Test: AUTHOR King Kong 20 skoro na vlastní kůži

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 26.4.2016

Test dětských kol na d:key jsme ještě neměli, přeci jen děti nejsou naše cílovka. Nicméně AUTHOR King Kong je poměrně výjimečné kolo, které si rozhodně zaslouží bližší představení.





Než přejdeme k samotnému kolu nastíním vám myšlenku jak jsem na při výběru kola pro mého šestiletého syna postupoval. Základních parametrů, které jsem určil pro výběr nebylo mnoho, v podstatě jsem chtěl pouze kotoučové brzdy nebo alespoň možnost je na rám namontovat a odpruženou vidlici.
Syn měří 122 centimetrů a velikost kola byla jasná, 20" je přesně pro něj.
A ejhle, najít kola ve dvacítce s kotoučovými brzdami a nebo alespoň návarkem na rámu byl problém. Na trhu je jich minimum.
Druhý parametr byl ještě větším oříškem, kola, která mají odpruženou vidlici v drtivé většině nemají kotoučové brzdy a odpružená vidlice na těchto kolech je spíš atrapou než vidlicí, která by skutečně fungovala. Takže vidlici jsem zavrhl, resp. odložil řešení vidlice na později (více níže).
Ze dvou parametrů jsem měl již jen jeden a nastalo vybírání mezi konkrétními koly.





Když není vidlice, jsou třeba alespoň širší pláště. Běžná dětská kola jsou obuta do úžovek, úzké pláště, které v terénu absolutně nedrží a nebrzdí. A většinou ani prostor ve vidlici a zadní stavbě širšího pláště neumožňuje. Dětská kola totiž ani příliš do terénu určena nejsou a my chceme do terénu, v lese a na trailech je to nejlepší.
Takže výběr se zúžil na dvě dostupná kola, dětský fatbike od Specialized a King Konga od Authoru.
Fatbike rozhodně nejsou můj šálek kávy – ve střední Evropě se zimami, které zde poslední léta vládnou je to prostě nesmysl, tečka. Na tomhle Matěj jezdit nebude! Sorry fatbike.
A vítěz byl na světě. King Kong má sice dva a půl palce široký plášť, ale fatbikový plášť to není. Dva a půl palce je normální šířka pláště, kterou do terénu používáš – jen to na menším kole vypadá hodně objemné.





Co se týče geometrie, tak o té vám mnoho neřeknu, dětská kola odpovídají dětské postavě, malé dítě není zmenšený dospělák, ale jeho postava je proporčně jiná. Prostě jsem věřil, že kolo bude dobré. Co bylo patrné na první pohled, tak to byl nízký rám – důležité je, aby šla zasunout sedlovka, protože se sedlem v oblacích si toho v terénu moc neužiješ, zvlášť když se na kole pořád ještě učíš. Deset a půl palce je číslo, které mně nic neřeklo, ale je to opravdu nízké – do kopce vysouváme sedlovku o cca 8 centimetrů vzhůru. Z hodnot, které jsou srovnatelné s koly pro dospělé – hlavový, sedlový úhel a BB drop – to vypadalo dobře. Hodnoty 68 resp. 72 stupňů a 17 milimetrů BB dropu – takže když to přeložím – relativně položená vidlice s hodnotou, které má lecjaké současné allmountain kolo, sedlový úhel zase značí, že se na kole bude pohodlně šlapat a nízko položený střed napovídá hodně o dobré stabilitě.





Výbava až na kotoučové brzdy odpovídá konkurenčním dětským kolům, ale liší se v detailech, konkrétně otočné řazení a přehazovačka od Shimana, šest pastorků na kazetě a tedy šest rychlostí, to najdete skoro všude. Ukazatel zařazeného převodu je naprostá nezbytnost, díky zobrazenému číslu budete mít během jízdy mnoho debat, co je lepší – pětka nebo čtyřka, o kolik se dá na jednu otočku rukojeti přeřadit rychlostí a podobně. Jedno převodník s 32 zuby chrání z obou stran plastové chrániče alá rockringy, důvěru moc nebudí, ale fungují, řetěz zatím nespadl. A-headová vidlice je také běžná, ale krátký, 35 milimetrů dlouhý, představec už na dětských kolech nebývá často k vidění. I řídítka jsou poměrně široká, když si vezmu, že se jedná o dětské kolo.
Mechanické kotoučovky Tektro Aries s malými kotouči by jsi si na kolo sám asi nikdy nedal, ale pro 25 kilovýho kluka jsou naprosto dostačující a brzdí fakt ostře.





Specialitou King Kong jsou děrované ráfky, takové jaké vozí trialisté nebo ve svých sjezdařských dobách Pavel Čep na svém žlutém eRBéčku. Ráfky mají vnější šířku 90 milimetrů a to je úctyhodné číslo, díky němu, ale není plášť dokulata – není to „balón“, tak jak je to na výše zmíněných fatbajkách. Pláště Kenda mají relativně silnou stěnu a lze vozit i nízký tlak, ale plášť se nijak „nehužví“. Velká styčná plocha pláště a podkladu plus relativně veliká výška dodávají jízdě komfort, ale nejedeš jako na trampolíně, opět zpět k fatbikům – tam pokud máš nízký tlak, tak se i na rovině při šlapání do kruhu pořád houpeš a chtěj po malým klukovi šlapat do kruhu. Ono i vysvětlit mu co je šlapání do kruhu bude fuška :).





Vraťme se k odpružené vidlici, původní plán byl, že stávající pevnou vidlici nahradí 24" vzduchová vidlice z nabídky RST. Proč 24", protože 2,5" guma do menší vidlice nevejde, takže 24" a sníží ji zdvih. Bohužel to byla pouze teorie, praxe ukázala, že i když snížím zdvih na minimum, vidlice je o tolik vyšší, že geometrie půjde do kopru a z kola vznikne Harley s extrémně vysokým předkem a jízdní vlastnosti budou natolik negativně ovlivněny, že výhoda odpružené vidlice bude ta tam. Takže zůstala pevná vidle a malý pán bude muset počkat až vyroste pro větší kolo.





Za 11 900Kč dostanete kolo na duralovém rámu, jehož celková váha včetně plastových pedálů je necelých 11 kilogramů – nabízí se něurekom možností k odlehčení, ať už to jsou bezdušáky nebo lehčí sedlo, sedlovka, řídítka či představec. Ale nakonec, nakonec, je to ale jedno, tohle kolo není dělaný na nějaký extra výkony, na dětských XC závodech asi nevyhraje, na to má totiž málo ambiciózního tatínka, ale zato si užije super ježdění na trailech. A o zábavu na kole jde především!





Pocity malého testéra by se daly popsat jako absolutní nadšení a navíc King Kong – to je přece ta nejlepší a nejhustější opice!
A já jsem rád, že se mu na kole dobře jezdí a potvrzuji hashtag, který Author razí #FunRulesAll neboli zábava nade vše – u tohoto kola to platí stoprocentně. Takže až budete pro mladýho střelce vybírat kolo, doporučuji do výběru zahrnout i authorovic King Konga.



Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel janossh 26.4.2016 v 6:34

    Díky za tip příští rok to budu řešit fakt dobrý kolo čau.

  • profilová fotka Pavel 26.4.2016 v 7:04

    Co Commencal?Na 20 je Meta,Ramones nebo Supreme?

  • profilová fotka Keli 26.4.2016 v 8:17

    Commencal:
    Supreme je single speed, nepouzitelne pokud nejezdis pouze z kopce dolu a i tak je to limitujici
    Ramones nema kotoucovky
    Meta v podstate splnovala pozadavky, ale z vidlice jsem mel obavy a take packove razeni a take do terenu nevhodne plaste

  • profilová fotka Zdeněk Pól 26.4.2016 v 8:37

    Filipe, tvoje zadání by asi splnil i Specialized Riprock 20 Int. Pořídili jsme 24" a je to "čupr mašina" :)

  • anonymní uživatel Petr (hopet (a) ics.muni.cz) 26.4.2016 v 11:17

    Filipe, díky moc za test, velmi relevantní - my momentálně uvažujeme o Belter 20 TRAIL 3 (www.cyklospeciality.cz/... Uvažovali jste tohle kolo a srovnávali? My máme v současnosti 16" Beltera a malý je moc spokojený a ta nízká hmotnost se pozitivně projevuje na ovladatelnosti...

  • anonymní uživatel petiny (asdf (a) mailinator.com) 26.4.2016 v 12:07

    paradni kid test

  • profilová fotka Keli 26.4.2016 v 12:48

    Petr: tuto značku jsem neznal, ale takto od monitoru mi kolo připadá, že má relativně vysoký rám. Také 1.5 stupně vyšší hlavový úhel, myslím, že zaměření Belteru je více do crosscountry, kolo bude asi více jezdivé. Obával bych se menší stability, k tomu ještě dlouhý představec, a o 8cm kratší rozvor je dost (798mm vs. 879mm u Authoru). Pohon řemenem je fajn, ale planetová převodovka jen se třemi převody... není to málo?

    Zdeněk Pól: nesplnilo kvůli vidlici, vidlice bez regulace odskoku je dle mého názoru horší než pevná.

  • anonymní uživatel Ondra 26.4.2016 v 14:22

    Pěkný, dobrý tip pro prcky bike tatínků :-)

  • anonymní uživatel head 26.4.2016 v 15:03

    Keli pozeram, ze s testom si trafil cielovku. Raz darmo, DK fanusikovia uz zjavne maju vlastnych potomkov. Vratane mna :D

  • anonymní uživatel sfls 26.4.2016 v 15:50

    já vlastní ještě nemam a abych se nechal adoptovat na to už jsem starej

  • anonymní uživatel greg minářů 26.4.2016 v 17:38

    dobrý test :-) ..... pro prcky dost dobré kolo... a jak to vypadá tak se tomu kolu dá aj naložit... pokud malý střelec tomu naloží :-D

  • anonymní uživatel Petr (hopet (a) ics.muni.cz) 26.4.2016 v 22:26

    Keli: jj, ten 16" Belter je docela pěkně jezdivý - náš pětiletý kluk na tom bez problémů natočí 25km/den. A když jsem dal dopředu trochu zubatý plášť, tak se dá i do docela terénu, ale hlavní limit jsou tam už brzdy, proto jsem se koukal po těch 20" s kotoučema. Navíc teda zadní ráfková brzda mi neumožňuje dát zubatější plášt dozadu. Když si vezmeš toho Kingkonga, do jaké míry je váš mladý s tím kolem schopen pracovat - tj. jak moc je těch 11kg limitujících? Na tom 16" Beltru je ten náš schopen i trochu vyskočit, ale bojím se, že to je dané tou nízkou hmotností - pod 6kg. Přeci jen 11kg jsou už víc jak 2/3 jeho vlastní váhy. Ten 20" Belter má mít 8,5kg.

    Co se týče převodů, těžko soudit. Marek když chce, tak na Beltrovi s jediným převodem dovede vydupat i několik set metrů 12% stoupání, a na rovince to naopak rozšlapat skoro na 20km/h, ale za cenu kadence, kdy už o něj mám strach - odhadem víc jak 120. Takže 3 rozumně odstupňované převody by pro nás už byly určitě výrazně pozitivní posun. U vás se opravdu používají všechny převody?

  • anonymní uživatel O5 27.4.2016 v 6:56

    Ten Belter 20" je podle mne super volba. Váhově nemá konkurenta.

  • profilová fotka Keli 27.4.2016 v 11:02

    Osobně mám u Belteru problém s: geometrií a vzhledem.
    Hmotnost 11 kilo není problém, rozdíl mezi 11 a 8.5 není zásadní, nižší hmotnost je dobrá, ale když je geo na prd, ani kdyby to kolo mělo 3 kila, tak se na něm nebude dobře jezdi. Matěj na kole bez problému vyskočí, v sobotu dopoledne jsme dali SF na Rychlebách, odpo Vidnavský okruh. Takže 25 km není problém.
    Tři převody jsou málo. Ty by jsi chtěl na svém kole taky jen tři? Čím víc, tím líp.

  • anonymní uživatel XXX 27.4.2016 v 12:05

    Ta geometrie je na Belteru naprosto v pohodě, nevím proč by měla být naprd. Není zásadní rozdíl mezi 11 a 8,5? to si děláš trochu srandu co? Nevím co si představuješ pod pojmem, bezproblémů vyskočí (buny hop? o tom dost pochybuju, pokud se pletu prosím video). Pokud nemyslíš lehce nadzvedlé přední kolo na nějaké vlnce....A tři převody jsou naprosto ok a ještě se nemusím starat o přehazovačku.

  • profilová fotka Keli 27.4.2016 v 12:48

    Co se týče geometrie, tak níže jsem popsal důvody proč má Author pro naše použití lepší geometrii. Každé kolo má své určení, pokud ale chceš stabilní kolo - tak čím nižší rám a položenější vidlice (hodně zjednodušeně), tím lépe.
    Vyskočí znamená, že se odrazí na vlnce a odlepí obě kola od země.

    A klidně se neboj podepsat.

  • anonymní uživatel O5 27.4.2016 v 15:10

    Prosím dej video na ty obě kola odlepené od země díky.

  • anonymní uživatel sfls 27.4.2016 v 15:29

    a já chci zase vidět video na kterým je vidět že na kinkongu má větší stabilitu než na belteru

  • anonymní uživatel Radek 27.4.2016 v 17:56

    Opet kvalitni hate club. Panove to je jak na zakladce. Dokaz to 😃 Co takhle konstruktivni diskuze misto takovych kecu co tu nekteri mate? Obe kola maji neco do sebe jak pise Keli. Rozporovat vliv rozsahu prevodu, vahu nebo geometrii je blbost. King kong je dalsi alternativa, ktera nabizi neco jineho nez Belter, nebo Specialized... Je na zvazeni kazdeho po vem sahne. Ani vase decka nebudou vykonostne stejny. Kazdopadne diky za test.

  • anonymní uživatel bambus 27.4.2016 v 19:17

    O5 a XXX: To že vy neumíte odlepit obě kola od země neznamená, že to neumí nikdo jinej. Jinak takových testů by to chtělo víc :)

  • anonymní uživatel O5 27.4.2016 v 19:37

    bambus, nevím o co ti jde? Keli napsal, že se odrazí na vlnce a odlepí obě kola, já ho poprosil o video, nic víc.

  • profilová fotka Keli 28.4.2016 v 7:55

    O5: promiň, ale video nebude. Taky umím bunnyhop a nemusím nikomu ukazovat video, že to tak je. Buď tomu budeš věřit nebo nebudeš.

  • anonymní uživatel DD 28.4.2016 v 9:30

    mu ha haaa, bavite me, prosim pokracovat v diskuzi :D

  • anonymní uživatel Pavel 28.4.2016 v 12:42

    DD,čím tě baví?

  • anonymní uživatel DD 28.4.2016 v 18:32

    treba natacenim mladochu pri bunnyhopu :D :D :D ale asi jsem divnej :D

  • anonymní uživatel Petr (hopet (a) ics.muni.cz) 28.4.2016 v 20:16

    Keli: díky!
    Diskusní trollové: nedíky!

    Keli: co se týče převodů, tak je to kompromis s váhou a s tím, že je to u Beltera schované v náboji plus řemen místo řetězu, takže míň bordelu. Ale žijeme v dobré době, když si člověk může vybrat mezi Kingkongem, Belterem a Commencalem (ale 20k za kolo na chvíli je teda fakt dost... na druhou stranu má ale hydraulické kotoučovky, což by se u nás na Schlöcklu mohlo hodit :))) ) Musím Marka na toho Kingkonga posadit a uvidíme...

  • anonymní uživatel Ttom 1.5.2016 v 21:13

    Díky za bikereview Kelli! Docela Slušná reklama na kingkonga;) Osobne bych se bal té hmotnosti a extremne širokých plastu, ale asi mas doma nadupanyho skokana. Můj jezdí druhým rokem na beltru 16". Hmotnost super, geometrie dobra, ale ten řemen maj bohužel dost nezvladnutej:-/ Neustále buďto dre a nebo padá. Doladit to jde jen pootocenim zadního kola na stranu a vydrží to jen chvilicku. Už jsem to chtěl předělat na řetěz, ale nesehnal jsem převodník se správnou rozteci.

    Na příští rok uvazuju o tom Commercalu...přijde mi, ze za 600E docela dost muziky a oproti kongovi skoro kilo dole a zda se ze hlavně na rotačních hmotách.

    Jeste tu nikdo nezmínil toto super kolo www.propain-bikes.com/... , ale cenově už dost mimo...nicméně 10kg celopero s perfektně napadením tlumenim.

    Petre ty brzdy jsem nahradil Sram 7 co jsem to měl v supliku a vesele obul široký pláště. Díky lepším spalkum a větší páce to brzdí skvěle.

  • anonymní uživatel Petr (hopet (a) ics.muni.cz) 2.5.2016 v 0:14

    Ttom: díky za tip na ty brzdy, nějak mi to nedocvaklo, že to bude kompatibilní i s jakýmikoli jinými ráfkovými brzdami. Co se týče řemenu u Beltra - my jsme s tím neměli zatím jediný problém, a to už kolo vstoupilo do druhé sezóny.

  • anonymní uživatel Pavel 2.5.2016 v 16:07

    Nejlepší je Lil Shredder Icon nebo Prodigy.

  • anonymní uživatel Ttom 2.5.2016 v 16:47

    Jo Shredder nebo Canfield jsou určitě top, ale za top cenu ke které jestě připočti dovoz...

  • anonymní uživatel Petr (hopet (a) ics.muni.cz) 3.5.2016 v 6:27

    Tak ještě další relevantní kousek - pevná vidle, hydraulické kotoučovky, normální přehazka, prý hmotnost 9,2kg:
    www.supurb.de/...

  • anonymní uživatel TTomas 18.9.2016 v 10:49

    Zdar Keli, Prosimte na kolik foukas konga a jaka je hmotnost tveho kluka? diky T.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí