride, naprosto super kolo. Hrozně mě překvapilo, jak ochotně jde do vzduchu a jak příjemné jsou dopady i průjezdy bordelem. Ačkoli vepředu všechno schytává jenom 130 mm Fox 32, ruce bolí po dni v jednodušším bikeparku tak normálně a z funkce zadní stavby jsem byl doopravdy překvapený, Takhle citlivých, ale přitom relativně bezedných 130mm se jenom tak nevidí, protože i s linearitou si kluci v Ghostu, v čele s Adamem Staškem, evidentně dost vyhráli. Pokud dokáže jeden z levnějších tlumičů od Foxu působit bezedně, tak se někdo docela hecnul. A to by se dala odpustit i ta pekelně dlouhá sedlovka.

Ostatně byla to taky tenhle SLAMR 5, na kterém jsem si na zavíračce Kopřivné dojel pro krásnou zemiakovou medaili v nočním Mongol Race.





Stabilní ve vyšších rychlostech, ale přitom živé a hravé kolo. Prostě něco, na co jsme už nějakou dobu čekali. Rychlé ale přitom maximálně zábavné kolo i na pomalejších trailech, ovladatelné a přitom mírně do sjezďáku. Prostě dlouhý předek s krátkou zadní stavbou dělá moc. Klidně by asi nevadilo ještě víc položit hlavovku. Sneslo by lepší sedlovku a trochu sjezdovější kokpit, jinak mě ale prostě šíleně bavilo. O to víc se nemůžu dočkat testu ještě víc sjezdovější verze FRAMR, protože představa 160mm kola, co jde do vzduchu kdykoli to jenom naznačím a přitom jede rovně šíleně dobře – to baví.





Testovanou pětku si můžete pořídit ve dvou barvách, šedá nebo testovaná modrá, jinak je v hliníku ještě model SLAMR 7, o 13 tisíc víc nabídne ještě víc Xtčka, zbylé čtyři modely už jsou v karbonu a cenově se hýbou od 84 tisíc za model LC 4 až po cca 160 tis. Kč za model LC 10. Pro další nastudování každopádně doporučuju kouknout na web Ghostu.

Díky firmě Schindler, dovozci Ghostu do ČR za půjčení!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel lada (lada (a) w.cz) 25.11.2015 v 7:46

    Čte vůbec někdo ty články, před tím než je vydáte. Chyb jak máku ... Opravte aspoň ty tlumiče správně!

  • anonymní uživatel lukina (luckinga (a) seznam.cz) 2.12.2015 v 19:53

    Koncept 1 rámu s možností změny zdvihu je super..Je to chytrý řešení hlavně z produkčních důvodů. Je super vidět, že někde někdo nejdřív přemýšlí a potom to sází a netlačí nesmyslný výmysly za každou cenu. Určitě bych Ghost nepodceňoval. A co projekt ROAMR ? Vypadá to, že ví kudy kam a nebojí se.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí