MojeKolo

Test: Kellys Razor MIPS - MIPS helma od nehelmové firmy

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 21.6.2016

Nová krev v Kellysu, kde nejeden člen týmu má DH závodnickou minulost, otočila dobrě etablovanou XC značku v posledních pár letech mnohem více do gravity disciplín. Připomínám jen testované kousky sjezďák Noid (více zde), enduro kolo Swag (více zde), nebo hodně dravý Kellys Factory Team (více zde). Letošní novinkou v nabídce je allmountain/enduro helma Razor. Dokonce vybavená technologií MIPS.

Snad každý současný výrobce kol nabízí ke kolům i doplňky jako je oblečení, rukavice či helmy. V drtivé většině případů jsou to však věci, které by jsi vozit v ostřejším nasazení nechtěl – často jedná se o čínské helmy jen ve značkových designech. Kellys Razor je však jiná helma, není to katalogová helma, je to původní výrobek vzniklý na půdě Kellysu. Do testu jsem obdržel přilbu v provedení MIPS a oranžové červené juicy orange barvě, k dispozici je další pět barevných variant.

Zkratku MIPS, tato čtyři písmenka značící Multi directional Impact Protection System pravděpodobně již každý slyšel, jedná se speciální kluznou vložku, které je umístěna mezi samotným skeletem helmy a hlavou. Jedná se o plast výrazné žluté barvy, takže je opravdu nepřehlédnutelná. A k čemu tato vložka slouží? Má eliminovat ohrožení mozku při nárazu pod úhlem, ve zkratce řečeno, helma je na hlavě stále pevně připevněna, ale přitom má možnost se pootočit ve všech směrech, tím pádem se síla rozloží a potenciální poškození mozku při pádu je nižší než u klasické helmy bez MIPS systému. Zní to logicky.
Vývoj MIPSu probíhá ve Švédsku již od roku 1996, v roce 2001 byla založena komerční firma MIPS AB, v roce 2007 je na světe první helma pro jízdu na koni, rok 2010 je milníkem, od této doby začíná rozmach cyklo helem s MIPSem. A od loňského roku se nabídka helem s touto technologií ještě rozšířila. Většinou se ale jedná firmy, které mají hlavním artiklem helmy, jednou z výjimek jsou slovenští Kellys.

Vzhled helmy je odpovídající jejímu zaměření, jedná se o allmountain/en­duro helmu, takže nechybí protažená zadní část pro lepší ochranu zátylku.
Jedno barevný celek helmy doplňuje relativně nenápadný, decentní potisk ze zadní strany se sloganem RIDE YOUR LIFE.
A samozřejmě nechybí místo pro přilepení držáčku nezbytného doplňku moderního #endurospecific bajkera – kamery.

Kellys Razor je vyrobená metodou InMold, tedy vstříknutí pěny do plastové skořápky, pro ventilaci slouží 23 větracích otvorů. Horní plastový skelet je výrazně profilovaný a to napovídá o tuhost. V rukou je tuhost výborná. Celkové zpracování hodnotím jako více než solidní.
K upínaní mimo tradičních pásků zapínaných pod bradou je také realizováno pomocí tradičního stahovacího kolečka. Stahovací mechanizmus je výškově a délkově stavitelný, pět možností na výšku, dvě, co se délky resp. obvodu týče. Popravdě řečeno výškové nastavení má prakticky využitelné jen čtyři polohy, protože v páté, v nejméně vysunuté, je téměř nemožné otáčet kolečkem.

Ad kolečko, často v poslední době vídám helmy, které plochu spojenou s kolečkem nemají pokrytou výstelkou, je to detail, který si bude hodně vadit, pokud jsi vlasáč stejně jako já, kousání, škrábání a po každé jízdě červený flek na týlu. Plast se zde dotýká téměř holé kůže a i při sebelépe uchycené helmě se hýbe a podráždění je na světě. Naštěstí u Razoru polstrování nechybí a myslí tak i nás krátkovlasé. Ostatně razor anglicky znamená břitva…

Kšilt je uchycen pomocí tří šroubů, ale přední úchyt není napevno, lze jej snadno vycvaknout, takže při pádu je riziko uražení kšiltu výrazně menší. Příjemný detail. A když se nezadaří, tak náhradní kšilt je součást v balení.

Na hlavě. Jak komu jaká helma sedí je velmi individuální, každý má tvar hlavy trochu jiný, ale zřejmě jsem stál u Kellysu modelem a ani o tom nevím, protože Razor mně na hlavě sedí jako ještě nikdy žádná helma. A přestože váha přilby je přesně 350 gramů, tak díky tomu, jak sedí, o ní v podstatě nevím.

Co potěší, tak přímo s helmou dostanete látkový pytlík a náhradní kšilt v jiné barvě, takže si můžeš helmici barevně vyladit k dokonalosti.

Helma Kellys Razor je k dispozici jak ve variantě s MIPSem, tak bez MIPSu – cenový rozdíl je 800 kurun (2499 vs. 3299 Kč). Hodnotit jestli zvýšená ochrana MIPSem stojí za osm kil navíc nechám na každém. Je to přeci jen jenom žlutá fólie a pár gumiček… no jo, ale co když kvůli tomu nebudu mít otřes mozku?

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Kuba 21.6.2016 v 8:58

    A vyrábí to IXS ne? :D

  • anonymní uživatel Kome 21.6.2016 v 10:07

    Za Kellys bych čekal cenu o několik set nižší

  • anonymní uživatel pofel 21.6.2016 v 16:02

    peknej hnus

  • anonymní uživatel jirast (jirast (a) seznam.cz) 21.6.2016 v 20:00

    upínací mechanismus vypadá hezky vybraný nad ušima ... mohla by docela hezky sedět. U IXS jsem měl s tímto problém. Když už jsem si nastavil výšku upínacího mechanismu, aby seděla hezky na hlavě, tak zase ta "obruč" upínacího mechanismu seděla u ucha a bylo to nepříjemné. Je to ale o vyzkoušení. Design je docela pěkný ... musím uznat že se Kellys snaží. Cena 3300,- za helmu s MIPS je docela fajn. Za mě palec hore

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí