Shimano nově - XT v elektrice, SLX o stupeň lepší

Autor: Čert, vydáno: 15.4.2016

Už nějakou dobu se čekalo, jak Japonci odpoví na hozenou rukavici Sramu, v podobně nejlevnější jedenáctkové sady NX. No a je tady jedenáctkové SLX.





Každého, kdo má s Shimanem zkušenosti nepřekvapí, že letošní SLX je v zásadě loňské XT s jiným logem.
Takže u Shimana stále zůstává možnost zvolit si mezi pohonem 1×11 s kazetou 11–42 zubů, 2×11 s kazetou 11–40 zubů a nebo archaických 3×10 s klasickou 11–36 kazetou. Nové SLX v jedenáctkové verzi samozřejmě nabízí všechny vychytávky Xtčka, jenom s trochu vyšší váhou.
Kliky s asymetrickým pavoukem (takže jsou všechny vaše převodníky na 104 bcd na vyhození, díky Obamo!) a Shimano verzí nepadacího převodníku, řadící páčky i brzdové páky nově i na nové I-spec II uchycení a brzdové třmeny s chladiči. Rozdíl je pouze v kotoučích, ty jsou stále bez hliníkového unašeče a bez Icetechu.





Nejdůležitější je v případě sady zaměřené na co nejlepší poměr cena/výkon, samozřejmě cena. Ta se v případě celé sady včetně brzd zastavila na nějakých 550 dolarech, v případě jenom sady pohonu, jsme v případě 1×11 na nějakých 310 dolarech, což je naprosto shodná cena jako dříve zmiňovaný Sram NX. Při stejném rozsahu kazety, o váze Shimana zatím nic nevíme.





O něco míň je pro gravity jezdce zajímavá druhá novinka. Elektrické řazení Di2 je nyní možné mít i u nižší sady XT, nejenom u „Rka“. U Xt jinak všechno zůstává skoro stejné jako loni, přidala se jenom možnost elektrického ovládání. Vozil jsem elektriku na jednom testovacím kole, rychlost a přesnost řazení je oukej, pořád mě ale trápí otázka, co se stane když se něco posere. U mechaniky vyměním lanko a bowden a sem v cajku, u elektriky? Nevím.






Každopádně, cena elektriky je 770 dolarů u 1×11, respektive 1100 dolarů pokud dáte přednost dvouplacce. Baterka by měla vydržet 700 kilometrů, nabitá by měla být za 90minut. Strach z bahna by měl rozptýlit motor, který je dvojnásobně silnější než ten použitelný v silničních sadách, takže podle všeho řetěz narve nahoru a dolu ať se děje cokoli.
V případě 2×11 sází Shimano dál na automatické řazení přesmykače, jezdec si nastaví při jakém převodovém poměru má přesmyk shodit řetěz na menší placku a naopak a Di2 udělá všechno pro to, aby jezdec nepocítil ani změnu v kadenci.



Co si myslíte o elektrice na kole? A nechali byste automatického Japonce kecat si do řazení?

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 15.4.2016 v 18:41

    To má i automatickej mód řazení? :-O může to v členitym terénu uspokojivě fungovat? Automat neví, co je před jezdcem za překážku, stoupání atd.

    Teda předpokládám, že to pracuje jen s jednim čidlem - snímačem vyvinutý síly při šlapání

  • anonymní uživatel O5 15.4.2016 v 20:25

    A kde by byl ten snímač síly šlapaní byl umístěný?

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 15.4.2016 v 21:28

    Netusim, proto se ptám. V zadnim náboji, nebo ve středový ose? že by tam bylo nějaký čídlo, který by podle rychlosti otáčení zadního kola/klik vysílalo el. impuls pro příslušnej převod

  • anonymní uživatel . 15.4.2016 v 21:50

    žádný snímač. Dáš povel tlačítkem pro podřazení/zařazení a ono si to samo podřadí/zařadí vzadu nebo s kombinací se předkem, podle toho jak jsi to nastavil...

  • anonymní uživatel flsf 16.4.2016 v 12:13

    ještě elektrobrzdy a bude barspinovat každej...

  • anonymní uživatel petr99 16.4.2016 v 21:10

    já nwm, mě se prostě elektrika na kole nelíbí, už to není ono. Jinak ale ta cena za SLX je moc pěkná, a v případě 1x11 bych pravděpodobně shimano zkousnul, a to i když nemá gripshift.

  • anonymní uživatel Ušák 16.4.2016 v 23:22

    SLX kotouče mají ICE-Tech .. v centerlock verzi Shimano SM-RT68

  • anonymní uživatel bambus 17.4.2016 v 9:41

    no já to pochopil tak, že přesmykač to automaticky přehazuje podle toho, jak máš zařazeno vzádu. Ty si dopředu nastavíš, že když máš ve předu větší placku a vzádu přehodíš z 5největší na 4tou největší placku, tak se vepředu shodí automaticky na malou a vzádu to přehodí tak, abys vlastně nepoznal rozdíl, třebas na 7mou největší.

  • anonymní uživatel bok 17.4.2016 v 10:10

    řadí to vždycky poměrově nejbliží převod, buď to přehodí jen vzadu, nebo jen vpředu, nebo třeba vzadu rovnou o dva a ve předu na jinej převodník

  • anonymní uživatel Bersekr (fakof (a) dis.ko) 17.4.2016 v 10:13

    Jasne, "zjednodusujme" si zivot co najkomplikovanejsimi zariadeniami... Krasa biku spociva v jeho jednoduchosti. Mam pocit ze sa onedlho bez elektriky a smartphonu ani nevyserem...

  • anonymní uživatel bullpit (ecermak (a) astronstudio.eu) 18.4.2016 v 9:41

    "Mam pocit ze sa onedlho bez elektriky a smartphonu ani nevyserem..."
    To víš, aplikace "Papír" něco sežere :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí