MojeKolo

Čertův rok s Patrioty Evo: představení, první test Patriot Evo

Autor: Čert, vydáno: 18.5.2016

Pro letošní sezónu se mi díky Authoru podařilo zajistit oba modely jejich endura, Patriot Evo do dlouhodobého testu. Samozřejmě se tím pádem dostaneme ke srovnání obou modelů a zjištění, co jednotlivá kola během sezóny předvedou. Ale nejdřív první seznámení s oba modely.





A první je na řadě ekonomická varianta, model Patriot Evo.

Evo jsem, ve verzi Team, testoval už loni a až na trochu vyšší střed jsem ke kolu víceméně neměl výhrady. Kolo tak nějak vyvážené mezi zábavou, šlapáním a sjezdovostí. Pro letošní rok se ale na rámu odehrála na první pohled drobná, na první svezení zásadní změna. Přední trojúhelník se natáhl o centimetr a představec se zkrátil na 35mm. Už i tak bylo, Evo, ostatně jako všechny Authory, spíš delší kolo. Další cenťák na rozvoru vyčaroval kolo, co je neuvěřitelně jisté a stabilní v rozbitém terénu. Přitom ale kombinace relativně krátké zadní stavby (430mm) a super krátkého představce znamená fantastickou manévrovatelnost i v nízké rychlosti. Díky protažení a zvýšení stability kola je navíc při jízdě míň cítit vyšší střed. Takže kolo pěkně jede, jde velice dobře do banánu a na zadní, průchodnost klik je obrovská a při tom všem je velice stabilní i ovladatelné.





Aby teda neměl Author pochvalu za cizí vynález, nápad s protažením předního trojúhelníku a zkrácení představce je velkým trendem v posledních letech, ačkoli s ním už dávno přišel Mondraker, úspěšně je tohle tahání a zkracování aplikováno třeba v Race geometrii u Strivu. Ale je to dobře a funguje to. Ostatně to jenom podporuje mou zkušenost, že kolo musí být dlouhé vepředu a krátké vzadu. Rám Patriotu Evo drží trendy, ale přitom je pořád jakýmsi mediánem v geometrii mezi enduro koly. Hlavovka 66 stupňů není ani moc položená ani moc vzpřímená, bb drop 0 není ani moc vysoko ani nízko, zadní stavba 430 není ani dlouhá ani mega krátká. Poměrně dlouhý je ale rozvor, což zajišťuje tu výše zmíněnou stabilitu. A co to znamená? Patriot Evo je prostě jedno z nejuniverzál­nějších kol co znám. Dá se na něm velice dobře závodit, motat traily za barákem, navštěvovat trail centra a občas si klidně střihnout bikepark.





Ačkoli úrovně výbavy jsou dvě, stejně jako loni, jinak nezůstalo v komponentové skladbě moc kamenů na jiných kamenech. Stejná je cena, tzn. 65 tisíc Kč a vidlice RST Rogue. Ta už z katalogu vypadá, jako nejslabší místo kola, jaké bylo ale moje překvapení, když stačilo ji nafoukat, namáznout kluzáky silikoňákem a vidlice mi předvedla velice příjemný a tak akorát progresivní chod. Po zkušenostech s trailovou RST First, která je jedním slovem tragická, si to u mě RST docela srovnalo. Otázku dlouhodobé životnosti ukáže sezóna, po prvních stovce kilometrů a dvou feKálnicích všechno funguje jak má.

Jinak je ale komponentová skladba na kolo za 66 fakt slušná. Tlumič RockShox Monarch, ráfky Spank Oozy trail 295, mix Shimana Xt a Deore řeší pohon, čtyřpístkové brzdy TRP Slate (značku TRP letos vozí i Aaaaaaron gWin), teleskopická sedlovka je KS Lev Integra, kokpit je částečně Spank (760mm široká řidítka) a zbytek Author (představec, gripy). Jinak zbylé drobnosti jako sedlo Patriot atd. si dělá Author sám.





Jo, sem trochu rozmazlenej týpek, co jezdí většinu roku na kolech co stojí hrubě přes kilo. O to víc mě překvapilo, jak moc dobrý mě Evo přišlo. Vidlice funguje dobře. Brzdy mají super dávkovatelnost a jakmile se zajedou i fakt velkou sílu. Nejvíc se mi ale líbí to, že na rozdíl od spousty dražších kol je vidět, že u osazení někdo přemýšlel o tom, jak co nejvíc oproti loňsku posunout kolo o kus dopředu za co nejmenší náklady. Dvouplacka je diskutabilní, na druhou stranu Author ví co dělá a nesly se zprávy, že kvůli loňské sázce na 1×11 i na levnějších kolech přišla firma o dost zákazníků v téhle kategorii. Ne každý chce a umotá jednoplacku. Každopádně Mix XT a Deore přinesl úsporu. A ta se mohla projevit na a) ráfcích b) sedlovce a posedu c) kokpitu. Každý kdo někdy na kole šlapal do kopce ví jak jsou důležitý kola. A je boží že u Eva se nešetřilo, ať už na lehoučkých a širokých ráfcích co jdou díky technologii BeadBite líp přehodit na bezduš a uumožní kolu fantasticky zrychlovat, tak na pláštích Maxxis High Roller II Exo TR vepředu a Ardentu Exo vzadu. Neuvěřitelně univerzální kombo gum. Do bikeparku za mokra, nebo na závody v hrabance ne, jinak ale pokryje většinu ježdění běžných smrtelníků naprosto s přehledem. To máme kola, krásně jedou, super drží, životnost se ukáže, zatím pár hran proběhlo a drží.





Sedlovka. Po loňském debaklu s jakýmsi čínským vynálezem na poli posuvného sezení, se letos šáhlo na osvědčeného Lva od KS, to nemá kam uhnout. Jo, občas když kolo přes noc stojí, se sedlovce na poprvé nechce nahoru, jinak ale není problém, při jízdě nic nepozoruju. A sedlo Author Patriot je prostě super. Je širší, dobře tvarované a nebolí z něj zadek. Navíc vypadá výrazně rychleji a asi bude i lehčí než loňský model sedel od Ag Lab.





Zbývá už jenom kokpit. Nevím jak to Spank dělá, ale řídítka týhle značky mi prostě sedí v ruce nejvíc, a je jedno jestli to je Dh model Spike nebo trailové Oozy. Jsou dobrý. Co je ještě lepší, jsou ale nové gripy od Authoru. Po x letech něčeho, co by se dalo označit jako struhadlo na ruce, přinesli designéři tenké, měkké a gripy které mají navíc ke všemu ještě MX vafli zespodu. Super. O 35mm „dlouhém“ představci taky nemá cenu moc debatovat, prostě čím míň, tím líp. A 35 je skoro nejmíň co de.





Author ví, co dělá. Všimli jste si toho, že nejvíc se meziročně myslelo na vylepšení bodů, které spojují jezdce a s kolem (sedlo, sedlovka, kokpit) a potom kolo se zemí? (Pláště, kola) Proč? Protože každý, kdo trochu jezdí, moc dobře ví, že tohle jsou místa, na kterých jde změna cítit nejvíc. Na Authorech se letos prostě sedí a jezdí líp než loni.

Změna proběhla ale i na pozici tlumiče, místo Monarch DebonAir, který má zvětšenou vzduchovou komoru, najdete letos na obou modelech jenom „obyč“ Monarch High Volume. Proč? Protože menší komora se rovná víc progresivity, tím pádem kombinaci s lineárním projevem čtyřčepovému systému DLP, pracuje kolo víc v počáteční fázi zdvihu, má větší odezvu na jezdce. Zkrácená verze, nenoří se tolik, je rychlejší, líp se skáče. Přitom se do tohohle tlumiče foukají výrazně nižší tlaky než do Debonu (tím pádem lepší životnost).





Jo, pořád by bylo možné dát střed trochu níž. Ale jinak je Patriot Evo 2016 rozhodně super univerzální kolo, které navíc za 66 tisíc ani není potřeba kdovíjak moc ladit, všechno prostě funguje a může fungovat i na závodní úrovni. Jak dlouho? To se zjistí!

Jedinou při testování zjištěnou slabinou kola, bylo řemeslné provedení, respektive lakování. Nějaké nešťastné desetileté taiwanské dítě totiž dost nešikovně zalakovalo krycí pružnou barvou i body, jsou čepy, takže prvních 20 km měl jeden ještě nešťastnější brněnský chlapec chuť celé kolo rozštípat, neb při každém šlápnutí vydávalo zvuk, jež si můžete poslechnout ve videu níže. Takže první večer rozebrat, zanadávat si, namazat všechny body kde se něco potkává s něčím v zadní stavbě vazelínou, zanadávat si, složit. Buď nadávání nebo mazání zabralo, protože výše zmíněné Kálnice i kilometry bez jediného zvuku. Velmi smutný příběh, naštěstí se ščasným koncem.

Jinak je ale Patriot Evo doopravdy super kolo na velice širokou škálu terénu, sjede kde co (a to velice rychle protože je stabilní jako prase), přeskočí kde co a přitom pořád výborně zrychluje a reaguje na pedály, díky progresivnímu chodu zadní stavby a lehoučkým kolům. Nejde ani moc cítit vyšší váha, která se u kola bez pedálu ve velikosti M s dušemi zastavila lehce nad 15kg. Ale tady je kde odlehčovat.

V dalším díle seriálu si představíme/o­testujem model Evo Team a zjistíme, jestli se 30 tisíc nahoru vyplatí.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel stan (stan.mi (a) centrum.cz) 18.5.2016 v 7:31

    To zas někdo objevil Ameriku.. Genesis geometrie Garryho Fishera s krátkým představcem a zadní stavbou a delším předním rámovým trojůhelníkem tu byla na konci 90tých let.

  • anonymní uživatel honik 18.5.2016 v 9:51

    Komora neni HIGH VOLUME. tohle je ta nejuzsi...

    A na GF asi vsichni zapomeli, ale genesis byla opravdu driv...

  • anonymní uživatel Nostromo (ripley (a) alien.space.com) 18.5.2016 v 10:47

    Ono se vůbec v poslední době rojí spoustu "inovativních" prvků.....jen ti velkohubí výrobci ve svých prohlášeních zapomínají dodat, že tu Ameriku objevili už dávno jiní, dávno před nimi......proto mě ten bike průmysl sere víc a víc....hlavně nezapomenout přesunout další výrobu k lacinejm asiatům žejo

  • anonymní uživatel tragac (tragac (a) volny.cz) 18.5.2016 v 11:02

    Článek docela OK, ale neodpustím si připomínku ke gramatice. Chtělo by si to občas po sobě přečíst, nebo přivolat na pomoc opravu chyb ve wordu. Zdvojená písmena, chybějící slova ve větách a pod. úroveň článku docela sráží.

  • anonymní uživatel pofel 18.5.2016 v 18:10

    uz ty patrioty nechte sesrotovat/utratit. je to fakt traga...

  • anonymní uživatel Balanc 18.5.2016 v 18:16

    2 pofel: uncompromised thumbs up!

  • anonymní uživatel petr99 18.5.2016 v 21:02

    pofel: Proč trága ? Mě to přijde ok, ale nemůžu soudit, nesedlal jsem.

  • anonymní uživatel JK 18.5.2016 v 22:45

    65 tisic za tohle , to je snad spatnej vtip ne?

  • anonymní uživatel Frkus 18.5.2016 v 23:03

    65 za tohle. A jako bonus RST. Tak to uz chce byt opravdu hodne velky patriot, protoze je to jinak na hlavu...

  • anonymní uživatel Gianni 20.5.2016 v 11:21

    Grande Diavolo!stai facendo un buon lavoro, pero stai attento al razzo di Znojmo, te lo potrebbe mettere nel culo fratello.

  • anonymní uživatel Siskin 22.5.2016 v 20:43

    Kolik to má reach v M? Nějak jsem to nemohl dohledat

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí